Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jest lepiej, podwyższenie VATu do 23% faktycznie było czasowe do 2013. Aby obowiązywało do dziś, trzeba je było przedłużyć i zrobiono to w latach 2013, 2016, 2018, a w roku 2019 zmieniono sposób wyznaczania tej stawki tak, że w skrócie uzależniono ją od relacji dług publiczny - PKB, zgodnie z tą zmianą VAT 22% wróciłby w 2020, ale znów weszła kolejna zmiana tak że obecnie nadal wynosi 23%.

Teraz zagadka: kto rządził w 2016, 2018, 2019, 2020 i dlaczego to wina Tuska?

Edytowane przez Boldwyn
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
31 minut temu, Boldwyn napisał(a):

Jest lepiej, podwyższenie VATu do 23% faktycznie było czasowe do 2013. Aby obowiązywało do dziś, trzeba je było przedłużyć i zrobiono to w latach 2013, 2016, 2018, a w roku 2019 zmieniono sposób wyznaczania tej stawki tak, że w skrócie uzależniono ją od relacji dług publiczny - PKB, zgodnie z tą zmianą VAT 22% wróciłby w 2020, ale znów weszła kolejna zmiana tak że obecnie nadal wynosi 23%.

Teraz zagadka: kto rządził w 2016, 2018, 2019, 2020 i dlaczego to wina Tuska?

Nie oczekuj, że niektórzy będą weryfikować informacje. Jedno jest pewne, potrzebujemy solidnych ustawowych narzędzi do walki z dezinformacją i to na szczeblu unijnym, długo tak nie ujedziemy.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Nie oczekuj, że niektórzy będą weryfikować informacje. Jedno jest pewne, potrzebujemy solidnych ustawowych narzędzi do walki z dezinformacją i to na szczeblu unijnym, długo tak nie ujedziemy.

Narzędzia nic nie dadzą, jeśli mówimy o ludziach inteligentnych inaczej. Oni i tak nie zrozumieją. A jest tu takich trochę :) 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, hubio napisał(a):

PiS + konfederacja + braun przejmują Polskę! Braun prawie 6%!

pekne ze smiechu jak Braun stanie sie liczaca sila polityczna przez glupote naszych rzadow XDDDDDD

jeden i drugi rzad pompuje Brauna nie wiem po co, ukraincy mogliby u nas zyc normalnie jak przed wojna bez zadnych przywilejow ale rzady sie uparly ze trzeba zaognic sytuacje miedzy naszymi narodami w kraju i Braun sobie na luzaku zgarnia poparcie zirytowanych ludzi

moglibysmy bronic granic i dbac o bezpieczenstwo w kraju ale rzady sie uparly ze somalijczyk biegajacy nago na socjalu to podstawa nowoczesnego europejskiego miasta i konfa (a nawet pis) sobie zgarnia elektorat zirytowanych ludzi XD

to naprawde nie jest rocket-science, te partia zdobywaja poparcie na podstawowych potrzebach ludnosci a nie tajnym triku XD

jak chcesz zeby twoja wymarzona partia odzyskala wiatr w zagle to zastanow sie czego jej brakuje a nie straszysz przeciwkiem, na aborcji i lpg w Polsce nie wyniesie sie dlugotrwalej wladzy

ewentualnie mozesz wyprodukowac jakies pierdy o ludziach inteligentych inaczej i ocierac lzy po porazce nie wiedzac co sie dzieje

Edytowane przez kubikolos
  • Upvote 5
Opublikowano
4 minuty temu, adashi napisał(a):

Kubikolos mnie uprzedził, ale z grubsza chciałem coś podobnego napisać. Braun jest produktem nieudacznej KO. Takiego szura wynieść na takie poparcie, to naprawdę trzeba być nienajostrzejszym.

Moim zdaniem to błędnie założenie, bo Braun by trafił do tego rodzaju ludzi niezależnie od tego kto by rządził. 

A teza o tym, że KO to nieudaczniki to z kolei pełna zgoda ;) 

Opublikowano (edytowane)

To nie tylko to

https://www.gov.pl/attachment/75299537-0772-4e8f-a0b7-ef1882ed6bd9

"Rosja wydaje na ten cel nawet 2 mld dolarów, a w niektórych szacunkach mówi się nawet o 4 mld dolarów rocznie (na dezinformację i propagandę)."

