Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, ibizpl napisał(a):

Uważam że nie możemy sobie pozwolić na usunięcie tak ważnej instytucji, tym bardziej że jak to zrobimy to rolę przejmie Bruksela a nie uważam żeby oddanie tak ważnej instytucji leżało w naszym interesie. Tam też są polityczne przepychanki, afery, i często konflikt interesów natomiast koniecznie trzeba ją zreformować w rozsądny sposób żeby ją odpolitycznić na ile to możliwe, co będzie mega trudnym zadaniem bo muszą to zrobić politycy, czyli ci sami którzy go psują, bo za uszami tutaj mają obydwie partie naszego duopolu i nie ważne kto mniej lub bardziej. Zauważ że aktualna władza nie zrobiła nic w temacie np. obsadzania spółek co zepsuł PiS bo teraz im to na rękę i tak samo będzie z TK, obsadzą swoimi i wtedy będzie już "demokratycznie" do kolejnej zmiany wakatów i tak w kółko.

ALe też nie możemy pozwolić, aby działała ona tak jak to PiS wymyślił - czyli, żeby była pacynką PiSu i klepała to co włądza chce.

Konieczny jest reset i przeniesienia kompetencji TK do SN. Oczywiście po wyczyszczeniu SN ze złogów pisowskich (Zaradkiewicz, Tomczyński etc.) 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

W sprawie TK z punktu widzenia prawnego nie chodzi o to, że Pani sędzia Pawłowska i Pan sędzia Piotrowicz zostali nominowani do TK, a powiedzmy mają "określone" poglądy polityczne tylko o to, że od 2015r TK jest nieprawidłowo obsadzany. PO chciała wcześniej zabetonować TK i już dokładnie nie pamiętam bo to było 10 lat temu, ale chyba złamali obyczaj (lub prawo?). W odpowiedzi PiS po zdobyciu władzy nie publikował orzeczeń TK, a potem nieprawidłowo obsadził ważne wakaty. Sam fakt powiedzmy tego kogo sejm przegłosował i powiedzmy, że te osoby są za bardzo polityczne nie ma znaczenia prawnego, a raczej wizerunkowe dla partii. Natomiast to nie jest domena Polski bo np. Trump nominował do SN jeszcze większych "polityków". PiS a dokładnie sam Prezes PiS - Pan Jarosław Kaczyński zarzuca TK, że w 2005-2007 nominowani przez sejm z większością PO sędziowie TK blokowali wszystkie ważne ustawy gospodarcze uniemożliwiając wprowadzenie reform. Podobno w 2015 TK miał odrzucić ustawę 500+ z uwagi na fakt, że dotyczyła wtedy jednego dziecka co miało być w opinii TK "niekonstytucyjne"...

Piszę to tylko po to że politycy grają nami jak małpami w cyrku. I to dokładnie obie strony barykady. A wyborcy jak jakieś bezmózgi powtarzają przekaz z TVN albo TV Republika (dawniej TVPiS). I taka rada: jesteś zwolennikiem KO włącz od czasu do czasu TV Republika albo posłuchaj polityków i zaplecza PiS/konfederacji. Jesteś zwolennikiem PiS/konfederacji - włącz od czasu do czasu TVN i posłuchaj polityków i zaplecza KO... Nie warto naprawdę okopywać się w swoich poglądach... Dzisiaj jak chyba nigdy dotąd dotarcie do prawdy jest bardzo trudne. Paradoksalnie mimo największej ilości źródeł.

8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

ALe też nie możemy pozwolić, aby działała ona tak jak to PiS wymyślił - czyli, żeby była pacynką PiSu i klepała to co włądza chce.

Konieczny jest reset i przeniesienia kompetencji TK do SN. Oczywiście po wyczyszczeniu SN ze złogów pisowskich (Zaradkiewicz, Tomczyński etc.) 

