Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, ryba napisał(a):

Brak gotowki sam w sobie nie jest zly dla obywateli, ale ja sie pod tym nie podpisze, bo nie wiem jaki psychopata sie dorwie do wladzy za xx lat.

Jest zły, wystarczy jakaś awaria/atak i niczego nie kupisz. Likwidacja gotówki to najgłupszy pomysł z jakim ktoś mógłby wyjść, szczególnie w czasach przedwojennych.

• Upvote 4
Opublikowano

Małysz odkąd jest prezesem skoków to też skoki szorują po dnie

a Szymuś ładnie rozegrany, Tusk wyszedł powiedział że Szymuś potrzebuje przerwy jakby półtora roku to było za mało i złość ludzi poleci na niego a sondażowo nieciekawie to wygląda. Niecałe 5% ale i tak  lepiej od PSL

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Generalnie brak gotówki zlikwidowałby szara strefę. Ma to sporo minusów, ale to akurat jest zaleta. 

A powiedz mi co dostaniemy w zamian za te dużo wyższe wpływy do budżetu okupione dużo wyższa ceną na przykład części usług? 

Ja nie jestem antysystemowcem, wiem po co płacę podatki, ale jeśli mają być dużo wyższe chcę wiedzieć co będzie z tego finansowane? To przecież ostatecznie ja je zapłacę. 

Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Jest zły, wystarczy jakaś awaria/atak i niczego nie kupisz. Likwidacja gotówki to najgłupszy pomysł z jakim ktoś mógłby wyjść, szczególnie w czasach przedwojennych.

Przymusem stanie się inwestowanie w aktywa inne niż pieniądz sam w sobie. 

Kolekcjonerka, złoto, beton, ziemia i tak dalej. 

Godzinę temu, Dimazz napisał(a):

Małysz odkąd jest prezesem skoków to też skoki szorują po dnie

a Szymuś ładnie rozegrany, Tusk wyszedł powiedział że Szymuś potrzebuje przerwy jakby półtora roku to było za mało i złość ludzi poleci na niego a sondażowo nieciekawie to wygląda. Niecałe 5% ale i tak  lepiej od PSL

Małysz nie ma tu nic do rzeczy. W tym sporcie nie ma pieniędzy. Bez tego nie ma narybku z którego można wyłuskać talenty, a potem nie dać im pracować na zmywaku aby się utrzymali. Nie czarujmy się. To że przytrafił nam się Małysz i zaraz po nim Stoch w skokach to działo przypadku, na którym popłynęli Kubacki, Żyła i może jeszcze ze dwóch. Tam gdzie jest na to kasa jest wysoki poziom cały czas. Austria, Niemcy, Norwegia są zawsze mocne. 

Godzinę temu, Winter napisał(a):

Mogą przecież zakazać.

Czego mogą zakazać? Bo chyba nie kryptowalut? 

Podobno można zatrzymać lecącego jumbojeta pajęczyną grubości ołówka. Wykonanie takiej pajęczyny nie jest fizycznie niemożliwe, wiec niech ktoś idzie i to zrobi. 

Edytowane przez Suchy211
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko w tym można się zgodzić w reakcji na to co powiedział Braun. 

Proszę, drodzy PiS-owcy, zmieńcie hasło na mównicy z Wygrała Polska! na Wygrała Rosja!, gdyż serio nie jesteście patriotami oraz nie realizujecie interesu Polski. Tak naprawdę to w ostatnich wyborach wygrała Rosja, nie Polska.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-dziala-na-szkode-kraju-prezes-pis-komentuje-slowa-brauna,nId,22164538

Edytowane przez Spl97
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Spl97 napisał(a):

Tylko w tym można się zgodzić w reakcji na to co powiedział Braun. 

Proszę, drodzy PiS-owcy, zmieńcie hasło na mównicy z Wygrała Polska! na Wygrała Rosja!, gdyż serio nie jesteście patriotami oraz nie realizujecie interesu Polski. Tak naprawdę to w ostatnich wyborach wygrała Rosja, nie Polska.

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-dziala-na-szkode-kraju-prezes-pis-komentuje-slowa-brauna,nId,22164538

Ludzie myślący to wiedzą, ale do betonu i tak nie dojdzie bo to jest skażenie genowe przez brak wiedzy/wykształcenia/światopoglądu.

A jeszcze inaczej jest to społeczeństwo które nie akceptuje wykształcenia,nauki i po prostu rozmnaża się  poprzez popęd i nic więcej bez żadnych wartości. To są patusy na socjalu bez grama inteligencji. 

I dlatego teraz u nas rodzi się faszyzm.

Edytowane przez Crew 900
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, ibizpl napisał(a):

W końcu szli z hasłem 3 droga i na to złapali wyborców swego czasu - na alternatywę do POPiSu. Taką centrową alternatywę której dalej nam w kraju brakuje.

