Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Suchy211 napisał(a):

Ale teraz to jesteś przeciw dla zasady. Pseudoetaty JDG to faktycznie patologia. 

Nope, nie dla zasady. 

pseudoetaty to patologia (np. Kurierzy), ale przeczytaj dokładnie co on napisał. Pisał o ludziach, którzy np mają tylko kilku biznesowych klientów. To jest nie tylko dowód na totalną nieznajomość realiów, ale też naprawdę daleko posunięta infantylność. 

To jest koleś, który nie rozumie czym jest DG i ciągle utożsamia ją wyłącznie z tym co sam zrobi, bo ogólnie wzrokiem i rozumem poza czubek własnego nosa nie sięga :) 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nope, nie dla zasady. 

pseudoetaty to patologia (np. Kurierzy), ale przeczytaj dokładnie co on napisał. Pisał o ludziach, którzy np mają tylko kilku biznesowych klientów. To jest nie tylko dowód na totalną nieznajomość realiów, ale też naprawdę daleko posunięta infantylność. 

To jest koleś, który nie rozumie czym jest DG i ciągle utożsamia ją wyłącznie z tym co sam zrobi, bo ogólnie wzrokiem i rozumem poza czubek własnego nosa nie sięga :) 

Widzę że gordonik w formie :metal: nikt nic nie rozumie tylko ON wszystko. Gordon Pro Ultra!

Tak mnie już to zmęczyło że leci ignor.

Wracając do tematu JDG, faktycznie to jest patologia że trzeba uciekać w JDG przed podatkami, tylko jak zwykle zabierają się za to od D... strony.

Przyjedzie jakaś para urzędasów i będzie zgrywać bogów, jednym odpuszczą, innym nie - chore.

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano

Sam maiłem kiedyś spinę z Godonem na tle światopoglądowym, ale przyglądanie się, jak wielki ból dupy mają inni, gdy po prostu merytorycznie komentuje ich wpisy, jest fascynujące i przekomiczne jednoczęsnie. :E  Chłopaki, zluzujcie trochę z tą świętą wojną.

Opublikowano
16 minut temu, Zas napisał(a):

Sam maiłem kiedyś spinę z Godonem na tle światopoglądowym, ale przyglądanie się, jak wielki ból dupy mają inni, gdy po prostu merytorycznie komentuje ich wpisy, jest fascynujące i przekomiczne jednoczęsnie. :E  Chłopaki, zluzujcie trochę z tą świętą wojną.

tak pewnie było, sam to widziałem ;) coś bym napisał ale admini tego nie zniosą 

Opublikowano
20 minut temu, Zas napisał(a):

Jaki miałeś nick na labie? :) 

Opublikowano (edytowane)

Nieee. to już tutaj było, choć nie pamiętam, o co chodziło, o jakiś woke'izm zdaje się, no ale nie przeżywa(łem) tego aż tak :E. Na Labie nick miałem ten sam, ale tam to w ogóle w polityce nie pisałem :)

Edytowane przez Zas
Opublikowano
W dniu 3.04.2026 o 22:39, Zas napisał(a):

Nieee. to już tutaj było, choć nie pamiętam, o co chodziło, o jakiś woke'izm zdaje się, no ale nie przeżywa(łem) tego aż tak :E. Na Labie nick miałem ten sam, ale tam to w ogóle w polityce nie pisałem :)

Pan Grzegorz warto posłuchać

Opublikowano
W dniu 2.04.2026 o 15:13, Zas napisał(a):

Edit: No i to chyba dodatkowo były wspólne zamówienia z UE, choć nie dam sobie ręki uciąć, że - jak twierdzi PiS - nie dało się zamówić mniejszej ilości.

Każdy kraj miał oszacować liczbę szczepionek. W 2021 roku łącznie zakontraktowali 200 milionów dawek chyba samego Pfizera, gdzie sugerowano, że 70 milionów dawek wystarczy.

Konsekwencją tego było zakontraktowanie takiej ilości, a kontrakt podpisywany wspólnie na poziomie UE miał odpowiednie klauzule zobowiązujące do zakupienia deklarowanej ilości.

Tak to mniej więcej wyglądało. No ale to wina wyłącznie korporacji przecież, a nie też np. przeszacowania ilości :P 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, LeBomB napisał(a):

Każdy kraj miał oszacować liczbę szczepionek. W 2021 roku łącznie zakontraktowali 200 milionów dawek chyba samego Pfizera, gdzie sugerowano, że 70 milionów dawek wystarczy.

Konsekwencją tego było zakontraktowanie takiej ilości, a kontrakt podpisywany wspólnie na poziomie UE miał odpowiednie klauzule zobowiązujące do zakupienia deklarowanej ilości.

