Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kelam napisał(a):

@kubikolosPrawdziwy.

wow, @GordonLameman moje uszanowanie kierowniku złoty, zawsze chciałem "poznać" legendę :D

7 godzin temu, RyszardGTS napisał(a):

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-koalicja-rzadowa-podzielona-w-glosowaniu-pomogla-konfederacj,nId,7859676

To jak jest z tym nepotyzmem? Jak PISiory rządziły to PO i PSL krzyczeli nepotyzm nepotyzm!

A teraz jak jest z tym nepotyzmem? no chyba że nepotyzm jest jak moja rodzina "nie jest przy korycie" a jak moja rodzina "jest przy korycie" to wszystko OK i "nepotyzmu nie stwierdzono".

Nepotyzm jest głęboko zakorzeniony u nas, zawsze akceptuje go połowa kraju, oczywiście połówki cyklicznie się zmieniają żeby było sprawiedliwie :D

Edytowane przez kubikolos
  • Like 1
Opublikowano
36 minut temu, hubio napisał(a):

Ale lewica uderza w obniżenie składki zdrowotnej:

https://wiadomosci.wp.pl/chory-pomysl-chorzy-ludzie-chore-panstwo-opinia-7094303159122880a

U mnie po tym co oni wyprawiają poglądy się zmieniły z : głosować na PiS czy Lewicę - głosować na Lewicę NA: głosować na PiS czy Lewicę - zostać w domu :) To oczywiście hipotetyczny wybór bo jest jeszcze KO i Polska 2050, ale Lewica u mnie straciło wszystko tą nagonką. Bo ja jako ryczałtowiec miałem takie miesiące, że nie jadłem żeby zapłacić to k.... zrobione przez socjalistyczny PiS... a ci kretyni z Lewicy nie ogarniają jak ciężko jestem mikroprzedsiębiorcom... Pomijam fakt, że dostać się do lekarza specjalisty zanim umrzesz albo bardziej, nieodwracalnie się rozchorujesz to jak lotto, a jak już się dostaniesz to sposób w jaki się do ciebie odzywają to PRL... Więc... i tak się płaci samemu...

Spokojnie, spokojnie. To tylko kolejny krok Lewicy do nicości. Redukcja składki zdrowotnej to jest sztandarowa obietnica, której ludzie nie popuszczą. Z budżetem państwa jest tak, że zawsze mozna dosypać jeszcze kilka miliardów a i tak się rozejdzie. Więc jak Polakom pisowskie świnie zabrały, to teraz Lewica broni pisowkiej kradzieży. Oj będzie spadać poparcie. Ta sprawa i pomoc powodzianom to zrobić albo stracić. I nie że "wybierzcie naszego kandydata na prezydenta" jak tak się oszukuje ludzi.

4 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Który z nich by nie były w 2 rundzie raczej bez szans.

Odkąd Debil wygrał to w II turze każdy ma szansę wygrać. Odkąd Szymonek się konkretnie i regularnie kompromituje, drugie miejsce jest w zasadzie zarezerwowane dla kandydata pisowskiego. W II turze Szymonek się obrazi i nie udzieli poparcia, peeselowskie dziady będą za pisem i pyk - może nawet być 51% dla pisowca.

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Michaelred napisał(a):

Na poziomie samorządów nawet gorszy.

PiS nigdy nie miał za dużej władzy w samorządach. Natomiast PSL oplótł swoimi mackami wszystkie agencje rolnicze w powiatach i mniejszych gminach. Tam to program "rodzina na swoim" działał od lat.

• Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

W UE na zdrowie mniej płaci tylko Irlandia i Rumunia, a do tego składkę zdrowotną jeszcze obniżamy. Niedługo jakiś sensowny lekarz to chyba tylko prywatnie za konkretne pieniądze, a kto wie czy i w kolekcje nie trzeba będzie swojego odstać.

https://wiadomosci.wp.pl/chory-pomysl-chorzy-ludzie-chore-panstwo-opinia-7094303159122880a

Edytowane przez Klakier1984
  • Like 1
  • Sad 1
Opublikowano

Prywatne wizyty do specjalistów to obecnie koszt 200-400 zł (za wizytę oczywiście) przynajmniej z tych o których wiem i w regionach w których bywam. Czy gdzieś jest drożej, nie wiem. 

• Confused 1
Opublikowano

@LeBomB

Kursy z osobą niepełnosprawną na wózku , sama wizyta (RTG ważne 2 lata to wiadomo koszt 1-4x tyle):

2x w roku (czerwiec|grudzień) Kardiolog , Będzinie 250zł , Sosnowiec 230-240zł (dawno tam nie byliśmy , gburowaty lekarz).

1x w roku (czerwiec) Dermatolog , Będzin 260zł , Katowice 240zł (nie wiem jak teraz z ceną , do Będzina dużo bliżej).

1x w roku (lipiec) Neurolog , Sosnowiec/Katowice 200zł

Na NFZ prawie wcale , na początku stycznia już prawie wszystko zajęte.

