Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Mar_s napisał(a):

Nie, nie wiedziałeś, po prostu uwierzyłeś bezkrytycznie w narrację jednej strony. A ja nie wierzę żadnej ze stron, i to nas różni  :) 

Obie strony chcą władzy i sądów na skinienie, bo po pierwsze to ugruntowuje ich władzę, a po drugie umożliwia bezkarność gdyby tą władzę utracili.

I dajmy spokój tej jałowej dyskusji bo nic z niej nie wyniknie i tak. Wrzuć lepiej jakieś fotki żarcia.  :P

Bzdura.

Pokazałem Ci kolego, że to było prawdziwe wysłuchanie publiczne, a humbug. 

Po prostu uwierzyłeś w kłamstwo PiS. Łatwiej kogoś okłamać niż przekonać, że został oszukany. 

7 minut temu, galakty napisał(a):

W 2023 dałem się nabrać na PL2050, ale nie boję się tego przyznać i krytykować. 

A czy ja nie krytykowałem?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Badalamann napisał(a):

@VRman Co do pociągów i prędkości jaką mają osiągać, to mowa o tym co będzie za 10-15 lat i później. 150 nie wystarczy. Na trasach długich to i 200 nie wystarczy by były atrakcyjne.

No ale już zupełnie abstrahując od tego kto te pociągi dostarczy. Na serio Polakom potrzebna taka kolej? Naprawdę potrzebujemy ponad 200km/h? Bo mi się wydaje, że 150km/h to całkiem spoko. Setki razy się telepałem  ze średnią 40-45km/h autobusami i jakby mi ktoś to zamienił na choćby 130 to bym skakał z radości. 45km/h przeszkadza i ogranicza możliwość podróżowania nawet na krótkie dystanse. 150 już moim zdaniem ogarniałoby tak dużą część potrzeb, że po przeliczeniu zysków i strat, bardzo wątpię czy wydziwianie z superszybkimi ma sens, gdy kraj dosłownie stoi na krawędzi bankructwa a dług rośnie w przerażającym tempie. Najbardziej przerażającym dlatego, że mamy taki a nie inny rząd i następny też lepszy nie będzie na pewno. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

@VRman Tak już jest potrzebna a będzie jeszcze bardziej za dekadę.

Przynajmniej jeśli chcemy wdrażać pasażerski transport kolejowy jako realna a nawet lepszą alternatywę dla samochodu osobowego na dłuższych trasach.

Czy to przejazd między dużymi miastami, dojazd do takiego czy dojazd na duże lotnisko (CPK) to takie trasy.

Cały czas podróży pociągiem musi być krótszy lub co najmniej nie dłuższy niż samochodem.

Do tej podróży pociągiem doliczamy dojazd na dworzec czy to komunikacją czy samochodem i "park and ride" oraz czas na dojście do pociągu itd. 

Dodatkowo pociąg musi się zatrzymywać na stacjach, przynajmniej kilku(nastu) kluczowych, zależnie od długości trasy.

Więc jego prędkość samej jazdy musi być większa i to znacząco niż samochodu.

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe argumenty. Dzięki za wyjaśnienia.

A te straty na stacjach to nie będą czasem głównym problemem? Nie lepiej by było zrobić jakiś system aby pociąg się nie musiał zatrzymywać? Np. niech pasażerowie wsiadają do odpowiedniego wagonu. Ostatni się odłącza, zjeżdża i się zatrzymuje na stacji, a cała reszta zapierd(zie)la dalej te 150+km/h. Hamowanie i przyspieszanie z 250km/h to musi być ogromny koszt. 

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
42 minuty temu, Mar_s napisał(a):

No nie jest to samo, jednym przewodzi Tusk a drugim Kaczyński, obaj to stare dziady które poza polityką niczego w życiu nie osiągnęły.

Jedni włażą w tyłek Berlinowi a drudzy Waszyngtonowi.

