Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, galakty napisał(a):

Przeliczenie było strzałem w stopę, przecież Trzask dostał realnie mniej głosów.

zasadniczo obu ubyło :E

tymczasem pan Kontek od przeliczania okazuje się być lekkim szurem:

Edytowane przez huudyy
Opublikowano

ale wstyd a @Kris194 oparl swoje tezy o sfalszowanych wyborach na teoriach takich szurow jak Kontek XDDDDDDD

klasycznie sie potwierdza ze beton polityczny dokarmiany jest szurami

2 godziny temu, hubio napisał(a):

ten odpowiednik jest o wiele prostszy i korzystniejszy.

to akurat prawda, to u nas kreci sie karuzele a kazdy janusz z IQ >30 odlicza vat od wszystkiego co sie da

Opublikowano

Ja chciałbym wiedzieć kto to jest artysta w dzisiejszych czasach. Chodzi mi o podejście prawne. Czy taka osoba musi należeć do związku artystów, pracować w telewizji, radiu, teatrze. 
Jak kogoś takiego sklasyfikować. 
Przed spopularyzowaniem internetów była wąska grupa artystów i aktorów z dostępem do szerokiej publiczności, teraz każdy tworzący kontent na tiktoku czy youtube może nazwać siebie artystą.

Jaka jest granica między artystą i celebrytą.

Opublikowano

Co do VATu to część przedsiębiorców, tych "małych", jest przekonana że to oni go płacą.

I patrząc na to jak działają to faktycznie tak to odbierają.

Gdyż jako klient płacisz im tyle samo, niezależnie czy wystawia paragon czy nie. Jak się nie upomnisz to nie wystawia i nie odprowadzą VATu i tak to zwykle wygląda. Jak upomnisz to muszą wystawić i odprowadzić, więc czują że to oni płacą VAT i tracą ;) 

• Upvote 3
Opublikowano
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Absolutnie głupi stek bzdur.

Konsument placi VAT, a nie Ty. Ty go tylko przekazujesz. 

Serio, weź się za jakąś edukację. 

Ten Janusz nie odróżnia nawet marży od narzutu, a chcesz mu VAT tłumaczyć %-)

Ja takich jak on kasuję 1500 zł netto za obsługę konta Allegro, tylko selekcję robię, bo niektórzy mają problem z tak zaawansowanymi działaniami jak mnożenie :boink:

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Ja chciałbym wiedzieć kto to jest artysta w dzisiejszych czasach. Chodzi mi o podejście prawne. Czy taka osoba musi należeć do związku artystów, pracować w telewizji, radiu, teatrze. 
Jak kogoś takiego sklasyfikować. 
Przed spopularyzowaniem internetów była wąska grupa artystów i aktorów z dostępem do szerokiej publiczności, teraz każdy tworzący kontent na tiktoku czy youtube może nazwać siebie artystą.

Jaka jest granica między artystą i celebrytą.

Raczej różnica między artystą a pajacem. 

Różnica jest taka, że artysta potrafi tworzyć sztukę niezależnie od dostępu do internetu a pajac (celebryta) bez internetu jest tylko pajacem. 

Jednak zgodnie z prawem pajaca też można zakwalifikować jako artystę chociażby w oparciu "oraz innych osób w sposób twórczy przyczyniających się do powstania wykonania".

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art.  85.  [Artystyczne wykonanie]
1. Każde artystyczne wykonanie utworu lub dzieła sztuki ludowej pozostaje pod ochroną niezależnie od jego wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia.
2. Artystycznymi wykonaniami, w rozumieniu ust. 1, są w szczególności: działania aktorów, recytatorów, dyrygentów, instrumentalistów, wokalistów, tancerzy i mimów oraz innych osób w sposób twórczy przyczyniających się do powstania wykonania.

Z doświadczenia wiem że każdy materiał utrwalony może zostać objęty prawami autorskimi bez względu na to jakim będzie badziewiem.

Prawa autorskie nie obejmują utworów generowanych przez AI.

Edytowane przez Norrberrto
Opublikowano
Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

Co do VATu to część przedsiębiorców, tych "małych", jest przekonana że to oni go płacą.

I patrząc na to jak działają to faktycznie tak to odbierają.