Opublikowano
52 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

W UE na zdrowie mniej płaci tylko Irlandia i Rumunia, a do tego składkę zdrowotną jeszcze obniżamy. Niedługo jakiś sensowny lekarz to chyba tylko prywatnie za konkretne pieniądze, a kto wie czy i w kolekcje nie trzeba będzie swojego odstać.

Z NFZ jest ten problem, że się kompletnie "rozjechał", chociażby w kwestii zarobków.

"Według Ministerstwa Zdrowia na podwyżki w lecznictwie przeznaczono w trzy lata 100 mld zł. Dyrektorzy szpitali chcą wprowadzenia ram wynagradzania w publicznej ochronie zdrowia."

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zarobki-lekarzy-powyzej-100-tys-zl-Naczelna-Rada-Lekarska-podala-dane-8837669.html

Z całym szacunkiem do lekarzy ale w taki sposób to system nigdy się nie "zepnie". Wszyscy na państwowym stanowisku tylko "daj i daj" ale z czego?

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Jak to się mówi...kto zna biednego lekarza ?? Biedna pielęgniarka to tez pomalutku taki kiepski kawał się robi ;) niby NFZ to worek bez dna ale jeżeli gdzieś mamy głupio wydawać publiczne pieniądze to najlepiej chyba właśnie tam.

43 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Pomysł z obniżeniem składki zdrowotnej dla przedsiębiorców jest kretynski.

i pisze to jako osoba na B2B od 8 lat :)

Tobie zapewne interes się spina więc parę stówek różnicy nie robi :) Po drugie kwestia jakiejś "świadomości społecznej" bo co z tego, że trochę zaoszczędzisz jak kiedyś być może od płynności tego NFZu będzie zależało twoje zdrowie/ życie

• Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

niby NFZ to worek bez dna

Bo jest, podobnie jak górnictwo, zarobki kompletnie nieadekwatne w stosunku do zarobków większości ludzi, których leczą/dla których wydobywają ten węgiel.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Wiesz co? profilaktyka u nas i tak leży i kwiczy. Ludzie idą do lekarza jak ich coś od dwóch miesięcy nie przestaje boleć. Poza katarkiem, bo z tym to od razu. Na badania profilaktyczne i to prywatnie decydują się i tak zdecydowani.

Niech mnie poskładają w miarę porządnie kiedy się połamię podczas wypadku.

Niech będą finansowane zabiegi, cykle leczenia i choroby przewlekłe, których koszt leczenia jest przytłaczający (to też te, gdzie prywatni ubezpieczyciele się tak naprawdę wykładają i pokazują, że jak zrobi się poważnie i naprawdę drogo, to w dupę można sobie włożyć ubezpieczenie prywatne). Takie gdzie koszty leczenia przekraczają określoną kwotę. A do której da się jeszcze wykupić sensowne ubezpieczenie prywatne. 

Cała reszta niech będzie płacona z kieszeni chorych. I tak już teraz często tak jest.

Ze wszystkich rzeczy, akurat służba zdrowia jest tą, w którą warto byłoby wpompować kasę, ale najwyraźniej nie ma takiej woli ani u polityków, ani u obywateli.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Ze wszystkich rzeczy, akurat służba zdrowia jest tą, w którą warto byłoby wpompować kasę, ale najwyraźniej nie ma takiej woli ani u polityków, ani u obywateli.

Tylko, że wpompowywać można wiecznie a problem moim zdaniem nie zniknie jeśli nam się nie zacznie poprawiać demografia

Gestosc-Zaludnienia-Polski_mapa.png

https://geografia24.pl/liczba-i-rozmieszczenie-ludnosci-polski/

Na to nałóżmy nasz przyrost naturalny i widać, że lepiej nie będzie

urodzenia_i_zgony_w_Polsce.webp

Dużo osób może się na obecną chwilę sprzeciwiać takiemu rozwiązaniu ale moim zdaniem koncentracji ludności na mniejszym obszarze nie unikniemy, pytanie tylko jak to zrobić...

Edytowane przez Kris194
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Bo jest, podobnie jak górnictwo, zarobki kompletnie nieadekwatne w stosunku do zarobków większości ludzi, których leczą/dla których wydobywają ten węgiel.

Górnictwo się niedługo skończy, NFZ w takie czy innej formie będzie żył wiecznie :P

• Like 1
Opublikowano

Te Twoje konforuskie kocmołuchy spieprzyły projekt głównej ustawy którą świecili w kampanii.

Także jesteś ostatnią osobą która może komukolwiek wypominać nieudolność.

• Like 3
  • Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, crush napisał(a):

Te Twoje konforuskie kocmołuchy spieprzyły projekt głównej ustawy którą świecili w kampanii.

Także jesteś ostatnią osobą która może komukolwiek wypominać nieudolność.

Jeśli chodzi Ci o 60k pln wolnej to tam przecież było tylko niewłaściwe sformułowanie a poprawka do projektu ustawy została zgłoszona następnego dnia jak tylko biuro legislacji otworzyli.

Fajnie Ci to wyszło, niewłaściwe sformułowanie poprawione na następny dzień VS 91 niespełnionych obietnic wyborczych 👍

• Like 2
  • Haha 2