A Konfa ruskim. Brawo za odkrycie geopolityki. Jako kraj średniej wielkości musimy się "trzymać" jakiejś strony. Dlatego wybieramy partie, które wiemy w którą stronę ciągnie. Pomijam oczywiście śmieszne twory wznoszące Polskę na całkowitą niezależność i odcinające się od kogokolwiek, co jest abstrakcją totalną.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Kiedy zazwyczaj nie stoje po stronie israela, to tym razem dobrze zrobili. Politycy, pseudoaktywiści sponsorowani m.in. przez ludzi powiązanych pośrednio czy bezpośrednio z hamasem robią szopkę i płyną tam gdzie zrzucają bomby. Mieli ich tam puścić w sumie i przypadkiem dostać bombą? Absurdalne jest, że tym który latał z reklamówką na granicy z białorusią kilka lat temu - propagując fałszywą rosyjską narrację, wręcz antypolską - teraz domaga się pomocy od polskiego rządu. Fajnie sobie podróżować na koszt polskiego podatnika po świecie i siać islamską propagandę. Za to nie powinni odebrać mandatu?

Teraz mają konflikt interesów w PO, bo z jednej strony dobrze by zrobili, jakby nie interweniowali wcale w tej sprawie, z drugiej strony to ich własny odklejeniec.

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

No nie jest to samo, jednym przewodzi Tusk a drugim Kaczyński, obaj to stare dziady które poza polityką niczego w życiu nie osiągnęły.

Jedni włażą w tyłek Berlinowi a drudzy Waszyngtonowi.

Są jeszcze inne różnice. Ale przecież cię polityka nie interesuje :) 

Co najwyżej polityczne kłamstwa jednej strony cię interesy, bo je kolportujesz :E 

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Ok Gordonku, niech Ci będzie. Ty nie kolportujesz kłamstw i propagandy drugiej strony, tylko same prawdy objawione, jako w niebie tak i na ziemi! Amen  :P 

Over and out.

Nom. Ja przynajmniej przedstawiam argumenty i pokazuje dowody :) 

To nie są prawdy objawione - ot, po prostu prawda. To ważne - w zalewie miałkiego intelektualnie symetryzmu. Bo widzisz Marsiku, symetryzm to rozwiązanie tak samo mało ambitne intelektualnie jak partyjny fanatyzmu. Każde z nich zwalnia z myślenia i weryfikowania informacji. Przykład mamy powyżej :) 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

To nie są dowody tylko wersja oficjalna, mylisz pojęcia. Politycy kłamią, kłamali i będą kłamać, a złapani na kłamstwach i łamaniu prawa kłamią w dwójnasób.

O tym jak to wyglądało za Tuska najlepiej pokazuje sędzia Milewski, w kraju "praworządności i niezawisłości sędziowskiej" prezes sądu staje na baczność jak do niego Płemieł napisał, i był gotów na każde skinienie władzy.

Ale tak jak mówiłem, nudne to pitolenie o polityce, każdy jest tutaj i tak okopany, a ja biedny "symetrysta" muszę latać między tymi okopami.  :P 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, Mar_s napisał(a):

To nie są dowody tylko wersja oficjalna, mylisz pojęcia. Politycy kłamią, kłamali i będą kłamać, a złapani na kłamstwach i łamaniu prawa kłamią w dwójnasób.

1. Jest dowód na to, że zorganizowali wysłuchanie publiczne.

2. Jest dowód na to, że do Sejmu nie wpuszczano ludzi za czasów PiS

3. Kawiarnia Czyetlnik nie jest siedzibą Partii.

I wreszcie są dowodu na tajne narady, ale wykonywane przez Kaczyńskiego, Romanowskiego czy Wosia. 

O tym jak to wyglądało za Tuska najlepiej pokazuje sędzia Milewski, w kraju "praworządności i niezawisłości sędziowskiej" prezes sądu staje na baczność jak do niego Płemieł napisał, i był gotów na każde skinienie władzy.

Ale tak jak mówiłem, nudne to pitolenie o polityce, każdy jest tutaj i tak okopany, a ja biedny "symetrysta" muszę latać między tymi okopami.  :P 

Ile to było lat temu? 15? 

I Milewski został ukarany za to. A ponadto - znowu źle pamiętasz. To ktoś kto się podszywał pod Tuska, a nie Tusk. 

Ale wiem, pewnie pamiętasz tylko pisowski spin i nie pamiętasz, że to była prowokacja za którą słusznie sędziego ukarano. 

Natomiast Tusk nie miał z tym nic wspólnego :) 

Jak już kiedyś poskładasz fakty do kupy (a nie propagandę) to możemy gadać. A dopóki Ci się nie "chce" to faktycznie możesz zmienić okop :) 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mar_s napisał(a):

Bzdurą jest twierdzenie że przed 2015 mieliśmy w Polsce niezależne sądy, a zniszczył je dopiero PiS.  :E

Były na pewno bardziej niezależne niż to, co zrobiło później z nimi PiS. 

