Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, kukap napisał(a):

Tak, to niestety pokazuje, jak skutecznie działa propaganda i jak bardzo część społeczeństwa nie sprawdza faktów, tylko kieruje się emocjami albo przekazem, który słyszy najgłośniej. Mechanizm znany i bardzo trudny do przełamania — zwłaszcza kiedy ktoś nie ma ochoty zagłębiać się w szczegóły. A potem mamy takie absurdy jak ten z ZUS-em.

A dla mnie prawdziwym problemem jest to jak zmienia się narracja w sporej części tych różnych kontrowersyjnych spraw.

"To się nie dzieje" > "No jednak się dzieje ale w małej skali i nie ma co siać paniki".

A mnie skala nie interesuje. Jeden koczujący murzyn to i tak zbyt dużo.

Opublikowano
12 minut temu, VRman napisał(a):

dobre :E

Te propagandowe wysrywy, gdzie leciało samo gęste, to też było oczywiście na podstawie zweryfikowanych informacji. Czyli "aktywiści na granicy potwierdzają, że tak było". :D

Daj pan spokój. Onet to ściek.

Okej. To z innej strony. Daj mi zweryfikowane źródła, że to co udostępnia onet to kłamstwa.  Poproszę  o temat z onetu i zweryfikowaną informację, że było to kłamstwo onetu. No i oczywiście, jakieś wyroki prawomocne z przeprosinami oficjalnymi za kłamstwa. 

Oczywiście mówimy o tematyce nielegalnej imigracji. 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

KO nie ogarnia, że to jest turbo boost dla narracji pisu. Nawet jeśli wszystko wcześniej to były fake'i to i tak pomoże to

- pchać narrację, że "Tusk to sługa Niemiec i zdrajca"

Tusk nie blokuje granicy - sługa Niemiec

Tusk blokuje - sługa Niemiec

Niektórym proponuję naprawdę wziąć rozbieg i walnąć baranka w ścianę.

• Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, Kris194 napisał(a):

Zacytowałeś mnie. Ale chyba przez pomyłkę? Bo nie wiem co moja wypowiedź ma wspólnego z tym co napisałeś.

W ogóle to gdzie i co Tusk blokuje? :D I kto mówi, że jakby blokował to źle?

Proponuję niektórym nerwosol czy inną melisę. I mniej projekcji.

Opublikowano
25 minut temu, Kris194 napisał(a):

ja to widze tak:

tusk nie blokuje granicy, kris194: dobry tusk

tusk blokuje granice, kris194: dobry tusk

zapraszam do rozbiegu XDDDDDD

mi sie bardzo podoba ruch tuska, posluchal potrzeb ludu a nie takich jak ty ktorzy tlumaczyli ze murzyn+ nam sie nalezy ;)

oczywiscie obserwuje sytuacje dalej bo jesli to sie okaze tylko ruchem pozorowanym to wrocimy do punktu wyjscia

Opublikowano
21 minut temu, kubikolos napisał(a):

oczywiscie obserwuje sytuacje dalej bo jesli to sie okaze tylko ruchem pozorowanym to wrocimy do punktu wyjscia

jeśli? Ależ z ciebie optymista :D

Przecież to jest pewne. Ile razy już to przerabialiśmy? Dlaczego nagle miałoby się coś w jego (Tuska i KO) postawie zmienić?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Polaczek lubi być trzymany za mordę. 

Ten raport jest gdzieś może dostępny? Szukam, szukam i nie mogę znaleźć.

edit

Znalazłem ale tylko w języku niemieckim

https://www.tui-stiftung.de/wp-content/uploads/2025/07/2025_0630_YouGov_Ergebnisbericht_TUI_Stiftung_Junges_Europa_2025_DE_final.pdf

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, VRman napisał(a):

Zacytowałeś mnie. Ale chyba przez pomyłkę? Bo nie wiem co moja wypowiedź ma wspólnego z tym co napisałeś.

Nie, to nie była pomyłka. Odniosłem się jedynie do tego co napisałeś bo chodzi właśnie o to, że niezależnie co Tusk zrobi to niektórzy stwierdzą, że jest sługą Niemiec. Ciekawe, że pewne grupy z taką żarliwością nie szukają sługów Rosji.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Nie, to nie była pomyłka. Odniosłem się jedynie do tego co napisałeś bo chodzi właśnie o to, że niezależnie co Tusk zrobi to niektórzy stwierdzą, że jest sługą Niemiec. Ciekawe, że pewne grupy z taką żarliwością nie szukają sługów Rosji.

Lempart kontra Orgio iuris

Agentury nie trzeba daleko szukać.

Poza tym u nas oczywiście ciągną się powiązania grup przestępczych z lat dziewięćdziesiątych z rosyjskimi biznesmenami.

