Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, hubio napisał(a):

a ty masz k. 18 lat czy k. 28 lat że śmiesz OCENIAĆ kogoś kogo k. nie znasz!!! Zakładam, że nie więcej niż 30-40!!! i nie ogarniasz, że w życiu mogą się zdarzyć setki rzeczy jak śmierć dziecka, odejście żony, niewłaściwe decyzje biznesowe, zmiana koniunktury, choroba itp itp a czasami z tego co wymieniłem w pakietach KTÓRE CIĘ ZETRĄ Z POWIERZCHNI MATY!!!

Mam prawie 50, w wieku 20 lat straciłem ojca, na leczenie którego poszły wszystkie oszczędności - musiałem rzucić dzienne studia, iść na zaoczne i zaczynać od zera. Więc skończ pie..lić, bo jak słyszę takie żale do całego świata to ręce opadają - wszyscy winni, że ktoś zamiast iść na etat bo nie ma pojęcia o "robieniu biznesu" to ma mu się Europa zrzucić na dotacje i ZUS. A skoro żalisz się non stop na publicznym forum to się nie dziw, że cię oceniają. Więc zamiast tu jęczeć to idź robić do Biedronki i nie będziesz musiał łożyć na te złe ZUSy. Ile można marudzić o złym systemie - tylko jeden uciskany w tym kraju, inni nie płacą podatków, inni nie mają rodzin do utrzymaniu - jeden wybraniec narodu... Sam sobie ocenę wystawiasz tym bezustannym jęczeniem. To jest tak żałosne, że aż się w człowieku gotuje. Zmień se ksywę na "Chrystus biznesu" - cierpiący za miliony, których nigdy nie zobaczy.

Edytowane przez bergercs
  • Like 2
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano

Nie wiem skąd się wzięło przeświadczenie, że ja się żalę albo jestem ja jako uciskany :) Ja się nie żalę tylko wkur....m na to co wyprawiają korpo i trzeba to wziąć za mordę. Akurat składki czy PPE to mi mało przeszkadzają, ale już NIEDOTRZYMANE OBIETNICE WYBORCZE owszem... Mogli nie obiecywać to teraz bym nawet o tym nie pisał. Ale obiecywali i wierzyłem i to mi chodzi. Jeśli chodzi o kasę to akurat ZUS i PPE to są obecnie na szarym końcu moich problemów... A za obecną sytuację odpowiadam wyłącznie ja, żeby była jasność i nie piszę i nigdy nie będę pisał jakie mam problemy i skąd się wzięły. Natomiast na forum publicznym poruszamy sprawy publiczne :) I przedstawiam je tak jak je widzę... A ponieważ widzę jak na przestrzeni lat korpo dociskają śrubę to piszę o tym... A co do składki chodzi wyłącznie o brak dotrzymanej obietnicy.  A to co pisałem wcześniej o ulgach dla kredytobiorców czy zwolnieniach dla mikroprzedsiębiorców absolutnie nie powinno być kosztem ludzi na etatach tylko kosztem poganiaczy niewolników, a głównie właścicieli. Na taki Amazon albo Allego wrzucić 90% podatku to w mig powstanie POLSKA konkurencja, która to g. wypier..i z Polski... Bardzo proste... I oczywiście 90% ale jakby im przyszło chcieć zwolnić ludzi to minimum odprawa roczna dla pracowników. Jeb...y właściciel na wyspie kupi sobie parę jachtów mniej... :) Amazon i Allego podane przykładowo - dotyczy to wszystkich korpo... To się da zrobić tylko trzeba pomyśleć! I żebyśta mi tu za chwilę nie pisała o 90% bo to rzuciłem celowo przejaskrawione i kierunkowo.

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Szambo aż tak wybiło, że Memtzen atakujący dotąd non stop Trzaskowskiego i Hołownię wyczuł (po wejściu na X przejrzałem z kilkadziesiąt jego ostatnich postów - cały czas było tylko Trzaskowski/Hołownia są be - Nawrocki jakby nie istniał - aż do wczoraj), że lepiej uderzyć w alfonsa niż udawać ślepego i głuchego. Chce sobie ugrać punkcików.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano
31 minut temu, Camis napisał(a):

Polajkowałem post MEMcena :rudolf:

image.png.bce85ada3c617b30b146fe88baa3ddf4.png

;)

To na serio trzeba zapisać w kalendarzu, bo to wyjątkowy dzień i wydarzenie, które się już raczej nie powtórzy. Camis chwali wypowiedź Memcena - 6.5.2025, koloryzowane.

