Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Winter napisał(a):

Moja polityka imigracyjna to:

1. zakaz wstępu mudżinom i ciapkom z każdej szerokości geograficznej

2. Bierzemy tylko pracowitych Azjatów, głównie Filipiny, Wietnam itp.

3. Bierzemy głównie kobiety, żeby wykluczyć p0lki z puli genowej. Nie chcemy tu mixów z subsaharyjskim IQ.

Dziękuję za uwagę.

Napisałbym że trochę słabo, biorąc jedynie Azjatów nie wiesz kto się trafi.

Moja propozycja (wymaga jeszcze sporo pracy i szlifu):

1. Selektywny system przyjmowania imigrantów (wzór australijski)

• Imigranci są przyjmowani na podstawie systemu punktowego, obejmującego: wykształcenie, doświadczenie zawodowe, znajomość języków (dodatkowo za PL), wiek oraz gotowość do integracji.
  • Minimalny próg punktowy kwalifikuje do otrzymania pozwolenia na pobyt i pracę.
  • Preferowane osoby do pracy w sektorach z deficytem kadrowym.
  • Kandydaci przechodzą badania lekarskie oraz weryfikację bezpieczeństwa (brak przestępstw).
  • Brak automatycznego prawa do sprowadzania rodzin - rodziny mogą być sprowadzone jedynie po minimum 5 latach legalnego pobytu i pozytywnej integracji imigranta, oraz spełnieniu rygorystycznych kryteriów finansowych i mieszkaniowych. Warte rozważenia wyjątki humanitarne lub wsparcie dla rodzin imigrantów już dobrze zintegrowanych.

2. Bezpieczny i aktywny system integracji (wzór szwedzki)

• Imigranci mają obowiązek uczestnictwa w obowiązkowych kursach języka polskiego oraz kursach kulturowych (certyfikowany poziom języka jako warunek przedłużenia pobytu).
  • Aktywne uczestnictwo w programach adaptacyjnych, poznawanie prawa i norm społecznych.
  • Wymóg podjęcia legalnej pracy lub aktywnego poszukiwania zatrudnienia.
  • Raportowanie postępów integracji do odpowiednich urzędów.
  • Państwo zapewnia wsparcie: kursy językowe, pomoc mieszkaniową, wsparcie zatrudnienia, dostęp do edukacji dla dzieci i opieki zdrowotnej.
  • Brak zaangażowania i spełnienia obowiązków integracyjnych skutkuje odmową przedłużenia zezwolenia na pobyt.

3. Migracja sezonowa i odpowiedzialność pracodawców

• Pracodawcy muszą rejestrować zatrudnienie cudzoziemców i posiadać stosowne pozwolenia na pracę sezonową.
  • Migranci sezonowi nie mają prawa do stałego zamieszkania na terenie Polski - ich pobyt jest tymczasowy i ograniczony do okresu wykonywania pracy sezonowej. Po zakończeniu sezonu muszą opuścić kraj.
  • Pracodawcy ponoszą odpowiedzialność finansową za deportację imigrantów sezonowych w przypadku naruszeń prawa (pokrycie kosztów deportacji).
  • Wymagana kaucja zabezpieczająca, zwracana, jeśli zatrudnienie przebiega legalnie i zgodnie z warunkami pobytu.
  • Kontrole legalności zatrudnienia prowadzone są przez inspekcje pracy i służby migracyjne.
  • Za łamanie przepisów grożą wysokie kary finansowe oraz zakaz zatrudniania cudzoziemców do 5 lat.
  • Pracodawcy są zobowiązani do uczestnictwa w szkoleniach z zakresu prawa pracy i prawa migracyjnego.
  • Możliwość uzyskania stałego pobytu lub obywatelstwa dla tych, którzy wykażą wyjątkową integrację i wkład w społeczeństwo.

4. Szybkie i skuteczne procedury deportacyjne

• Naruszenia prawa (nielegalny pobyt, przestępstwa, praca bez pozwolenia) skutkują wszczęciem procedury deportacyjnej w ciągu 14 dni od wykrycia.
  • Możliwość odwołania w ciągu 7 dni, ale deportacja może być wykonana mimo odwołania (poza przypadkami zawieszenia).
  • Rejestr deportowanych osób ogranicza możliwość ponownego nielegalnego wjazdu.
  • Współpraca z krajami pochodzenia.