Należy wiedzieć o tym, spora część głosujących na TD oprócz tego co miał PSL, to był elektorat tzw. antysystemu, który nie jest ani za PiS ani też za PO, który się kilka lat temu przemianowało na KO, czyli takich jak ja przykładowo i podejrzewam, że tych wyborców antysystemu, którzy w 2023 roku oddali głosy na TD było nawet więcej niż tych z antysystemu, którzy oddali wówczas głosy na Konfederację. Co się z nimi stało? Od dłuższego czasu mają poczucie, że Szymek i ludzie z partii o nazwie Polska 2050 ich wyrolowali i od tego czasu zasilają aktualnie elektorat Konfederacji (stąd też m.in. wyszły spadki notowań TD oraz wzrost Konfederacji oraz Koroniarzy Brauna), bo aktualnie tylko tam znajdują treści antysystemowe, że trzeba odsunąć POPiS itd. jak i fakt, że Konfa jeszcze nie miała okazji rządzić. Ale spokojnie, Konfa w najbliższych latach również elektorat antysystemowy wyroluje po całości, układając się z PiS-em w koalicji, a ten elektorat nie ma pojęcia, że to może się stać, o czym od wielu miesięcy ostrzegamy i jak do nich po fakcie dotrze co się odjaniepawliło, że się bardzo szybko od Konfy się odsuną, a Konfa trafi na śmietnik historii podobnie jak Szymek za niedługo, a Bosak z Mentzenem i pozostałymi w Konfie zostaną wchłonięci do PiS.

Opublikowano
9 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Jeszcze się nie stało. Samymi obecnymi działaniami może sporo ugrać. Może pozostanie marszałkiem, jeśli Lewica zgodzi się na zmianę umowy koalicyjnej.

A jeśli nie to wciąż jest liderem partii mającej niemałą reprezentację w sejmie.

Spokojnie wejdzie w następnych wyborach do sejmu, z dobrego miejsca na liście jakiejś partii, niekoniecznie swojej obecnej. Lub do PE.

On jest już zombie. Jeśli pozostanie marszałkiem i Czarzasty zostanie ruchnięty, to jaki będzie stopień żałosności tego marszałkowania? Znaczny to mało powiedziane.

On jest na drodze do bycia kukizem pomniejszym. Pokazał brak klasy, z tego nie jest łatwo się podnieść. Na razie wygląda tak jakby gość rozpaczliwie walczył o swoją stołkową przyszłość.

Próbował się wybić, szło bardzo dobrze, finalnie nie udało się, na razie stacza się w śmieszność.

Opublikowano
9 godzin temu, michaelius33 napisał(a):

Hołownia jak widać odmówił udziału w tym cyrku zwołując zgromadzenie narodowe i mówiąc, że odbierze ślubowanie od Prezydenta.

W tym momencie można domniemywać, że stał się wrogiem nr 1 dla Tuska. 

Koncepcja jest dość ciekawa. Wysokiego prawdopodobieństwa nie da się jej przypisać, choć niemożliwa nie jest. Byłoby to widać po znaczących transferach, których na razie nie ma. No i Tusku wydaje się obecnie dużo za słaby na taki ruch.

Opublikowano
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

W Polsce blackout nie jest taki niemożliwy :E 

Wiesz jak dzialaja kryptowaluty? Czy tak jak ajfoniarz-pantoflarz? :E Blackout, a odcinka pradu globalnie na tygodnie/miesiace to dwie osobne kwestie. Blackout nie jest problematyczny.

22 minuty temu, Winter napisał(a):

Mogli zakazać wchodzić ci do lasu to tego nie mogą?

@duniek wyjasnij kolege pantoflarza jak dzialaja kryptowaluty, ponoc majster jestes w temacie :D

Opublikowano

Efekt, a właściwie brak efektu działań KO:

https://www.money.pl/gospodarka/przybywa-upadlosci-a-moze-byc-jeszcze-gorzej-ich-liczba-rosnie-trzeci-rok-z-rzedu-7177190120885216a.html

ZUS i składka zdrowotna uzależniona nie od zysków tylko taka sama czy ktoś zarobi 2000zł czy 200000zł (z bardzo niewielkimi zmianami i idiotycznymi widełkami, ale nie % od przychodu lub dochodu). Od 1,5 roku KO nie potrafi, (a może nie chce?) cofnąć bagna z polskiego pisowskiego ładu. 

Opublikowano
7 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Także zmieni się wszystko o ile uda się w pełni odejść od gotówki.

A z czasem się uda, zyski podatkowe dla państw będą na tyle duże, że na pewno zostanie to wdrożone.

Wizja odejścia od gotówki ma zerowe szanse ziszczenia się. Na szarą strefę miałoby to wpływ tylko tymczasowy. Alternatywne sposoby rozliczeń istnieją oraz czekają w poczekalni.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, adashi napisał(a):

Wizja odejścia od gotówki ma zerowe szanse ziszczenia się. Na szarą strefę miałoby to wpływ tylko tymczasowy. Alternatywne sposoby rozliczeń istnieją oraz czekają w poczekalni.

Juz zbierasz kapsle od coca-coli? Fallout IRL :E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Winter napisał(a):

Rybeńko, ty mi teorię, a ja ci praktykę. W obecnych czasach państwo jeśli zechce to wszystko potrafi zakazać.