Nie zgadzam się. Sam jako prawnik doskonale wiesz jak można niemal każdy przepis prawny zinterpretować. Odsunięcie jednych ludzi i zastąpienie ich innymi absolutnie nic nie zmieni. Bo za chwilę przyjdzie nowa ekipa i zrobi to samo. Nie ma na to lekarstwa. W I instacji sąd przyklepie Ci 10 lat, ale już inny sędzia w II zobaczy coś innego i da 5 lat. Wiem, że porówanie z d. bo tu chodzi o kontrolę konstytucyjności ustaw, ale sam mechanizm podobny. 

Co najwyżej można dać proceduralne mechanizmy obronne np. w kwestii publikacji orzeczeń TK lub ważności wakatów. Samych sędziów zawsze będzie wybierał sejm, chyba, że zmienisz Konstytucję. I zawsze w mniejszym czy większym stopniu będą mieć swoje poglądy polityczne.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
31 minut temu, ibizpl napisał(a):

Uważam że nie możemy sobie pozwolić na usunięcie tak ważnej instytucji, tym bardziej że jak to zrobimy to rolę przejmie Bruksela a nie uważam żeby oddanie tak ważnej instytucji leżało w naszym interesie. Tam też są polityczne przepychanki, afery, i często konflikt interesów natomiast koniecznie trzeba ją zreformować w rozsądny sposób żeby ją odpolitycznić na ile to możliwe, co będzie mega trudnym zadaniem bo muszą to zrobić politycy, czyli ci sami którzy go psują, bo za uszami tutaj mają obydwie partie naszego duopolu i nie ważne kto mniej lub bardziej. Zauważ że aktualna władza nie zrobiła nic w temacie np. obsadzania spółek co zepsuł PiS bo teraz im to na rękę i tak samo będzie z TK, obsadzą swoimi i wtedy będzie już "demokratycznie" do kolejnej zmiany wakatów i tak w kółko.

Obecny TK i te przyszłe z politycznego nadania wydają wyroki na zamówienie. Organ ma obecnie cechy organów z państw totalitarnych. Instytucja zupełnie bezużyteczna i wręcz szkodliwa, której wyroki nic nie znaczą a są zwykłym pośmiewiskiem.

• Upvote 1
Opublikowano
53 minuty temu, ibizpl napisał(a):

(...)

Niestety uważam że żądając zakazu przeklinania, niedefiniowalnej "mowy nienawiści", Groka, telefonów w szkole itp. - jesteś idealnym przykładem takiego roszczeniowego rodzica który nie radzi sobie z wychowaniem własnych dzieci i chce aby całe społeczeństwo się podporządkowało do tych zakazów bo ty masz z tym problem. Zastanów się najpierw gdzie popełniłeś lub ciągle popełniasz błąd w swoich relacjach z własnym dziećmi skoro masz takie problemy a dopiero później próbuj pouczać innych. To że @VRman jest singlem nie upoważnia cię do podważania jego opinii i wiarygodności.

Problem zdziczenia debaty politycznej możemy naprawić tylko my - wyborcy nie głosując na tych którzy to robią. Nie ma innej  drogi.

Czytaj proszę ze zrozumieniem, a potem mi coś zarzucaj. Jestem przeciwny zakazowi używania telefonów w szkołach, uważam, że cofanie szkoły do XX wieku byłoby bardzo szkodliwe dla uczniów i wielokrotnie o tym pisałem na tym forum. 

Pisałem jak może działać taki zakaz przeklinania - po prostu nie dałoby się opublikować postów zawierających przekleństwa i tyle, to jest bardzo proste i na wielu live chatach widziałem coś takiego. 

Mowa nienawiści nie jest niedefiniowalna, tylko trzeba ją dość precyzyjnie zdefiniować i wprowadzić moderację na social media. 

