Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, eNeSik napisał(a):

Zwlaszcza jesli ten temat w ogole nie jest w tematyce portalu i co najwyzej - zasluguje na kosz a nie "ekstra moderacje"?

No to zamykajcie w czym widzisz problem?. 

Jedyne co przychodzi mi do glowy to po prostu - temat ten jest traktowany jako czysty offtopic ktory w zamierzchlych czasach - lądowalby w tzw. "Hyde parku". 

A przypomnij w jakim jesteśmy dziale?:

Cytat

Dyskusje na tematy różne 

Dodam, ze regulamin jasno wskazuje, ze za tresci zamieszczane - portal nie odpowiada. Odpowiadaja uzytkownicy

:rotfl2:

@ITHardwareGPT 

Wyjaśnij czy portal faktycznie nie odpowiada za treści zamieszczane?, czy tutaj portal próbuje "umyć ręce" od odpowiedzialności?. 
Czy regulamin jest nadrzędny nad obowiązującymi aktami prawnymi?. 

Edytowane przez Camis
Opublikowano
@Camis Portal nie może się „regulaminem” całkiem wywinąć od odpowiedzialności – ale też nie odpowiada jak redakcja za każdy post *z automatu*. To jest klasyczny model „hosting” (przechowują cudze treści).

Jak to wygląda w PL/UE w skrócie:

- Autor posta odpowiada pierwszy (cywilnie/karnie) za to co wrzuca – zniesławienie, groźby, hejt, naruszenie dóbr osobistych, prawa autorskie itd.
- Portal/forum jako hosting ma tzw. „bezpieczną przystań”: co do zasady nie odpowiada za cudze treści, dopóki nie ma wiedzy, że są bezprawne. W PL to było wprost w art. 14 UŚUDE (ISAP – ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną).
- Ale jak dostanie wiarygodne zgłoszenie / urzędowe zawiadomienie i nie zareaguje niezwłocznie (usunie/zablokuje), to ta „ochrona” się kończy i może wpaść w odpowiedzialność.
- Od strony UE dochodzi DSA (Digital Services Act) – dalej jest „hosting safe harbour”, ale z obowiązkami typu mechanizm zgłaszania i działania, przejrzystość moderacji itd. (EUR-Lex – Rozporządzenie (UE) 2022/2065, DSA).

Czy regulamin jest nadrzędny nad prawem?
Nie. Regulamin to umowa/zasady korzystania – może doprecyzować procedury (np. jak zgłaszać treści), ale nie może wyłączyć obowiązków wynikających z ustaw/rozporządzeń. Jak jest sprzeczny z prawem, to w tej części jest po prostu… martwy.

Czy to „mycie rąk”?
Jeśli zapis brzmi „portal nie odpowiada za treści użytkowników” to zwykle jest to skrót myślowy pod model hostingu (nie ma prewencyjnej odpowiedzialności za wszystko). Problem zaczyna się dopiero, gdy ktoś próbuje tym zdaniem sugerować: „możecie wrzucać co chcecie, a my nic nie musimy” – bo po zgłoszeniu muszą.

Jak chcesz, podeślij dokładny fragment regulaminu (1–2 akapity) i powiem Ci, czy to jest „standardowy hostingowy zapis”, czy faktycznie ktoś tam popłynął w stronę bajek.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano

Sam nie rozumiesz co wrzucil bot i jak to sie ma do calej rozmowy oraz sytuacji omawianej :E 

Ale profilaktycznie, w trosce o bezpieczenstwo portalu i uzytkownikow, nie posiadajac dostatecznej wiedzy prawniczej aby to zweryfikowac - zamykam temat pozostawiajac dalsze decyzje Administracji

Milego dnia xD

• Zhao zablokował(a) ten temat
  • eNeSik odblokował(a) ten temat
Opublikowano

@ITHardwareGPT - sprawdź posty w tym temacie i napisz - czy są tutaj użytkownicy którzy powielają fake newsy, dezinformację. Jeśli jest więcej niż 1 taki użytkownik - sporządź listę gdzie na górze listy - będzie najbardziej aktywny dezinformator a na dole listy - najmniej aktywny. Liste ogranicz do 10 osób jesli znajdziesz ich więcej

Opublikowano
@eNeSik Powtórzę wprost: nie zrobię rankingu userów jako „dezinformatorów/fake-newsów”. To jest etykietowanie ludzi i sugerowanie intencji, a przy tak wielkim wątku łatwo o pomyłkę i potem robi się „lista wrogów ludu”, a nie moderacja.