Ja się w ciągu ostatnich 48h zgodziłem z dwoma osobami w tym wątku, z którymi się nigdy w niczym nie zgadzam, a do tego z wypowiedzią Kotłowni.

Się porobiło.  Nawet z czymś od Zandberga czy Żukowskiej się w tej kampanii czasem z czymś zgodzę! Jeszcze niech się coś mądrego od Jarka pojawi a zacznę się rozglądać za glitch'ującym się kotem (Matrix;))

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Jeśli myśleliście, że pisowcy są głupimi złodziejami to się myliliście. Oni są jeszcze głupsi niż się wam wydawało, a kradną więcej i w bardziej żenujący sposób. :) 

W ogóle największym plusem tej afery jest chyba odświeżenie ludziom pamięci, jaką bandycką szajką jest PiS. Bo przez te 1,5 roku część już zdążyła chyba zapomnieć.

Wyczuwam dobrą mobilizację wśród koalicji i niezdecydowanych.

3 godziny temu, hubio napisał(a):

Po pierwsze jestem dużo starszy niż ty i o wiele dłużej w biznesie niż ty więc już z tego powodu zapłaciłem więcej... Po drugie 15 lat byłem w VACie gdzie płaciłem grube tysiące.

Czyli teraz nie jesteś VAT-wcem? To ile masz obrotu w tej swojej pseudofirmie?

Kurde, przy audycie twojego konta miałbym chyba niezłą polewkę %-)

Edytowane przez Kamiyanx
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@hubio, każdemu asowi, co tak chętnie kładzie łapę na cudzej kasie i chce finansować nią kredyty oraz ulgi Kowalskiego i Nowaka, standardowo radzę zacząć od siebie. Niech wymieni mieszkanko na takie o połowę mniejsze, odda samochód i dorzuci sąsiadowi do garneczka. Jak ktoś zdołał tak rozwinąć swoją firmę, że teraz przegląda katalog z jachtami, to chwała mu za to i nie widzę powodu, aby mu to odbierać. Jeśli komuś się praca u niego nie podoba, może pracować gdzie indziej, założyć własny biznes albo po prostu siedzieć na zasiłku. Chętnie zobaczę, jak rozkręca swój własny biznes, żeby finansować cudze zachcianki. Jak ktoś bierze kredyt, niech najpierw się nauczy liczyć, jakie on ma konsekwencje. Domaganie się ulg na jego spłatę finansowanych pieniędzmi ludzi, którzy do czegoś doszli, jest absurdalne. Mentalność, że skoro się dorobił i coś ma, to jest oszust i wyzyskiwacz, więc trzeba mu zabrać, ma się u nas wciąż bardzo dobrze.

Pomysłu rocznych odpraw nawet nie komentuję... to jest jakiś obowiązek dożywotniego zatrudnienia? Nie wolno zwalniać pracowników, jak już nie są potrzebni albo firmie się zacznie gorzej wieść? Praca w firmie to nie jest pakiet socjalny. 

Właściciel firmy, w której ja pracuję ma setki milionów funtów. Koleś dosłownie śpi na workach kasy. Miałem okazję spotkać się z nim osobiście i to jest moja świadoma decyzja, że chcę pracować właśnie na jego miliony, a nie kogoś innego. Potrafię ocenić, czy jego oferta jest warta uwagi, czy może jednak nie. Nie mam bólu zadka o jego sukces. Stworzył fajne miejsce pracy, do którego ludzie chętnie chodzą, źle nie płaci, nie ciśnie, nie stresuje, nie wisi nad głową. Za to przebije piątkę i zagada, że z niewolnika nie będzie pracownika, więc stawia na rozsądnych ludzi, którzy w zamian za dany luz i godne wynagrodzenie, uczciwie wykonają swoją pracę bez bata nad głową. Niech sobie ma i pięć jachtów oraz dwie wyspy, skoro doszedł do tego uczciwie. Jak komuś to pasuje - spoko, jak nie - może poszukać czegoś innego. Czy naprawdę w tym kraju jest tylko jeden pracodawca, nie ma normalnych firm i ktoś przymusza do pracy w januszexach?