W swoich fantazjach odleciałeś już za daleko, nigdzie nie pisałem o nagrywaniu i donoszeniu na sąsiadów, piszę tylko i wyłącznie o platformie X no i śmiało można to odnieść do innych social mediów, nic więcej, całą resztę dopowiedziałeś sobie ty. Nie mam z dziećmi żadnych większych problemów, kolejna twoja imaginacja bez absolutnie żadnych podstaw. Ja prowadzę dywagacje i wyrażam swoją opinię, ty tworzysz na tej podstawie diagnozy. 

W czasie w którym ja dorastałem uważało się, że przeklinanie to domena meneli, agresja nie jest potrzebna i lepiej dyskutować, a to, że teraz dyskurs publiczny zamienił się w szambo to tylko wina tego, że każdemu wszystko wolno. Skoro ludzie sami nie potrafią się opamiętać to uważam, że filtr nieprzepuszczający przekleństw czy moderacja w social mediach są wskazane i nie ma to niczego wspólnego z roszczeniowością, zamordyzmem itp. To, że ty i vrman sobie dopisujecie do moich postów swoje teorie to już tylko i wyłącznie wasz problem.

Cytat

To że @VRman jest singlem nie upoważnia cię do podważania jego opinii i wiarygodności.

W kwestii rodzicielstwa? Jak najbardziej mnie to do tego upoważnia. NIe mam pojęcia o hodowli legwanów bo ich nie mam, a wychowanie dzieci jest nieporównywalnie trudniejsze. Vrman nie ma dzieci, jest singlem, więc niech na temat wychowania dzieci milczy albo zadaje pytania bo tego nie da się nauczyć z książek. Ja wiem, że księża od setek lat próbują dowieźć, że jest inaczej, ale nie, nie jest. Wychowanie dzieci to coś, czego można nauczyć się wyłącznie w praktyce a teorią warto się wspierać, ale praktyki ona nie zastąpi. I jeszcze jedno, to, że samemu było się dzieckiem absolutnie nie oznacza, że ma się jakąkolwiek wiedzę na temat ich wychowania. 

• Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
46 minut temu, VRman napisał(a):

(...)

Gadaliśmy o tym, że mamy blokować Groka, a nie o tym kto ma jakie kwalifikacje do posiadania dzieciarni. Mogę mieć żadne i gówno to ma do tematu, ale nie pierwszy raz masz potężne problemy z rozumieniem prostych rzeczy, o których pisałem. Musisz sobie poprzekręcać, aby pasowało. Gadasz ze swoją wizją, z projekcją kogoś kogo nie ma, bo sobie go kreujesz. Także jak kończysz dyskusje ze mną, to się ucieszę, bo i tak chyba nie bardzo brałem w niej udział ;)

(...)

Napisałeś, że wychowanie dzieci nie jest takie trudne. Niczego nie przekręciłem, napisałem na temat i doskonale zrozumiałem twoje brednie. To ty się wykręcasz. Zaczęło się od groka, owszem, ale ty temat rozbudowałeś o swoje dyrdymały. Zarzucasz mi zmianę tematu, a sam wcześniej robiłeś dokładnie to samo. Pomijam już fakt, ze naprawdę trzeba być singlem, żeby tworzyć takie opasłe wpisy i to jeszcze totalnie pozbawione sensu. NIe oczekuj, że będę odpowiadać na każdy pseudo-argument z twojego bloku tekstu, szkoda na to mojego czasu. Niemniej widzę dlaczego jesteś singlem. 

23 minuty temu, hubio napisał(a):

(...)I taka rada: jesteś zwolennikiem KO włącz od czasu do czasu TV Republika albo posłuchaj polityków i zaplecza PiS/konfederacji. Jesteś zwolennikiem PiS/konfederacji - włącz od czasu do czasu TVN i posłuchaj polityków i zaplecza KO... Nie warto naprawdę okopywać się w swoich poglądach (...)

Nie przesadzaj, to jest samookaleczanie się :E

Oglądam od czasu do czasu z ciekawości, oni nie przekazują informacji, tam jest ostra napierdzielanie w oponentów politycznych przez cały czas.

