Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Michaelred napisał(a):

Chodzi o kult Jana Pawlacza 2, budowanie pomnikow i wciskanie go wszedzie gdzie sie dalo.

Mhm. No, tutaj zasada przekory zadziałała. Co za dużo to nie zdrowo.

Opublikowano

@GordonLameman 

Odpowiem enigmatycznie, firmy z branży energetycznej  z siedzibą w Katowicach :E W jednej sfrustrowany pracownik nawet jakieś foty do prasy wysyłał. 

Co do całego trendu to przyszły nowe zarządy, szeregowych pracowników po inwigilacji (jedna z firm wynajęła nawet w tym celu kancelarię no ale chyba nie Twoją ;)) zaczęli zwalniać niezależnie od tego czy pracuje 5, 10 czy 15 lat klucz był jeden- czy poprzez prześledzenie aktywności w mediach społecznościowych mogą jakoś pacjenta z pisem powiązać.

Potem stwierdzają, że kasy na podwyżki nie ma no ale oni z głodu nie umrą :) i tak leci kabarecik. 

Wiadomo, że w tych firmach jest tragi-komedia co zmianę władzy ale to co się dzieje tam obecnie przebija wszystkie granice. Ludzie tam zaczęli za pisiorami tęsknić 8:E 

EOT z mojej strony - im mniej wiesz tym lepiej śpisz.

Opublikowano

To wyklaryfikujmy:

1. Tauron faktycznie zmienił politykę wynagrodzeń i nie podoba mi się to.

2. Pisałeś o trendzie, więc byłem ciekaw czy jest więcej takich spółek. Z tego co rumiem to raczej nie.

3. Każda SSP zleciła audyt otwarcia. Ja też taki robiłem, ale w zakresie DziałuIT iw warszawskiej spółce ;) 
4. Skoro znasz Tauron to wiesz co Pis tam zrobił - fikcyjne etaty, gdzie ludzie do pracy stawili się dopiero po utracie władzy przez PiS :)

5. Sama struktura pracowników administracyjnych w Tauronie to kpina :)

6. Moi znajomi z Tauronu jednak narzekają mniej teraz.

• Upvote 1
Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/deweloper-fliper-zostal-prezesem-panstwowego-instytutu-srodowisko-oburzone-7097188198382144a

"Co prawda nie ma pojęcia o wzornictwie przemysłowym, ale - jak zapewnia zatrudniona właśnie przez IWP agencja PR - od kwestii merytorycznych będą pracownicy instytutu."

"Od prezesa IWP można by oczekiwać dwóch cech: innowacyjnego podejścia oraz artyzmu. Nowy prezes w swojej dotychczasowej działalności, sprowadzającej się do liczenia pieniędzy i spekulacji na rynku mieszkaniowym, nie wykazywał się ani jednym, ani drugim" 

"Nowy prezes nie ma pojęcia o wzornictwie przemysłowym. Nie dość, że nic o nim nie wie, a - przypominam - jesteśmy Instytutem Wzornictwa Przemysłowego, to wprost mówi, że nie jest tym w ogóle zainteresowany - twierdzi jedna z zatrudnionych w IWP osób."

"Tego samego dnia, w którym Musiał został prezesem IWP, jego znajomy Paweł Kaczmarczyk został prokurentem w instytucie. Kaczmarczyk przez kilka lat był współwłaścicielem i prezesem zarządu rodzinnej spółki REKOM, zajmującej się robotami budowlanymi i obsługą rynku nieruchomości.

Tak się składa, że REKOM ma 50 proc. udziałów w innej spółce - Piłsudskiego 6 sp. z o.o. Drugie 50 proc. udziałów ma Musiał Investment."

laughing-hysterically-laughing.gif

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

To wyklaryfikujmy:

2. Pisałeś o trendzie, więc byłem ciekaw czy jest więcej takich spółek. Z tego co rumiem to raczej nie.

3. Każda SSP zleciła audyt otwarcia. Ja też taki robiłem, ale w zakresie DziałuIT iw warszawskiej spółce ;) 
4. Skoro znasz Tauron to wiesz co Pis tam zrobił - fikcyjne etaty, gdzie ludzie do pracy stawili się dopiero po utracie władzy przez PiS :)

Ad. 2 bądź cierpliwy :)

Ad. 3 Jeżeli przeprowadzałeś audyt w takiej firmie i zajmowałeś się kwestiami merytorycznymi -super. Jeżeli Twoja praca polegała na sprawdzeniu czy X przypadkiem nie napisał, że 500+ to był dobry pomysł albo czy Y nie ma żadnych znajomości i można go przez to spokojnie zwolnic to taka trochę krecia robota.

Ad. 4 pis nie zrobił tam nic czego nie znalibyśmy wcześniej nie musimy chyba tego wałkować ? No może jedną rzecz załatwił nieco inaczej. Przed swoim odwołaniem przyjęli uchwałę o premiach powiązanych z inflacją (dla wszystkich, nie tylko dla swoich ;) ) bo stwierdzili, że za nowej władzy poza znajomymi królika nikt tam złamanego grosza więcej nie zobaczy niż mu się należy.

Ad. 5 Co Ci mam powiedzieć... gdzieś Ci wszyscy ludzie musza pracować :E

Ad. 6 No i git.

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano

Ad. 3

Zajmowałem się potwierdzeniem, czy istniała zasadnośc, aby przyjąć dużą ilość ludzi w IT na potrzeby projektu, który nie doszedł do sktuku, a potem nie zwalniać ich tylko czekać na kolejny projekt.
I powiem szczerze - napisaliśmy, że było to zasadne. nawet za cenę płacenia im przez 4-5 miesięcy za nic. Bo rynek w badanym okresie był w cholerę trudny i drożej byłoby zatrudnić tylu specjalistów na "już". :)

ad. 4

Skala była jednak inna. W samym Tauronie powstało kilkadziesiąt fikcyjnych stanowisk.

Tak, PiS rozdawał. łamał prawo i rozdawał pieniądze. Jak pewien Henryk Musialski ze śląskiej mafii paliwowej. Tylko czy tak powinno być? 

Ad. 5

No, ale po co Tauronowi taki marketing, skoro.... nie za bardzo ludzie mają alternatywę? :)

Opublikowano

@Klakier1984 Sprzątanie polega na wywalaniu pisowskich pociotków. PiS obsadzał swojakami, wszystko co mógł. W tym rozbudowywano działy administracji jak i inne "umysłowe" o masę stanowisk, by poupychać masy rodzinnych czy po prostu lojalnych jełopów.

@GordonLameman Ludzie z poza pisu też czasami w pewnym sensie tęsknią za pisowcami. Pisowcy i ziobryści porobili kierownikami i dyrektorami ludzi, którzy nie ogarniali i można ich było robić w wała.

A czasami zwyczajnie chcieli być akceptowani a widzieli że są za słabi na to stanowisko i wszyscy to wiedzą, więc zaskarbiali sobie tolerancję zgadzając się na masę nadgodzin czy pracę z domu(znaczy taki dodatkowy płatny urlop).

Taki mały PRL PIS się zaczął  i całkiem mocno rozwinął i zakorzenił w wielu spółkach. Skończy sie teraz pewnie restrukturyzacjami czy zagrożeniem upadłością, ale co sobie ludzie wygodnie pożyli to ich. A niestety duża część ludzi to akceptuje, nie czują się winni. Ot "można było to się korzystało".

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

To wyklaryfikujmy:

Może jeszcze wspomnę jak nierządy pusu wyglądały w Grupie Lotos. Przykladowo po zmianie władzy dyrektorem  działu laboratoria  został pan z ramienia pis który w CV mógł pochwalić się prowadzeniem hurtowni chemicznej, to było jego doświadczenie, takich przypadków było kilka włącznie z byłym ksiedzem, potem panowie z nadania pisowskiego zostawali zwalniani, pobierali kilkumiesięczne odprawy, a następnie ponownie zatrudniani na innym stanowisku.

Tak wyglądało dojenie spółek przez "dobrą zmiane"

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, Camis napisał(a):

Jeszcze jak!, poczytaj wątek polityczny na PCLab :E

Powinien. Potrafi czytać ze zrozumieniem to wyciąganie sensowne wnioski, a nie twoje na zasadzie " on nie całuje po stopach Tuska - pisior jeden"

32 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

*Pisowscem z wyparciem

Na tej samej zasadzie mógłbym stwierdzić, że jesteś homo z wyparciem.... W sumie można się tak bawić.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, hwdp43 napisał(a):

006.jpg

O. Bestia z Wadowic.

4 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

Nikt nie będzie siedział, ponieważ wszystko odbyło się zgodnie z prawem i wytycznymi UE. 

Ale tu nie chodzi o przepisy UE, tylko o potencjalną niegospodarność i działanie na szkodę skarbu państwa.

Edytowane przez crush
Opublikowano (edytowane)

No i wiadomo było, że tak to się skończy z rotacyjnym studentem.