Założę później wątek poświęcony kwestii dezinformacji bo to temat na dłuższą dyskusję. 

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 3
Opublikowano
10 minut temu, adashi napisał(a):

Kubikolos mnie uprzedził, ale z grubsza chciałem coś podobnego napisać. Braun jest produktem nieudacznej KO. Takiego szura wynieść na takie poparcie, to naprawdę trzeba być nienajostrzejszym.

Braun sam się wyniósł. Co drugi mój "kolega" z zawódówki co sobie nie radził w szkole jest za prawicą.Co chwila wrzucają agresywne tematy na fb to widzę. O Ukraincach, o LGBT, o Unii, o rządach Żydów, o tym że mężczyźni są gnojeni, o tym że się katolików obraża wiadomo niesłusznie. I tyle starczy.

• Upvote 4
Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

Zaraz ci powiedzą, że miał cały 2024 na to XD 

Bo miał, to jest fakt. 

Moim zdaniem KO mogłaby wygrać następne wybory parlamentarne i to na luzie. Nie wygra tylko dlatego, że w rządzie siedzą barany. W PiS było to widać bardziej wyraźnie, bo tam na pierwszym planie paradowali tacy idioci jak Suski (czy on ma chociaż maturę?), Macierewicz, człowiek-porażka Sasin czy chamy i prostaki w stylu Pawłowicz i Czarnka. W PO nawiększe dzbany są na drugim planie, np Jachira. Jednak problemem jest to, że ci z pozoru nienajgłupsi politycy jak Tusk, Brejza, Bielan, Bocheński itp to też są idioci. Żeby wygrać następne wybory trzeba zadbać o swój elektorat, poprzepychać tanie ustawy jak legalizacja aborcji, związki partnerskie itp, tylko koalicja by musiała się dogadać. Potem by trzeba zamurować granice i nie wpuszczać nikogo a takie incydenty jak to o czym ostatnio pisały niemieckie gazety (że polska SG leje imigrantów i ci złapani w niemczech nie chcą wracać do polski) pokazywać jako powód do dumy. Poza tym by musieli zawalczyć o nasze portfele, na początek postawić się Unii w sprawie ETS 2.0 i to nagłaśniać, rozbudowywać polską armię i też mówić o tym głośno, w ogóle zadbać o komunikowanie swoich sukcesów. Jak już dresiarz zostanie prezydentem to by trzeba zacząć zasypywać go ustawami, których nie podpisze i przedstawiać go jako hamulcowego, zrobić z niego wręcz zdrajcę narodu. A, zapomniałem, no i by trzeba zmienić premiera i schować dzbanuszerię pokroju Giertycha. Mógłbym sobie tak pisać, ale to nie ma sensu bo to się po prostu nie stanie :) Tusk będzie przyspawany do fotela premiera, giertych będzie błyszczeć na X, koalicja nie będzie mogła się dogadać, Hołownia wciąż będzie przedkładać swój interes ponad interes koalicji itp. Nie chcę się stresować więc pozostaje przestać interesować się polityką bo zrobił się z tego sport dla totalnego plebsu i wręcz ludzi ułomnych. W końcu na pierwszym planie będzie prezydent patus a do władzy pewnie wróci pis. Za kogo oni mają swoich wyborców widzę za każdym razem, kiedy oglądam republikę, serio się dziwię, że ktoś wierzy w takie brednie i że w ogóle ktoś ogląda to na serio. Póki co mnie interesuje jedynie, żeby ETS 2.0 nie uderzył w moją kieszeń tak jak póki co zapowiada się, że uderzy. Niech ktoś to ogarnie a potem niech pajacują do woli. W sumie w tych czasach trzeba być pajacem, żeby być politykiem. 

• Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Moim zdaniem to błędnie założenie, bo Braun by trafił do tego rodzaju ludzi niezależnie od tego kto by rządził. 