5. Edukacja społeczeństwa i przygotowanie służb

• Kampanie społeczne budujące świadomość i pozytywne nastawienie do kontrolowanej i selektywnej imigracji.
  • Programy przeciwdziałania stereotypom i konfliktom międzykulturowym.
  • Szkolenia dla urzędników, służb migracyjnych i pracodawców.
  • Monitoring i ewaluacja systemu - mechanizmy oceny skuteczności i elastyczności polityki migracyjnej oraz możliwość jej modyfikacji w oparciu o wyniki i zmiany sytuacji gospodarczej czy geopolitycznej.

6. Ryzyko kar i polityka solidarnościowa Polski wobec UE

• Polska świadomie akceptuje ryzyko kar finansowych wynikających z niewypełniania w pełni obowiązków przyjmowania imigrantów i uchodźców zgodnie z unijnymi wymogami.
  • Decyzja ta wynika z dążenia do prowadzenia kontrolowanej, selektywnej polityki migracyjnej, dostosowanej do realnych możliwości kraju i bezpieczeństwa społecznego.
  • Mimo ryzyka kar, Polska deklaruje solidarność z Unią Europejską poprzez przyjmowanie ograniczonej liczby imigrantów oraz uchodźców, spełniając jednocześnie własne kryteria bezpieczeństwa i integracji.
  • W ramach tej polityki Polska dąży do negocjowania z instytucjami UE elastycznych rozwiązań, które pozwolą na realizację narodowej strategii migracyjnej bez naruszania zobowiązań wobec wspólnoty.
  • Przejrzyste monitorowanie i raportowanie działań migracyjnych ma na celu minimalizowanie ryzyka sankcji oraz budowanie zaufania między Polską a partnerami unijnymi.
  • Like 2
  • Upvote 4
Opublikowano
3 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Ty twierdzisz, że gorzej nie będzie a ja twierdzę, że może.

Czegoś takiego nie usłyszy ani Kaczyński ani Mentzen od swoich wyznawców. Ta Pani wczoraj powiedziała coś co czują miliony obywateli.

Tusk ma ciebie i tą kobietę głęboko gdzieś , on ma już tak dużo $ ze sobie spokojnie poradzi 

Opublikowano
4 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Przypomnę, że mniej niż 50 lat temu nasz rodak, Zbigniew Brzeziński był doradcą prezydenta USA ds. bezpieczeństwa narodowego. Gdzie teraz jesteśmy? Tam gdzie kończy się szlachetna część pleców.

To cena za wejście do UE. Przecież nie wchodziliśmy tam jako partner równorzędny, tylko jako rynek zbytu i źródło siły roboczej.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Jak widzę Pana Sławosza, którego "misji" za ponad pół miliarda publicznej kasy efektem jest testowanie pierogów w telewizji śniadaniowej oraz liczne fotki w kombinezonie z jebniętą żonką, która chyba wynegocjowała jego powrót na Ziemię z łorlordami Obcych, to aż robi mi się przykro.

I jak sobie przypomnę generała Hermaszewskiego, to wiem, że ogólnie jest słabo. Nie ma z tego promocji nauki. Jest jakiś świat według Kiepskich.

Edytowane przez adashi
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
9 godzin temu, Kris194 napisał(a):

im wydaje, że są najmądrzejsi.

jestes pewny ze tylko im? XD bo z twoich postow nic innego nie wynika, moze bys przyspieszyl zwapowiedziany yjazd z kraju? po co czekac na calkowity upadek KO?

11 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Trump osiągnął tyle co nic

XD

kapitulacja EU jest jasna dla calej swiatowej prasy, oprocz TheMr XDDDDDDDDD

9 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Pytałem o konkretne dowody na to, że jest na granicy więcej niż kilkaset pajeetów, a dostałem jakieś teorie spiskowe XD

masz dane niemieckiej policji o tych oficjalnych, masz dane polskiej strazy granicznej o tych oficjalnych (oczywiscie jedne z drugimi sie nie pokrywaja), masz tez nagrania o tych nieoficjalnych, przerzucanych bez dokumentow

wniosek jaki z tego wyciagasz? teoria spiskowa XDDDDDDD jak jakis bot z 2010

stalo sie wiec juz jasne:

12 godzin temu, kubikolos napisał(a):

zachodzi uzasadnione podejrzenie ze jestes trollem probujacym wybielic dzialania obcych sluzb

Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/pis-na-czele-ko-traci-a-konfederacja-sie-wzmacnia-mamy-najnowszy-sondaz-partyjny-7182832572152416a

No cóż. Może lepiej, że teraz bo jest jeszcze ze 2 lata na poprawę wizerunku. Tuż przed wyborami nie dałoby się nic zrobić. 

