Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Pytam czy standardy masz takie same wobec wszystkich polityków :)

Oczywiście. U każdego znajdziemy dobre i złe strony. Od lewa do prawa. Pewnie w wielu rzeczach mam błędny osąd tylko rzecz w tym, że tzw. klasa polityczna nie ma do zaoferowania niczego więcej niż igrzysk w szambie.

Niestety przenosi się to też na forum. Z resztą. No mamy polityków na miarę naszym możliwości. Taki mamy dorobek kulturowy.

W innym wątku rozbawiło mnie pytanie (oczywiście z tezą).

Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)

Wychodząc poza nawias śmiem twierdzić, że osoby wybierające tą odpowiedź chcieli by coś lepszego niż to co jest w menu.

Opublikowano
6 minut temu, Tankietka napisał(a):

Lecz się na nogi bo na głowę już za późno.

Wróć do pytania i na nie odpowiedz. A pytanie nie jest takie trudne. Pisząc o leczeniu na nogi pokazujesz, że nie potrafisz z nami rozmawiać.

Opublikowano
19 minut temu, Winter napisał(a):

Czyżby w Polsce ludzie mieli bardziej sprane łby?

Część emerytów deklaruje, ze krzyżyk na liście w nadchodzących wyborach prezydenckich postawi obok nazwiska Jarosława Kaczyńskiego  :E

8 minut temu, skypan napisał(a):

Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)

No cóż, jaki autor, taka ankieta 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Winter napisał(a):

A jak określiłbyś zachowanie Kurskiego, jako szefa TVP?

Jeśli w jakikolwiek sposób sugerujesz, że takie porównania się słuszne - zmiataj - nie chce mieć z czymś takim nic do czynienia. I nieważne czy się porównuje do Tuska, Kaczki czy Mentzena.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Voodoo2 napisał(a):

Nie było no i co teraz? Jebać takich ludzi, nie wiedzą co mówią i nie znają historii i ile działania ww ofiar przyniosły. Nie ma takich porównań. Kto tak robi nadaje się do pokoju bez klamek.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Camis napisał(a):

PIS wraca za 2.5 roku albo nawet wcześniej i to już raczej się nie zmieni. Chyba że dziad wyciągnie nogi i zaczną się żreć na całego. 

Ja szczerze wątpię. Pierwsza przeszkoda to dogadanie się z Konfederacją, którą czeka wewnętrzna walka o dominację.

Druga przeszkoda to rosnąca Lewica – sumując wyniki Biejat i Zandberga. Całkiem możliwe, że też P2050 odłączy się od PSL.

Zobaczymy za dwa lata, ale na razie szanse PiS oceniam skromnie. Trzeba też brać poprawkę na zdolności koalicyjne, bo mają z tym problem wytrzymać nawet rok.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
2 minuty temu, Tankietka napisał(a):

Nie było no i co teraz? Jebać takich ludzi, nie wiedzą co mówią i nie znają historii.

Jebać, w tej kwestii się zgodzę z Tobą, przy czym - oburzasz się wypowiedzią randomowego, nie zbyt szczególnie inteligentnego forumowicza spl z 97, a nie oburza Cie notoryczne porównywanie Tuska do SS, Hitlera i niemieckiego orędownika przez samych polityków PiS, Republik i całe zaplecze twittowych trolli?

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, Winter napisał(a):

A jak określiłbyś zachowanie Kurskiego, jako szefa TVP?

Można go było nazwać wizjonerem czy tam reformatorem. Jak widać założenia nadal są kontynuowane w nowej TVP w likwidacji.

Opublikowano
10 minut temu, Voodoo2 napisał(a):

Jebać, w tej kwestii się zgodzę z Tobą, przy czym - oburzasz się wypowiedzią randomowego, nie zbyt szczególnie inteligentnego forumowicza spl z 97, a nie oburza Cie notoryczne porównywanie Tuska do SS, Hitlera i niemieckiego orędownika przez samych polityków PiS, Republik i całe zaplecze twittowych trolli?

"Orędownik, współczesnego rządu niemieckiego" mnie nie oburza. Do SS i Hitlera tak - nie wmawiaj mi, że to mnie nie oburza. 