Jak zobaczyłem spot prezydencki Brauna, od razu wiedziałem, że mu przybędzie, bo był świetny. Ale nie spodziewałem się, że aż tyle. Raczej nie ma aż tylu szurów.

Braun to chyba taki nowszy Kukiz. Wyborcy są tak zniechęceni dotychczasowym establishmentem, że są najwyraźniej w stanie zaakceptować nawet kabaretową szurię, aby okazać swoje niezadowolenie. Jest to dość niebezpieczne. Jak taki Braun to sprytnie rozegra, chowając to i owo, za rok melduje się na poparciu dwucyfrowym. A to jest gość w typie Kaczyńskiego. W tańcu się nie doli.

• Upvote 2
Opublikowano

@Henryk Nowak
I znowu kłania się polityka informacyjna rządu:

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/unia-europejska-apel-o-reforme-systemu-handlu-emisjami-ets2/qnzdhbe

Stawiają się wobec ETS2 i nawet o tym mówią, ale PiS to przykrywa swoją kłamliwą narracją, w które wierzą prawie wszyscy.

Teraz, adashi napisał(a):

Jak zobaczyłem spot prezydencki Brauna, od razu wiedziałem, że mu przybędzie, bo był świetny. Ale nie spodziewałem się, że aż tyle. Raczej nie ma aż tylu szurów.

Braun to chyba taki nowszy Kukiz. Wyborcy są tak zniechęceni dotychczasowym establishmentem, że są najwyraźniej w stanie zaakceptować nawet kabaretową szurię, aby okazać swoje niezadowolenie. Jest to dość niebezpieczne. Jak taki Braun to sprytnie rozegra, chowając to i owo, za rok melduje się na poparciu dwucyfrowym. A to jest gość w typie Kaczyńskiego. W tańcu się nie doli.

Mamy tu jednego zdzicha, fanatycznego zwolennika Brauna. Z zupełnie innych powodów, które opisałeś. :) 

Opublikowano

Nie do końca zgadzam się z tezą o tym że KO zrobiło sobie Brauna. Braun jest wypadkową dezinformacji, wpływ Internetu i mediów, oraz brak wiedzy. Jak KO miało z tym walczyć? Margines społeczny będzie zawsze głosował za populizmem i pięknymi słowami, trafiają w ego wyborcy (to ich wina że mi w życiu nie wyszło - Żydów, Ukraińców itp.). Braun zbiera wszystkich nieudaczników. 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Keller napisał(a):

Braun sam się wyniósł. Co drugi mój "kolega" z zawódówki

na takich ktorych probujesz obrazic Braun mial juz dawno stale poparcie ale bardzo male poparcie

Braun teraz wyszedl znacznie ponad ten elektorat co bylo zaskoczeniem po 1 turze, sam poznalem kilku nowych wyborcow Brauna i na oko bym ich okreslil jako przecietnych wyborcow KO/PIS a jednak cos (co to mogloby byc...) go do niego doprowadzilo

jak ktos mysli ze dezinformacja i margines spoleczny to po prostu nie rozumie tematu

Edytowane przez kubikolos
  • Upvote 3
Opublikowano
14 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wiem o tym, czytałem, nawet w ostatnim czasie linkowałem jakiś artykuł o podobnej tematyce. Problem jest taki, że to jest tylko apel, a ja nie wiem czego nasz rząd oczekuje, jakie chce podjąć kroki, jeśli apele nie przyniosą odpowiednich skutków i na jakim etapie są ich rozmowy z Brukselą. Nie wiem niczego poza tym co jest w zalinkowanym przez Ciebie artykule a temat jest dla mnie ważny. 

2 minuty temu, TheMr. napisał(a):

(...) Braun zbiera wszystkich nieudaczników. 

Patrząc na tych kilku wyborców Brauna których poznałem, to nieudaczników i frustratów bez realnej wiedzy o polityce ale z durnymi hasłami na ustach. 

Opublikowano
14 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

To fajnie że policzyli z 89 komisji 7k głosów a my z 9 komisji mamy już 2k głosów na korzyść Trzaska oficjalnie xD. Beka z modelu naukowców. Przecież to artykuł na samozaoranie naukowców.