Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

@Yahoo86 i tak i nie. Problem obecnie jest taki, że ani publiczną debatą, ani faktami i rozumem do niektórych już nie dotrzesz, bo mają już wyuczoną reakcję by wyśmiać, zanegować, obrócić to co mówisz przeciwko. Tu już masa mechanizmów propagandowych mocno weszła więc i pozostałe działania muszą się niestety radykalizować. Nie mówimy już o zwykłej dyskusji na temat odmiennych poglądów, a o jawnej walce z dezinformacją. Problemem tylko pozostaje to, co kto uznaje za dezinformację, a co nie. 

@KiloKush Chodzi o wpływ. Jak ja, Ty czy ktokolwiek tutaj na forum wyrazi swój pogląd to raczej nie zmienimy nagle czyjegoś zdania, raczej nie wpłyniemy na poglądy jakiejś grupy. Natomiast osoby publiczne, politycy, czy nawet "influencerzy" obecnie kształtują poglądy różnych grup ludzi. Jak ktoś nadmiernie ufa takiej osobie w kwestii otrzymywanych informacji, to w sytuacji gdy taka osoba powiela świadomie lub nawet nieświadomie dezinformację, to takie informacje łyknie i będzie szerzyć dalej. Za wypowiedziami i przekazywanymi informacjami przez takie osoby idzie po prostu już dość duża odpowiedzialność. Dlatego powinien być jakiś mechanizm, który by im to uświadomił, że jest to całkiem realna odpowiedzialność. 

Ad. 1. +1

Ad. 2. Akurat polityk to powie to co da mu poparcie bo od tego zależy jego być albo nie być w polityce. Bardziej bym się już skupił na dziennikarzach i influ bo od tych pierwszych kiedyś wymagało się obiektywizmu, a dziś to oni sieją to co leży w ich linii. 

Opublikowano
27 minut temu, KiloKush napisał(a):

Był w związku z osobą trans i z nią/nim mieszkał. Tutaj macie świadka - sąsiada, który widział ich jak się całują i trzymają za ręce ale możecie znaleźć więcej osób o tym mówiących. Natomiast jego partner był znany z tego, że atakował każdego kto miał prawicowe lub chrześcijańskie poglądy. Znacie to skądś :)? 

Nom. Znamy z wypowiedzi Charliego Kirka, który atakował każdego kto był trans i chciał odebrania im praw :) 

Nikt tak tutaj nie pisał. Pisaliśmy z jakiej rodziny pochodzi oraz, że coś tam wpłacił na kampanię Trumpa. 

Co do  Melissy Hortman to wybaczcie ale po pierwsze motyw sprawcy nie jest jeszcze znany, znane jest to, że miał duże problemy psychiczne. A po drugie nie było ogólnego poruszenia i aprobaty dla zabójcy. W sprawie Kirka lewica pokazała swoją twarz, setki ludzie w tym politycy na stanowiskach stracili za to stanowiska. 

A co było po ataku na Pelosich? Widziałeś? Nawet Kirk wyśmiewał ten atak. 

Tak więc podobnie jak przy zamachowcu Trumpa. W świat poszły fejki pasujące narracji lewej stronie, wy to łyknęliście chociaż Policja jeszcze nic nie potwierdzała/zaprzeczała. Polskie media, nie prostują jeszcze tematu.

Zawsze idzie mnóstwo fejków. Fejków pod prawicową narrację jest więcej --> patrz drony. 

I przestańcie mi wmawiać, że jestem prawicowcem bo na tym forum jest dużo takich osób jak ja tylko boją się tu odezwać bo zaraz zlatuje się grupka z Gordonem i moderacją na czele. Macie się za dużo mądrzejszych od kucy Korwina oraz lepszych ale jak się zachowujecie? To, że zginął facet bo wyrażał swoją opinię wam nie przeraża. Wrzucacie jakieś niesprawdzone informacje byle były zgodne z waszymi tezami. W USA lewica też zaczęła od kłótni w internecie, później od blokowania innych opinii sugerując "mowę nienawiści" na wszystko z czym się nie zgadzała, później były bójki i zamieszki na ulicach (protesty BLM, werdytk Rittenhouse'a, Atlanta 2023 itd.). A dziś już się strzela do ludzi: zamach na Trumpa, śmierć Charliego Kirka.