Opublikowano
11 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Druga przeszkoda to rosnąca Lewica – sumując wyniki Biejat i Zandberga.

O ile po drodze się nie pożrą ze sobą, gdyż Zandberg i jego ludzie, czyli Razemki się formalnie odłączyli od Lewicy. Gdyby się połączyli przed wyborami za dwa lata, to mieliby już szansę na ponad 10%, jeżeli ten trend się utrzyma.

13 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Całkiem możliwe, że też P2050 odłączy się od PSL.

Osobiście na to liczę, że PL2050 odłączy się od PSL, gdyż co raz bardziej staje się jasne, że w Trzeciej Drodze formuła się wyczerpała, a PSL stał się hamulcowym w aktualnym rządzie. Pytanie jest takie, czy przez ten czas współpracy z PSL zbudowali struktury, gdyż PL2050 jako partia nie miała struktur, a poszli na współpracę z PSL, którzy mają struktury partyjne rozbudowane również, żeby pomogli PL2050 w budowaniu własnych struktur

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, crush napisał(a):

Jak udowodnisz, że taki sam ruch innej partii to nie są działania pod publiczkę? Bazując na swoich odczuciach?

Zmiana tematu na coś co nie było nawet związane z tematem. Nigdy nie mówiłem, że inne partie nie robią rzeczy pod publiczkę. To nie zmienia nic w mojej ocenie tego co robił pis.

Działali na niekorzyść rosji, ergo nie byli pro rosyjscy. Tyle.

Jak myślisz, że to jest takie proste, to brawo :lol2:

Jakbym był wredny to bym wspomniał kto latał z kocami i nawoływał do wpuszczania dywersantów z białoruskiej granicy.

Oh... Wait. Jestem wredny.

Zły adres i znowu nie w temacie. Ja akurat tutaj jestem po Twojej stronie - ludzie chcący tu nachodźców i srający propagandą, ze "bidne zziębnięte dzieci w lesie" powinni być w więzieniach za zdradę/szkodzenie Polsce. 

Nie chce mi się rozwodzić, więc się podeprę starą wersją GPT:

Spoiler

Istnieje wiele kontrowersji i oskarżeń dotyczących działań Prawa i Sprawiedliwości (PiS) w Polsce, które niektórzy interpretują jako sprzyjające interesom Rosji. Poniżej przedstawiam kluczowe wydarzenia i powiązania, które były przedmiotem publicznych debat i analiz:(Business Insider Polska)

🔍 1. Wydawanie wiz Rosjanom po 2022 roku

Pomimo ostrzeżeń Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego (ABW) o potencjalnych zagrożeniach związanych z wydawaniem wiz obywatelom Rosji, polski rząd kontynuował przyznawanie wiz w ramach programu Poland Business Harbour. W latach 2022–2023 wydano 1838 wiz, co budziło kontrowersje w kontekście bezpieczeństwa narodowego .(Business Insider Polska)

🔍 2. Spotkania z kontrowersyjnymi postaciami prorosyjskimi

W 2016 roku przedstawiciele PiS spotkali się z kontrowersyjnymi politykami, takimi jak amerykański kongresmen Dana Rohrabacher, który publicznie uznawał aneksję Krymu przez Rosję i sprzeciwiał się obecności wojsk NATO w Europie. Spotkanie to zostało skrytykowane przez ekspertów ds. bezpieczeństwa .(Fakt)

🔍 3. Współpraca z politykami prorosyjskimi w UE

Przedstawiciele PiS utrzymywali kontakty z politykami, którzy byli postrzegani jako prorosyjscy, takimi jak Marine Le Pen, której partia była finansowana przez rosyjskich oligarchów. Spotkania te były krytykowane w kontekście polityki zagranicznej Polski .

