raiders 144 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 (edytowane) Nie ma rosji na liście bo nie może jej tam być z prostego powodu .. ruskie mają byś w najbliższej przyszłości największym rynkiem zbytu i wymiany USA ,Trump realizuje to co mówił od lat ze chce odciągnąć i odciąć kreml od Pekinu ze względów gospodarczych jak i militarnych ( temat ewentualnej aneksji Taiwanu przez chiny jak i wojny na pacyfiku) . Czyli Trump robi dokładnie to samo co jego ziomek Putin , władek obiecywał odbudowę terytorialną zssr i to powoli robi ,a usa są w tym kluczowe bo jak będę z nimi układy i interesu to USA wycofa się ,albo będzie na tyle ślepa ze bedzie pozwalała na kolejne przesuwanie granic na zachód . Jest jeszcze inna kwestia mało popularna obecnie ,ale z czasem nabierze popularności (i to szybko) 20% cła na pewno odbiją się na UE na różnym szczeblu i w perspektywie 2-3.... 5 lat będzie to odczuwalne w gospodarce osłabiając ją , kto wie czy to nie przygrywka i przygotowanie do do wojny z ruskimi Edytowane 3 Kwietnia 2025 przez raiders
GordonLameman 9 185 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Przypomnijmy to każdemu kto popiera PiS: Gdzie oni są teraz? 1 3 2
MaxaM 1 782 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 25 minut temu, LeBomB napisał(a): Idąc tokiem jakim poszedł Trump, to wychodzi rosja też ich okrada, bo importowali towarów za 3 miliardy dolarów, a eksportowali tylko za 0,5 miliarda. Czyli według kalkulacji Trumpa, Rosja nakłada cła na USA w wysokości 83%, więc powinni dostać cła 42% Obawiam się, że teraz dużo towarów będzie iść do Rosji i Białorusi. Tam będą przybijać tabliczki made in ZSRR, wezmą profit i sru wysyłka do USA...
GordonLameman 9 185 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Teraz, MaxaM napisał(a): Czyli według kalkulacji Trumpa, Rosja nakłada cła na USA w wysokości 83%, więc powinni dostać cła 42% Obawiam się, że teraz dużo towarów będzie iść do Rosji i Białorusi. Tam będą przybijać tabliczki made in ZSRR, wezmą profit i sru wysyłka do USA... Nie, bo USA nałożyła cła w wysokości połowy deficytu handlowego z danym krajem, a nie według nałozonych przez ten kraj ceł
MaxaM 1 782 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 @GordonLameman A co ja właśnie policzyłem? Pierwsze estymacje skutków ceł:
GordonLameman 9 185 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 1 minutę temu, MaxaM napisał(a): @GordonLameman A co ja właśnie policzyłem? Myślałem, że faktycznie Rosja takie cła nałożyła Liczenie procentów to nie jest moja najmocniejsza strona
offensive 114 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Ja tam lubie matematyke Trumpa. Prosta, bezposrednia, bez jakis udziwnien, statystyczny nastolatek bez problemu zrozumie. Mysle ze daleko nie zbladze mowiac, ze Trump to taki nasz amerykanski Mentzen, czy Mentzen to taki nasz polski Trump. 1 3
Kris194 4 850 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Propaganda na pełnej, Goebbels się chowa 11
209458 294 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 22 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Gdzie oni są teraz? Jaki? Pewnie w Otwocku organizuje konferencję żądającą dymisji władz i rozliczenia odpowiedzialnych afery wodociągowej. A nie, czekaj... 1
Camis 6 219 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 3 godziny temu, Maxforces napisał(a): Zanim wykresy sie wstawia to sorawdz czasowo co sie dzialo. Gielda byla zamknieta jak ogloszono cla. To był NASDAQ Futures, oni działają cały czas:
LeBomB 2 162 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 (edytowane) Mnie zastanawia jeszcze jedno. Jak cła wpłyną na koszty usług. Bo jeżeli USA np. serwery czy elementy do nich sprowadza z krajów objętych cłami, to taki MS, Netflix, Amazon i wiele innych firm świadczących płatne usługi, podniesie ceny by pokryć dodatkowe koszty. Edytowane 3 Kwietnia 2025 przez LeBomB
trepek 1 536 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Godzinę temu, Kadajo napisał(a): Będą specjalne wersje kart RTX EU NVidia specjalnie na tą okazję zmieni logo na zielone aby być bardziej eco. Oh, wait... 1
Camis 6 219 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 43 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Gdzie oni są teraz? Zaraz u pisiowców wystąpi choroba konforuskich: Nie to miał na myśli, nie zrozumiałeś, pomylił się... 2
trepek 1 536 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 18 minut temu, LeBomB napisał(a): Jak cła wpłyną na koszty usług. Cła nie dotyczą usług. No chyba, że Europa wprowadzi podatki od amerykańskich big techów.