Jak tylko przestaniesz mi wmawiać, że jestem lewicowym ekstremistą :) 

I przestań z tym oburzeniem, bo prawicowi esktremiści od dawna zabijali. Również za poglądy przeciwne, więc nie udawaj że było inaczej. 

Więc polecam trochę obiektywizmu nabrać i nie popadać w skrajności czy to w lewą czy w prawą stronę. Dobre przesłanie od kolegi z klasy Tylera Robinsona.

No, właśnie. Troche obiektywizmu. Przestań pomijać :kupa: którą wyczyniała prawica. Bo cały czas to robisz. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Yahoo86 napisał(a):

@Kadajo

Dziękuję za słowa uznania! Zgadzam się, że kompetencje są ważne, ale warto też szanować różnorodność opinii - nawet te mniej doświadczone mogą wnieść coś wartościowego.

To wszystko ode mnie, by nie zaśmiecać wątku.

Ciężko jest szanować kogoś, kto publicznie atakuje Polskie Siły Zbrojne, NATO i próbuje ich pouczać jak mają wykonywać swoje zadania nie mając o tym kompletnie bladego pojęcia.

I to są osoby Publiczne które wpisując te bzdury mają wpływ na społeczeństwo.

• Upvote 5
Opublikowano
9 minut temu, KiloKush napisał(a):

Ad. 2. Akurat polityk to powie to co da mu poparcie bo od tego zależy jego być albo nie być w polityce. Bardziej bym się już skupił na dziennikarzach i influ bo od tych pierwszych kiedyś wymagało się obiektywizmu, a dziś to oni sieją to co leży w ich linii. 

W przypadku polityków tak, ale na dezinformacji też można zebrać elektorat właśnie osób podatnych na manipulację, opartych o nieufność "wobec tych drugich" itd.

Tutaj też @Yahoo86 ok, możemy dawać komentarze że coś jest fejkiem itd. tylko czy ktoś kto już łyknął daną propagandę przeczyta taki komentarz? Weźmie go w ogóle pod uwagę? Nie. Tu trzeba by narzędzia które np. fake newsy, informacje nieoficjalne, niesprawdzone, nieweryfikowalne lub po prostu czyjeś opinie zaznaczałaby jebutnym czerwonym obramowaniem, zasłaniając treść z informacją, że to co za chwilę zamierzasz przeczytać czy obejrzeć może być informacją niesprawdzoną, nieweryfikowalną, nieoficjalną lub opinią i wtedy świadomie musisz kliknąć "OK" żeby zobaczyć ukrytą treść. 

Tylko wprowadzając taki mechanizm znów mamy problem, kto miałby to weryfikować, oceniać, dodawać taką informację, bo przy takiej ilości informacji byłoby to bardzo trudne. No i takie narzędzie później też mogłoby zostać wykorzystane w drugą stronę jeżeli osoby posługujące się obecnie dezinformacją dostałyby je w swoje ręce. Mega narzędzie propagandowe. 

Tu już nie ma dobrego rozwiązania. 

• Upvote 1
Opublikowano

@Kadajo

Zgadzam się, że publiczne wypowiedzi osób mających wpływ powinny być odpowiedzialne. Jednocześnie warto pamiętać, że krytyka, nawet jeśli jest niepełna czy niedoświadczona, może czasem otworzyć ważne dyskusje.

Ważne, żebyśmy wszyscy starali się budować dialog, a nie tylko dzielić.