• Upvote 1
Opublikowano
49 minut temu, Karister napisał(a):

Pomysłu rocznych odpraw nawet nie komentuję... to jest jakiś obowiązek dożywotniego zatrudnienia? Nie wolno zwalniać pracowników, jak już nie są potrzebni albo firmie się zacznie gorzej wieść? Praca w firmie to nie jest pakiet socjalny. 

Heh, ostatnio to nawet nie jest kwestia firm. Po prostu koszty działalności poszły tak wysoko do góry, że lepiej grać redukcją zatrudnienia niż nabijaniem obrotów. Połowicznie specyfika recesji, a połowicznie rządu, który podnosi minimalną bez opamiętania.

Ja mam w tym roku w ogóle plagę takich audytów, że zamiast pomagać w zwiększeniu obrotu (a przy okazji kosztów i prowizji %-)), to doradzam po prostu zwolnić 2-3 ludzi i zmniejszyć obrót. Efekt? Rentowność poszła do góry, właściciel bardzo zadowolony. Wyrzuceni magazynierzy mniej, no ale... Tak mi wyszło w Excelu.

Rynek jest dziś bardzo brutalny. Nikt też nie będzie prowadził firmy i zatrudniał pro bono.

Ale ogólnie tracisz czas na dialog z @hubio, bo to taki typowy janusz biznesu.

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Ludojad napisał(a):

18 godzin temu, voltq napisał(a):

Naprawdę Tusk tak powiedział ? ze Wojna rozpoczęła się od Polskiego ataku ?

Nie. Wyraźnie jest mowa o “german attack on polish base”. 

Ale to takie typowe ze prawica po prostu zawsze łże. A takie osoby jak “Ludojad” są tylko po to żeby łżeć na forach. 

Żałosne, niczym gangsterski kandydat na prezydenta. Ha tfu.

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 5
Opublikowano

Z tą składką to były durne pomysły.

Dobrze, że Duda to zawetował.

Wiadomo, że jako przedsiębiorcy dostaliśmy po dupie, ale to też nie fair, że będziemy płacić dużo mniej niż etatowcy.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

No dobra, ale ja dalej nie wierzę w Porsche i Mercedesy %-)

U mnie w centrum miasta pod paroma lokalami gastro ciągle stoją te same Mercy, BMW, Audi czy Porsche. Mówię tu o autach z najwyższej półki cenowej. Zakładam, że należą one do właścicieli lokalów.

Mam też info o pewnym biznesie gastro. Pizza na kawałki ('okienko' z pizzą). Dobrze się przyjęła i gość otworzył parę lokali. Obecnie śpi na gotówce.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano

Dobra... początkowo bagatelizowałem to co zrobił Nawrocki, ale wychodzi, że niezły z niego Ananas.

A jego sztab to jakieś Ameby Intelektualne.

Ale nie wierzę, że to coś zmieni w jego poparciu. PiSowcy to osoby z podobną moralnością.

• Upvote 1
Opublikowano
18 minut temu, Szambo napisał(a):

Dobra... początkowo bagatelizowałem to co zrobił Nawrocki, ale wychodzi, że niezły z niego Ananas.

A jego sztab to jakieś Ameby Intelektualne.

Jak w Ameryce.

To się we łbie nie mieści, żeby ktokolwiek mógł przegrać z Kamalą Harris.

I to się we łbie nie mieści, żeby ktokolwiek mógł przegrać z Trumpem.

I u nas to samo. Wygląda na to, że preziem Polski będzie Czaszkowski albo Nowogrodzki. To jest tragedia niezależnie kto wygra. Obaj to fałszywe chachmęty o inteligencji ameby. Żeby było chociaż tylko jedno. Prawdziwy ale głupi, albo cwaniak, ale przynajmniej inteligentny. Ale nie. Nie mogę patrzeć na gębę Czaszkowskiego, bo jak mówi to mam wrażenie jakbym oglądał jakiegoś licealistę, który się wykuł na blachę co mówić, ale nawet mówić normalnie się nie nauczył, a o poglądy to nawet nie pytać. Z drugiej strony długopis pisuarii i cała reszta jego zalet, historii, znajomości itp. 

Jest jeszcze tiktorer Mencen, trzymający się w dobrej komitywie ze wszystkimi z ruskiej agentury, czyli AfD, Orbanienko i tak dalej.