blabla123 916 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Godzinę temu, Kadajo napisał(a): Będą specjalne wersje kart RTX EU 🤭 I może będą droższe przez cła ale za to będzie mniej ROPów 2
GordonLameman 9 185 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 20 minut temu, LeBomB napisał(a): Mnie zastanawia jeszcze jedno. Jak cła wpłyną na koszty usług. Bo jeżeli USA np. serwery czy elementy do nich sprowadza z krajów objętych cłami, to taki MS, Netflix, Amazon i wiele innych firm świadczących płatne usługi, podniesie ceny by pokryć dodatkowe koszty. MS, AWS mają data centers w EU. Netflix korzysta z cudzej infrastruktury, ale nie wiem w sumie czyjej. Raczej też w obszarze UE. Przynajmniej dla uzytkowników UE
LeBomB 2 162 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 15 minut temu, trepek napisał(a): Cła nie dotyczą usług. No chyba, że Europa wprowadzi podatki od amerykańskich big techów. Wiem że nie dotyczą usług, przeczytaj jeszcze raz co napisałem. @GordonLameman zrozumiał o co mi chodziło, że chodzi o infrastrukturę, która jest rozbudowywana przy pomocy urządzeń nabywanych z zewnątrz, które teraz będą dodatkowo oclone, co podniesie koszty. @GordonLameman jeżeli jest jak piszesz to ryzyko wzrostu cen maleje, ale mimo wszystko jakiś wpływ sytuacja może mieć.
GordonLameman 9 185 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 2 minuty temu, LeBomB napisał(a): @GordonLameman jeżeli jest jak piszesz to ryzyko wzrostu cen maleje, ale mimo wszystko jakiś wpływ sytuacja może mieć. Każda okazja do podwyżek i zwiększenia przychodów/dochodów jest dobra. To są korpo. Tam nie wystarczy zarabiać tyle co rok wcześniej 1
MaxaM 1 782 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Trump nawet nie oszczędził pingwinów. Pewnie pomylił z tymi z Madagaskaru 1
Szambo 641 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Oglądał ktoś wczoraj ten wywiad z Zandbergiem na Kanale Zero? Mam jakieś takie wrażenie, że wypadł bardzo dobrze i prawdopodobnie swój zmarnowany głoś oddam jemu. Mówił dużo o problemach, wyzwaniach i potencjalnych rozwiązaniach. 2
Camis 6 219 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Białorusi też nie ma na liście Cytat Łącznie wygląda to bardziej ponuro niż wiele z najgorszych scenariuszy dotyczących polityki handlowej Trumpa, przewidywanych jeszcze kilka dni temu. Biały Dom zasugerował, że zważył cła każdego kraju względem Ameryki, wraz z innymi pomiarami, w tym manipulacjami walutowymi i barierami handlowymi, zanim podzielił liczbę mniej więcej na pół — akt wielkiej życzliwości, jak to ujął Trump. Jednak jak wiemy, nie stało się tak, wystarczy po prostu spojrzeć na dwustronny deficyt Ameryki jako na udział w imporcie z każdego kraju, i to są te stawki, co jest niezwykle prymitywną i głupią metodologią. Import do Ameryki będzie teraz objęty średnim cłem wynoszącym około 24%. Jest to znaczący wzrost w porównaniu z ubiegłorocznym wskaźnikiem wynoszącym około 2% oraz oczekiwaniami np. Goldman Sachs, który celował w 4-8%. Ale znów okazało się, że wystarczy Trumpa posłuchać, bo zazwyczaj robi on dokładnie to, co zapowiedział. Światowy ład handlowy powstał jako wynik II wojny światowej i bardzo dużo zrobiono, żeby dramat tej wojny się nie powtórzył. Dramat, który wybuchł na skutek wzajemnej wojny celnej. Pomarańczowy idiota bełkocząc, stękając i marudząc, właśnie bardzo nas zbliżył do końca świata jaki znamy. https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie-to-nie-czat-polskie-php-obok.1476941/post-192733964 Cytat — Radzę innym krajom, by wzięły głęboki oddech i nie odpowiadały od razu na nowe cła, bo właśnie tak dojdzie do eskalacji i pełnoskalowej wojny handlowej — oświadczył w środę sekretarz skarbu USA Scott Bessent. Przekonywał przy tym, że obliczone stawki ceł dla krajów są mocno uzasadnione w danych, wbrew twierdzeniom ekspertów. Cytat "Stany Zjednoczone nałożyły cła na australijskie terytorium wysp Heard i McDonald, które jest niezamieszkane przez ludzi, ale znajdują się tam kolonie fok i pingwinów." 2
trepek 1 536 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 No i piknie, dość tej globalizacji, czas przejść na regionalizację. 1
LeBomB 2 162 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 @trepek mam nadzieję, że to żart/sarkazm/ironia
Rekomendowane odpowiedzi