Tak to mniej więcej wyglądało. No ale to wina wyłącznie korporacji przecież, a nie też np. przeszacowania ilości :P 

PIS mógł wtedy pójść drogą Węgier, i nie brać udziału we wspólnych EU zakupach szczepionek. Tylko jak Węgry kupić szczepionkę sputnik od kacapów. Z jakiegoś powodu tego nie zrobili 

Edytowane przez 8V32 PcLab
Opublikowano

dla kazdego Polaka po 10 dawek jednodawkowej szczepionki XD

to byly czasy, kazdy oplacony aktor chcial zadbac o nasze zdrowie a na forum polowa papugowala najnowsze trendy rzadowe

SZCZEPIMY SIE

OSTATNIA PROSTA XDDDDDDDDDDDDDDDD

2 godziny temu, ibizpl napisał(a):

Wracając do tematu JDG, faktycznie to jest patologia że trzeba uciekać w JDG przed podatkami, tylko jak zwykle zabierają się za to od D... strony.

Przyjedzie jakaś para urzędasów i będzie zgrywać bogów, jednym odpuszczą, innym nie - chore.

wystarczy nie faworyzowac jednej umowy i po problemie

a tak to polowa ludzi w IT na b2b bo rzad jednym kaze wiecej placic za to samo XDDDDDDDDDD

Opublikowano
W dniu 2.04.2026 o 19:40, hubio napisał(a):

JDG to mają być ślusarze, hydraulicy, freelancerzy, fryzjerzy, księgowe, ludzie sprzedający na bazarach itp, a nie korpoludki udające, że mają cokolwiek swojego i mają na cokolwiek wpływ w swoim pseudo biznesie. Niech pracują na etatach, a nie udają przedsiębiorców. I takie uprawnienie powinno się dać PIP.

Prawo ma być skierowane głównie do ludzi zatrudnianych na umowach śmieciowych, czyli głównie umowy zlecenie i o dzieło, a nie typowe B2B.

7 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a):

PIS mógł wtedy pójść drogą Węgier, i nie brać udziału we wspólnych EU zakupach szczepionek. Tylko jak Węgry kupić szczepionkę sputnik od kacapów. Z jakiegoś powodu tego nie zrobili 

Mogli po prostu trzymać się rekomendacji w postaci 70 milionów. Zaszczepić raz, potem wziąć kolejną partię szczepionek z tej puli na następny rok i zobaczyć czy będzie potrzeba więcej czy nie. Teraz już wiadomo, że nie.

@kubikolos nie mieszaj konieczności samego szczepienia i korzyści idących za szczepieniem, z kilkukrotnym przeszacowaniem zamawianych ilości, bo to zupełnie inne sprawy.

Opublikowano
44 minuty temu, Markoomu napisał(a):

:hmm:

zapas? camis czy inny podnóżek? czyżby forum.ithardware to wylęgarnia kundli? 22 posty i  dyskusje o polityce na forum o it podejrzane

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, 8V32 PcLab napisał(a):

900 milionów było na całą EU 

1,1 miliarda na całą EU, łącznie od wszystkich producentów 2,5 miliarda. 

Z raportu NIK wynika że Polska zakontraktowała 201 milionów dawek, z tym że wychodzi, że to ilość od wszystkich producentów. Ile z tego było samego Pfizera to nie wiem, więc poprzedni mój  wpis w sumie zawierał informację o ilości wszystkich rodzajów.

Cytat

W okresie objętym kontrolą Minister Zdrowia podjął decyzję o przystąpieniu do siedmiu umów zakupu szczepionek przeciw COVID-19, co pozwoliło na zakontraktowanie aż 201 mln dawek szczepionek o szacunkowej wartości 13,9 mld zł. Ustalenia kontroli wykazały, że nierzetelnie oszacował zapotrzebowanie. Pomimo zakontraktowania na koniec kwietnia 2021 r. 109 mln dawek, które umożliwiały już kilkakrotne zaszczepienie całej populacji Polski od maja do listopada 2021 r. Minister zawarł trzy kolejne umowy (umowa z: Pfizer/BioNTech z 20 maja 2021; Novovax z 16 sierpnia 2021; Valneva z 23 listopada 2021) na zakup dodatkowych 92 mln dawek o szacunkowej wartości 8,4 mld zł. Zdaniem NIK było to niegospodarne.

https://www.nik.gov.pl/plik/id,29293.pdf

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
7 godzin temu, Zas napisał(a):

A spoko. Niektórzy tu mają potężnego kija w tylnej części ciała :) 

6 godzin temu, Markoomu napisał(a):

:hmm:

Seksualne fiksacje prawicy :) 

Opublikowano
9 godzin temu, LeBomB napisał(a):

nie mieszaj konieczności samego szczepienia i korzyści idących za szczepieniem, z kilkukrotnym przeszacowaniem zamawianych ilości

Ale wtedy nie będzie mógł ponarzekać na śmiercionki i zwalić całej winy na UE! :E

Opublikowano (edytowane)

o jak smiesznie, smiercionki XDDDDDDDDDDDDDD

na szczescie zeznania w US wyjasnily takich szurow

10 godzin temu, ptys napisał(a):

zapas? camis czy inny

przegapilem afere z Camisem?

wydawal sie niezatapialnym wyborca KO, mam nadzieje ze wroci

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
10 godzin temu, ptys napisał(a):

zapas? camis czy inny podnóżek? czyżby forum.ithardware to wylęgarnia kundli? 22 posty i  dyskusje o polityce na forum o it podejrzane

o co Ci chodzi? xd jak podejzane to zgloś na milicje :hahaha: