Polityka w Polsce i na Świecie - wątek ogólny
-
Ostatnio przeglądający 1 użytkownik
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez Paarthurnax · Opublikowano
1. Jakoś tego nie widzę żeby była możliwość rzadszego odbierania śmieci (szczególnie latem). Gminom odchodzi praktycznie najcenniejszy surowiec, więc koszty muszą wzrosnąć, a do tego mogą dojść dodatkowe opłaty jeżeli odpady oddane w butelkomatach nie zostaną zaliczone do ich indywidualnych limitów recyklingu. Jeśli gmina nie osiągnie wymaganych poziomów to zapłaci wysokie kary, które następnie zostaną przerzucone na mieszkańców w opłatach za śmieci. Miasta mogą nie mieć z tym problemu natomiast mniejsze gminy mogą to znacząco odczuć. 2. Skuteczniejsze i wygodniejsze rozwiązanie byłoby gdyby nawet trzeba byłoby dołożyć jeden oddzielny koszt na te tzw "czyste opakowania" Przy domach mamy i tak już po 4-5 pojemników wiec jeden więcej naprawdę nic nie zmienia a przy blokowiskach i tak stoją kosze siatkowe na butelki i puszki więc ten odpad i tak jest już wstępnie posortowany. W dalszym ciągu bronicie najgorszego rozwiązania z możliwych. 3. To że projekt HolyGrail 2.0 jest w fazie końcowej testów rozpoczęto wdrożenie na skalę przemysłowa to nie znaczy, że takie metody skanowania nie są znane od wielu lat - to nie jest zupełnie nowa technologia. Nawet w Polsce są projekty oparte na podobnych zasadach. Nie doczytałeś - piszesz o braku możliwości wprowadzenia nowych opakowań pod nową technologię. Wiele globalnych firm dostosowało swoje opakowania do nowych metod sortowania ponieważ tego wymagały już testy, więc to jest najmniejszy problem. Niektóre firmy zupełnie zmieniły opakowania (surowiec i kształt) nie tylko na potrzeby testów. To że ten system jest definiowany nie tylko dla opakowań ujętych w systemie kaucyjnym to tylko jego dodatkowy atut. Zamiast ustawianie debilnych automatów z minionej epoki powinni docisnąć wdrażanie takich programów dla sortowni odpadów skoro już są po testach i rozpoczęto wdrażanie na skalę przemysłową. Maszyny wyposażone w moduły rozpoznające cyfrowe znaki wodne osiągają od 95% do 99% skuteczności w identyfikacji butelek. System potrafi odróżnić butelkę PET po napoju (bezpieczną dla żywności) od butelki PET po szamponie. Pozwala to uzyskać surowiec o czystości powyżej 95%, co jest kluczowe, aby plastik mógł wrócić do produkcji butelek. Jeżeli ktoś naleje jakąś ciecz chemiczną do zwykłej butelki i wrzuci do automatu sytemu kaucyjnego (albo nawet wyrzuci do zmieszanych ale śmieciarz ją wyciągnie i odda w automacie) to i tak maszyna to przyjmie, więc to jest tylko teoretyczne założenie, że te opakowania są czyste. -
Przez wallec · Opublikowano
Nie wiem jakie, takie za 80000-100000, trzeba by popatrzeć co jest. Nie żebym "wyliczał" bo sam podałeś kwoty ale rozumiesz, że za 100000zł Twoich pieniędzy, kupisz sobie 37-51k nowego, dodatkowego długu i to zdanie "samochód mnie wyszedł 37-51k przy czym mam nowe auto" jest kompletnie bez sensu? To jest dokładnie to, o czym był wklejony przeze mnie filmik, a który został spłycony do mojego bólu dupy. W momencie, w którym sprzedasz. -
Przez larry.bigl · Opublikowano
No dobra ale sugerując mi, że mam policzyć niech bierze pod uwagę co mogę za te 100k dostać. I niestety nic w co spakuję rodzinę. -
Przez Cappucino · Opublikowano
Tu nie chodzi o model, podał tylko przykładową kwotę, równie dobrze mógł napisać pół bańki. -
Przez maras2574 · Opublikowano
Pisząc "byle pierdoła", mam na myśli np. wyprzedzanie traktora na ciągłej....
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi