Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, VRman napisał(a):

Co ma piernik do wiatraka zresztą. Piszesz jakieś pierdoły o wyborcach Trumpa, jakby to miało jakiekolwiek znaczenie

Faktycznie nie ma.

Nooo może poza tym, że dali mu zwycięstwo.

Ty piszesz emocjonalnie z Polski i tylko i wyłącznie przez pryzmat Polski i Europy. Nie jesteś w stanie albo nie chcesz zrozumieć mentalności kogoś zza oceanu i spojrzeć na to na chłodno.

12 minut temu, VRman napisał(a):

ale sami macie taką zdolność do dyskusji na argumenty i tolerowania czyjegoś odmiennego zdania

Ale ja toleruję Twoje zdanie. Po prostu uważam je za naiwne.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Winter na przestrzeni lat różnie to bywało, bo gdyby liczył się dla nich wyłącznie interes, to wyprowadziliby produkcję do Azji? (tak, tania siła robocza itd. ale ze 100% ryzykiem przekazania technologii). Wiesz, wszystko zależy jak szeroko na to spojrzymy. Tu chodzi mi bardziej o to, że Trump to typowy przedsiębiorca (tak nazwijmy jego zajęcie sprzed politykowania), co sprawia, że do przewidzenia było, że głównie będzie chciał robić biznes, a nie politykę międzynarodową. 

Edytowane przez LeBomB
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

A dla kogo nie liczy się interes? Nikt Ci nie pomoże za darmo, nigdzie i nigdy. 

Co Ty gadasz! Wystarczy, że nazwiesz to Planem Odbudowy, a nie zwykłą umową i od razu miliony klaskają uszami. 🤗

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Winter napisał(a):

Załóżmy, że wybory wygralaby Harris. Czym różniłaby się polityka międzynarodowa od obecnej? Za Bidena była totalna niemoc i ciągłe dawkowanie pomocy co tylko dało czas ruskim na osiagnięcie celu.

Totalna niemoc czy 90 mld pomocy wojskowej? A za Trumpa co? Wstrzymanie pomocy. Ty naprawdę masz ludzi za debili pytając czym by się różniła polityka Demokratów? Wszystkim.

• Confused 1
  • Upvote 5
Opublikowano
15 minut temu, kalderon napisał(a):

Totalna niemoc czy 90 mld pomocy wojskowej? A za Trumpa co? Wstrzymanie pomocy. Ty naprawdę masz ludzi za debili pytając czym by się różniła polityka Demokratów? Wszystkim.

No. No. I wygraną Ukrainy.

Pognębili by ruskich chwilę dłużej i skończyłoby się tak samo.

Przepraszam. Deal mineralny by się jakoś ładniej nazywał, ku uciesze imbecyli. 👍🏻

Opublikowano

Deal mineralny to jak na razie najsłabsza opcja z możliwych, ale przyjmując, że Chiny nie wymiękną z embarga, USA były na ostrym musiku. Lepsze alternatywy: Rosja, Grenlandia i dna oceanów na razie nie są do realizacji.

Zatem teraz USA nie mogą dopuścić do zajęcia całości Ukrainy, bo władze rosyjskie po aneksji, zapewne tej umowy nie będą honorować.

• Like 1
Opublikowano

@adashi deal mineralny miał obejmować też działkę finansową z wszelkiego tranzytu surowców przez Ukrainę, ale nie dotarłem jeszcze do pełnej treści dokumentu. Nie zmienia to faktu, że jest tam moim zdaniem inny mało korzystny zapis (jeżeli jest taki też w pełnym tekście w oryginale):

źródło:

https://www.whitehouse.gov/fact-sheets/2025/05/fact-sheet-president-donald-j-trump-secures-agreement-to-establish-united-states-ukraine-reconstruction-investment-fund/

Cytat

Natural resource projects will include minerals, hydrocarbons, and related infrastructure development.
If the United States decides to acquire these resources for ourselves, we will given first choice to either acquire them or designate the purchaser of our choice.

Czyli USA mają pierwszeństwo w zakupie lub decyzji komu sprzedać wydobyte surowce.

Nie ma natomiast żadnych gwarancji bezpieczeństwa, tylko liczą po prostu na to, że rosja nie ruszy tego co będzie finansowane i budowane z tego funduszu. No i pytanie, czy fundusz rusza już, czy najpierw musi być rozejm?

Godzinę temu, Winter napisał(a):

Czym różniłaby się polityka międzynarodowa od obecnej?

No nie spodziewałbym się, żeby nałożono takie wydumane cła, co sprawiłoby, że nie byłoby problemów z przenoszeniem na siłę produkcji by uniknąć nadmiernej inflacji, a tym samym nie byłoby problemu z surowcami, więc i taka umowa z Ukrainą nie byłaby zbyt istotna dla USA, można byłoby się skupić na innych rozwiązaniach i prawdziwie pokojowych rozmowach w pierwszej kolejności.

Wiadomo że każdy chciałby na tym coś ugrać, bo taka jest polityka, ale kolejność działań i przede wszystkim nastawienie byłoby zupełnie inne. Nie byłoby też takiego odwrócenia się USA od Europy jakie moim zdaniem ma miejsce.

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, indexinfio napisał(a):

Przecież ogłosili, że to już nieaktualne. Próbowali, ale nie byli dobrej woli z rosyjskiej strony więc mogą odpuścić.

Oczywiście jutro Trump może ogłosić co innego.

A co nas obchodzi druga strona? Wazne, ze Trump oglaszal, ze on to zalatwi, bo jest tak fajny i sie lubi z Putlerem. Mnoznik 24h sie juz przekrecil kilka razy, efektow brak, a Jankesi dalej wierza slepo, ze to zbawiciel narodow :)

6 minut temu, Winter napisał(a):

Ja byłem przeciwny jego polityce celnej, ale jak zobaczyłem, jak wygląda bilans handlowy między USA a UE oraz Chinami i Indiami to wcale się nie dziwię Trumpowi, że chce to zmienić. Kiedyś i tak by do tego doszło. Lepiej teraz niż pozwolić Chinom na dominację. Przy okazji zaczynając wojnę celną rykoszetem dostali też ruscy. Ropa jest rekordowo tania.

Kilka rzeczy mogę Trumpowi spokojnie wytknąć. Był prezydentem już jedną kadencję i nie nauczył się na błędach. Dalej bierze jakichś oszołomów pokroju Hegsetha. Do tego dochodzi brak jednego przekazu, potem robi się z tego niesamowity burdel. Temat granicy też nierozwiązany, ale w dużej mierze z powodu sędziów, którzy blokują jego decyzje.

A kto kazal USA wywalic wiekszosc produkcji do Azji? Mogli od zawsze robic u siebie to samo. Ale lepiej bylo produkcje zlecac tanszej sile roboczej, a w kraju mlodym kazac studiowac za chore pieniadze, zeby splacali 2 kredyty w zyciu, a nie tylko jeden (mieszkanie) jak u nas. Teraz obudzili sie z reka w nocniku, ze Twoje ajpfony beda skrecaly grube paluczki w USA, a nie za miske ryzu z Chinach.

Opublikowano

To teraz pytanie, kto byl wiekszym naiwniakiem - Ci, co wyeksportowali produkcje i mysleli ze nie bedzie konsekwencji, czy Trump, ktory mysli, ze w 4 lata sciagnie produkcje do kraju i bedzie cacy? Jak mozna bylo uwierzyc, ze z dnia na dzien da rade to odwrocic bez szkod i ajfoniki beda made in usa? Awykonalne, bo tu nie idzie o jeden produkt, jedna galaz przemyslu, a o niemal cala gospodarke. Rzeznia jeszcze przed nami.

Opublikowano (edytowane)

ten zakaz fotografowania jest aczkolwiek śmieszny:

Cytat

Nadal fotografować lub filmować bez zezwolenia będzie można za to w kilku przypadkach, między innymi:

• na potrzeby dokumentowania stanu technicznego, remontów, inspekcji, audytu, kontroli czy działań marketingowych dla zarządcy obiektu;
  • przy dokumentowaniu np. podpisywania ważnych umów przez zagraniczne delegacje, konferencji prasowych lub nagrywaniu wywiadów;
  • w ramach prac geodezyjnych (w określonym w rozporządzeniu zakresie)
  • podczas działań ratowniczych straży pożarnej;
  • podczas realizacji zadań służbowych przez funkcjonariuszy policji, straży granicznej, Służby Ochrony Państwa, służb specjalnych, organów ścigania, sądy i prokuraturę czy na potrzeby informacyjne dowódcy jednostki wojskowej (oraz innych, wymienionych w rozporządzeniu).

https://trojmiasto.eska.pl/zakaz-fotografowania-rozszerzony-jakie-obiekty-w-trojmiescie-trafily-na-liste-aa-gAhD-iYsj-wuH1.html?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=halotrojmiasto&utm_content=post-link

Cytat

przy dokumentowaniu np. podpisywania ważnych umów przez zagraniczne delegacje, konferencji prasowych lub nagrywaniu wywiadów;

czyli np. ciebie zamkną za fotografowanie ale jak jakaś delegacja przyjdzie to już będzie mogła sobie do woli fotografować. Dobrze to kumam?

Edytowane przez sabaru128
  • Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, Winter napisał(a):

Ja byłem przeciwny jego polityce celnej, ale jak zobaczyłem, jak wygląda bilans handlowy między USA a UE oraz Chinami i Indiami to wcale się nie dziwię Trumpowi, że chce to zmienić.

Taryfy nie działają bo dalej taniej jest zapłacić cło niż przenieść produkcję do USA. Po prostu będzie drożej. Naprawdę myślisz że Amerykanie marzą o tym, żeby pracować po 12h w szwalni za kilka dolarów na dzień? Amerykański sukces gospodarczy wynika właśnie z tego że wyeksportowali tanią siłę roboczą która była kulą u nogi bogacącego się społeczeństwa, a postawili na wysoko płatne części gospodarki jak zaawansowane technologie czy usługi (w tym cyfrowe). W wielu branżach zdominowali tym świat jak social media czy elektronika. Amerykani iPhona projektuje, sprzedaje i liczy kasę, a Chińczyk go tylko montuje za niegodną Amerykanina pensję. Apple, Intel, AMD, Qualcomm, Broadcom, nVidia to światowi giganci i dominatorzy na swoich rynkach zarabiający kosmiczne pieniądze i budujące amerykańskie PKB bo w ich rekach jest to co najważniejsze - know how i pieniądze, a nie tania siła robocza. Myślenie Trumpa jest bardzo infantylne i zaszkodzi amerykańskiej gospodarce, a nie jej pomoże. Świadczy o tym tez to, że w owym bilansie handlowym skrzętnie pomija się usługi. Gdyby je doliczyć sprawa wygląda zupełnie inaczej.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
15 minut temu, Winter napisał(a):

Takie rzeczy tylko z Mastercard. Najważniejsze, że ktoś ten proces w końcu zaczął.

I tu jestes w bledzie logicznym. Czym innym jest rozpoczacie tego procesu i naturalny tok przejsciowy, a co innego: za pol roku jeb 100-1000% cla i sie bawimy. Kto nie zdazy ten frajer! Pierwszy to spokojna transformacja i powrot do tego co bylo kiedys, drugie to chaos globalny (bo jak ktos mysli, ze oberwie tylko USA i Chiny na tej przepychance, to serio jest naiwny). Im bardziej nagle zmiany, tym gorzej dla wszystkich.

Opublikowano
2 godziny temu, Winter napisał(a):

Zgadzam się, ale zaczyna się to powoli zmieniać. Covid przyspieszył ten proces. Zobaczyli, że zbyt się uzależniliśmy od Chin. TSMC postawiło faby w Arizonie. W drodze są kolejne. Intel też w USA inwestuje.

Pudło. Bo wiesz, że ani TSMC, ani Intel nic nie produkowali w Chinach? Na przenosinach Intela do USA traci Europa, w tym Polska.