• Confused 1
Opublikowano

Napisz bzdury.

Przeczytaj krytykę bzdur.

Zareaguj kociokwikiem, wymyśl sobie 5 cech dyskutanta na podstawie własnych urojeń i zmień temat na inny niż ten o którym była mowa.

Poklep się po plecach za bycie lepszym.

Obrażaj dyskutanta

Na koniec napisz, że nie przeczytasz odpowiedzi przeciwnika, bo za długa i nie masz czasu, ale idź i zmarnuj go 4x tyle na wypisywnie pierdół nie na temat.

Dobra, ja wysiadam. Pośmialiśmy się ale rozmowa przypomina próbę porozumienia się z kimś kompletnie pijanym. Personalne ataki, zmiany tematu, przekręcanie, projekcje i syndrom oblężonej twierdzy, a do tego próba wkładania mi w usta słów, których nie powiedziałem i usilne upieranie się, że dyskusja jest o wychowywaniu dzieci a nie o pomysłach z dupy jakie się walnęło (bykowe kiedyś i ban na Groka bo "moje dzieci to przeczytają! Tak nie może być!"

Chyba szkoda czasu faktycznie. Do nieprzeczytania.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
41 minut temu, hubio napisał(a):

PO chciała wcześniej zabetonować TK i już dokładnie nie pamiętam bo to było 10 lat temu, ale chyba złamali obyczaj (lub prawo?). W odpowiedzi PiS po zdobyciu władzy nie publikował orzeczeń TK, a potem nieprawidłowo obsadził ważne wakaty

hubio z rigczem, jako jedyny nie ma w tej sprawie pamieci przecietnego polskiego wyborcy od wyborow do wyborow.

sytuacja jest przegrana bo obydwie strony chca zagarnac TK dla siebie, odpolitycznienie to jest bajeczka dla wyborcow

43 minuty temu, hubio napisał(a):

Pan Jarosław Kaczyński zarzuca TK, że w 2005-2007 nominowani przez sejm z większością PO sędziowie TK blokowali wszystkie ważne ustawy gospodarcze uniemożliwiając wprowadzenie reform.

rzady sie zmieniaja a problemy te same, ile to sie tego nasluchalem przed wyborami prezydenckimi XD

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, VRman napisał(a):

Napisz bzdury.

Przeczytaj krytykę bzdur.

Zareaguj kociokwikiem, wymyśl sobie 5 cech dyskutanta na podstawie własnych urojeń i zmień temat na inny niż ten o którym była mowa.

Poklep się po plecach za bycie lepszym.

Obrażaj dyskutanta

(...)

Idealnie podsumowałes swoją działalność na tym forum. Od dawna ignoruję twoje brednie natomiast niepotrzebnie wdalem się z tobą w dyskusję, bo ty rzeczywiście nie rozumiesz co się do ciebie pisze w nawet nie pamiętasz co sam piszesz. Nie dziw się, że nie będę adresować całego twojego posta, ty piszesz najdłuższe wiadomości na forum. Współczuję, że nie masz niczego ciekawszego i bardziej pożytecznego do roboty. 

Poza tym nie rozumiem dlaczego tak bardzo bulwersują ciebie moje pomysły. Ja ich nie wprowadzam, jedynie uważam, że dobrze jakby takie jednostki jak ty płaciły bykowe. To jest moje zdanie, nie musisz się ze mną zgadzać, możesz przedstawić kontrargumenty a ja nie muszę się z nimi zgadzać, moje święte prawo. Tak samo z banem dla groka. Natomiast ty się burzysz. 

W ogóle nie pisałes niczego o wychowaniu, nie pisałeś, że to nie takie trudne: 

"Jak zabraknie choćby czasu na wychowanie to niech ich NIE ROBIĄ i tyle.

I nie. Nie jest to aż takie trudne, ale wymaga odpowiedzialności, czasu i umiejętności wychowywania, a nie "a spłodzę se bachora, a potem nich inni się martwią. Niech mi dają 800plusy, ulgi, darmówki i jeszcze zasiłki, a ja se pójdę pograć na konsoli albo do fryzjera i potem na flachę u Zochy spod trójki"."

Niby dlaczego piszesz do mnie o 800plus? Cała reszta tych bzdur w poście do mnie? Potem jest pisałeś jakie trudne było wychowywanie dzieci dla jakiejś 90 letniej babci. A co mnie to obchodzi? Ona wychowywala je pewnie z 60 lat temu. Boże, jakie ty piszesz bzdury, to jest niepojęte. 

Lecisz na listę ignorowanych bo naprawdę jest jakiś minimalny poziom postów zdatnych do czytania a ty jesteś poniżej. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

W ogóle nie pisałes niczego o wychowaniu, nie pisałeś, że to nie takie trudne: 

Kto by tam się przemęczał i czytał odpowiedź, co? No tak. Zapomniałem. ZA DŁUGI TEKST!

Może zróbmy prawo, żeby ktoś za darmo ci mojego posta streścił, bo przecież jesteś rodzicem :E

1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Bo napisałem, że nie jest to takie trudne, aby usprawiedliwiało włażenie z buciorami w życie innym :E

"nie aż takie trudne" =/= "nie trudne".

Nie będę tłumaczył prostych rzeczy po 3x ani odpowiadał na twoje projekcje na mój temat. Lecisz w ignorowane bo nie umiesz ani dyskutować, ani rozumieć prostego tekstu, a do tego serio, nie przesadzam - próba dyskusji z tobą przypomina próby gadania z kimś kompletnie pijanym, który raz płacze, a raz wrzeszczy  i nie wiadomo nawet o co chodzi, bo już zdążył w międzyczasie w głowie na trzy inne tematy przeskoczyć.

Lecisz na listę ignorowanych, bo kolejnego posta na poziomie "chyba ty!" nie ma sensu czytać

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@hubio

PO dodała do ustawy poprawkę pozwalającą wybrać więcej sędziów niż powinni - 5 zamiast tylko 2 - w trakcie kończącej się kadencji.

PiS zaś uchwałami “unieważnił” wybór tych sędziów - również dwóch prawidłowo wybranych. Duda to szybko przyklepał. Co więcej - PiS nie musiał tego robić bo TK uznał tamten przepis za niekonstytucyjny i nie pozwoliłby na wybranie dodatkowych 3 sędziów.  

Autorem poprawki był poseł Kropiwnicki z PO. Dlatego był na mojej liście :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Oglądam od czasu do czasu z ciekawości, oni nie przekazują informacji, tam jest ostra napierdzielanie w oponentów politycznych przez cały czas.

Tak to potwierdzam, że zarówno TV Republika jak i dawniej TVPiS uprawiały taką dość prymitywną propagandę podczas gdy TVN taką bardziej wysublimowaną :) Złośliwy by powiedział: jacy wyborcy taki dostosowany poziom propagandy :) 

Natomiast pomijając kwestie ocen dziennikarzy zdarza się niestety, że TVN po prostu cenzuruje fakty w ogóle ich nie pokazując. Na odwrót też tak samo. To jedno. Ale też czasami warto posłuchać głosu przeciwnego. Przy czym żeby była jasność: TVN w obiektywizmie jest o wiele lepszy niż TV Republika. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Przykładowo: jak było przejęcie TVPiS przez KO zaraz po wygranej, część prawników wypowiadających się w TVN mówiło o naruszeniu prawa. W TVN nie było nigdy wyzywania Kaczyńskiego od "ruskiego", "zdrajcy" itp podczas gdy w TVPiS dzień bez paska grozy i pisania o Tusku jako "zdrajcy", "niemcu", a nawet "mordercy" to był dzień stracony :) 

