Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

nie do konca zgadzam sie z opinia "musza z czegos zyc" oraz "dla dobra nas wszystkich". szczegolnie z ta druga. poziom marnowania zywnosci oraz zawalania nas towarami "smieciowymi", na pewno nie jest dla naszego dobra, a dobra wlasnie firm transportowych. daleki wiec jestem od "uzalania" sie nad nimi.

Jakimi nimi? Kto przede wszystkim marnuje tą żywność? Jako Polska nie mamy za wiele atutów z wielu wzgledów. Musimy wykorzystywać swoje atuty, a jest nim z biznesowego punktu widzenia położenie geograficzne predysponujące nas do hubu przerzutowego zarówno towarów jak i ludzi. A co do tego "dla dobra nas wszystkich" i "muszą z czegoś żyć" odpowiada ci, jak ktoś zebra pod sklepem? Jak kradnie ci radio z auta? Jak szabruje twoje obejście kiedy śpisz? Ludzie muszą mieć z czego żyć aby tego nie było. Patrz poza czubek własnego nosa. A my Polacy nie umiemy w turystykę, ani usługi, ani produkcję, ani w technologię. Bo u nas się nic nie opłaca. Bo ktoś inny niż to wymyslił i po co tworzyć swoje jak można kupić u kogoś innego. Bo to bo tamto. Jak w Truman Show. 

Niedawno trochę połamałem. Rozśmieszylo mnie wtedy nasze lotnisko w Warszawie na tle innych lotnisk. Nie wiem jak taki kraj jak Polska do tej pory nie ma jednego faktycznie funkcjonalnego i dużego lotniska.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, VRman napisał(a):

Panowie. Czy moglibyście sobie założyć wątek medyczny, farmaceutyczny czy jakiś tam? Cała podstrona o paracetamolu. Przecież co robi Trump i po co to każdy wie. Nie ma sensu tego dyskutować w politycznym. Ma trochę racji, że bigpharma kłamała i zarobiła kokosy na kłamstwie odnośnie "safe and effective" szczepionek na Covid. Ma oczywiście też w dupie zdrowie Amerykanów i wszystko co zrobi, zrobi dla własnego, finansowego lub wizerunkowego zysku. No i to chyba każdy rozumie. Nie widzę plusów jakie mogą wynikać z dyskusji o tym, a już jakieś debaty o tym co potrzebne do rozzwoju płodu i kto gdzie pracuje...  no litości.

Wszedłeś w tą dyskusję jak.. :E

obraz.png.b6320d57ce764b08488447bb884e92e2.png

Edytowane przez KiloKush
  • Confused 1
Opublikowano
20 minut temu, VRman napisał(a):

Przecież co robi Trump i po co to każdy wie.

Tak? To wytłumacz, co kryje się za moim zdaniem próbą uwalenia firm produkujących jeden z najpopularniejszych środków przeciwbólowych na świecie? Skoro twierdzisz że każdy to wie, ja w tym momencie nie wiem, słucham?

Wspomniana przeze mnie firma prócz standardowych lobbystycznych działań na jakie w USA się zezwala, nie wspierała żadnej partii, nie wpłaciła na kampanię żadnego kandydata, nie weszła w politykę, przynajmniej na tyle na ile póki co sprawdziłem tych, co zarządzają firmą.

Ponadto ogłasza to prezydent kraju, dużego kraju, mający wpływ znów na masę ludzi i kształtujący ich poglądy. 

• Upvote 3
Opublikowano
Teraz, LeBomB napisał(a):

Tak? To wytłumacz, co kryje się za moim zdaniem próbą uwalenia firm produkujących jeden z najpopularniejszych środków przeciwbólowych na świecie? Skoro twierdzisz że każdy to wie, ja w tym momencie nie wiem, słucham?

Bo ma w tym swój własny interes. Do tego ma na pieńku z niektórymi, którzy stali po drugiej stronie, po stronie Bidona. A Trumpek jest cholernie durny i mściwy.

Opublikowano
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Szczepionki powodują Autyzm :rotfl2:

Co za szury.

Przetłumaczyłem żeby każdy mógł się pośmiać. 

pKZ1SVZ.png

https://x.com/sentdefender/status/1970233767240573349

W czasie ciąży, a Trump i ekipa szurów twierdzą że przyjmowanie kwasu foliowego przez przez dzieci z Autyzmem je wyleczy.