Pocieszny z Ciebie patriota na obczyznie, zaiste. Ale na potrzeby tego tematu mozemy zostac przy wersji, ze jestem tylko teoretykiem. Dla mnie wygodniej.

Edytowane przez ryba
Opublikowano
6 godzin temu, ryba napisał(a):

Wiesz jak dzialaja kryptowaluty? Czy tak jak ajfoniarz-pantoflarz? :E Blackout, a odcinka pradu globalnie na tygodnie/miesiace to dwie osobne kwestie. Blackout nie jest problematyczny.

@duniek wyjasnij kolege pantoflarza jak dzialaja kryptowaluty, ponoc majster jestes w temacie :D

A jak zapłacisz kryptowalutą w sklepie jak nie będzie prądu? :) 

Opublikowano
5 godzin temu, Zdzisiu napisał(a):

Ci durnie z KO/UE najpierw forsują zielone pierdy a później upierdalają  fotowoltaikę

https://www.prawo.pl/biznes/magazyny-energii-zmiany-w-przepisach-o-warunkach-technicznych,533794.html

Cytat

– Jesteśmy w dialogu z MRiT, aby podnieść ten limit. Naszym zdaniem zostanie znacznie podwyższony – oświadczył Miłosz Motyka we wtorek, 8 lipca, podczas posiedzenia sejmowych komisji klimatu, energii i aktywów państwowych oraz komisji ds. deregulacji.

Te przepisy muszą być zmienione, nie wiem z jakiej paki ktoś kto ma dom miałby nie mieć możliwości montażu magazynu energii w piwnicy. To jest właśnie najbezpieczniejsze miejsce, betonowe ściany, betonowa podłoga, betonowy sufit, żadnych łatwopalnych rzeczy w pomieszczeniu z magazynem i alarm. Jak się taki magazyn zapali to po prostu się spali, dym wyleci wentylacją i tyle. Nie no, lepiej np. wydzielić pomieszczenie na piętrze gdzie często ściany są z g-k a na podłodze są panele albo boazeria :E 

Niemniej 10kw na użytek własny spokojnie wystarczy ale i tak nie rozumiem po co utrudniać to komuś, kto po prostu chce mieć bardziej pojemny magazyn. 

• Upvote 1
Opublikowano
20 godzin temu, Badalamann napisał(a):

jeśli Lewica zgodzi się na zmianę umowy koalicyjnej.

Czarzasty jest napalony na stołek marszałka jak reksio na szynkę. 
On nie chce pełnić żadnych innych funkcji: vice-premiera, ministra, nikogo. 
Wyjdzie tylko, palnie jakiś głupi wywiad i klapki na oczach, oczekuje aż się rozsiądzie w fotelu marszałka. Jego nic innego nie interesuje. 
Zachowuje się jak uparty 10 latek.

14 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Jest zły, wystarczy jakaś awaria/atak i niczego nie kupisz.

Wtedy za gotówkę też nic nie kupisz, bo bez prądu kasa fiskalna nie działa :E 

17 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Generalnie brak gotówki zlikwidowałby szara strefę. Ma to sporo minusów, ale to akurat jest zaleta. 

Obecnie likwidacja gotówki, to jak zaufanie kury do zamiarów pokojowych wygłodniałego lisa w kurniku :E 

Opublikowano
2 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a):

https://www.prawo.pl/biznes/magazyny-energii-zmiany-w-przepisach-o-warunkach-technicznych,533794.html

Te przepisy muszą być zmienione, nie wiem z jakiej paki ktoś kto ma dom miałby nie mieć możliwości montażu magazynu energii w piwnicy. To jest właśnie najbezpieczniejsze miejsce, betonowe ściany, betonowa podłoga, betonowy sufit, żadnych łatwopalnych rzeczy w pomieszczeniu z magazynem i alarm. Jak się taki magazyn zapali to po prostu się spali, dym wyleci wentylacją i tyle. Nie no, lepiej np. wydzielić pomieszczenie na piętrze gdzie często ściany są z g-k a na podłodze są panele albo boazeria :E 

Niemniej 10kw na użytek własny spokojnie wystarczy ale i tak nie rozumiem po co utrudniać to komuś, kto po prostu chce mieć bardziej pojemny magazyn. 

Raczej odpuściłbym filmiki tego gościa. Ten pan ma dużą farmę PV na starych zasadach. 

Teraz trwają prace nad programem bo porobiło się dużo problemów.

PiS na do widzenia zostawił dziurę 15 mld w programie czyste powietrze.

Podobno beneficjenci oszukani przez nieuczciwe firmy wykonawcze nie będą musieli zwracać pieniedzy za termodernizację do zakończenia sprawy.

Do tej pory musieli zwracać funduszowi z odsetkami 14,5% rocznie a odsetki liczone od daty wpłynięcia pieniędzy

Czyste powietrze, mój prąd i przepisy które teraz są konsultowane łączą  się ze sobą.

I tak przepisy o magazynach w oddzielnym pomieszczeniu wejdą w życie po pierwszym tragicznym zatruci oparami.

• Upvote 3