Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No skoro Polaków mamy coraz mniej to trzeba kogoś zatrudniać do pracy.

Skoro tyle nabudowaliśmy mieszkań, Polacy je pokupowali, żeby podnajmować to trzeba sprowadzać ludzi, żeby mogli tam mieszkać i żeby poseł Kropiwnicki nie był stratny.

Ja nie wiem czego Oni nie rozumieją?

Skoro zwolennicy Konfederacji są za pójściem całkowicie w Kapitalizm to odrzucenie sprowadzania taniej siły roboczej jest strasznym marnotrastwem.

Po co Przedsiębiorca ma płacić Polakowi 10k, jak może płacić Obcokrajowcowi 4k?

• Upvote 2
Opublikowano

Ten bazgrający tablice Braun...

Fajny temat pod precedens. Gdy taka "figura" poseł, deputowany itd. posiadający "ymmunitet" ewidentnie łamie prawo, to taki bidny poli czy strażak, ma prawo interweniować?|
Wykręcić łapy, skuć, żeby uniemożliwić dalsze niszczenie mienia? W końcu, jak by powiedział Pawlak ewidentnie "w szkodę lezie!" i stróż prawa powinien IMO to udaremnić lub utrudnić.
@GordonLameman  ?

Opublikowano

Moja Żona pracuje w Służbie Cywilnej i ma absolutny zakaz wypowiadania się na tematy politycznie publicznie.

I zawsze się zastanawia, czemu Prokuratorzy/Sędziowie mogą to robić?

Opublikowano

1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ten bazgrający tablice Braun...

Fajny temat pod precedens. Gdy taka "figura" poseł, deputowany itd. posiadający "ymmunitet" ewidentnie łamie prawo, to taki bidny poli czy strażak, ma prawo interweniować?|
Wykręcić łapy, skuć, żeby uniemożliwić dalsze niszczenie mienia? W końcu, jak by powiedział Pawlak ewidentnie "w szkodę lezie!" i stróż prawa powinien IMO to udaremnić lub utrudnić.
@GordonLameman  ?

Nie, nie w takiej sprawie.

Gdyby kogoś zamordował i próbował uciec - to może. Ale tu mamy nawet zabezpieczone dowody.

Ale szkoda - bo przydałoby się, żeby mu ktoś wjechał z glana w ten pusty łeb :) 

1 minutę temu, Szambo napisał(a):

Moja Żona pracuje w Służbie Cywilnej i ma absolutny zakaz wypowiadania się na tematy politycznie publicznie.

Z czego ten zakaz wynika? :) 

1 minutę temu, Szambo napisał(a):

I zawsze się zastanawia, czemu Prokuratorzy/Sędziowie mogą to robić?

A czemu nie? 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Z czego ten zakaz wynika? :)

Art. 78. słuzb. cywil.

Zakazy dotyczące członka korpusu służby cywilnej

1.

Członek korpusu służby cywilnej przy wykonywaniu obowiązków służbowych nie może kierować się interesem jednostkowym lub grupowym.

2.

Członkowi korpusu służby cywilnej nie wolno publicznie manifestować poglądów politycznych.

3.

Członkowi korpusu służby cywilnej nie wolno uczestniczyć w strajku lub akcji protestacyjnej zakłócającej normalne funkcjonowanie urzędu.

4.

Członek korpusu służby cywilnej nie może łączyć zatrudnienia w służbie cywilnej z mandatem radnego.

5.

Urzędnik służby cywilnej nie ma prawa tworzenia partii politycznych ani uczestniczenia w nich.

6.

Członek korpusu służby cywilnej zajmujący wyższe stanowisko w służbie cywilnej nie może pełnić funkcji w związkach zawodowych.

7.

Przepis ust. 5 ma zastosowanie do osoby zajmującej wyższe stanowisko w służbie cywilnej.

Opublikowano

@Szambo bo im marzy się najgorszy rodzaj kapitalizmu i chyba chcieli by żeby Polacy pracowali za najniższe stawki na rzecz bogacących się przedsiębiorców. Z resztą biorąc pod uwagę ich różne pomysły, to załóżmy że dostałby taki człowiek 7 tys. na rękę, bo byłby to dochód nieopodatkowany, ale w zamian samemu trzeba sobie opłacić ubezpieczenie zdrowotne, wypadkowe, odłożyć na emeryturę czy w razie jakiegoś przypadku gdy nagle człowiek stałby się niezdolny do pracy, bo przecież zlikwidować składki, "oddać" pieniądze :P 

Nagle ceny ubezpieczeń zdrowotnych wywaliłoby w kosmos, bo szpitale też muszą się z czegoś utrzymać, inne płatne składki tak samo i w konsekwencji zamiast 1/3 wynagrodzenia, na takie usługi i opłaty wydałoby się połowę, a wszystko wyglądałoby tak samo :E 

Akurat ostatnio miałem sytuację, w której jednocześnie kilkanaście osób chciało skorzystać z dodatkowo płatnego ubezpieczenia i wywiązała się dyskusja jak to zapisy w tym ubezpieczeniu nie działają, bo specjalista miał być w 3 do 7 dni roboczych, a był dopiero za 3 tygodnie i to nie poza kolejką, a na wyznaczoną godzinę, a i tak było półtorej godziny opóźnienia w wizycie :D 

Teraz wyobraźcie sobie jakby zlikwidowano NFZ i jak nagle 80% społeczeństwa będzie miało takie ubezpieczenie i roszczenia (20% zakładam, że będzie żyło na krawędzi na zasadzie: "mam więcej kasy!"). Szybko się okaże, że służba zdrowia wygląda tak samo jak za NFZ.

