Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Badalaman  Każde puszczenie czegokolwiek w stronę rosji i białorusi to tylko pożywka dla tamtejszej propagandy do nakręcania szczucia na zachód i Europę. 

Tu trzeba zachować racjonalizm i rozsądek, chyba że chcesz żeby się napierniczać z nimi. Ja nie chcę. 

Edit: i żeby nie było. To że mówię że nie chcę oznacza wyłącznie tyle, że jestem za tym żeby bronić granic, ale nie za tym, żeby eskalować sytuację odpowiadając w taki sam sposób. Ktoś w tych stosunkach musi być doroślejszy i mądrzejszy, a nie na zasadzie "on mnie szturchnął, to go uderzę". Nie. Najlepsza opcja to po prostu lepiej reagować na takie prowokacje skuteczniej zestrzeliwując wszystko nieautoryzowane co wlatuje z terytorium rosji, białorusi i Ukrainy.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

@LeBomB Jeśli zdecydowali się nas lub panstwa bałtyckie podbic to i tak czeka nas wojna.

Natomiast na ich wrogie działania musimy odpowiadac conajmniej proporcjonalnie lub silniej.

Bedą kolejne prowokacje i incydenty, z biegiem czasu i wzrostem poziomu eskalacji z zniszczeniami i ofiarami. Kacapy będą nas tak testować, do czego mogą się posunąć poniżej progu wojny.

Także będziemy zmuszeni odpowiadać coraz ostrzej, tak aż w pewnym momencie uznają ze nie chcą mocniej oberwać. Dopiero wówczas się zatrzymają.

Nie wiem na ile śledzisz sytuację, ale Białoruś już się obawia że w nich uderzymy, może nawet lądowo. Bo to jest jedna z najwyższych opcji będących w grze, przed starciem z Rosją.

A wcześniej właśnie zduszenie zamknięciem granic, w tym obwodu królewieckiego i Białorusi. Można też przepuścić ukriańskie drony oraz pociski manewrujące by uderzyły w cele w obwodzie. Zaczynam uważać że to coraz lepsza opcja :D 

Z gospodarczych można zacząć przejmować zamrożone aktywa rosyjskie. 

P.S. Ale to wszystko dziś już było omawiane. Szkoda się powatrzać.

Póki co czekamy na ustalenia zwiększające obronność w ramach uruchomionego art 4 oraz na decyzję naszych włądz o srodkach odwetowych. Pewnie dowiemy się dopiero po ich zastosowaniu.

Edytowane przez Badalamann
  • Upvote 1
Opublikowano

@Badalamann po co podbijać, jak wystarczy puścić kilka czy kilkanaście dronów i ludzie sami skaczą sobie do gardeł, chcą "stanowczej odpowiedzi" itd. O to im chodzi, żeby się żreć między sobą po takich incydentach, bo wtedy im większy podział wewnętrzny, tym łatwiej o manipulację i pogorszenie stanu danego państwa prowadząc do wewnętrznego konfliktu. 

Opublikowano

@Badalamann nie zastanowią się. Pójdzie silniejsza propaganda, która przedstawi nas jako jeszcze gorszych, jeszcze bardziej zepsutych i to wmówią swoim obywatelom przesiąkniętym propagandą. Odwet tylko ich utwierdzi w słuszności działań. Takie jest moje zdanie.

• Like 1
Opublikowano

propaganda i tak dziala, jestesmy jednymi z najwiekszych wrogow rosji,

propaganda naprawde nie potrzebuje oparcia w faktach jesli taki jest cel polityczny, jako lowcy fejkow powinniscie to juz wiedziec ;)

nam brakuje sily na adekwatna odpowiedz, propaganda to sie nikt nie przejmuje

Opublikowano

@LeBomB Mylisz się. Nic silniejszego już nie wymyślą, od 2022 przedstawiają Polskę jako głównego wroga w kontynentalnej części Europy.

Ich społeczeństwo w pełni to już przyjęło i oczekuje że nas podbiją i wybiją prozachodnią i wrogą Rosji cześć ludności, jak to starają się robić na Ukrainie.

Nie ma to też już żadnego znaczenia, dawno odeszliśmy od działań czysto propagandowych do tzw wojny hybrydowej. A dziś w nocy mieliśmy eskalację na wyższy poziom.

Odpowiadaliśmy na wcześniejsze, odpowiemy i ostrzej na to.