Edytowane przez indexinfio
  • Upvote 1
Opublikowano
29 minut temu, Winter napisał(a):

Baba hajlowała w debacie w Kanale Zero, a wy nic nie piszecie :E

20250704_081316.jpg

Nieironicznie mówić to najmądrzejsza rzecz jaką zrobiła tam wczoraj na wizji. Dzisiaj sobie odsłuchałem powtórkę i to jest na pewno top 3 najgorszych występów "polityczek" w ostatnich kilku latach. A konkurencję to ona miała silną. Skandalem jest to, że ona jest wgl w polityce, a co najgorsze jest ministrem i to od spraw wyimaginowanych bo resort w praktyce nie zajmuje się niczym pożytecznym (niepożytecznym chyba też nie)

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, indexinfio napisał(a):

Poza tym u nas oczywiście ciągną się powiązania grup przestępczych z lat dziewięćdziesiątych z rosyjskimi biznesmenami.

Ruskie wpływy to jest temat na naprawdę grubą księgę. Z takich jeszcze bardzo aktualnych to chociażby CitizenGO.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
13 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Glapa obniża stopy, a tu tak cichutko? Żadnych teorii że chodzi na pasku Tuska ? :)

Nieeee no panie, już po wyborach to można obniżać, bo przed byłoby zasługą Tuska, teraz to wiadomo, PiS dobry obniża :E 

Opublikowano (edytowane)

Mnie ciekawi inna rzecz: jak forumowi platformersi obronią to, że wydawanych pozwolen na prace dla cudzoziemców za PISU rocznie było ok 300 tysięcy, a w 2024 za rządów PO - UWAGA - 300 tysięcy :E Zamiana dżumy na cholerę 

Wg statystyk różnica w problemie migracji jest taka, że Niemcy za przyzwoleniem polskiego rządu nam wysyła murzynów z Somalii i innych krajów gdzie przestępczość, w takie somalii wg wskaźnika przestępczości wynosi ok 80/100, gdzie 30/100 ma Polska, a 55/100 Francja, 49/100 Szwecja, 39/100 Niemcy. Niech to trochę da do myślenia taka statystyka

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Fatality napisał(a):

Mnie ciekawi inna rzecz: jak forumowi platformersi obronią to, że wydawanych pozwolen na prace dla cudzoziemców za PISU rocznie było ok 300 tysięcy, a w 2024 za rządów PO - UWAGA - 300 tysięcy :E Zamiana dżumy na cholerę 

"Dane na temat pozwoleń na pracę w Polsce dla osób z zagranicy publikuje Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Zgodnie z nimi w 2023 roku wydano 320 630 takich zezwoleń. Rok później wydano ich 322 941. Oznacza to wzrost liczby wydanych zezwoleń o 2 311.

Liczba ta jest o 23 proc. niższa od tej, którą przywołał Karol Nawrocki. Jednak to nie na tym polega manipulacja kandydata na urząd prezydenta. Polityk pominął w swojej wypowiedzi kilka ważnych kwestii.

W latach 2018–2022 w każdym roku wydawano więcej pozwoleń na pracę niż w roku 2024. Polityk porównał jednak zeszły rok do sytuacji z 2023, pomijając przy tym poprzednie lata. Chciał udowodnić w ten sposób tezę, że to w czasach obecnego rządu wydaje się więcej takich pozwoleń. Spojrzenie na cały okres rządów PiS prowadzi jednak do innych wniosków."

https://demagog.org.pl/wypowiedzi/pozwolenia-na-prace-dla-cudzoziemcow-ktory-rzad-wydawal-ich-wiecej/

• Upvote 2
Opublikowano

Co do pożaru w Ząbkach pomijając już kwestię ludzkich dramatów...zaczyna się obiecywanie pomocy, padają kwoty 100, 200, 300tys zł i słyszę, że ich wysokość będzie uzależniona od różnych rzeczy min. od tego czy ktoś swoje mieszkanie ubezpieczył. Czyli tradycyjnie Ci przezorni będą "wyruchani". 

• Upvote 2
Opublikowano

@Fatality zezwolenia na pracę, a np. wizy to dwa odrębne dokumenty. Wiza zezwala na pobyt ewentualnie może zawierać zezwolenie na pracę cudzoziemca, który przyjeżdża do Polski. Natomiast o zezwolenie na pracę muszą się również ubiegać cudzoziemcy już przebywający legalnie na terenie Polski. 

Odrębne przepisy dotyczą obywateli Ukrainy, którzy przybyli od 24 lutego 2022 roku, ale tam zależy od wielu innych zmiennych czy taka osoba musi ubiegać się o zezwolenie czy nie, bo to zależy od jej pobytu.

Zatem ilość wydanych pozwoleń na pracę cudzoziemców w danym roku nie równa się ilości cudzoziemców ściąganych do Polski w tym samym roku.