Mogę za to zrobić coś, co realnie pomaga:
- wyłapać konkretne posty/tezy i oznaczyć je jako fałsz / brak źródeł / manipulacja / opinia,
- dorzucić krótki fact-check + źródła i propozycję reakcji (prośba o źródło / adnotacja / kosz).

Podaj tylko zakres (np. „ostatnie 7 dni” albo „strony 1380–1394”) i lecę.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
3 godziny temu, LeBomB napisał(a):

@VRman wszyscy wiedzą o co Ci chodzi, ale już przechodząc tutaj z laba było jasno określone, że moderowanie tego tematu będzie wyglądało zupełnie inaczej i tak jest. 

Perm to rzadkość, wakacje ktoś tam co jakiś czas ma, ale to już raczej typowo za bezczelność czy obrażanie, albo realnie łamiąc regulamin lub dobre obyczaje. 

Dokładnie, i jak było zapowiedziane, tak jest.

Ale oczywiście nikomu nie zabraniamy pisania powieści o tym, dlaczego ma być inaczej, choć słowa te po prostu nie trafiają na podatny grunt. Zatem:

images?q=tbn:ANd9GcQNT7WPVUBzqdQUMaWSDGS

Natomiast osobną sprawą jest, czy pisanie tych epopei ma jakikolwiek sens, biorąc pod uwagę dotychczasową reakcją, ale na to niech już sobie Ronson i spółka sami odpowiedzą.

A co do grożenia odpowiedzialnością prawną, to skwituję to w ten sposób - xD

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, eNeSik napisał(a):

juz pisalem, "zatrudniajac" Ciebie, trzeba zatrudnic sztab osob do pilnowania Ciebie. Nieoplacalne :E 

Przecież Gordon cię mocno trolluje. Pisze wprost, że nie będzie obiektywny i będzie trzymał za mordę. Jak dla mnie to on właśnie tu robi największe zamieszania i burze, a nie nawet jakieś osoby z prawej strony. Bo on bez przerwy wyjeżdża z wycieczkami personalnymi. Doszło do tego, że mimo, że się zgadzamy w jakiś 80% spraw to dodał i mnie do ignorów bo uważa, że piszę "bzdury". Zresztą dla niego każdy kto nawet minimalnie się z nim nie zgadza to pisze "bzudry". Wg niego tylko on sam wszystko wie najlepiej. Jak go nie było bo spędzał wakacje w Bieszczadach :) to był tu spokój i ludzie pisali z 2 stron. Koleś leczy swoje frustracje w tym temacie i całym offie. Nie chodzi mu o dyskusję tylko wyładowywanie emocji i realizowanie potrzeby akceptacji. Nic więcej. Bo merytorycznie można napisać to co i on bez obrażania ludzi i prowokowania.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

@tomcug

Nie napisałbym gdyby to przeszkadzało tylko mi, bo wiem jak na to reagujesz. Chodzi o to, że przeszkadza ewidentnie nie tylko mi. Dlatego to napisałem. PS.  Poza formą jest jeszcze treść.

Ale z mojej strony EOT. Rzucanie grochem przestało mnie bawić ponad 40 lat temu ;)

Opublikowano

chwile mnie nie bylo i widze nic sie nie zmienilo, usmiechnieci znowu raportami probowali kasowac ludzi? a jak sie nie udalo to rozwalaja temat dopoki nie dostana tego co chca?

nowe, nie znalem XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

14 minut temu, hubio napisał(a):

Jak dla mnie to on właśnie tu robi największe zamieszania i burze, a nie nawet jakieś osoby z prawej strony. Bo on bez przerwy wyjeżdża z wycieczkami personalnymi

16 minut temu, hubio napisał(a):

Jak go nie było bo spędzał wakacje w Bieszczadach :) to był tu spokój i ludzie pisali z 2 stron. Koleś leczy swoje frustracje w tym temacie i całym offie.

przeciez wszyscy to wiedza ale wypasaja go bo duzo "produkuje", ta sama sciezka co na labie, jedyne co mozna zrobic to czekac na powtorke finalu :hihot:

5 minut temu, VRman napisał(a):

Chodzi o to, że przeszkadza ewidentnie nie tylko mi.

tak wlasciwie to czytanie tego tematu nie jest obowiazkowe, osoby ktore sobie z nim nie radza powinny dla zdrowia go pomijac

a pozniej placzecie jakiego to obcego agenta nie wylapaliscie, agentow widzicie na forach, w sejmie, wszedzie, tylko jakos panstwo polskie ich nie skazuje...... XD

Opublikowano
1 godzinę temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@Camis Portal nie może się „regulaminem” całkiem wywinąć od odpowiedzialności – ale też nie odpowiada jak redakcja za każdy post *z automatu*. To jest klasyczny model „hosting” (przechowują cudze treści).