Od początku te jego obrady sejmu, które ludzie traktowali jak standup były dla mnie mało śmieszne. Hołownia już w polityce nic nie osiagnie.

Edytowane przez johny11
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ludzie traktowali to jako oranie niskolotnych pisowcow bez wykształcenia kiedy Hołownia zaorał ich mową, wiedzą i ogładą. 

Czy coś jeszcze osiągnie czy nie, zależy od jego kroków i całej partii. 

Opublikowano
7 godzin temu, bergercs napisał(a):

Nie ma nakazu pracy w galerii/spożywczym itd

hasło wymyślone na potrzeby żeby ludzie nie buntowali się przeciwko kiepskim warunkom pracy. Jak komuś coś nie będzie pasowało to ktoś właśnie takiemu pracownikowi powie jak ty ale nie tędy droga. Jednakoż jak jakaś osoba nie może pracować w innym miejscu z różnych powodów. Jeden może być taki że po prostu tam nie będzie miejsca to idzie do takiej. Jak już pracuje w takim miejscu to nie znaczy że nie może walczyć o lepsze warunki.

Opublikowano
4 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Ludzie traktowali to jako oranie niskolotnych pisowcow bez wykształcenia kiedy Hołownia zaorał ich mową, wiedzą i ogładą. 

Czy coś jeszcze osiągnie czy nie, zależy od jego kroków i całej partii. 

Nie osiągnie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

hasło wymyślone na potrzeby żeby ludzie nie buntowali się przeciwko kiepskim warunkom pracy. Jak komuś coś nie będzie pasowało to ktoś właśnie takiemu pracownikowi powie jak ty ale nie tędy droga. Jednakoż jak jakaś osoba nie może pracować w innym miejscu z różnych powodów. Jeden może być taki że po prostu tam nie będzie miejsca to idzie do takiej. Jak już pracuje w takim miejscu to nie znaczy że nie może walczyć o lepsze warunki.

A rozumiesz, że zmniejszając liczbę godzin te osoby stracą pracę? Jeśli to jest ich jedyne miejsce gdzie mogą pracować to totalnie zostaną na lodzie - no chyba, że otworzysz sobie biznes, gdzie przyjmiesz kilka razy więcej pracowników niż potrzebujesz (tak właśnie funkcjonowało większość państwowych molochów, które popadały).

Wystarczy najpierw zaproponować pracodawcom - niedziele  płatne 100% plus odbiór wolnego dnia - jeśli pracodawcom pasuje, to "zapytać" pracowników /np przez MOBYWATEL na podst danych od pracodawców pesel pracowników/ czy chcą pracować - jeśli większość na tak to wprowadzić przepisy i restrykcyjne kontrole, czy nie narusza się praw pracowników i tyle. A nie ksiądz z politykiem na podstawie własnego widzimisię.

Sam długo prowadziłem biznes, gdzie było 24/h 7 dni w tygodniu - większość kasjerów prosiło się o niedziele - 2 w miesiącu, plus nadgodziny za soboty (100%), nadgodziny (50%) i nocki (20%) dawało im spory bonus do przelewu. - tak się ustawiało grafik, aby ci co chcieli mieli możliwość.

Edytowane przez bergercs
  • Upvote 1
Opublikowano

Tak na przykładzie Biedrony:  płacą bodajże na początku 4700 brutto - około 3530 netto - nie jest to sporo na dzisiejsze czasy. Listopad 24: 152 godziny podstawy, czyli jakieś 23,25 netto/h: dwie soboty i dwie niedziele w miesiącu /po 8h/ dadzą im prawie 1500 więcej do wypłaty - dla kogoś kto nie ma wykształcenia ani umiejętności do wykonywania jakiejkolwiek innej pracy to spory zastrzyk dodatkowej gotówki. A w Biedronkach mają bardzo elastyczny grafik (można 1/2 3/4 lub pełen etat). Ograniczając im godziny funkcjonowania to najzwyczajniej przyjmą mniej ludzi i tyle.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bergercs napisał(a):

Wystarczy najpierw zaproponować pracodawcom - niedziele  płatne 100% plus odbiór wolnego dnia

O właśnie, warunki pracy w niedzielę, szczególnie w handlu to jest jakaś kpina. Ceny już właściwie zachodnie a zarobki dalej wschodnie. Zrobić tak jak proponujesz (100% dodatek i dzień wolny) i problemu z pracownikami by nie było, chociażby studenci dzienni by chętnie dorobili.

Edytowane przez Kris194