@Badalamann

Uważam że walka z propagandą to dziś jedno z kluczowych wyzwań. Bez zdecydowanych działań wywiadu, kontrwywiadu i służb nie da się skutecznie przeciwdziałać dezinformacji i działaniom wrogów. Tylko konsekwentna i profesjonalna praca może zatrzymać te zagrożenia.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

"Nawrockim trzęsło"

No to za mało SNUSu, albo się kibol zdenerwował, bo miał mieć fajną fuchę, a tu trzeba na serio zajmować się czymś jako prezydent kraju.

Godzinę temu, KiloKush napisał(a):

I przestańcie mi wmawiać, że jestem prawicowcem bo na tym forum jest dużo takich osób jak ja tylko boją się tu odezwać bo zaraz zlatuje się grupka z Gordonem i moderacją na czele

Stary, aleś pojechał :D

Sam to pisałem na labie, bo tam tak było kilka lat temu. Dziś się trochę pozmieniało. Gordon został Gordonem. Czasem pisze z sensem, czasem gordonuje. Ale w moderacji masz dość mocnego prawicowca, a ogólnie to poza tępieniem chamstwa, wulgaryzmów i obrażania oraz ruskiej propagandy, to nie zaobserwowałem, żeby moderacja jakoś gnębiła "prawicowców". Wręcz przeciwnie. Jedyne zarzuty pod adresem moderowania miały miejsce na wiosnę i dotyczyły pobłażania wklejkom gęstego szamba z ruskich propagandówek. 

Znajdziesz po obu stronach ze 2-3 userów, którzy myślą, że każdy o odmiennych poglądach to debil i tak się wyrażają. Ale to możesz ich wrzucić do ignorowanych, a jak łamią regulamin to raportować. 

Absolutnie nie widzę żadnego problemu z moderacją atakującą osoby o prawicowych poglądach. Wymyśliłeś to sobie albo rozpostarłeś osąd na całe forum na podstawie postawy jednego czy dwóch userów. 

Godzinę temu, Yahoo86 napisał(a):

Serio - zamiast argumentów mamy już wezwania do kar za cytowanie, etykietowanie ludzi jako "zagrożenie", a teraz jeszcze hasła w stylu "zamknąć mordę publicznie".

Przypomina to bardziej wiec w Mińsku niż rozmowę na forum wolnych ludzi.

Mam Ci zrobić screenshota posta do którego się teraz odnosisz i narysować strzałki do fragmentu "nie chodzi mi o te forum"?

Jezu. Już chyba 20ty raz muszę powtarzać, że jestem ekstremalnie za wolnością słowa. Dalej niż "raczej za". Duuużo dalej.

Natomiast wolność słowa kończy się tam, gdzie zaczyna się ruska propaganda. Zajączkowska, Braun i Mikke to zdrajcy którzy swoją działalnością robią dokładnie to samo co jakby ruscy agenci wysadzali nam w powietrze bazy wojskowe. 

Sam się zgadzam z wieloma rzeczami, które mówi Korwin czy Menzen, z którym nie zgadza się 99% osobób tutaj. Ale co innego gdy mówi o tym, co źle działa w Unii i o tym co złego robią Unijni urzędnicy, a o co innego jak stawia na dachu antenę Russia Today i robi za przekaźnik ruskich narracji. 

Mamy rok 2025. Takie ruskie narracje wybrały w USA prezydenta. Zniszczyły Białoruską niepodległość. Zrobiły z Węgier ruską kolonię i kreta w NATO. Wybrały Fico na prezydenta. O mało nie wybrały prezydenta Rumunii. Zaraz pewnie wybiorą rząd Francji i Niemiec. U nas pompują poparcie dla Konfy i Zakonu Gaśnicy. 

To jest groźniejsze niż tysiąc czołgów, a ty chcesz im pozwolić tym rozjechać państwo w imię wolności słowa, którą to jako pierwsą utną jak przejmą tu władzę? :boink:

NIE!

NIE, NIE, NIE i jeszcze raz NIE dla ruskiej propagandy!

Trzeba zacząć z tym walczyć na poważnie, bo za chwilę będzie za późno a tu chodzi o naszą niepodległość, dobrobyt i nawet nasze życia.