I jak pisałem, jeśli nasza odpowiedź nie będzie dostatecznie bolesna dla Rosji, to będą kolejne, cięższe dla nas incydenty. Ta banda rozumie tylko język siły. Muszą oberwać tak by się cofnęli.

• Upvote 2
Opublikowano
18 minut temu, Badalamann napisał(a):

Nic silniejszego już nie wymyślą

Sam właśnie przedstawiłeś argument do tego o czym piszę. Ponieważ już doszli do "ściany" prowokują reakcję, by mieć pretekst do konkretnych działań. Zatem reakcja w stronę ich terytorium nie jest dobrym rozwiązaniem. Dobrym rozwiązaniem uważam, że jest to o czym pisałem, czyli zamknięcie przestrzeni powietrznej z białorusią, rosją i Ukrainą. Przepuszczanie lotów wyłącznie zarejestrowanych. Wszelkie statki powietrzne nieznajomego pochodzenia, z lotów nierejestrowanych, których piloci lub operatorzy nie odpowiadają powinno się zestrzelić automatycznie. Ograniczamy się do działań na naszym terytorium.

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

@Badalaman  Każde puszczenie czegokolwiek w stronę rosji i białorusi to tylko pożywka dla tamtejszej propagandy do nakręcania szczucia na zachód i Europę. 

Tu trzeba zachować racjonalizm i rozsądek, chyba że chcesz żeby się napierniczać z nimi. Ja nie chcę. 

Edit: i żeby nie było. To że mówię że nie chcę oznacza wyłącznie tyle, że jestem za tym żeby bronić granic, ale nie za tym, żeby eskalować sytuację odpowiadając w taki sam sposób. Ktoś w tych stosunkach musi być doroślejszy i mądrzejszy, a nie na zasadzie "on mnie szturchnął, to go uderzę". Nie. Najlepsza opcja to po prostu lepiej reagować na takie prowokacje skuteczniej zestrzeliwując wszystko nieautoryzowane co wlatuje z terytorium rosji, białorusi i Ukrainy.

Nie. Przez taką właśnie chorą filozofię Zachodu, świat realizuje scenariusz z Idiokracji. Myślenie "ustąp głupszemu, jesteś mądrzejszy/bardziej cywilizowany" - to oddanie pola idiotom i dzikusom. A praktyka pokazuje, że z tą eskalacją jest dokładnie odwrotnie. Ruskie eskalują właśnie przez brak symetrycznej odpowiedzi. Turcja zestrzeliła ruski samolot kiedy naruszył jej przestrzeń powietrzną i właśnie to momentalnie zakończyło dalsze prowokacje ze strony rusków wobec Turcji. Ile razy to było wałkowane, że na dzicz działa tylko język siły...

Kurde, 20 dronów wysłanych celowo na kraj NATO, zniszczony czyjś dom. Cudem nikt nie zginął, a jak następnym razem zginie? Też nic nie zrobimy, bo "nie będziemy eskalować", prawda? Pewnie wtedy spróbujemy powtórzyć ten sam żałosny numer, co na początku wojny, w Przewodowie, przymusimy Zełeńskiego, żeby powiedział że to jego drony/rakiety? 

Jasne że nie mówię, żeby wysłać na Moskwę rakietę, ale dlaczego nie zrobić symetrycznie jak oni? Puścić im chmurę dronów-wabików na Królewiec. Niech się zesrają i zgadują czy lecą uzbrojone, czy nie. A po fakcie spokojnie wytłumaczyć, że zabłądziły, bo od jakiegoś czasu ktoś zagłusza GPS  :E

Edytowane przez Katrin3
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
33 minuty temu, crush napisał(a):

Uuu... No to sezon polowania na lewaków w USA oficjalnie otwarty.

obraz.thumb.png.13de8595949be4645e3845e50bf0f1f4.png

To jest wpis sprzed miesiąca. Może chociaż komuś ta śmierć uświadomi jak niebezpieczna jest polaryzacja polityczna, którą w Polsce z resztą też od jakiegoś czasu robią media. I komu to służy - wrogom, a nie państwom. 

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, KiloKush napisał(a):

Może chociaż komuś ta śmierć uświadomi jak niebezpieczna jest polaryzacja polityczna

Ale taki jest zamysł przecież. Choć przyznam po cichu, że liczę na potknięcie i eradykację jakiegoś ważnego polityka, nie ważne z której nogi.

Wtedy MOŻE da im to coś do zrozumienia.

Zabawne jest tylko to jak to ta wykształcona, liberalna i nie faszystowska strona próbuje odprawiać i odprawia ludzi na tamten świat.