To tak, jakbyś po urodzeniu dziecka próbował zapobiec jego narodzinom poprzez założenie mu na głowę prezerwatyw. Nie wiem co tam biorą chłopaki i dziewczyny w MAGA, ale w PL lekarze przed planowaniem ciąży zalecają branie kwasu foliowego (mężczyźni też mogą brać), by zredukować do minimum ryzyko autyzmu, dysrafi czy np. trisomi 21, aczkolwiek nie ma w 100% wiarygodnych przesłanek, że kwas foliowy uchroni przed z. Downa. Tutaj niestety "loteria genetyczna" + wiek kobiety są - z punktu widzenia statystyk - najbardziej kluczowe.

• Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, KiloKush napisał(a):

Czyli lekarze w Polsce przypisujący kwas foliowy oraz mówiący by brać leki na gorączkę tylko gdy to konieczne w czasie ciąży to szury MAGA :heu:

A czy lekarze zapowiedzieli jakieś "bold actions" i rewolucję w oparciu o chłopski rozum? :) 

Administracja Trumpa nie zleciła żadnych nowych RCTs i nie opublikowali żadnych nowych badań. Wszystko robią na chłopski rozum albo opierając się o istniejące badania. Proszę sobie je przeczytać, ŻADNE z nich nie wskazuje na to, że paracetamol zażywany przez kobiety w ciąży powoduje autyzm u dzieci. Istnieją badania mówiące, że paracetamol może być związany z większym zagrożeniem występowania autyzmu. Nie widzę tu rewolucji, widzę pajacowanie. Przecież powszechnie wiadomo, że płodu nie należy narażać na toksyczne substancje, więc w czasie ciąży nie należy nadużywać leków, szczególnie leków przeciwzapalnych, psychotropowych a jeśli ktoś choruje np. na ADHD i zażywa leki narkotyczne to najlepiej by było je na czas ciąży odstawić. Tak samo zaleca się zrobić przerwę od używek a suplementację prowadzić pod ścisłym nadzorem lekarza :) Co do suplementacji witaminy B9 (kwasu foliowego), to jego suplementacja jest zalecana kobietom w ciąży od dawna, tutaj też nie ma żadnej rewolucji, mojej żonie zalecano właśnie B9, D i kilka innych. Jeśli to co trump mówi jest wiedzą powszechną u Polskich lekarzy od co najmniej dekady to gdzie tutaj rewolucja? Przedstawiają oczywiste oczywistości a kretyni z MAGA to łykają. 

Może nie masz zbyt dużego pojęcia o ciążach, ale te rewelacje o paracetamolu i kwasie foliowym to  rewelacje na poziomie "palenie szkodzi" a idiota ogłosza to jak odkrycie szczepionki na raka. Nie mówiąc już o tym, że jest to okraszone stekiem bredni, które on chyba na bieżąco sobie wymyśla. 

• Upvote 4
Opublikowano
4 godziny temu, 209458 napisał(a):

A czym się w twojej definicji różni "gra terytorialna" od rozbioru? Aby nie tym samym co Niemcy od nazistów? :E Krótkotrwała? Bo zakładaliśmy, że i tak zaraz wybuchnie wojna i nas Niemcy rozjadą w miesiąc? jasne mordowania nie było, przecież Rosja, Prusy i Austria też nie mordowały Polaków na zaanektowanych ternach. Czemu mieliby sobie wybijać nowych poddanych?

Różnica polega na skali, intencjach i skutkach. Polska nie zlikwidowała państwa czeskiego, nie eksterminowała ludności, nie narzuciła nowego ustroju, nie planowała okupacji na dekady.

Czy to było moralne? Nie - ale też nieporównywalne z tym, co zrobiły Niemcy czy ZSRR.

Czy mamy się wstydzić Zaolzia? Jasne, to nie był chwalebny moment.

Ale wrzucanie tego do jednego worka z ludobójstwem, aneksją połowy Europy i zniszczeniem państwowości to jednak spora nadinterpretacja.

I tak - Rosja, Prusy i Austria mordowały, wynaradawiały, zsyłały i niszczyły kulturę na terenach, które „przyłączały”.

Przecież właśnie dlatego mówimy o rozbiorach, a nie o „zmianie granic”.

