Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Trzeba się przekwalifikować na leśnika -taka spokojna robota w sam raz dla mnie ;) i nie da się mało zarobić :E

https://www.money.pl/gospodarka/prawda-o-portfelach-polakow-tak-pada-mit-sredniej-krajowej-7270521371429088a.html

Cytat

W podmiotach zatrudniających 1000 i więcej osób, sytuacja wygląda niezwykle stabilnie. Mediana wynagrodzeń osiągnęła tam poziom 8600,00 zł (co stanowi 116 proc. wartości ogólnopolskiej), a przeciętne wynagrodzenie poszybowało do kwoty 10367,46 zł. Wielki biznes płaci zdecydowanie najlepiej, oferując pracownikom warunki znacznie przewyższające rynkowy standard.

Zupełnie inny, wręcz dramatyczny obraz wyłania się, gdy spojrzymy na mikrofirmy. W podmiotach o liczbie pracujących 9 i mniej osób mediana wynagrodzeń brutto w październiku 2025 r. wyniosła równe 4666,00 zł – co oznacza, że zrównała się z obowiązującą w tym okresie płacą minimalną. Połowa pracowników najmniejszych firm w Polsce pracuje za ustawowe minimum. Przeciętne wynagrodzenie w tej grupie również nie zachwyca, wynosząc zaledwie 6054,47 zł (a w firmach do 5 osób jest to zaledwie 5854,81 zł). To pokazuje, że mały biznes w dużej mierze opiera się na najtańszej sile roboczej.

Ale korpo takie złe :E 

Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Zupełnie inny, wręcz dramatyczny obraz wyłania się, gdy spojrzymy na mikrofirmy. W podmiotach o liczbie pracujących 9 i mniej osób mediana wynagrodzeń brutto w październiku 2025 r. wyniosła równe 4666,00 zł – co oznacza, że zrównała się z obowiązującą w tym okresie płacą minimalną. Połowa pracowników najmniejszych firm w Polsce pracuje za ustawowe minimum. Przeciętne wynagrodzenie w tej grupie również nie zachwyca, wynosząc zaledwie 6054,47 zł (a w firmach do 5 osób jest to zaledwie 5854,81 zł). To pokazuje, że mały biznes w dużej mierze opiera się na najtańszej sile roboczej.

Ile w tych małych biznesach idzie pod stołem?

Opublikowano

@Markoomu Fakt, że materiał miał promować sukces przemian, ale mimo wszystko jest bardzo dobry i przypomina o tym jak długą drogę jako naród, jako kraj przeszliśmy przez ostatnie 35 lat. Przypomina też jak wiele się zmieniło i że wiele z tych zmian było możliwych dzięki pieniądzom z UE. Momentami rozsiewa trochę wyidealizowaną wizję przyszłości przyszłych inwestycji, bo wiadomo że będą szły ciężko, bo zamiast jeszcze bardzie zdynamizować rozwój i celebrować te sukcesy, to jako naród wolimy się "żreć" między sobą o polityków i poglądy. Jednak mimo wszystko większość z tych inwestycji powstanie i przyczynią się do kolejnych zmian, które z czasem będą tylko pozytywne.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Ile w tych małych biznesach idzie pod stołem?

Wiadomo, będą i tacy co dadzą pod stołem, tu akurat obecnie różnie bywa. Coraz częściej wolą zatrudnić pracowników zza granicy jak Polak będzie kręcił nosem za najniższą niż kombinować.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Ten oklaskiwany przez pewną grupkę ludu w Polsce i nie tylko Trump coraz bardziej odlatuje, już nawet chce wychodzić(czyt odlecieć)  z NATO. Mnie to nie dziwi. Jak PiS/Kona chce wyjść z UE, a on z tego nie może, to ma chociaż NATO do wyboru, ta sama strategia, działanie, zachowanie, to widać na jego konferencjach. 
Trzeba więc się szykować, że nie będzie już szans na Fort Trump, trzeba będzie oddać Patrioty, żołnierze wrócą do siebie. Rosja się cieszy. A taki był ładny amerykański... :hihot:

Opublikowano

E tam 6 miliardów..

KILKA MILIONÓW DLA JASIA KAPELI!!

Na to się wkurzajcie!

I nie głosujcie na cokolwiek poza pisuarią i konfiarzami.

Włączcie myślenie i myślcie jak wam pasek mówi!

O właśnie. Grażyna, weź tam coś bulwersującego na pasek w TV Republika zapodaj, żeby odwrócić uwagę.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Wyborcy PSLu powinni być przymusowo wysyłani na badania sprawności umysłu.

SLD, pis, po, lewica, prawica, marsjanie - nie ważne, PSL z każdym, byle tylko przy korycie.

Nie masz racji. Po wyjściu Gowina z rządu PiS, byli MOCNO, BARDZO MOCNO kuszeni stołkami i to różnymi. Właściwie cały zarząd krajowy PSL mógł objąć stanowiska w spółkach skarbu państwa z pensjami 50tyś miesięcznie i ODMÓWILI. Odmówili tak samo jak PiS ich kusił po ostatnich wyborach. Ale w tym wypadku to mało o czymś świadczy bo i tak weszli do rządu. Ale to wcześniejsze świadczy. Zresztą przez całą kadencję 8 letnią PiS byli mocno kuszeni.