Wierzę, że Karolek porobi takie akcje, że znów KO pójdzie do góry. Bo w PL zauważyłem, że wyborcy bardziej zwracają uwagę na błędy niż zalety.

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, adashi napisał(a):

Jak widzę Pana Sławosza, którego "misji" za ponad pół miliarda publicznej kasy efektem jest testowanie pierogów w telewizji śniadaniowej oraz liczne fotki w kombinezonie z jebniętą żonką to aż robi mi się przykro.

I jak sobie przypomnę generała Hermaszewskiego, to wiem, że ogólnie jest słabo. Nie ma z tego promocji nauki. Jest jakiś świat według Kiepskich.

Gdzie wyczytałeś te "ponad pół miliarda" publicznej kasy ?:hmm: Podasz źródło?

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, hubio napisał(a):

Może lepiej, że teraz bo jest jeszcze ze 2 lata na poprawę wizerunku. Tuż przed wyborami nie dałoby się nic zrobić. 

Wierzę, że Karolek porobi takie akcje, że znów KO pójdzie do góry.

to jest niesamowite jak nadzieja umiera ostatnia u wyborcow XD

szczegolnie kiedy my juz dobrze wiemy ze czym dalej tym gorzej u naszych dwoch partii bo nie moga sie oprzec wprowadzania szkodliwych ustaw dla obywateli

nie wyszlo z doplatami dla deweloperow? no to mamy nagrode pocieszenia dla pana dewelopera

Cytat

Po co w mieszkaniach tyle światła? Jest nowa wersja ustawy o patodeweloperce

https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,32127311,to-ulatwienie-petodeweloperki-samorzady-oburzone-rzadowa.html

a moze janusz ma zbyt tanie smarfony i telewizory, no to cyk zaaktualizujmy oplate

Cytat

Smartfony i telewizory droższe od 1 stycznia. Rząd wprowadza nową opłatę.

Ceny smartfonów, tabletów i telewizorów Smart TV wkrótce wzrosną. Rząd planuje zaktualizować przepisy o tzw. opłacie reprograficznej, która jest doliczana do ceny elektroniki jako rekompensata dla artystów.

https://polskieradio24.pl/artykul/3555811,smartfony-i-telewizory-drozsze-od-1-stycznia-rzad-wprowadza-nowa-oplate-sprawdz-o-ile

a moze januszowi tak wygodnie sie zyje ze powinien doplacac do emerytur ARTYSTOM, powtarzam ARTYSTOM, nie ma problemu, o wyborczy wynik zadba LEWICA XDDDDDDD

205819811e6143b3e6c1e62f1706eddf57e341d6

a moze dla odmiany by zrealizowac obietnice wyborcze? kwota wolna? za drogo
to moze niedziele handlowe? nieeee, Polacy sie przyzwyczaili XDDDDDDDDDD

@hubio przykro mi, niestety taki mamy klimat ze czym dalej tym gorzej, "wiara" tu nie pomoze

dla odmiany zobaczcie co robi powazny polityk ktory przetrwa wszystko i jego ugrupowanie jest niezatapialne

w niewyjasnionych okolicznosciach polityk martwiacy sie o wynik wyborczy dostrzega prawdziwe problemy :o

Cytat

Władysław Kosiniak-Kamysz proponuje: 800 plus tylko dla pracujących

Wicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz podczas obchodów 130-lecia ruchu ludowego ogłosił strategię wielkich inwestycji narodowych. Zaproponował też zmiany w 800 plus i wskazał na potrzebę zjednoczenia w rozwoju przemysłu zbrojeniowego.

https://www.money.pl/gospodarka/strategia-wielkich-inwestycji-narodowych-wladyslaw-kosiniak-kamysz-zapowiada-7182897377626720a.html

Edytowane przez kubikolos
  • Upvote 2
Opublikowano
39 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Gdzie wyczytałeś te "ponad pół miliarda" publicznej kasy ?:hmm: Podasz źródło?