Tak, rosyjska propaganda to realny problem. Ale jeśli Twoją odpowiedzią na nią jest kneblowanie innych, cenzura i etykiety jak z Ministerstwa Prawdy, to właśnie pokazujesz, jak łatwo można się upodobnić do tego, z czym rzekomo walczysz.

Co za bzdury. To powiedz mi jak inaczej walczyć z ruską propagandą. Przecież to co napisałeś to pierwsze czym się będzie bronił każdy ruski trol/agent/influencer.

(Dla jasności: Nie sugerują, że nim jesteś. Nie pamiętam abyś srał ruską narracją, więc w ogóle nie mam takich chęci aby Cię o to oskarżyć.)

A najśmieszniejsze i najbardziej tragiczne - jest to, że ci, których chcecie uciszyć, przynajmniej mówią otwarcie i publicznie. Wy proponujecie zamykanie ust z powodu "złych poglądów", ale nie widzicie, że dokładnie tak działa każda dyktatura.

Jeśli naprawdę uważacie, że ludzie jak Mikke czy Braun są zagrożeniem dla Polski, to nie cenzurą się ich obala, tylko publiczną debatą, faktami i rozumem.

Ale żeby to zrobić, trzeba mieć argumenty, a nie pałkę cenzora.

To co mówią oznacza kładzenie bzdur do głów Polaków, którzy potem wybiorą nam rząd i prezydenta. Nie jestem kompetentny aby powiedzieć jak dokładnie należy walczyć z taką cenzurą edit: propagandą. Chyba wybrałem zły dzień na rzucenie kawy..  Na pewno nie tak jak by chciała lewica, bo ich tak samo nie lubię jak Brauna i widzę ich debilizm z pogoni za zakazem opinii innych niż ich własne (na dany dzień, bo skrajny lewicowiec jak go zamrozić i odmrozić kilka lat później, już będzie przez ówczesnych lewicowców nazywany prawakiem ;) )

Ale kurde no sorry, miejsce Brauna jest w więzieniu. I gówno mnie obchodzi strona prawna. Jak nam ruscy zrobią tu Węgry 2, to nie będzie żadnego prawa, żadnej wolności. Będzie typowy dla ruskiej mafii zamordyzm. 

Nie interesuje mnie czy na Brauna są jakieś poważne dowody. Powinien zostać dożywotnio zamknięty i pozbawiony obywatelstwa za samo to, co mówił i jak tym szkodził Polsce i pomagał wrogiej rosji. 

I jak głosował w tematach związanych z rosją w jakikolwiek sposób. 

Edytowane przez VRman
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Polecam poczytanie o Dead Internet Theory. Idziemy w tą stronę od paru lat. Na FB opinie najczęściej wyrażają osoby najbardziej skrajne. Fora umierają. Pod artykułami nie ma opcji dodać komentarzy ( zwłaszcza tymi bardziej gorącymi). Ilość botów znacząco wzrosła. Treść sponsorowana wyparła treści darmowe. Algorytmy podrzucają treści wywołujące emocje, kiedyś użytkownik musiał znaleźć treść, teraz jest mu podsuwana pod nos. Z resztą przez dużą ilość hejtu i politycznej poprawności wielu ludzi nie jest uczestnikami internetu, a tylko odbiorcami. 

• Upvote 2
Opublikowano

@VRman

Doceniam, że jasno mówisz, co myślisz - i że oboje zgadzamy się, że rosyjska propaganda jest realnym zagrożeniem.

Ale tu właśnie się rozchodzimy: moim zdaniem nie można jej zwalczać, wchodząc na ścieżkę pozaprawnych rozwiązań.

Jeśli mówimy, że ktoś ma iść do więzienia „niezależnie od dowodów”, to przekreślamy wszystko, co różni państwo prawa od zamordyzmu. I właśnie dlatego uważam, że trzeba być bardzo ostrożnym, żeby walcząc ze złem - samemu się nim nie stać.

