Polityka w Polsce i na Świecie - wątek ogólny
-
Ostatnio przeglądający 3 użytkowników
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez trepek · Opublikowano
Ciekawe co na tej liście jest. Wypłynęły jakieś przecieki? -
Przez Send1N · Opublikowano
Bez kitu, teraz sprawdziłem ceny bo już trochę czasu mineło jak ostatnio pakowałem komuś dysk na sata do lapka i nawet budżetowy (przyzwoity) lexar ns100 w wersji 128gb kosztuje 130zł a właśnie takie swego czasu regularnie (nowe) kupowałem po 55-60pln i można było przywrócić starego trupa do życia po taniości, masakra -
Najpierw TM5 z profilem na te półtora/dwie godziny jak przejdzie to OCCT w trybie CPU+ram aby przetestować kontroler pamięci bo TM5 testuje dobrze sam ram ale słabo IMC i infinity fabric, ewentualnie zamiast OCCT możesz przetestować y-cruncher'em https://www.numberworld.org/y-cruncher/#Download -
To nie może być ciche (nie zależnie od "akustyki pokoju" ), wygooglowałem sobie z ciekawości jaki rozmiar wentylatorów stosuje pny w tym modelu bo myślałem może że są to jakieś małe śmigła i te 1900 jest jeszze znośne ale gdzie tam, śmigła 98mm czyli na stock jest kaszana 74c + 1900rpm przy dużych śmigłach -
Przez Paarthurnax · Opublikowano
Nie chodziło o pełną zawartość butelki tylko sama butelka może być zanieczyszczona więc automat nie wykryje ale chciałem tylko wskazać że obydwie metody mają taką samą wadę, jednak to co jest odbierane z pojemników przy posesjach zawsze może być zweryfikowane i ludzie jak sortują to raczej rzetelnie a automat zapewnia anonimowość. To czy przyjadą śmieciarką i zapakują wszystkie frakcje do jednej to już inna sprawa ponieważ też już takie akcje widziałem. Nie, zwracam honor myślałem że chodzi Tobie tylko o ograniczenie ilości zbiórek. Ja zauważam inny problem ponieważ ilość samego tworzywa może diametralnie się nie zmniejszy w ujęciu gospodarstw domowych ale jednak eliminacja tych najlepszych frakcji wpływa na cały koszt odbioru śmieci a nie tylko danej frakcji. Przejazdy śmieciarek będą takie same ponieważ każdą posesję muszą odwiedzić może jedynie ilość powrotów na bazę się zmieni ale to raczej nie zrównoważy różnicy w przychodzie z tych najlepszych frakcji. min. https://www.ban.org/plastic-waste-project-hub/trade-data/germany-export-data-annual-summary ale źródeł jest wiele. Masz racje, że w Niemczech w ostatnich 2 latach zwiększyło się ilość wykorzystania odpadów z systemu kaucyjnego ale niestety tylko i wyłącznie kosztem konsumentów. To że ludzi zobligowano do segregacji nie zmienia faktu, że firmy zbierające i segregujące odpady nie są zobligowane do ich powtórnego wykorzystania, a producent też olewa ten temat skoro może mieć tańszy nowy surowiec. To że system kaucyjny ułatwia przetworzenie surowca to OK tylko dalej jest to kosztem konsumenta (jego czasu, energii, pieniędzy). Więc co teraz system kaucyjny rozszerzymy na makulaturę i dostawimy kolejne kontenery żeby przemysłowi było wygodniej? No trochę nie tędy droga. Wczoraj udało mi się w końcu trafić na funkcjonujący automat, niestety moja radość trwała krótko 17 butelek automat error (dobrze że chociaż mimo komunikatu wydał paragon) poszedłem do ekspedientki żeby zadziałali (miałem jeszcze cały worek) nie podejdzie w danej chwili ponieważ obsługuje - zadzwoniła po kierownika ten rozłożył ręce -nie mają ani personelu ani miejsca ale jak się uprę i poczekam z 20 minut w kolejce to przyjmie to ręcznie bo ma taki obowiązek- no sorry ale to nie może tak funkcjonować.
-
-
Aktywni użytkownicy

Rekomendowane odpowiedzi