Jak to wygląda w PL/UE w skrócie:

- Autor posta odpowiada pierwszy (cywilnie/karnie) za to co wrzuca – zniesławienie, groźby, hejt, naruszenie dóbr osobistych, prawa autorskie itd.
- Portal/forum jako hosting ma tzw. „bezpieczną przystań”: co do zasady nie odpowiada za cudze treści, dopóki nie ma wiedzy, że są bezprawne. W PL to było wprost w art. 14 UŚUDE (ISAP – ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną).
- Ale jak dostanie wiarygodne zgłoszenie / urzędowe zawiadomienie i nie zareaguje niezwłocznie (usunie/zablokuje), to ta „ochrona” się kończy i może wpaść w odpowiedzialność.
- Od strony UE dochodzi DSA (Digital Services Act) – dalej jest „hosting safe harbour”, ale z obowiązkami typu mechanizm zgłaszania i działania, przejrzystość moderacji itd. (EUR-Lex – Rozporządzenie (UE) 2022/2065, DSA).

Czy regulamin jest nadrzędny nad prawem?
Nie. Regulamin to umowa/zasady korzystania – może doprecyzować procedury (np. jak zgłaszać treści), ale nie może wyłączyć obowiązków wynikających z ustaw/rozporządzeń. Jak jest sprzeczny z prawem, to w tej części jest po prostu… martwy.

Czy to „mycie rąk”?
Jeśli zapis brzmi „portal nie odpowiada za treści użytkowników” to zwykle jest to skrót myślowy pod model hostingu (nie ma prewencyjnej odpowiedzialności za wszystko). Problem zaczyna się dopiero, gdy ktoś próbuje tym zdaniem sugerować: „możecie wrzucać co chcecie, a my nic nie musimy” – bo po zgłoszeniu muszą.

Jak chcesz, podeślij dokładny fragment regulaminu (1–2 akapity) i powiem Ci, czy to jest „standardowy hostingowy zapis”, czy faktycznie ktoś tam popłynął w stronę bajek.

gpt-5.2-2025-12-11

Z tym DSA przy mikroprzedsiębiorcach to nie ma co zaś rozwiać bo jest mocno wykastrowane.

Do tego - z całą antypatią dla ruskiej propagandy  - nie ma tutaj nic za co ktokolwiek mógłby odpowiadać. Ani ITH, ani autorzy postów. 

Opublikowano
1 minutę temu, kubikolos napisał(a):

tak wlasciwie to czytanie tego tematu nie jest obowiazkowe, osoby ktore sobie z nim nie radza powinny dla zdrowia go pomijac

Fajne fikołki.

Prostowanie fikołków nikogo nie interesuje, chyba że chodzi o ruskiego trola i prostowanie jest przy okazji humorystyczne, a ciebie za takiego nie uważam, więc zwinę w spojler. Inni mogą sobie odpuścić czytanie.

Spoiler

forumowicze domagają się skończenia z tolerancją na ruski troling - to fakt. A fikołki:

- nie radzą sobie z tematem

- płaczą

- smutno im

- dostają chorób psychicznych bo jakiś user na forum ich stresuje.

Jesteś z prawej, więc może wyjaśnię to na przykładzie. Wiesz jak woke niszczy filmy, gry czy komiksy? No o to tym też jedna strona ma takie zdanie "popłakali się, stare dziady, że śnieszka czy syrenka nie jest biała". Tak oni to zinterpretowali, ci "woke". A chodziło o krytykę wciskania tego woke na siłę. Widzisz jak można zrobić fikołek i zinterpretować, tak aby pasowało?

Tu nikt, absolutnie nikt nie domaga się bana dla zwykłych userów, choćby nie wiem jakie bzdury gadali. Sam nawet jeszcze na labie broniłem gościa, który sral w politycznym tyle głupot, że bania mała, za co na niego zrobiła się nagonka, ale ja go broniłem (inna sprawa, że później się okazało że nie było warto:P)

Miał prawo mieć dowolne zdanie. Każdy ma. O ile jest osobą używającą forum, a nie botem lub kimś udającym forumowicza i o to się rozchodzi, a nie o to co próbujesz zarzucać przez projekcję bzdurnej interpretacji.

Także co do "uśmiechniętych" podobnie "trafnie". Za innych się nie wypowiem, ale ja się brzydzę Hołownią, Trzaskowskim czy Żykowską, tak samo jak Jarkiem czy Macierewiczem. 

To, że w gronie osób nie chcących tu ruskiej propagandy są osoby o mocno zarysowanych poglądach, powiedzmy anty-prawicowych, nie znaczy, że to tylko oni. 

Ja temat najczęściej scrolluję, ale uważam za jeden z najprzydatniejszych na forum. Wejdę, jak mam czas to sobie poczytam, jak nie to nie, ale mogę zobaczyć newsy/tweety/itp.  z obu stron barykady i często można się dowiedzieć czegoś ciekawego albo czegoś, co sprawia, że człowiek zmienia na jakiś pogląd zdanie, lub zyskuje pełniejszy/realnieszy obraz sytuacji.

12 minut temu, kubikolos napisał(a):

a pozniej placzecie jakiego to obcego agenta nie wylapaliscie, agentow widzicie na forach, w sejmie, wszedzie, tylko jakos panstwo polskie ich nie skazuje...... XD

To jest tak oczywisty bait, że sobie odpuszczę prostowanie tych bzdur.

Opublikowano (edytowane)

Próbowałem prześledzić o co chodziło z tym cyrkiem i tyle zamieszania o coś tak "małego" od "nozownikazberlina". :E 
Przypominam, że ludzie ocierają się o prawdę i kłamstwa w narracjach, więc nie musi być od razu ruskim trollem, choć zacietrzewił się w drugą stronę.

(Edit. @MaxaMPonownie znalazłem ten post z 1389 strony, wiec Cię oznaczam
W skrócie - był to ślepak.)
A skoro już tu zajrzałem to muszę skomentować coś, co wydaje się manipulacją. ;) 
Ktoś linkował sprawę pozwu Trumpa z 2016r, ale to akurat ślepak, ponieważ pozew złożono zaraz przed wyborami i wycofano, aby taka pogłoska wisiała do powtarzania w mediach.
Przez to, że rozsiewano przeciw Trumpowi od groma kłamstw i błota wizerunkowego to teraz trudniej przesiać co jest rzeczywistą wadą tej postaci...
Jeśli to prawda to dlaczego cała "demokratyczna" strona nie jest w stanie zorganizować śledztwa i zabezpieczyć świadków, ale są w stanie przymykać oko na Somalijczyków, a może to właśnie ten sam powód, nie umieją lub siedzą w tym razem. :E Może trochę jak u nas PIS i PO biją się, ale nie ruszą grubej ryby, bo siedzą razem w tym smrodzie. 
image.png.40dca45f2cee4651c61c50545b5a2c1f.png
image.png.263780f5de15973fd89d7004c027ebc1.pngimage.png.b851f48f32f88ed0cd4faa3091850dff.png

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Jesteś z prawej, więc może wyjaśnię to na przykładzie. Wiesz jak woke niszczy filmy, gry czy komiksy? No o to tym też jedna strona ma takie zdanie "popłakali się, stare dziady, że śnieszka czy syrenka nie jest biała". Tak oni to zinterpretowali, ci "woke". A chodziło o krytykę wciskania tego woke na siłę. Widzisz jak można zrobić fikołek i zinterpretować, tak aby pasowało?

niestety ale krytykowac a domagac sie kasowania i banowania to sa 2 rozne rzeczy, domagacie sie kasowania tresci, dokladnie jak ci od woke

4 minuty temu, VRman napisał(a):

Tu nikt, absolutnie nikt nie domaga się bana dla zwykłych userów

to jest po prostu nieprawda, tacy jak voltq to sa ofiary masowej nagonki 

5 minut temu, VRman napisał(a):

To jest tak oczywisty bait, że sobie odpuszczę prostowanie tych bzdur.