A wracając do pierwotnego wątku, to moim zdaniem Konfederacja właśnie jest zwolennikiem ostrego kapitalizmu w zakresie zatrudniania pracowników i prowadzenia firm, czyli zatrudnić tanio, wykorzystać maksymalnie, zarobić dużo. 

• Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, Szambo napisał(a):

Członkowi korpusu służby cywilnej nie wolno publicznie manifestować poglądów politycznych.

Kwestia interpretacji.
Czym jest manifestowanie (?), czym jest publiczne (?). ;)

Opublikowano (edytowane)

Wiele osób na wielu polach kompletnie myli tematy. RODO z ochroną wizerunku i danymi wrażliwymi, klauzule o informacji o zarobkach (dotyczą pracodawcy! nie pracownika!), itd. itd.
Myślę, że sprawny prawnik w 30 sek utrąciłbym wypowiedź w wąskim gronie od "manifestowania" i do tego "publicznie". ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli nie bedzie zmiany, Nawrocki zgłoszony.

Cytat

W tym Karol Nawrocki pokonał Rafała Trzaskowskiego

W PKW złożono zgłoszenie popieranego przez PiS kandydata na prezydenta Karola Nawrockiego wraz z ponad 1,3 mln podpisów poparcia. To lepszy wynik niż w przypadku kandydata KO Rafała Trzaskowskiego.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/wiadomo-ile-osob-podpisalo-sie-pod-kandydatura-karola-nawrockiego/7z7q9tf

Edytowane przez Camis
Opublikowano
W dniu 14.03.2025 o 14:30, hubio napisał(a):

jedną z mocno lansowanych w kampanii wyborczej haseł KO i3D był powrót do rozliczania składki zdrowotnej i powrót do wcześniejszego rozliczania jaki był przed Polskim Ładem. Wśród tych kolejek do urn wyborczych stało wielu takich przedsiębiorców jak ja co bardzo na to czekali! Teraz minął ponad rok, a ty piszesz, że to co zrobił PiS w Polskim Ładzie to ok... Bo drobni przedsiębiorcy oszukują... No chyba, że jesteś wyborcą Lewicy, a nie KO i 3D - to by tłumaczyło, że chcesz państwa socjalistycznego. Tylko, że jak ktoś oszukuje to raczej się zwiększa kontrole, a nie WSZYSTKIM dowala 3x większe daniny na rzecz państwa.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Nizsza-skladka-zdrowotna-dla-przedsiebiorcow-Sejmowe-komisje-za-koszty-to-4-6-mld-zlotych-8909926.html

@hubio Czy to o to Ci chodziło?

Opublikowano
58 minut temu, Camis napisał(a):

Najpierw emerytura tancerzy teraz to, pędzą na ścianę :rotfl2:

Czekam na: władza powinna być dziedziczona  :E 

W pewnym sensie to właściwie jest ale trzeba to unormować prawnie.

• Like 1
Opublikowano

konfokacapy już równo jadą przekazem z pisiorami, ale jak pisali tutaj ich myślący inaczej wyborcy to nigdy nie wejdą w koalicje z pis :rotfl2:

Ale będą robić fikołki jak już to nastąpi :rotfl2:

• Haha 1
Opublikowano
55 minut temu, Szambo napisał(a):

Heh, kiedyś za "gówniaka" złożyłem papiery do urzędu statystycznego.

Na rozmowie w pewnym momencie mocno mnie ostrzegli, że pod żadnym pozorem nie mogę jakkolwiek wypowiadać się na tematy polityczne. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, andzic napisał(a):

Wy czaicie jakie te nowe zasady mają być skomplikowane?

Po co się ograniczać... zróbmy 5% od równowartości całki po dx od 75% przeciętnego wynagrodzenia plus 3,5% od równowartości gryczpanu przed Świętami w przypadku częściowego zaćmienia księżyca, a 7% kiedy przypływy Australii spowodują ubytek Plaży o 56,8% :)

Po kiego grzyba Oni to jeszcze bardziej komplikują?

@CamisOoo widzę, że wg. Mentzena to już PIS nie dawał hajsu na Ukraine?

Edytowane przez Szambo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wg Memcena to my wszyscy jesteśmy głupi, tylko on posiada wiedzę tajemną. Chyba tylko kaczka "mądrzejszy" myśli, że jest, chyba nawet sam tak kiedyś powiedział :rotfl2: Tworki, a nie do polityki takich ludzi pchać.

Edytowane przez blabla123
  • Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
12 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

I pewnie będą tracić dalej, biorąc pod uwagę prawicowe tendencje na świecie.

Oni nie tracą przez tendencje, tylko przez swoją strachliwość i nieudolność.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

No tylko to się tak prosto ocenia. A realny problem jest taki, że PiS zrobił taki dualizm prawny, że ciężka sprawa to w ogóle ogarnąć.

Tych wszystkich pociotków przecież też nie wywalą od strzała, bo jak. Niby ktoś się obudził w 2023, ale to realnie minimum o 4 lata za późno.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Confused 1