Połączenie chociażby stanowiska PG I MS w jednej osobie to jest jeden z największych dramatów polskiej legislatury od czasów wyjścia spod komunistycznego buta. 

Lubie cię Mareczek, ale czasem za bardzo symetryzujesz. 

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 4
Opublikowano

Ja wszystko co chcę to pamiętam, wiem że to była prowokacja dziennikarska, ale on MYŚLAŁ że to od Tuska dzwonili, chyba sam przyznasz że to nie ma znaczenia w kwestii dyskusji o "niezależności sędziowskiej" za platformy?

Strasznie go ukarali naprawdę, powinien wylecieć na zbity pysk z zawodu, stracić wszelkie benefity sędziowskie, a dostał zakaz awansu na kilka lat.

@huudyy lubię symetrię, jestem inżynierem z zawodu  :P 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Mar_s napisał(a):

Ja wszystko co chcę to pamiętam, wiem że to była prowokacja dziennikarska, ale on MYŚLAŁ że to od Tuska dzwonili, chyba sam przyznasz że to nie ma znaczenia w kwestii dyskusji o "niezależności sędziowskiej" za platformy?

Strasznie go ukarali naprawdę, powinien wylecieć na zbity pysk z zawodu, stracić wszelkie benefity sędziowskie, a dostał zakaz awansu na kilka lat.

@huudyy lubię symetrię, jestem inżynierem z zawodu  :P 

Ma znaczenie, bo to tylko oznacza że ten konkretny sędzia był taki, a nie że władza ówczesna naruszała niezawisłość sędziów. Logika, drogi kolego. Logika. :E 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)

@Mar_s można różne rzeczy za PiSu bronić np. CPK czy nawet 500+, ale tego co zrobili z wymiarem sprawiedliwości i praworządnością nie da się obronić. 99% prawników ci to powie. Sam nim jestem, choć dawno nie w zawodzie i PiS na naszych oczach, w czasie swoich rządów zniszczył całą stabilność i podważył zaufanie do wymiaru sprawiedliwości wśród obywateli.

To jest oczywiste, że każdy sędzia ma jakieś poglądy i światopogląd. Nawet kodeksowo orzeka na podstawie doświadczenia życiowego. Faktem jest, że za czasów PO w TK byli sędziowie o być może poglądach bardziej sprzyjających stronie liberalnej, ale to byli wybitni prawnicy w swoich dziedzinach, a nie - dawni działacze partyjni w stylu Pawłowicz i Piotrowicza. Nie dawali niemal do każdej sytuacji prawnej niezgodnych z prawem zabezpieczeń. W końcu TSUE nie zablokował nam za czasów PO środków z KPO. 

Ja wiem - wszyscy źli byli dla PiS - "kasta sędziów", "Niemcy" z Europy i TSUE... Tak - zacząć wojnę ze wszystkimi bo oni są jedynymi dzierżycielami prawdy. KRS została powołana niezgodnie z Konstytucją, ale sam TK był niewłaściwie obsadzony. Szydło nie opublikowała orzeczeń TK. Potem powołano INSN, która też jest uznana za organ nie będący sądem. Mimo, że jesteśmy członkiem UE PiS po prostu sobie nie uznawał wyroków TSUE... Bo nie... Argumentacja była publicystyczna, a nie prawnicza - bo coś w jakimś kraju było inaczej...

To tak jakby Piotrek dostał za kradzież z włamaniem 5 lat, a Ziutek w innej sprawie rok w zawieszeniu i Piotrek by nie uznał wyroku tylko mówił - eee bo Ziutek dostał mniej. Problem z tym, że po Piotrka by przyjechała policja i doprowadziła do ZK, a niestety PiS rządził krajem i mógł sobie na koszt podatników płacić kary do UE, mógł blokować KPO i można im było skoczyć...