Tak, propaganda szkodzi. Ale tym bardziej potrzebujemy faktów, wiedzy i debaty, a nie emocjonalnych sądów, etykiet i wezwań do wykluczania ludzi z życia publicznego „bo szkodzą”.

Każda władza, nawet ta najlepsza - może w końcu uznać, że to Ty albo ja jesteśmy zagrożeniem.

Nie mam złudzeń co do skali zagrożeń ze strony Rosji.

Ale uważam, że wolność słowa, również ta niewygodna - jest jednym z ostatnich filarów, których powinniśmy bronić właśnie dlatego, że jesteśmy atakowani.

Opublikowano
1 minutę temu, Yahoo86 napisał(a):

@VRman

Ale uważam, że wolność słowa, również ta niewygodna - jest jednym z ostatnich filarów, których powinniśmy bronić właśnie dlatego, że jesteśmy atakowani.

Był już systemy polityczne gdzie część lub nawet większość uważała, że wie lepiej i zamykała usta tym co myśleli inaczej. Nie skończyło się to dobrze dla nikogo :) Nie chcielibyście żyć w Polsce Zandberga, ani w Polsce Brauna. Jeden i drugi ma czasem dobre, a czasem fatalne pomysły.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Yahoo86 napisał(a):

wchodząc na ścieżkę pozaprawnych rozwiązań.

Spoko. Prawo powinno mówić jasno: szerzysz bzudry propagandy wroga, można udowodnić, że kłamiesz, to idziesz do więzienia i tracisz obwywatelstwo i wszelkie prawa. 

I po problemie.

2 minuty temu, Yahoo86 napisał(a):

Jeśli mówimy, że ktoś ma iść do więzienia „niezależnie od dowodów”, to przekreślamy wszystko, co różni państwo prawa od zamordyzmu.

Wyobraź sobie, że leci na Twój dom ściana ognia i słyszysz, że no można co prawda polać wszystko wodą, ale to zniszczy dywany tak samo jak ogień, więc lepiej nic nie robić.

Tak to widzę. Owszem, należy najpierw robić wszystko co się da zgodnie z prawem, ale jesteśmy w stanie niewypowiedzianej wojny z rosją, która nas zaatakowała (propagandą, nie dronami, nawet jakby te drony były uzbrojone i rozwaliły nam bazę wojskową to by były pikusiem przy tym jak groźna jest ruska propaganda) i trzeba działać tak szybko, aby nie było za późno. A nie "nie ma dowodu aby Braun był ruskim agentem, nie złapano go za rękę więc nie można nic zrobić" bo serio ludzie się ostro zdziwią jak zapanuje tu prawo rosji. Pooglądaj sobie Ministerstwo Satyry i posłuchaj jak wygląda "prawo" i sprawiedliwość w Rosji to się może ze mną wtedy zgodzisz. Jeśli Trump w 2025 to nie jest dla kogoś "wake up call" to ja nie wiem czego potrzeba, aby się obudzić i krzyknąć "o ja pierd....ę!" i zacząć działać zanim będzie za późno. A jak konfa z Brauniarzami będzie miała rząd to będzie.

6 minut temu, Yahoo86 napisał(a):

Niestety to by się sprawdziło tylko jakby każdy był inteligentny i nie leniwy. Interesował się, sprawdzał, słuchał obu stron a nie włączał tylko TVN albo tylko Republikę i na tym koniec. 

Ja nawet wśród znajomych mam ofiary ruskiej propagandy. Niektórzy po studiach. Jeden nawet jest właścicielem prosperującej firmy. Człowiek elokwentny, ładnie ubrany, nowe i drogie auto. I co? I nawet on. Wystarczyło tylko że zaczął oglądać Kanał Zero, na którym w tym roku pojawiło się naprawdę dużo ruskiego szamba. :(

Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

I po problemie.