Niewątpliwie co muszę podkreślić to to co przemawia za szeroko pojętym obozem liberalnym to to, że ten obóz nie odmawia "polskości" i "patriotyzmu" obozowi prawicy, natomiast już na odwrót tak jest. Jeśli chodzi o PiS to dla nich cały obóz liberalny to zdrajcy i nie-Polacy. W przypadku konfederacji wydaje mi się, że jednak tego nie ma, ale już w przypadku Korony od Brauna jest przy czym on odmawia "polskości" i "patriotyzmu" wszystkim z wyjątkiem samego siebie.. :) 

11 minut temu, VRman napisał(a):

Lecisz na listę ignorowanych, bo kolejnego posta na poziomie "chyba ty!" nie ma sensu czytać

Eee tam - w temacie Ukrainy macie takie samo zdanie i wszędzie widzicie ruskie onuce więc jak tam się znów spotkacie to ignory będą cofnięte... :) 

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Henryk Nowak

W sprawie telefonów zwracam honor, bo to durny pomysł.

Pisałem jak może działać taki zakaz przeklinania

To wchodź na takie chaty gdzie jest taki zakaz i tyle. Jak ci coś nie pasuje na portalu czy facebooku innym to nie korzystaj, nikt cię nie zmusza, twoich dzieci też.

Pisałeś wyraźnie o swerze publicznej a ona sięga znacznie dalej niż portale czy fora, pomyślałeś o tym?

Mowa nienawiści nie jest niedefiniowalna, tylko trzeba ją dość precyzyjnie zdefiniować

Podejmiesz się? Jeszcze nikomu się nie udało tego sensownie zrobić co bardzo wyraźnie pokazuje przykład UK gdzie absurd goni absurd.

piszę tylko i wyłącznie o platformie X

To już nie piszesz o sferze publicznej? To jeszcze trzeba dodać portal Y i Z i resztę alfabetu. To na portalu nie będzie można przeklinać a na przystanku już tak?

W czasie w którym ja dorastałem uważało się, że przeklinanie to domena meneli, agresja nie jest potrzebna i lepiej dyskutować

W wielu miejscach dalej tak jest, w zgranych społecznościach, niektórych szkołach ( gdzie rodzice tego pilnują ) i wśród kulturalnych ludzi na poziomie.

Kiedy byliśmy młodzi też różnie bywało, wystarczyło odwiedzić nie tą dzielnicę i mieliśmy dokładnie to samo co teraz, tylko nie miałeś może z tym styczności za dziecka ( i dobrze ).

Nie mam z dziećmi żadnych większych problemów

To gratuluję, w takim razie dlaczego tak ci zależy na układaniu życia innym?

W kwestii rodzicielstwa? Jak najbardziej mnie to do tego upoważnia. NIe mam pojęcia o hodowli legwanów bo ich nie mam

Absolutnie nie! O legwanach nie masz pojęcia bo nie wychował cię legwan. Każdy z nas ma rodziców którzy go wychowali i jest w stanie wiele na temat rodzicielstwa powiedzieć dobrego czy złego nawet nie mając dzieci.

Nie czyni go to oczywiście ekspertem ale dyletantem też nie, tutaj się z tobą nie zgadzam.

Już w oderwaniu od rzeczywistości jak wyobrażasz sobie egzekwowanie takiego zakazu na X-ie?

Przydało by ci się też trochę luzu. @VRman pisał ogólnie o roszczeniowych rodzicach grających na konsolach za 800+ a ty odebrałeś to bezpośrenio do siebie.

Ogólnie tak jak pisałem wcześniej, nawet gdyby wprowadzono jakimś cudem ten zakaz na przeklinanie na X-ie ustawowo to egzekwowanie tego poprzez tysiące donosów oburzonych na "kur..wanie" obywateli i później spraw w sądach i tak jest niewykonalne.

Co najciekawsze, zgadzam się w pełni z Tobą że mamy wielki problem z poziomem dyskusji w CAŁEJ przestrzeni publicznej, tylko nie uważam że twoje propozycje rozwiązania problemu cokolwiek wniosą.