Ja wiem, że w tym huti/tutsu w Polsce to jak poszedł na rozmowę Hołownia to po nim jechano przez miesiące. Teraz jest tak samo. Widać to też po tym wątku. Nie można słowa powiedzieć na jakiś obóz bo od razu wielkie obrażenie.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, hwdp43 napisał(a):

Jest jakas partia ktora nie chce byc przy korycie ? xD

Ale inni przynajmniej udają, że mają jakieś poglądy, jakiś program, a nie "głosujcie na nas, ale bez wiedzy na co, bo my i tak będziemy robić co każe większy brat koalicjant". 

Co dalej? W 2030 PSL w koalicji z komunistami z sierpiem, a potem z faszystami z Adolfonsem na sztandarach?

Jak się odłącza mózg na widok tego, że się wybrało takie chorągiewki? Jak ci wyborcy PSLu mogą tego nie widzieć przez ponad 20 lat?

edit: Hubio

Tak, unieśli się honorem i dobrem Polski. Wcale nie chłodną kalkulacją i strategią długoterminową ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, VRman napisał(a):

edit: Hubio

Tak, unieśli się honorem i dobrem Polski. Wcale nie chłodną kalkulacją i strategią długoterminową ;)

No nie wiem czym się unieśli, a czym nie, ale PiS długo prowadził w sondażach i wtedy nie sprzedali się w przeciwieństwie do np. Kukiza. Napisałeś, że PSL z każdym przy korycie, a nie o motywacjach czy kalkulacjach. Jakieś kalkulacje to czyni każda jedna partia w każdym kraju. Przypominam, że po rządach SLD planowana była koalicja PO/PiS. Mało kto o tym już teraz pamięta. Zresztą od tego momentu zaczęła się wojna polsko-polska. Bo PiS nie dostał resortów siłowych i o to się pokłócili z Tuskiem. A resorty chcieli żeby wysadzić w powietrze SLD. A z następnych lat wiemy jakimi metodami się posługiwali więc pewno chcieli powsadzać wszystkich, którzy kiedykolwiek byli w PZPR do więzień :) albo podobna vendetta i Tusk się nie zgodził.

Pamiętam jak wtedy głosowałem na PO ale byłem pewny, że razem z PiS odsuną "komunę" od władzy. Nawet w czasie całej kampanii wyborczej wtedy PO i PiS współpracowały ze sobą. Każdy myślał, że będzie koalicja PO/PiS.

Tak było ćwierć wieku temu :) :

Cztery młodzieżówki - AWSP, PiS, PO i UW - podpisały we wtorek w Poznaniu umowę o współpracy podczas kampanii wyborczej "Porozumienie Młodzi 2001

https://wiadomosci.wp.pl/zjednoczona-mloda-prawica-6109075781776513a

PO-PiS: początek rozmów

O godz. 14.00 w Sejmie mają się rozpocząć rozmowy PO i PiS w sprawie tworzenia nowego rządu.

https://www.bbc.co.uk/polish/domestic/story/2005/09/050929_po_pis.shtml

Dzisiaj to byłby prymaprilis :)  

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

Podczas gdy my wspominamy np. to

Wnuki naszego pokolenia będą "wspominać" chociażby to

Żeby ktoś nie mówił, obaj z partii republikańskiej. USA w ciągu 40 lat zaliczyły tak ogromny zjazd jak chyba żaden inny kraj na świecie.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)

Biedny ten Ryś jak ja na tym forum :przytula:. Nie jest ani hutu ani tutsi to obrywa z 2 stron:

https://wiadomosci.wp.pl/ataki-na-kard-rysia-jest-oswiadczenie-w-jego-obronie-7270601442826432a

Za "lewacki" dla prawaków, a dla lewaków źle bo w ogóle jest w KK... Więc ataki idą z 2 stron... Mi osobiście Judaizm jest bliższy 100 bardziej niż islam więc nie będę piętnował ataków na Iran w którym produkuje się broń atomową i szkoli terrorystów a dziewczynki 9 letnie wydaje za starców... A porozumienie z Judaizmem też mi jest bardzo bliskie bo wierzymy w tego samego Boga. Mamy tylko różnice zdań co do Jego Syna :) 

Ryś od zawsze był stonowany, centrowy. To mądry facet. Tylko Polacy ogłupieli przez te manipulacje polityków co widać na tym forum gdzie za chwilę opowiedzenie się za Radeonem lub Nvidią będzie polityczne. Bo wszystko stało się polityczne. Nawet wątek o związkach... :)  Zawsze lubiłem Rysia. Oby wytrwał ten hejt.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
W dniu 31.03.2026 o 14:24, Kamiyanx napisał(a):

Względy historyczne. Trudno wyjaśnić, jak u nas historię w szkołach nie serwuje się zbyt obiektywnie.

Dla mnie Przewodów to finalnie blamaż Ukraińców. Oportunistyczna postawa trudna do wytłumaczenia. 

Co do względów historycznych to już sam nie wiem.

Miałem okazję poznać dziesiątki Ukraińców i Ci ze wschodu są mocno odmienni, także w kwestii historii. 

Coś czego wschodni Ukrainiec nie toleruje i się wręcz brzydzi, dla zachodniego jest powodem do dumy. 

Niestety to od takiego jednego ze wschodu się nasłuchałem ubolewania na temat naszej zmierzchłej potęgi, a także oskarżeń o brak zgody na przemarsz wojsk związku sowieckiego do Czechosłowacji (typowa rosyjska propaganda). 

Jeżeli chodzi o okres Petlury to o dziwo temat jest praktycznie nieznany dla wszystkich.