Szczerze pisząc nie chce mi się poszukiwać źródła. 65 milionów euro to opłata za sam lot. Dodatkowa składka do ESA za udział w misji ax-4 to prawie 200 milionów euro w ciągu najbliższych trzech lat. Z czego około połowy należy przypisać bezpośrednio do misji, bo część się zwróci w kontraktach jakie Polska dostanie od ESA. Gdybyśmy nie wzięli w niej udziału ta składka wyniosłaby najprawdopodobniej poniżej 100 milionów euro, bo pewnie bralibyśmy udział w innych projektach.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, adashi napisał(a):

Jak widzę Pana Sławosza, którego "misji" za ponad pół miliarda publicznej kasy efektem jest testowanie pierogów w telewizji śniadaniowej oraz liczne fotki w kombinezonie z jebniętą żonką, która chyba wynegocjowała jego powrót na Ziemię z łorlordami Obcych, to aż robi mi się przykro.

No bez kitu. Gościu stał się memem.

https://wiadomosci.wp.pl/slawosz-staje-sie-posmiewiskiem-jestem-zalamany-7183005627185760a

Edytowane przez Crew 900
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Tuż przed wyborami nie dałoby się nic zrobić. 

Wierzę, że Karolek porobi takie akcje, że znów KO pójdzie do góry.

Już nic się nie da zrobić z KO, już po nich, można tylko się postarać żeby pisiory i konforuskie nie miały konstytucyjnej. 

Kibol Alf jeszcze zyska poparcia po tych wrzutach co obiecała KO a nie dowiozła :rotfl2:

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, adashi napisał(a):

Gościu podobno przyszedł w mundurku na koncert Rabczewskiej, aby rozdawać tam autografy. Nie wiem czy to na pewno prawda, na jakiejś fejso-grupce mi się to info przewinęło.

nie wiem czy w mundurku, ale wiem, że Doda prosto ze sceny orypała pana astronautę, że zabiera jej publikę w trakcie koncertu XD przed 50 tysiącami ludzi :E 

dla zainteresowanych to akcja działa się na Łódź Summer Festiwal

Edytowane przez huudyy
  • Haha 1
Opublikowano

Nie byłem w wannie, ale na kiblu, ale EUREKA! Mam pomysł jak poprawić demokrację.

Zaprosić wszystkich Polaków do 

- zidentyfikowania się w systemie państwowym, żeby było na pewno wiadomo kto to

- odpowiedzi na pytanie "czy oglądasz telewizje śniadaniowe"

Odpowiedź tak = zawieszenie prawa glosu w wyborach do czasu negatywnego wyniku testu na debilizm.

• Upvote 1
Opublikowano

Czepianie się Sławosza jest mocno z 4liter. W telewizji śniadaniowej robi to, co musi by w ogóle dotrzeć do takich odbiorców.

Na spotkaniach bardziej naukowych, z uczniami czy studentami było o eksperymentach.

W relacjach z przed misji jak i samej misji z stacji mówił o sprawach technicznych itd.

Ktoś zapamiętał szczegóły? Czy tylko jedzenie pierogów? ;) 

Nie będę też zaskoczony, jak w następnych wyborach wejdzie do polityki jako poseł lub europoseł.

Opublikowano (edytowane)

W razie jakby to było odnośnie mojego posta: Nie wypowiadam się o gościu, co gdzieś poleciał, tylko ogólnie o telewizjach śniadaniowych z pomysłami typu jedzenie pierogów, czy wymyślaniem tematów, które rywalizują atrakcyjnością z czytaniem książki telefonicznej.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Badalamann napisał(a):

Nie będę też zaskoczony, jak w następnych wyborach wejdzie do polityki jako poseł lub europoseł.

Ta dziamiąca jak najarany rastaman żona astronauty by mu czegoś takiego nie podarowała i byłby rozwód. To jest jej gra.

Edytowane przez adashi
Opublikowano
10 minut temu, Badalamann napisał(a):

W telewizji śniadaniowej robi to, co musi by w ogóle dotrzeć do takich odbiorców.

Więcej pożytku by zrobił  na "szortach" czy tiktoku gdzie streścił by w zabawny i ciekawy sposób co tam robił.  Dodać odnośnik do tego z całego wywiadu na uczelni i tak się dzisiaj trafia do ludzi. Przez śniadaniówkę to trafi tylko do memów i moherów.