Skocz do zawartości

Polityka w Polsce i na Świecie - wątek ogólny

Spl97

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, crush napisał(a):

Podejście w którym rodzic ma decydować o partnerze dla potomstwa, potencjalnie dla niepełnoletniego dziecka, to jest ten progres?

Takie podejście jest dobre tylko i wyłącznie w zamkniętych społecznościach, gdzie pula genetyczna jest ograniczona - amazońskie albo afrykańskie plemiona. Wtedy faktycznie wódz plemienia wyznaczna kto ma się z kim mieszać aby nie dochodziło do wad genetycznych u potomstwa.

25 minut temu, Voodoo2 napisał(a):

ale się chłop podjarał na PCL.

Ten użytkownik ma ewidentne problemy z samym sobą. Post nacechowany emocjami z zerową wartością merytoryczną.

Czyli co, wygrywa Trump i wczytujemy poziom pt. "multibiegunowość świata"? :E W sumie może to na dłuższą metę nie być takie złe bo globalizacja zaczyna wychodzić bokiem. Jak USA zaczną mocniej walić cła w handel z UE to UE nie pozostanie nic innego jak wczytanie protokołu "regionalizacja" i powolne odbudowywanie lokalnego przemysłu. Oczywiście wiązałoby się to z niepokojami gospodarczymi i społecznymi jednak jak z derusyfikacją surowców energetycznych się udało tak i myślę, że tutaj też się to uda. Zdaję sobie sprawę, że krótkoterminowo może to spowodować, że niektóre dobra, jak ubrania, mogłyby podrożeć o 500% jednak coś za coś.

Rynek sam to wyreguluje. Pierwszą kostką domino będzie VW. A później samo pójdzie. Jak rządy nie zareagują odpowiednio wcześnie to będą dymy społeczne i dojście do władzy ultra radykalnych grup. 100 lat temu już to przerabialiśmy w Niemczech :E Też tam był kryzys aż trafił się pewien akwarelista z Austrii, który zaczął stawiać na Niemcy, jednoczyć je, dużo budować itd.

24 minuty temu, trepek napisał(a):

Jak USA zaczną mocniej walić cła w handel z UE to UE nie pozostanie nic innego jak wczytanie protokołu "regionalizacja" i powolne odbudowywanie lokalnego przemysłu.

A tego nie zrobią bez wycofania się z ekoświrowania. Chyba że samochody, mosty i budynki będą produkowane z papieru, tak samo jak słomki. Żeby było ekologicznie :E 

6 minut temu, trepek napisał(a):

dojście do władzy ultra radykalnych grup

To jest coś na co czekam. Już mam powyżej dziurek w nosie obecnego od 20 lat w polityce "impossibilizmu" - nie da się, za drogo, a po co u nas jak niemcy mają, a bo ekologia, a bo imigranci, a bo emisja co2, a bo nie ma przyzwolenia europejskiego.

Niech wjedzie w końcu jakaś skrajna grupa do władzy i przynajmniej coś się ruszy. Albo rozkwit albo totalny upadek, ale przynajmniej nie będzie tego marazmu którym żygam.

Edytowane przez cichy45

9 minut temu, cichy45 napisał(a):

A tego nie zrobią bez wycofania się z ekoświrowania.

Będzie bardziej zrównoważone przejście. Tak jak w raporcie Draghiego. Jest to droga, od której nie ma odwrotu. Po prostu nie będzie robiona tak na łapu-capu jak to ma miejsce obecnie. Szczególnie w Polsce widać to łapu-capu i brak jednej wizji przyszłości oraz drogi, w którą zmierzamy.

@cichy45 Chyba TVN po faktach zapraszał wczoraj do studia wyborczego które rusza coś koło 22:30 i będzie trwało do 11:00.

2,5 metrowe stalowe bariery, postawiona w gotowości gwardia, potężnie spolaryzowane społeczeństwo wręcz kipiące nienawiścią do wyborców drugiej strony, może być gorąco.

7 minut temu, RyszardGTS napisał(a):

2,5 metrowe stalowe bariery, postawiona w gotowości gwardia, potężnie spolaryzowane społeczeństwo wręcz kipiące nienawiścią do wyborców drugiej strony, może być gorąco.

Ja nie mam nadziei że jakikolwiek polityk zrobi dla mnie coś dobrego w normalny sposób, dlatego jedyne na co liczę to żeby to wszystko w końcu się posypało :E jedyne co czuję to że jestem wołem roboczym do robienia na wszystkich i do obwiniania o wszystko co złe, dlatego coraz mocniej popieram jak najbardziej skrajne opcje, bo może chociaż to doprowadzi do destabilizacji i zawalenia się w końcu tego systemu który mnie nienawidzi ale beze mnie (mam tutaj ogólnie na myśli pracujących zwykłych ludzi) sam by nie przetrwał.