• Upvote 3
Opublikowano
5 godzin temu, kalderon napisał(a):

Świadczy o tym tez to, że w owym bilansie handlowym skrzętnie pomija się usługi. Gdyby je doliczyć sprawa wygląda zupełnie inaczej.

Usługami i fejsbukiem wygrasz ewentualne starcie kinetyczne z Azją? Czy tabelką z bilansem w Excelu?

• Like 1
Opublikowano

@Winter obejrzałem i jest uczciwy pod względem podejścia atora do maciaka 

Maciak jak Korwin dobre rzeczy przeplata z bredniami bełkotem i idotyzmami , fajnie że gość chce zlikwidować opłaty na autostradach ale jednocześnie chce armię likwidować a już od czasów Rzymu stare powiedzenie chcesz pokoju gotuj się do wojny 

Stanowski się skompromitował bo mógł spokojnie wypytać go o te jego brednie i ludzie by zobaczyli kto to jest

Opublikowano
14 minut temu, voltq napisał(a):

jednocześnie chce armię likwidować

No przecież wiadomo, że chodzi o to żeby bezbronną Polskę ruskim oddać bez walki... Kandydat na Prezydenta, który chce w takiej sytuacji likwidacji armii to chyba na 100% wiadomo kto to jest. Nie wiem na co ABW jeszcze czeka...

• Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, Winter napisał(a):

Ator to debil. A Maciak sugerujący likwidację armii powinien za samą sugestię dostać w pysk. Ruski śmieć.

Ty byś się dogadał @voltq z jednym z moich znajomych. Teorie spiskowe, Republika, wRealu24 i jakieś narodowe portale. Za wszystko Żydzi odpowiedzialni, a jak mu mówię, że Polak jeden z drugim cię wykorzystał i okradł to mówi, że oni nie są Polakami. Oni są polskojęzyczni tylko. :rotfl2:

Jak mu mówilem, że nauka języków to podstawa to stwierdził, że nie będzie się uczyć języka wroga. To mu odpowiedziałem po co tutaj jesteą, a nie w PL :E

Mówisz ze ja jako największy przeciwnik PIS dogadał bym sie z zwolennikiem PIS ? , żydzi za wszystko odpowiedzialni ? ale w koszulce z Żydem Szmulem Ostwind chciałem chodzić i go wychwalałem  , nie są Polakami? oczywiście duża cześć ludzi zamieszkałych w Polsce to sowieckie odpady które zmieniały nazwiska i to jest fakt 

Czasami się zastanawiam skąd się ta głupota bierze

Opublikowano

@huudyy Amerykanie nie dali tego Ukrainie tylko sprzedali za 310 mln $. To nie jest już pomoc, tylko handel. Oczywiście sprzedaż Patriotow i rakiet które są ważniejsze zablokowana. Bo tak jak już mówiłem w innym wątku - serwis F-16 może robić nawet Polska. 
Ale teraz mają pożywkę że przecież Trump nie blokuje pomocy, a ostatnie 4 miesiące to było 0 pomocy :E 

@LeBomB Umowa minerowala, różnice między plotkowaną z lutego a podpisana są ogromne. Ukraina wywalczyła wszystko co mogła, bez gwarancji co prawda ale Amerykanie będą zmuszeni bronić interesów bo kasa w tym będzie ogromna. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@TheMr. 

Wszelki obrót surowcami w ramach umowy nie może być obłożony jakimikolwiek podatkami, no chyba że zarobi na tym obywatel USA, wtedy ma obłożenie dochodowym podatkiem federalnym. Co więcej każda nowa pomoc nawet w postaci amunicji będzie liczona jako konieczność zwiększenia wkładu w fundusz od strony Ukrainy. Czyli w tym momencie pomoc wprost stała się płatna. 

No i wszystko w przeliczeniu na dolary oczywiście.

Znalazłem cały tekst jakby kogoś interesował

https://www.kmu.gov.ua/storage/app/uploads/public/681/33c/e8f/68133ce8f2e82842702204.pdf

• Confused 1