🔍 4. Afera taśmowa i domniemana ingerencja Rosji

W 2014 roku wybuchła afera taśmowa, w której ujawniono nielegalne nagrania rozmów polityków. Istnieją doniesienia sugerujące, że taśmy mogły zostać sprzedane rosyjskim służbom wywiadowczym, co wywołało spekulacje o możliwej ingerencji Rosji w polską politykę .(Rzeczpospolita)

🔍 5. Zatrudnianie osób powiązanych z Rosją w instytucjach państwowych

W 2015 roku sędzia Tomasz Szmydt, który później ubiegał się o azyl w Białorusi, był zatrudniony w polskim wymiarze sprawiedliwości. Istnieją podejrzenia, że był on powiązany z rosyjskimi służbami wywiadowczymi, co budziło kontrowersje dotyczące bezpieczeństwa instytucji państwowych .(Wikipedia)

🔍 6. Import rosyjskiego węgla

W latach 2016–2019 Polska importowała znaczne ilości węgla z Rosji, co było krytykowane przez opozycję jako działanie sprzeczne z polityką energetyczną kraju i bezpieczeństwem energetycznym .(Strona główna)

🔍 7. Utrzymywanie kontaktów z reżimem Łukaszenki

W 2016 roku wicepremier Mateusz Morawiecki spotkał się z białoruskim dyktatorem Alaksandrem Łukaszenką, co było postrzegane jako próba obejścia rosyjskiego embarga na polską żywność. Krytycy twierdzili, że takie działania mogły być korzystne dla Rosji .(resetobywatelski)

🔍 8. Zatrudnianie osób powiązanych z Ordo Iuris

Niektórzy przedstawiciele PiS byli związani z organizacją Ordo Iuris, która otrzymywała wsparcie od rosyjskich oligarchów, takich jak Władimir Jakunin i Konstantin Małofiejew. Krytycy twierdzili, że te powiązania mogły wpływać na politykę rządu w zakresie praw człowieka i wolności obywatelskich .(resetobywatelski)

kazałem mu wymienić więcej, ale tylko:

-Propagowanie narracji antyniemieckiej w 2017 roku

W połowie 2017 roku obóz PiS rozpoczął silną akcję "antyniemiecką", domagając się reparacji wojennych od Niemiec. Kampania ta była szeroko promowana przez polityków PiS, takich jak Arkadiusz Mularczyk i Adam Andruszkiewicz. Niektórzy analitycy zauważali, że tego rodzaju narracja mogła być korzystna dla Rosji, która tradycyjnie rywalizuje z Niemcami o wpływy w Europie Środkowo-Wschodniej

Warto zaznaczyć, że przedstawiciele PiS wielokrotnie odrzucali te oskarżenia, wskazując na brak dowodów na współpracę z Rosją i podkreślając swoje zaangażowanie w obronę suwerenności Polski. Jednakże powyższe wydarzenia były przedmiotem publicznych debat i analiz, które budziły kontrowersje w kontekście polityki zagranicznej i bezpieczeństwa narodowego

.

Ja bym dodał śmierdzące onucą koneksje Rydzyka, chyba specjalnie przegiętą pomoc dla Ukraińców, co skończylo się daniem paliwa ruskiej propagandzie, afery ze zbożem i jakby celowe działanie tak, aby w Polsce głośno było jacy to Ukraińcy są źli. 

Ale Macierewicz to dla mnie argument kończący wszelkie dyskusje. 

Pomoc dla Ukrainy mogła być po prostu nie do przepchania.

Załóżmy, że nasz rząd jest pod wpływem ruskich służb. Tak hipotetycznie. Nawet ruskie służby by rozumiały, że nie ma co pchać proruskich postaw bo politycy, których mają na sznurku mogliby za bardzo wk(urzy)ć Polaków i przez to stracić władzę, co oznaczałoby też utratę wpływów. To, że Cejrowski mówi, że nienawidzi Rosji i nazwie Putina zbrodniarzem, nie neguje faktu, że swoją działalnością pomaga ruskiej propagandzie bardzo mocno.  Ruskie służby głupie nie są. Na ich miejscu wolałbym żeby osoby którymi sterują, dawały sygnały sugerujące, że oni to absolutnie nie, nigdy w życiu, oni rosji nienawidzą i tak dalej. 