W dniu 4.11.2024 o 09:52, LeBomB napisał(a):

Zasady co do wysokości składek ZUS są jasne i znane od lat. Tylko jak zwykle ludzie się ucieszyli "bo dajom!" (celowo z błędem) i teraz są tego konsekwencje. 

Że są znane to niestety wiem. Bezsensowna spirala polega na tym, że minimalne dźwiga ZUS, więc wzrost kosztów jest nieproporcjonalny do udzielanej podwyżki, co oczywiście wymusza wzrost cen i resetuje ten stan do zera. Kompletny bezsens.

@cichy45

Zawalenie tego co jest spowoduje z dużym prawdopodobieństwem, że nie będziesz miał pracy. Chyba, że Twoja praca jest niezależna od tego co się dzieje a nawet wręcz przeciwnie - im gorzej, to dla Ciebie lepiej bo np. pracujesz w zakładzie pogrzebowym więc burdy na ulicach i rozlew krwi da Ci kolejnych klientów ;-) 

5 minut temu, trepek napisał(a):

Zawalenie tego co jest spowoduje z dużym prawdopodobieństwem, że nie będziesz miał pracy.

Tego jestem świadomy. Ale to oznacza też że na pysk poleci cała budżetówka, urzędasy (PL ma chyba największą w stosunku do populacji armię urzędasów którzy przecież są utrzymywani z podatków, bo nic nie wypracowują), oraz imigranci. To jest w ogóle szok, że ktoś przyjedzie do naszego kraju i ma mieć wszystko za darmo, jak ja jadę na wakacje do innego kraju to muszę za wszystko płacić :E 

Świat tak oszalał, że kiedy mówisz że chcesz żeby własne państwo swoich obywateli nie traktowało gorzej niż obcych, to cię zwyzywają od rasistów, ksenofobów i nie wiadomo kogo jeszcze. Mam dość obecnego systemu, i życzę mu jak najgorzej.

5 minut temu, RyszardGTS napisał(a):

Napisałeś to tak jakbyś był pracującym kawalerem bez PRLowskiego mieszkania które często wykupywało się z 99% dotacją ;) 

No niestety ja należę właśnie do tej gruby robotniczej, która tylko płaci podatki, a w nagrodę dostaje wzrost ceny mieszkań o 30% w rok żeby wybrana grupa miała dopłaty :E 

Edytowane przez cichy45

12 minut temu, cichy45 napisał(a):

dlatego coraz mocniej popieram jak najbardziej skrajne opcje, bo może chociaż to doprowadzi do destabilizacji i zawalenia się w końcu tego systemu który mnie nienawidzi

Bardzo dziwne myślenie, w sumie jak bym czytał tak #przegryw na wykopie... 

Cały świat mnie nienawidzi więc niech wszystko zapłonie :E

2 minuty temu, Camis napisał(a):

Bardzo dziwne myślenie, w sumie jak bym czytał tak #przegryw na wykopie... 

Bardziej widzę analogię do niemiec z lat 30.

5 minut temu, Camis napisał(a):

Cały świat mnie nienawidzi więc niech wszystko zapłonie :E

Tutaj mam na myśli nie mnie osobiście, ale grupę społeczną do której należę. Grupa która jest eksploatowana w 100% na rzecz przekazywania tego innym za friko.

11 minut temu, cichy45 napisał(a):

No niestety ja należę właśnie do tej gruby robotniczej, która tylko płaci podatki, a w nagrodę dostaje wzrost ceny mieszkań o 30% w rok żeby wybrana grupa miała dopłaty :E 

Niestety ale masz przewalone :E 

Na szybko rada? przejdź na islam, weź z 10 żon, postaraj się "ten tego ten" i już po roku z samego 800+ masz najmniej 8000 zł miesięcznie (a jak Allah pozwoli to będą może nawet dwojaczki u którejś z żon)

;) 

• Haha 2
  • Upvote 1

7 minut temu, RyszardGTS napisał(a):

Niestety ale masz przewalone :E 

Na szybko rada? przejdź na islam, weź z 10 żon, postaraj się "ten tego ten" i już po roku z samego 800+ masz najmniej 8000 zł miesięcznie (a jak Allah pozwoli to będą może nawet dwojaczki u którejś z żon)

;) 

Musi się jeszcze mocno opalić.