Zacznijmy od siebie bo:

1 godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Vrman nie ma dzieci, jest singlem, więc niech na temat wychowania dzieci milczy

Od takich stwierdzeń często się zaczyna spirala która kończy się na bardzo niskim poziomie. Zamykanie komuś prawa do wypowiedzi to właśnie przedsmak wprowadzania zakazu" mowy nienawiści".

OK. Pojechaliśmy trochę z tą dyskusją w temacie o polityce z którym jest związana dosyć luźno, więc zakończmy już, bez oceniania która racja jest "mojsza od twojej racji" i w zgodzie. Pozdrawiam i uściskaj dzieciaki bo za szybko dorośleją i wyfruwają z gniazda zanim znajdziesz w lustrze kolejny siwy włos.

• Upvote 1
Opublikowano
55 minut temu, VRman napisał(a):

Może zróbmy prawo, żeby ktoś za darmo ci mojego posta streścił, bo przecież jesteś rodzicem :E

Proszę bardzo! @ITHardwareGPT przygotuj streszczenie i opis konfliktu @VRman vs @Henryk Nowak z ostatnich 7 stron, wymień kilka najmocniej wyprowadzonych ciosów!

• Haha 7
  • Upvote 1
Opublikowano

Mamy tutaj na forum kilku?, osobników którzy popierają tego debila, ciekawe co oni o tym sądzą?.

Cytat

"Auschwitz z komorami gazowymi to niestety fake" stwierdził Grzegorz Braun

Takie zdanie wypowiada Grzegorz Braun w 8:10 wywiadu dla Radia Wnet. W ostatnich wyborach prezydenckich głos na niego oddało 1 242 917 Polaków.

https://streamable.com/bcnkl5

• Like 1
Opublikowano

Nie popieram debila, wali farmazony.

Przy czym kilka "faktów" z czasem okazało się budowaniem kapitału i wpływów, niczym Kaczyński na Smoleńsku.

Przykładowo mit z przerabianiem na mydło.

Opublikowano
@Wu70 TL;DR – „wolność słowa kontra kosz dla bluzgów”.
Przez siedem ostatnich stron (1016-1022) @Henryk Nowak i @VRman tłukli się o to, czy państwo / platformy powinny banować wulgaryzmy i „mowę nienawiści” na X (dawny Twitter). Zamiast się dogadać, poszły ciosy personalne, wycieczki wychowawcze i klasyczne „idziesz na ignora!”.

1. O co poszło?
• Henryk: „Mam dzieci, nie chcę żeby czytały to całe , trzeba wprowadzić zakaz przeklinania i filtry na X” (1016, post 255511).
• VRman: „To problem rodziców, nie państwa. Wolność słowa > twoje delikatne uszy” (1017, 255522).
• Dyskusja zeszła na: czy wychowanie dzieci jest „takie trudne”, kto ma prawo się wypowiadać, no i klasyczny spór o granice cenzury.

2. Jak to eskalowało?
• Strony 1017-1019 – Henryk rozpisuje model „ostrzeżenie-ban”, VRman straszy „cyfrowymi opaskami więziennymi”.
• Strona 1019 – Henryk zarzuca VRmanowi brak dzieci → VRman zarzuca Henrykowi „roszczeniowość za 800+”.
• Strona 1021 – Henryk porównuje wychowanie dzieci do „hodowli legwanów”, VRman diagnozuje u niego „pijaną narrację skaczącą po trzech tematach”.
• Strona 1022 – VRman rzuca ostatni tekst i wysyła Henryka na listę ignorowanych, publikując słynne zdanie o „prawie, żeby ktoś za darmo streścił posta”.