Więc jeśli już chcesz szukać symetrii - porównuj porównywalne rzeczy.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, VRman napisał(a):

Bo ma w tym swój własny interes. Do tego ma na pieńku z niektórymi, którzy stali po drugiej stronie, po stronie Bidona. A Trumpek jest cholernie durny i mściwy.

1. Jaki interes?

2. Jak pisałem, ludzie prowadzący tę firmę, nie mają bezpośrednich powiązań z polityką (przynajmniej na tyle na ile udało mi się to sprawdzić, jak ktoś coś ma, chętnie się zapoznam), a jednak polityka ich chce rozwalić. Dlaczego?

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

A skąd mam wiedzieć jaki interes Trump widzi w tym co robi? Przecież mi się nie spowiada. 

Co ma piernik do wiatraka, że ludzie związani z firmą nie mają nic wspólnego z polityką? Pisałem przecież: Trump ma w tym interes albo finansowy albo wizerunkowy. I tyle mnie interesuje. Nic więcej. Apelowałem o zejście z tematu leków, to mnie do niego wciągasz na siłę. Ja nie chcę gadać o koncernach big pharma, o lekach i o tym co trzeba łykać jak się jest w ciąży. Temat jest o polityce.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, VRman napisał(a):

A skąd mam wiedzieć jaki interes Trump widzi w tym co robi? Przecież mi się nie spowiada. 

To po co w takim razie używasz takiego sformułowania i stwierdzasz, że nie ma o czym dyskutować? 

2 godziny temu, VRman napisał(a):

Przecież co robi Trump i po co to każdy wie. Nie ma sensu tego dyskutować w politycznym.

Jest, bo to bardzo ważny temat, ponieważ konieczność posiadania jakiegokolwiek "sukcesu" może w tym momencie mieć bardzo duże konsekwencje. To jest przykład jak polityka może zniszczyć i biznes i zdrowie.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 3
Opublikowano
13 minut temu, VRman napisał(a):

(...) Temat jest o polityce.

Przecież rozmawiamy o polityce. Gabinet Trumpa wciska szamanstwo i chłopski rozum do polityki, o tym jest mowa. Polityka zarznie rynek paracetamolu w stanach, rozkminiamy dlaczego i komu się to opłaca. Gdzie tu widzisz offtop? 

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

@Camis @huudyy Dawno pisałem że jest opcja rozejścia się KO przed parlamentarnymi na partię centrową oraz liberalno lewicową. W wyborach samorządowych może wówczas dojść do "bitwy o Warszawę" , między Kierwińskim którego wystawi Tusk oraz kandydatem którego poprze Trzaskowski. 

Mieliśmy ostatnio pokaz siły Tuska i Kierwińskiego, który zademonstrował że już ma duże wpływy w Wawie i wręcz decyduje, że duża i prowadzona przez Trzaskowskiego i lewicową część KO/samorządowców zmiana została uwalona podczas głosowania.

W parlamentarnych wyszłoby to na dobre. Te dwie partie zbiorą więcej głosów niż KO jako całość. Bo między skrzydłem centrowym a liberalno-lewicowym są już ogromne różnice.

Równocześnie Warszawa jest mocno "na lewo" i Tusk nie ma pewności, czy nawet z jego pełnym poparciem, Kierwiński wygra. A nie oszukujmy się, stolica to duże i pełne koryto ;) 

Tego samego obawia się centrowe skrzydło w innych dużych miastach - że po rozpadzie partii cześć "nowoczesna" przejmie całość władzy w nich. W tej chwili wciąż muszą się dogadywać z "konserwami" z swojej partii, mimo że pod względem ilości działaczy jak i poparcia społecznego, w największych miastach wygyrwa lewe skrzydło.

A już wcześniej część centrowa KO skutecznie udał się sabotaż Campus Polska. Więc tarcia są nie od dziś.

Zobaczymy co dalej.