Gdyż jako klient płacisz im tyle samo, niezależnie czy wystawia paragon czy nie. Jak się nie upomnisz to nie wystawia i nie odprowadzą VATu i tak to zwykle wygląda. Jak upomnisz to muszą wystawić i odprowadzić, więc czują że to oni płacą VAT i tracą ;) 

Nie tylko to. Można kupić sporo rzeczy bez vatu (brak faktury, cena brutto), i z vatem sprzedać więc obliczają że muszą płacić za ten VAT :) 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Kris194 napisał(a):

Prawie 1/6 budżetu idzie na same odsetki, idź pan w uj...

a wiesz ze 119mld to deficyt ale w pierwszej polowie 2025? XD

zaplanowalismy kolejny rekord, kto bedzie splacal te odsetki?

#SolidarniZTuskiem? XDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano
42 minuty temu, Winter napisał(a):

Jak za komuny.

Odnoszę wrażenie, że po takiej wycieczce do Berlina czy Paryża to skutek będzie wręcz odwrotny i się jeszcze więcej młodzieży zradykalizuje.

Także popieram ideę takich wyjazdów. 🤗

• Upvote 1
Opublikowano
Cytat

W budżecie nie ma miejsca na asystencję osobistą. Jak rząd to zakomunikował?

Asystencji osobistej nie będzie. Wydatki na obronę są teraz ważniejsze. Premier podzielił się tą prawdą z wyborcami na spotkaniu 26 lipca w Pabianicach. Premier nie zna jednak całej prawdy, bo dane o tym, jak wygląda reforma wsparcia dla OzN, uzyskać bardzo trudno. Nam jednak udało się coś ustalić

Problem dotyczy co najmniej kilkuset tysięcy osób. Wraz z najbliższymi jest ich więcej, niż koalicji zabrakło do zwycięstwa w wyborach prezydenckich. Nie chodzi tylko o to, że nie ma dla nich pieniędzy – ale o to, jak zostali potraktowani. Jak władza komunikuje się z obywatelami. I jak ich rozczarowała.

Przy okazji – była to jedna ze 100 obietnic Koalicji Obywatelskiej Tuska przed wyborami.

https://oko.press/w-naszym-pkb-nie-ma-miejsca-na-asystencje-osobista-jak-rzad-to-zakomunikowal

I cykl zaraz "dostawca prostytutek" wrzuci taki projekt %-)

Opublikowano
27 minut temu, huudyy napisał(a):

Czy stać nas na to w czasach kryzysu? 

Wolałbym żebyśmy dofinansowywali takie rzeczy aniżeli rozdawali kasę. W tym momencie to wiadomo średnio możliwe ale sam pomysł zdecydowanie dobry.

Opublikowano

A ja bym chciał, żeby nie było żadnego marnowania kasy i dofinansowywania czegokolwiek poza tym co najważniejsze. Toniemy w długach. Dusimy gospodarkę pchając zielone eco. Brakuje na szybką poprawę stanu armii i obronności, przydałoby się wzmocnić ochronę granic, odciążyć podatkowo. A zapożyczają kraj aby jak nie wywalać kasy w błoto, to dać zarobić znajomym królika, albo żeby kupować głosy w wyborach.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, kubikolos napisał(a):

a wiesz ze 119mld to deficyt ale w pierwszej polowie 2025? XD

zaplanowalismy kolejny rekord, kto bedzie splacal te odsetki?

#SolidarniZTuskiem? XDDDDDDDDDDDDDD

A jak ma nie być deficytu jak samych odsetek mamy 100 mld? Nie mówimy tu o racie do spłaty tylko samych odsetkach. Dla porównania nowy dworzec PKP w Poznaniu miał kosztować "ledwo" 5 mld zł. Ilość inwestycji jakie można wykonać za 100 mld może być wręcz niewyobrażalna przy małej skali.

Opublikowano

Co za przypadek...

?auto=webp&fit=bounds&format=pjgp&height

Cytat
Cytat

mstnkwcz said: 
Jak mają nie być? UE nie może sama praktycznie o niczym decydować bo żaden kraj nie chce oddać władzy w jej ręce. Niemcy się boją ceł na autka to liżą dupę pomarańczowemu, Polska jest od USA zależna w kwestiach bezpieczeństwa, Francja gadając o "europejskiej niezależności" ma na myśli "wszyscy kupujcie francuskie produkty", Hiszpania ma wszystko w dupie, Węgry posłusznie grają swoją rolę konia trojańskiego, tak można wymieniać i wymieniać. Każdy ma jakieś swoje partykularne interesy i nie chce odpuścić. Efekt jest właśnie taki: więksi nas rozgrywają jak chcą, mało tego, jeszcze udaje im się wywołać w społeczeństwie niechęć do samej UE, jakby to ona była odpowiedzialna za swoją własną dysfunkcjonalność, a nie rządy krajów członkowskich, które tak ją skonstruowały.