Opublikowano
Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Swoją drogą mogło umknąć w tym natłoku dzisiaj

https://tvn24.pl/polska/kradziez-samochodu-donalda-tuska-zostal-juz-odnaleziony-st8641910

Nie wiem jak wy ale ja nie wierzę w takie przypadki, że tej samej nocy do Polski wlatują drony i kradnie się akurat auto rodziny PDT.

I jeszcze ten pociąg z paliwem Orlenu na Litwie.

A w kongresie USA dziś takie video pokazali :E

Opublikowano
12 minut temu, KiloKush napisał(a):

A w kongresie USA dziś takie video pokazali :E

To zawsze bawi: cos co potrafi sensownie doleciec do nas z innego ukladu gwiezdnego, potrafi pokonac wszystkie prawa fizyki jakie znamy... ma migajace swiatelka :E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, crush napisał(a):

(...)

Zabawne jest tylko to jak to ta wykształcona, liberalna i nie faszystowska strona próbuje odprawiać i odprawia ludzi na tamten świat.

Na twoim miejscu bym poczekał na informację kim jest zabojca kirka. Nie twierdzę, że nie jest lewakiem ale po prostu tego nie wiemy. O niedoszłym zabójcy Trumpa również pisano, że to lewak a później okazało się że był zarejestrowanym republikaninem I w sieci zamieszczał wpisy antyimigranckie.

Poza tym w każdej grupie są idioci, w tym nie ma niczego dziwnego. 

W USA codziennie jest ok 300 strzelanin, życie z tego powodu traci ponad 100 osób, w zeszłym roku było tam ponad 500 masowych strzelanin i nikt niczego z tym nie robi. Dlatego nie można dawać ludziom łatwego dostępu do broni, wystarczy, że ktoś ciebie nie lubi i możesz dostać kulkę a o wiele łatwiej zastrzelić niż np zabić nożem. 

Edytowane przez Henryk Nowak
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

okazało się że był zarejestrowanym republikaninem

I wpłacał na kampanię demokratów. Rejestrowanie się do przeciwników i głosowanie na słabych kandydatów, czy "mniejsze zło" to jedna z taktyk.

Swoją drogą temat tego gościa dziwnie ucichł.

To jest skutek rozmycia się siły pewnych określeń. "TRUMP TO HITLER!". Nie. Trump to nie jest Hitler. Ale jak się o kimś na******la 24h - TO HITLER, TO HITLER, TO HITLER, TO HITLER, tudzież FASZYSTA, FASZYSTA, FASZYSTA... No to w końcu się znajdzie ktoś kto będzie chciał ubić "Hitlera".

Edytowane przez crush
  • Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Na twoim miejscu bym poczekał na informację kim jest zabojca kirka. Nie twierdzę, że nie jest lewakiem ale po prostu tego nie wiemy. O niedoszłym zabójcy Trumpa również pisano, że to lewak a później okazało się że był zarejestrowanym republikaninem I w sieci zamieszczał wpisy antyimigranckie.

Poza tym w każdej grupie są idioci, w tym nie ma niczego dziwnego. 

Radzę mocno zagłębić się w temat bo poszło takie info w świat i media zrobiły z tego fakt ostateczny. Tymczasem radzę posłuchać jego kumpli z klasy. Crooks wpłacał też pieniądze na komitet wyborczy Demokratów.

5 minut temu, crush napisał(a):

I wpłacał na kampanię demokratów. Rejestrowanie się do przeciwników i głosowanie na słabych kandydatów, czy "mniejsze zło" to jedna z taktyk.

To jest skutek rozmycia się siły pewnych określeń. "TRUMP TO HITLER!". Nie. Trump to nie jest Hitler. Ale jak się o kimś na******la 24h - TO HITLER, TO HITLER, TO HITLER, TO HITLER, tudzież FASZYSTA, FASZYSTA, FASZYSTA... No to w końcu się znajdzie ktoś kto będzie chciał ubić "Hitlera".

Tam w ogóle tyle rzeczy się nie trzyma kupy. Łącznie z przesłuchaniem tej szefowej Secret Service, że szkoda gadać. 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, crush napisał(a):

Znalazłem info, nie wpłacał tylko wpłacił - jeden raz zawrotną kwotę w wysokości 15 dolców. Potem zarejestrował się jako republikanin czyli być może mógł po prostu zmienić poglądy. To, że stosował taką taktykę żeby głosować na mniej popularnych kandydatów to twój domysł i nie masz pojęcia czy tak było. 

Nie popieram agresji w przestrzeni publicznej natomiast to trump jest tym, który szczuje na każdego kogo nie lubi w tym wyzywa od zdrajców. Nie powinien być taki agresywny, nie powinien obrażać kogo popadnie, nie powinien osadzać od czci i wiary całych grup społecznych bo przez to ma mnóstwo wrogów a jak pisałem wcześniej, w każdej grupie są idioci. 

• Upvote 1
Opublikowano

Zgadzam się częściowo z obiema stronami - dla mnie kluczowe jest połączenie mocnej obrony z proporcjonalną, ale legalną odpowiedzią, czyli:

• zestrzeliwanie wszystkiego, co wlatuje w naszą przestrzeń powietrzną - jak pisał @LeBomB,
  • uderzenia w gospodarkę (np. przejęcie zamrożonych aktywów, nieruchomości, kont bankowych, udziałów w spółkach, luksusowych dóbr) - jak wskazywał @Badalamann,
  • oraz przygotowanie wspólnych scenariuszy z NATO, ale tylko w reakcji, a nie w inicjatywie.

Nie chodzi o eskalację, tylko o pokazanie, że jesteśmy gotowi i że każda prowokacja będzie miała swoją cenę.

Dodał bym od siebie pełne zamknięcie tranzytu do/z Rosji i Białorusi oraz zerwanie stosunków gospodarczych:

• Zakaz przewozu towarów przez terytorium Polski: drogą, koleją i lotniczo.
  • Blokada tranzytu między Rosją a Kaliningradem (z wyjątkami humanitarnymi) - oczywiście z poparciem UE i NATO.
  • Zakończenie wszelkich zezwoleń dla rosyjskich i białoruskich przewoźników.
  • Zakaz działalności rosyjskich firm i wycofanie polskich z Rosji (pod groźbą sankcji).
  • Cofnięcie licencji i zezwoleń, które umożliwiają jakąkolwiek działalność gospodarczą w relacjach z Rosją.
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano
10 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

mógł po prostu zmienić poglądy

Jego koledzy potwierdzali, że nie miał poglądów konserwatywnych.

11 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nie popieram agresji w przestrzeni publicznej natomiast to trump jest tym, który szczuje na każdego kogo nie lubi w tym wyzywa od zdrajców. Nie powinien być taki agresywny, nie powinien obrażać kogo popadnie, nie powinien osadzać od czci i wiary całych grup społecznych bo przez to ma mnóstwo wrogów a jak pisałem wcześniej, w każdej grupie są idioci.

Nie kpij. Idź na reddit i na pedo twittera - Blue Sky. Siedliska lewicowców. Poczytaj co i jak tam się mówi.

Ile miast zapłonęło z ręki prawicowców? Ile zamachów przeprowadzili? Ostatnie 2 dekady w Stanach to zezwierzęcenie lewicy.

Kirk może być tą kroplą przelewająca czarę goryczy. 

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Wpisy antyimigranckie potwierdzają, że nie był lewakiem. Prawaki zaostrzyły język w debacie publicznej, doprowadzili do totalnego schamienia w przestrzeni publicznej. Poza tym prawa strona ma wyraźne zapędy autokratyczne vide PiS, Orban czy Trump, któremu sądy w ostatnim czasie wykazują przekraczanie uprawnień. Nie popieram zamieszek lewicowców za to ty nie widzisz, że obie strony mają coś za uszami. 

Bardziej krytykujesz to co jest przeciwne twoim poglądóm ale nie bądź ślepy. Amerykańska prawica to banda chamów (to pewnie tobie nie wadzi patrząc na twój język), kretynów, narcyzów I faszystów :)

A śmierć kirka niczego nie przeleje, zabił go psychol I tyle. Po ludzku szkoda człowieka. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Na Twitterze masz już konta lewicowe szydzące i celebrujące jego zabójstwo, a pod spodem komentarze prawicowców z danymi tych osób - adresami, numerami telefonów, zdjęciami z Google maps, etc.

To się nie skończy pokojowo. I w sumie lewica sama sobie sznur skręciła. 🤷🏻

Edytowane przez crush
Opublikowano

Jak nie potrafią żyć jak cywilizowani ludzie to ich problem, ale to pokazuje jakimi śmieciami są politycy - dzielą ludzi dla własnych korzyści. W latach 90 to by było nie do pomyślenia, a teraz człowiek rzuca się człowiekowi do gardła z powodu sympatii politycznych.