Opublikowano

Wojna szurów :rotfl2:

Cytat

Anti-vaccine groups melt down over RFK Jr. linking autism to Tylenol

"THIS WAS NOT CAUSED BY TYLENOL" Kennedy's anti-vaccine group retweeted.

https://arstechnica.com/health/2025/09/anti-vaccine-groups-melt-down-over-reports-rfk-jr-to-link-autism-to-tylenol/

Cytat

President Trump, Secretary Kennedy Announce Bold Actions to Tackle Autism Epidemic

WASHINGTON—SEPTEMBER 22, 2025—Speaking from the Roosevelt Room today, President Donald J. Trump and U.S. Health and Human Services (HHS) Secretary Robert F. Kennedy, Jr. announced bold new actions to confront the nation’s autism spectrum disorder (ASD) epidemic, which has surged nearly 400% since 2000 and now affects 1 in 31 American children.  

https://www.hhs.gov/press-room/hhs-trump-kennedy-autism-initiatives-leucovorin-tylenol-research-2025.html

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, Badalamann napisał(a):

Dawno pisałem że jest opcja rozejścia się KO przed parlamentarnymi na partię centrową oraz liberalno lewicową.

Myślę, że to mógłby być definitywny koniec dla obu, bo lewicowy elektorat by Nie ufał tej 'nowej nowej lewicy' a centrum tej nowej centralnej partii jako popluczyny po KO 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, huudyy napisał(a):

Myślę, że to mógłby być definitywny koniec dla obu, bo lewicowy elektorat by Nie ufał tej 'nowej nowej lewicy' a centrum tej nowej centralnej partii jako popluczyny po KO 

Taa. Tak jak nie zaufano popłuczynom po AWSie. ;)

Ale ogólnie masz rację. To by się dla KO nie skończyło dobrze. Cuda jak z Brauniarzami się nie zdarzają bez pomocy armii troli na tiktokach, youtubach itp. że się Konfa rozpadła a Brauniarze dostali niemal z dnia na dzień niemal tyle poparcia w sondażach co cala Konfa jeszcze nie tak dawno temu. 

Apropo posta wyżej. Lewica i jej problemy. Ogólnie popieram. Nie piję i mi zwisać będzie każdy zakaz odnośnie alko, ale z drugiej strony - typowa lewica. Zajmowanie się pierdołami zamiast tym, co ważne. No w sumie to jak lewica zajmuje się tym co ważne, to psuje a nie naprawia, więc może to i lepiej. W każdym razie zamysł poprawny. Może tylko zakaz zamienić na naukę. Więcej by to pomogło niż zakazy. Pijący koledzy już teraz podjeżdżają do sklepu z dwoma skrzynkami w bagażniku, aby uzupełnić zapas piwa. Pijacy sobie po prostu kupią o innej porze i tyle.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Super sprawa, ja i tak zdjęcia do dowodu robiłem już sobie sam od lat ale teraz każdy zrobi sobie sam za darmo w domu. 

5prRGZv.png

https://www.facebook.com/MinisterstwoCyfryzacji/posts/1202745885215267?ref=embed_post

https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/zdjecie-do-dowodu-osobistego-ze-smartfona--praktyczne-narzedzie-teraz-w-mobywatelu

Edytowane przez Camis
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, huudyy napisał(a):

Biznes. Pieniądze uciekały to otworzyli. 

https://www.hhs.gov/press-room/hhs-trump-kennedy-autism-initiatives-leucovorin-tylenol-research-2025.html

Nie ma to jak ogłosić przyczynę powstawania autyzmu u dzieci a następnie przeznaczyć grubą kasę na badania nad przyczyną autyzmu :E

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Upvote 3
Opublikowano
53 minuty temu, VRman napisał(a):

Pijący koledzy już teraz podjeżdżają do sklepu z dwoma skrzynkami w bagażniku, aby uzupełnić zapas piwa. Pijacy sobie po prostu kupią o innej porze i tyle.

Menele akurat nie mają gdzie schować. Ci co gromadzą w domu czy piwnicy, mają pracę, samochody, to często są mniej szkodliwi.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Super sprawa, ja i tak zdjęcia do dowodu robiłem już sobie sam od lat ale teraz każdy zrobi sobie sam za darmo w domu. 

5prRGZv.png

https://www.facebook.com/MinisterstwoCyfryzacji/posts/1202745885215267?ref=embed_post

https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/zdjecie-do-dowodu-osobistego-ze-smartfona--praktyczne-narzedzie-teraz-w-mobywatelu

Większość tych zdjęć jest odrzucana w urzędach, bo nie spełnia wymogów :rotfl2:

8d65aecdfca47bdc9444a3cdd49443b2.png.e609639d98698ef17dcb19ecfc12b091.png

xD