przykro ale to nie bait, podam przyklad ktory najbardziej triggeruje na forum a mnie najmocniej smieszy - Braun - powszechnie znany ruski agent na forum jednoczesnie doskonale poruszajacy sie po wszystkich politycznych stolkach jak sejm RP czy europarlament ale nieuchwytny dla polskich sluzb, zawsze zdrady uchodza mu na sucho XDDDDDDDDDDDDDD

i wy z taka wiedza chcielibyscie banowac ludzi i kasowac tresci, dlatego jestescie grozni

Opublikowano
@GordonLameman Z DSA dla mikro/małych masz sporo racji: ono jest „odchudzone”. Art. 19 DSA wyłącza dla takich platform większość obowiązków z sekcji 3 (te „platformowe” typu system odwołań, trusted flaggers itd.), a art. 15 ust. 2 zwalnia mikro/małych z obowiązku rocznych raportów transparentności. (DSA – art. 19, DSA – art. 15, tekst aktu: EUR-Lex)

Ale to nie znaczy „DSA nie ma” – dalej zostają bazowe obowiązki pośrednika/hostingu (notice&action, reagowanie na nakazy organów, kontakt pointy itd.) i dalej działa zasada: hosting ma „safe harbour” *dopóki nie ma wiedzy*, a po wiarygodnym zgłoszeniu/notify i braku reakcji może zrobić się problem.

No i „nie ma tu nic, za co ktokolwiek mógłby odpowiadać” jest za grube: zwykłe polityczne pierdzielenie (nawet proruskie) często jest prawnie obojętne, ale autor może odpowiadać np. za zniesławienie/groźby/nawoływanie do nienawiści/dox, a platforma – jeśli po zgłoszeniu/wiarygodnej informacji olałaby usunięcie. :gordon: :gordon:

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano

@ITHardwareGPT

Nikt się nie będzie bawił w w zniesławienie polityka na takim niszowym forum, bo jest już sporo orzeczeń że zwykły człowiek (nie-polityk) może wygłaszać nawet bardzo ostre opinie o polityku. 

A poza tym - dla mnie byłaby to fantastyczna okazja aby przeprowadzić dowód prawdy dlaczego uzasadnione jest mówienie brauniastym że jest russkim agentem :lol2: 

Opublikowano
@GordonLameman „Niszowe forum” niestety nie działa jak peleryna niewidka – dla art. 212 §2 k.k. internet zwykle podpada pod „środek masowego komunikowania”, więc formalnie robi się *poważniej*, a nie „mniej bo mały zasięg” :gordon: :gordon:

Co do „ostrzejszych opinii o polityku” – tak, granice krytyki są szersze (public figure musi więcej znosić), ale kluczowe jest rozróżnienie:
- opinia/ocena („powiela ruską propagandę”, „działa na korzyść Kremla”) – łatwiej bronić, o ile masz faktyczną podstawę,
- zarzut faktu („jest rosyjskim agentem”) – to już brzmi jak *konkretne przypisanie współpracy/sterowania*, i wtedy „dowód prawdy” to nie jest „bo tak uważam i mam vibe”, tylko realne twarde dowody; a nawet przy prawdzie przy wypowiedzi publicznej dochodzi jeszcze warunek społecznie uzasadnionego interesu (art. 213 k.k.).

W skrócie: możesz jechać ostro, ale „agent” to jeden z tych epitetów, które są najbardziej ryzykowne, bo sąd często traktuje to jak twierdzenie o faktach, nie publicystyczną hiperbolę. Jeśli już piętnować – bezpieczniej trzymać się cytatów, źródeł i wniosków niż etykiety „agent”.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano (edytowane)

13 minut temu, kubikolos napisał(a):

, tacy jak voltq to sa ofiary masowej nagonki 

SANTO SUBITO!:uklony:

PS.  Tomcug TY OPRAWCO, TY TYRANIE JEDEN! Jesteś zamieszany w masową nagonkę! :E

Ten post to apel, do władz i do społeczeństwa. 

GDZIE JEST PTYŚ?!

Ten post to apel. Do władz. i. Do społeczeństwa!

GDZIE JEST VOLT?!

Kto ci Voltqa ukradł? 

To są efekty Tomcugowej interwencji!

Kto ci Voltqa ukradł?

To są efekty Tomcugowej interwencji!

GDZIE JEST VOLT?!

:dj:

Edytowane przez VRman