Jest jeszcze moskiewski człowiek od happeningów, czyli Braun.

Poza tym Gaciak, którego dali chyba tylko po to, żeby na jego tle Braun i Mencen nie wypadali prorosyjsko.

Dalej jest Kotłownia, którego wyborcy w większości SAMI CHCĄ, aby Niemcy nam odsyłały nachodźców (facepalm) i który sobie robił sweet focie w sejmie z nielegalnymi nachodźcami i który w ogóle tak pierdzieli, że muszę oglądać bez okularów, bo by mi szkła pękły z zażenowania.

Potem mamy Jakubiaka, który gra typowego "tradycjonalnego wuja", ale poza tą postawą też niewiele w jego kandydaturze sensu.

Jest jeszcze oczywiście Biejat i Zandberg, ale tutaj zgadzam się z Senyszyn. Nawet Senyszyn widzi, że z tej nowoczesnej lewicy to się już śmieją wszędzie gdzie oni mieli okazję pokazać do czego prowadzą ich poronione pomysły. 

Tymczasem na świecie...

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/nadciaga-starcie-tytanow-o-tajwan-chiny-dostaly-szanse-by-sprawdzic-blef-usa/70836m5,79cfc278

• Like 2
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Badalamann napisał(a):

Co mają do tego wszystkiego samochody, którymi jeżdżą właściciele lokali?

Restauracja często nie jest pierwszym biznesem samego właściciela czy rodziny.

Prowadzić restaurację jako drugi biznes? To trzeba nie mieć żony, dzieci i pracować 20h dziennie :E Oczywiście możesz prowadzić taki biznes i wylecieć z niego bardzo szybko jakbyś chciał zatrudnić ludzi od wszystkiego, ale chyba nie o to chodzi… 

Dodatkowo, duża część restauracji to wybici na efekcie food truckow szefowie kuchni, trochę szefów kuchni otwiera restaurację z pasji, chęci i ambicji. I trochę zostaje tych którzy idą w pełną komercję. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, TheMr. napisał(a):

Prowadzić restaurację jako drugi biznes? To trzeba nie mieć żony, dzieci i pracować 20h dziennie :E Oczywiście możesz prowadzić taki biznes i wylecieć z niego bardzo szybko jakbyś chciał zatrudnić ludzi od wszystkiego, ale chyba nie o to chodzi… 

Dodatkowo, duża część restauracji to wybici na efekcie food truckow szefowie kuchni, trochę szefów kuchni otwiera restaurację z pasji, chęci i ambicji. I trochę zostaje tych którzy idą w pełną komercję. 

Ciekawą prowadzicie dyskusję o tych Restauracjach.

Moje spostrzeżenie jest takie, że po Pandemii ceny poleciały mocno w górę. Restauracje sobie trochę chciały odbić Pandemię... Polacy w typowy dla siebie sposób to zaakceptowali... znani jesteśmy przecież z tego, że "nabijanie w butelkę" to nasz sport narodowy.

Rozliczam kilka firm powiązanych z Gastronomią i kapucha tam leci mocnym strumieniem. Najwięcej papu zgarniają te Restauracje, które są wprawione w organizacji Wesel. Tam to jest Eldorado, bo zakupy w Biedrze i Lidlu na promocjach i bajońskie kwoty "za stolik".

Ale fakt... jak się weźmie do ręki rachunki za gaz to można dostać zawału.

A z tego co kojarzę to Mercedesa jakiegoś lepszego nikt z nich nie ma... to domena Budowlańców :P

Edytowane przez Szambo
  • Upvote 1
Opublikowano

@TheMr. Raczej prowadzi ktoś w rodzinie(żona, dzieci, rodzeństwo), albo spółka właśnie z doświadczonym kucharzem. Czy zatrudnienie managera.

Ale też fakt że sporo osób się przejechało czy im się to znudziło.

Znajomy dla żony i córki rozkręcił najpierw pizzerie, potem kebsy i teraz mają z kimś do spółki jakąś większą restaurację. Samą pizzerię mieli ładne parę lat, kasy prawie nic bo sam najem lokalu dużo kosztował. A jak podjeżdzali to auta topka sportowych. Ale z tego nawet jak już wszystko działało była niewielka kasa w porównaniu do jego głównej firmy.

• Confused 1