Tego co zrobił PiS w wymiarze sprawiedliwości nie da się obronić. A sprawy kryminalne w stylu nagonki na sędziów lub wytaczania setek spraw dyscyplinarnych "niepokornym sędziom". To co robił PiS w stosunku do sędziów (ale nie tylko) to były METODY STALINOWSKIE! A co zrobili z Banasiem? Jak im podskoczył to wzięli się za jego syna i szantażowali, że albo zamkną do więzienia syna Banasia albo zrzeknie się stanowiska Prezesa NIK? Przecież do jego, chyba chorego syna podjechała rano na 6 policja. Była też sprawa zwykłego kontrolera z NIKu co badał sprawę SKOKów i bandyci go mocno pobili, a Ziobro wytoczył mu postępowanie karne z d. wzięte! W wyniku stresu i wszystkiego człowiek jest wrakiem, a jego żona zmarła! Bo chciał działać UCZCIWIE!  A co ze zwykłymi obywatelami? Frasyniuk miał z 40 kontroli z UKS, PIP, IH i wszystkich niemal instytucji. Ludzie nawet na forach bali się pisać swobodnie. Ok - ja się bałem... Teraz możesz jechać po Żurku i Tusku ile wlezie. Za pierwszych rządów PiS (tych z 2015-2017) ja się czułem zastraszony. Policja nękała kobiety na protestach. Tylko jeszcze sędziów PiS nie zdobył!

Dzięki postawie sędziów w Polsce być może uchroniliśmy Polskę przed rządami autorytarnymi. Nawet Orban w Węgrzech fikał, ale nie łamał prawa i Konstytucji. 

Edytowane przez hubio
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, CajraX napisał(a):

A Konfa ruskim. Brawo za odkrycie geopolityki. Jako kraj średniej wielkości musimy się "trzymać" jakiejś strony. Dlatego wybieramy partie, które wiemy w którą stronę ciągnie. Pomijam oczywiście śmieszne twory wznoszące Polskę na całkowitą niezależność i odcinające się od kogokolwiek, co jest abstrakcją totalną.

Oj wieje wieje w stronę ruskich :hihot: 

image.thumb.png.ccf91e53307eb76713b458b53f266f84.png

• Haha 1
Opublikowano

@GordonLameman Twoja logika mowi Tobie, zadzwonili do jednego prezesa sądu i akurat trafili na zgniłe jabłko, ale reszta kosza jest bez skazy. 

Moja mówi, zadzwonili do jednego i był chętny do łamania prawa, prawdopodobnie znaleźliby jeszcze wielu takich.

Widzisz? Brak punktów wspólnych, nigdy się nie zgodzimy w tej kwestii.  :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman Twoja logika mowi Tobie, zadzwonili do jednego prezesa sądu i akurat trafili na zgniłe jabłko, ale reszta kosza jest bez skazy. 

Moja mówi, zadzwonili do jednego i był chętny do łamania prawa, prawdopodobnie znaleźliby jeszcze wielu takich.

Ok, to wychodzi na to, że jesteś mordercą jak ten inżynier --> https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/slask/chelm-slaski-inzynier-chemii-podejrzany-o-zabojstwo-swojej-zony/h6kllgr

Widzisz? Brak punktów wspólnych, nigdy się nie zgodzimy w tej kwestii.  :)

Albo musisz jednak wrócić na studia i sprawdzić o co chodziło z tą logiką :)

Bo to co tu napisałeś to nie jest logika. No, może taka pseudo logika, taka chłopska. Podlaska bym rzekł. Bo tak jak ten "pasztet":image.png.e937d0b7a9807a707169fa8935e0bd33.pngnie ma nic wspólnego z prawdziwym pasztetem :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, CajraX napisał(a):

Brawo za odkrycie geopolityki. Jako kraj średniej wielkości musimy się "trzymać" jakiejś strony. Dlatego wybieramy partie, które wiemy w którą stronę ciągnie.

zawsze mnie smieszy jak tuskoboty bronia KO kiedy z powodow politycznych wytrasferujemy kapital do niemiec w roznych inwestycjach i tlumacza ze to czysty przypadek

a zaraz potem ucza geopolityki i tlumacza ze kazda partia musi trzymac z jakas strona XDDDDDDDDD

ladnie to musi mozg przepalac jak za kazdym razem trzeba pisac inna wersje

14 minut temu, Mar_s napisał(a):

przypomnij sobie wybory - znaleziono jakies nieprawidlowosci wiec natychmiast przechodzili do kalkulacji w ilu tysiacach komisji na pewno doszlo do oszustwa i mamy sfalszowane wybory XD

w sprawach politycznych nie ma logikii - tu sie dobiera wersje pod potrzebe jakiejs sprawy i tak sie zyje w tym kraju z kartonu

Edytowane przez kubikolos
  • Upvote 1