To jest właśnie paradoks UE, rozwiązaniem na jej bolączki jest dalsza integracja, której nie będzie bo ludzie tracą do UE zaufanie przez te bolączki. Plan Heritage Foundation i szerzej pojętego frontu autokratycznej prawicy na świecie na zniszczenie Unii wydaje się być na dobrej drodze.

@mstnkwcz ja to doskonale rozumiem i absolutnie byłem świadomy tego co się stanie. Piłem do kolegów tutaj, którzy z uporem godnym maniaka twierdzili, że UE to nie Japonia i się nie ugnie, że UE stronk, a z Orangutana tylko beka,bo on taki głupi, a Europejczycy tacy mądrzy i silni. A teraz fikołki logiczne, że wszystko super, że tak miało być, a w ogóle to nie wiadomo, a jak wiadomo,to i tak Europa stronk,bo u nas domy z cegły,a u nich ze sklejki.

Miały być programy wspierające europejski przemysł zbrojeniowy, a w zamian mamy zobowiązania do kupowania amerykańskiego sprzętu. Miała być niezależność energetyczna, a mamy zależność od tego głupiego Orangutana. Miały być inwestycje w europejski przemysł, będzie 600miliardow zainwestowane w USA przez europejskiej firmy. Ale spoko dowalimy Europie nowymi cenami emisji ETS-2, obowiązkiem zakupu aut elektrycznych przez firmy od 2027r., przyjmiemy milion inżynierów, uznamy że istnieją 1523 płcie, a potem się zdziwimy, że w siłę rosną partie antyeuropejskie i populistyczne. Brawo!

Edit: mam taki wkurw polski, ponieważ kocham naszą starą dobrą Europę. I wkurza mnie to, że ci którzy mają się za Europejczyków, tę Europę rozwalają i pchają w objęcia brunatnych...

https://www.skyscrapercity.com/threads/estados-unidos-de-banana-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie.1476941/post-194121460

Kandydat Republikanów na gubernatora:

?auto=webp&fit=bounds&format=pjgp&height

https://www.governorlangford.com

@hubioA takie zwolnienie na "VAT" może być?:

:rotfl2:

Cytat

Tak swoją drogą - teraz wiecie dlaczego Merz płakał na szczycie NATO ze stycznia. To jest koniec euroatlantyzmu. Zostaje wymuszanie trybutu od ludu podbitego.

Z pozytywów - sam Trump storpeduje to zanim wejdzie w życiu, nakładając za pół roku jakieś 500% ceł na UE bo coś-tam. Tzn. to nie jest pozytyw, bo obecnie USA to jest rogue state, z nimi nie da się zbudować nic co by dało jakiekolwiek owoce. Wszystko jest podporządkowane temu, żeby gwiazda reality show miała okazję przed kamierami walnąć jakiś cios w kogokolwiek, żeby wyszedł na ważnego twardziela.

I na koniec - nieważne jak bardzo się drodzy prawacy nie utożsamiacie z Unią Europejską. Jesteście jej członkiem, to jest wojna z wartością waszej pracy, to jest zamach na wasze pieniądze. Możecie się identyfikować jako helikopter szturmowy, bo głównie to się powinniście identyfikować jako zdrajcy.

I tak wszyscy poniesiemy tego konsekwencje. W Polsce, w Europie, w USA. Trump gra w grę o sumie ujemnej dla wszystkich.

https://www.skyscrapercity.com/threads/unia-europejska-przeszłość-teraźniejszość-i-przyszłość.972142/post-194123015

• Upvote 2
Opublikowano
30 minut temu, VRman napisał(a):

Toniemy w długach.

Najgorsze jest to, że nie widać na pierwszy rzut oka dlaczego. To nie lata 2007-2015 gdzie inwestycje wyrastały jak grzyby po deszczu ani kredyty Gierka, które było widać na co poszły. Teraz mamy w sumie gigantyczne długi i brak efektów.

• Upvote 1
Opublikowano

Jak nie widać. A kupowanie przychylności wyborców 500plusami, 800plusami itp.?

To + kompletna nieudolność lub korupcja i ogólnie wyje bambosz do księżyca w temacie troski o losy kraju przez wszyskie rządy od conajmniej 25 lat, a pewnie i dalej, ale wtedy byłem młody, pełen optymizmu i nie śledziłem polityki.

...co by tłumaczyło ten optymizm.

• Upvote 1