Czyli mówisz, że jakby Ci premier Morawiecki ustanowił Błaszczaka na stanowisko walki z dezinformacją. Po czym rękami sędziego z nadania prokuratora Ziobry zostałbyś skazany, to byłoby dobrze? 🤔

Opublikowano

@VRman ale tu @crush ma trochę racji. Bo kto ma ustalać co jest propagandą wroga, kto ma ustalać co  jest dezinformacją, szczególnie w sytuacji gdyby zdarzyło się tak, że do władzy nad tymi mechanizmami dochodzą ludzie, którzy sami taką propagandę sieją? Co wtedy jest prawdą a co nie?

Opublikowano

Wywiady wojskowe oraz cywilne NATO doskonale wiedzą jak działa ruska propaganda, co aktualnie pociska itd.

Także jakby były chęci to można zacząć to tępić.

W skali samej polski uważam że również nasze służby byłyby w stanie to ogarnąć.

Topowi netowi propagandyści też są znani. Służby mogłyby się nimi zająć błyskawicznie.

Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@VRman ale tu @crush ma trochę racji. Bo kto ma ustalać co jest propagandą wroga, kto ma ustalać co  jest dezinformacją, szczególnie w sytuacji gdyby zdarzyło się tak, że do władzy nad tymi mechanizmami dochodzą ludzie, którzy sami taką propagandę sieją? Co wtedy jest prawdą a co nie?

Dlatego należy się skupić tylko na tym, gdzie nie ma wątpliwości. Widziałeś co pisał na socialach Korwin (ktoś tu wrzucał wczoraj) i co gadał wcześniej?

Masz jakiekolwiek wątpliwości gdy słyszysz, że Rosja nie miała wyboru i została zmuszona do ataku na Ukrainę bo Zelensky to faszysta a NATO chce atakować Rosję?

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Polecam poczytanie o Dead Internet Theory. Idziemy w tą stronę od paru lat. Na FB opinie najczęściej wyrażają osoby najbardziej skrajne. Fora umierają. Pod artykułami nie ma opcji dodać komentarzy ( zwłaszcza tymi bardziej gorącymi). Ilość botów znacząco wzrosła. Treść sponsorowana wyparła treści darmowe. Algorytmy podrzucają treści wywołujące emocje, kiedyś użytkownik musiał znaleźć treść, teraz jest mu podsuwana pod nos. Z resztą przez dużą ilość hejtu i politycznej poprawności wielu ludzi nie jest uczestnikami internetu, a tylko odbiorcami. 

To 100% racji. 

czasem trudno uwierzyć w głupotę komentarzy na FB. 

• Upvote 3
Opublikowano

Jakby jakimś cudem jeszcze tu zostali jacyś ludzie nie wierzący, że w USA ruscy wybrali sobie prezydenta, to będę wrzucał z biegiem czasu kolejne i kolejne dowody w CZYNACH Trumpa, które to potwierdzają:

Dziś polecam ten fragment:

Ruscy i Białoruś wysyłają na nas drony, a Trumpov wysyła przydupasa aby się poklepywał po plecach z Łukaszenką i... zdejmuje sankcje na części do samolotów. Sam pisałem, że to będzie dlatego, że Rosja ma potężny problem z brakiem części i to Putinowi zaczyna mocno zagrażać wizerunkowo we własnym kraju, bo samoloty zaczynają coraz częściej mieć awarie. 

Ale nie wiedziałem, że jeszcze jest drugi powód. Zachęcam do oglądania. Na filmiku jest timestamp do dokładnie tego fragmentu

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Nie da się dodawać komentarzy bo wysyp hejtu jaki tam był był zawsze ogromny. Głównie oczywiście prawicowy typu Ukraina zła, baby do garów i patriarchat wróć, geje do gazu i tak dalej.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

Ja pamiętam bardzo dobrze za to wystąpienie Clintona w Warszawie z okazji przyjęcia Polski do NATO.

"Nothing about you without you"

Szkoda, że to mówił Clinton, a jeśli ruscy zaatakują nas za prezydentury Vance'a to Vance na to obietnice wesoło nasra.

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
  • Upvote 3