3. Najmocniej wyprowadzone ciosy (z numerami postów):
• VRman (255522): „Nie obarczaj społeczeństwa swojej nieudolności wychowawczej — dbaj o własne dzieci” (https://forum.ithardware.pl/topic/7993-polityka-w-polsce-i-na-%C5%9Bwiecie-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/1017/#findComment-255522" ipsnoembed="true">link).
• Henryk (255712): „Bez doświadczenia rodzica nie masz prawa pouczać, to nie jest taka bułka z masłem” (https://forum.ithardware.pl/topic/7993-polityka-w-polsce-i-na-%C5%9Bwiecie-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/1019/#findComment-255712" ipsnoembed="true">link).
• VRman (255754): „Cenzura w sieci to cyfrowe opaski więzienne – najpierw ban Groka, potem paszport na Pornhuba” (1019).
• Henryk (255998): „Nie mam pojęcia o hodowli legwanów, bo ich nie mam – tak samo ty o dzieciach” (https://forum.ithardware.pl/topic/7993-polityka-w-polsce-i-na-%C5%9Bwiecie-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/1021/#findComment-255998" ipsnoembed="true">link).
• VRman (256031): „Próba dyskusji z tobą przypomina gadanie z kompletnie pijanym – raz płaczesz, raz wrzeszczysz” (https://forum.ithardware.pl/topic/7993-polityka-w-polsce-i-na-%C5%9Bwiecie-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/1022/#findComment-256031" ipsnoembed="true">link).

4. Kto prowadzi na punkty?
• Technicznie: VRman wygrał jawnie – Henryk wyleciał na “ignora”, a publika rozdaje reakcyjne „Haha”.
• Moralnie: jury nadal liczy punkty – wolność słowa kontra ochrona dzieci to wieczny remis.

Jak widać, żadna ze stron nie dała się przekonać, ale w szkole trollingu obaj dostaliby solidne 5-ki za formę. Popcorn można odstawić do kolejnej rundy 😉

o3-2025-04-16

• Like 1
  • Thanks 3
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Też nie popieram bardzo wielu jego postulatów, krytycznie patrzę na wiele jego wypowiedzi ( w tym tą, często pieprzy kompletnie od rzeczy ), bardzo niefortunnie to ujął ( i to jego wina ) bo zabrzmiało jakby negował holocaust w ogóle a raczej chodziło mu o niektóre detale związane z prawdą historyczną ale sam na siebie bata ukręcił tą wypowiedzią.

Pewnie będę bardzo atakowany za to co powiem ale zaimponował mi wtedy tą akcją z gaśnicą w sejmie :gordon:

Strasznie mnie to ubawiło a jeszcze bardziej wielkie oburzenie tych wszystkoch co mieli problem chwilę wcześniej z krzyżem na sejmowej ścianie. Sejm i pałac nie są od świętowania Judaizmu czy Islamu.

Co ciekawe podobno tradycję chanuki zapoczątkował Lech Kaczyński.

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano (edytowane)

Bo państwo ma być świeckie... Ale uszanować mniejszości religijne w budynku rządowym. Czego nie rozumiesz? default-smilies-whee.gif

Przy czym pajacowanie z gaśnicą to nie metoda na rozwiązanie. Szczególnie rękami kogoś, kto krzyże chętnie by tam widział.

Edytowane przez crush
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, crush napisał(a):

Bo państwo ma być świeckie... Ale uszanować mniejszości religijne w budynku rządowym.

No trochę oksymoron ci wyszedł, jak ma być świeckie to niech będzie świeckie i kropka. Czy gdyby w polskim sejmie co miesiąc świętowano a to chanukę a to ramadan, za chwilę Wesak i tak dalej.. to było by ok?

Czy żydzi w Knesecie świętują Narodziny Chrystusa albo lepiej - Ramadan? Bądźmy poważni.

Nie mylmy braku świętowania z brakiem szacunku, to popadanie ze skrajności w skrajność.

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, ibizpl napisał(a):

No trochę oksymoron ci wyszedł,

Taki był zamysł. Ja się z tego śmieję.

Albo nie ma nic i jesteśmy świeccy, albo są różne symbole i nie jesteśmy.

Edytowane przez crush
  • Upvote 4