Mowa o pisie, więc mi czasem z Nord Streamami nie wyjeżdżaj. Do PO/KO też mam sporo pretensji o to jak nic nie robili gdy mogli mocniej walczyć o blokowanie ruskich wpływów w Europie. 

Ogólnie cały POPIS, PSL, Lewicę, Kotłownię i Konfederację (pominąłem coś? :D ) widzę jako nie tyle pro-ruskich co pro-swoich.  W sensie, że za korzyści dla siebie sprzedaliby dobro Polaków bez mrugnięcia okiem. A jak do tego dodać prosty i powszechnie akceptowalny fakt, że ruscy umieją korumpować i robią to gdzie się da, to wnioski są jakie są. 

A ludziom wierzącym w to, że Jarek lub ktokolwiek w Pisie jest patriotą chcącym dobra Polski, lub wierzącym w płacz Kotłowni na słynnym video, można tylko współczuć. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
13 minut temu, Winter napisał(a):

Dobrze, że 3D traci, bo ten projekt kompletnie nie miał sensu. PSL do niczego się nie nadaje, niech w końcu znikną z polityki.

Ale wydaje mi się, że w prezydenckich na rzeczywistych wynikach Szymkowi uda się przeskoczyć Sławka.

Opublikowano
13 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ja w ogóle nie rozumiem samego PSL-u. Na przykład taki Kosiniak jest z wykształcenia lekarzem, a jego poglądy na aborcję to mocny katoliban.

W PSL jeszcze oprócz Kosiniaka karty rozdaje Sawicki, który mentalnie i światopoglądowo jest bardzo blisko PiS-u. Oprócz tego, tam siedzą wiele leśnych dziadków :E

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
18 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Ale wydaje mi się, że w prezydenckich na rzeczywistych wynikach Szymkowi uda się przeskoczyć Sławka.

Według mnie gdyby to były jego pierwsze wybory to tak ale praktyka pokazuje ze ktoś nowy jest zazwyczaj 3 

W dniu 7.05.2025 o 19:11, Radziuwilk napisał(a):

Stanowski jak rasowy symetrysta. No tu minusek, ale tu plusek

Widze antypolak ciagle w formie.

co tu jest antypolskie?

Opublikowano
35 minut temu, Winter napisał(a):

Ja bym jeszcze wspomniał o Zandbergu, bo gość jest dla mnie naprawdę spoko. Podoba mi się jako polityk. Pamiętam jego akcję, gdy pojechał do Niemiec przekonywać, żeby nie rezygnowali z energii z atomu. I nigdy nie dał ciała, jak Biedroń, gdy spieprzył na posadkę do PE, choć zapowiadał co innego. Takiej lewicy trzeba. Wiarygodnej.

Ja głosuję w pierwszej na Zandberga.

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Tankietka napisał(a):

Nie było no i co teraz? Jebać takich ludzi, nie wiedzą co mówią i nie znają historii i ile działania ww ofiar przyniosły. Nie ma takich porównań. Kto tak robi nadaje się do pokoju bez klamek.

Jak wyszły przewały Nawrockiego to się nie zająknąłeś, ale się odpaliłeś jak to nie można wierzyć (przynajmniej na razie, pewnie do wyborów) komuś kto przedstawił go w złym świetle. I dalej nie przedstawiłeś dowodów jakim to ona była hejterem, ni masz na to czasu, ale pisać tu to już masz mnóstwo.

Kolega widzę jak Klakier - niby nie jest za PiS, nie podoba mu się co PiS wyczynia, ale dziwnym trafem prawie nigdy się nie udziela przy aferach PiSu, ale jak tylko jest coś niepasującego w PO (zwykle słusznie i się z tym zgadzam!) to od razu się pojawia ;)

• Confused 1
  • Upvote 6
Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Zmiana tematu na coś co nie było nawet związane z tematem. Nigdy nie mówiłem, że inne partie nie robią rzeczy pod publiczkę. To nie zmienia nic w mojej ocenie tego co robił pis

Bez sensu totalny.

PiS robił źle bo robił pod publiczkę i "za nie swoje".

Inne partie robiłyby dokładnie to samo ale to mniej źle. xD