GordonLameman 8 423 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada 13 minut temu, kubikolos napisał(a): tyle razy ci tlumaczylem, to sa obroncy current thing z generatora szonow partyjnych beda ci do smierci bronic tego szamba ktore funduja nam politycy Gdybyś umiał czytać ze zrozumieniem to byś wiedział, że ja tłumaczyłem E zarobki nauczycieli są za niskie na przykładzie ich relacji do przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w Polsce. No, ale nie umiesz. Umiesz tylko pisać bzdury i popisywać się swoją kolosalną ignorancją
hubio 1 173 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada (edytowane) 33 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Mam lepszy pomysł. Może ty sprawdzisz dane sam zanim coś napiszesz? 2000 zł na rękę to jakieś 2800 brutto. A w roku 2002 średnia wynosiła 2133 zł brutto. Brutto, czyli na rękę ok. 1600 zl. I nagle się matematyka zgadza, a hubio po raz kolejny nie ogarnął. Ok - to może się pomyliłem z tymi 2000zł. Natomiast tata nie zarabiał średniej krajowej bo ciągle o tym mówił. Być może kłopot jest z wyliczeniem właśnie tej średniej. Bo pamiętam, że wtedy funkcjonowało kilka "średnich" - w sektorze przedsiębiorstw, ogólna, w sektorze budżetowym... Teraz po 20 latach podaje się jedną, a wtedy było kilka. Skoro chcesz tabelek to znalazłem bardziej wiarygodne źródło od Ai: https://www.prawo.pl/akty/dz-u-2006-43-293,17260664.html Jak wynika z tego, prawdą jest co pisałem - nauczyciel po studiach zarabiał grosze ok 1000zł Mianowany ok 1700zł i tata miał właśnie bardzo długo mianowanego. Dyplomowanych w całym zawodzie było z kilka %. Większość stanowili: kontraktowi gdzie też było ok 1000zł. Dyplomowanego miał dosłownie ze 2 lata. Może wtedy dobijał do tej średniej Ale jak widać - bardzo łatwo nieświadomie zmanipulować dane. Edytowane 4 Listopada przez hubio 1
kubikolos 1 324 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada i znowu porcja bzdur: Cytat To już tsunami zwolnień grupowych w Polsce. Czy nadciąga klęska bezrobocia? Czy rosnące koszty pracy w Polsce skłonią międzynarodowe korporacje do poszukiwania tańszych lokalizacji w innych krajach - i czy ta decyzja uruchomi lawinę zwolnień? Na razie wszystko wskazuje na to, że fala już ruszyła. To niejedyne hiobowe wieści z krajowego rynku pracy. https://forsal.pl/gospodarka/aktualnosci/artykuly/10574007,to-juz-tsunami-zwolnien-grupowych-w-polsce-tna-lawinowo-etaty-i-w-se.html ale pamietajcie, jedynym ratunkiem dla gospodarki jest 100 tys murzynow na socjalu, tylko tak przetrwamy starcie gospodarcze z chinami i USA XDDDDDDDDD
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada 4 minuty temu, hubio napisał(a): Bo pamiętam, że wtedy funkcjonowało kilka "średnich" i tu jest problem malejących emerytur.Pierwsza bierzesz dobra po 10 latach jest lipa
GordonLameman 8 423 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada 5 minut temu, hubio napisał(a): Ok - to może się pomyliłem z tymi 2000zł. Natomiast tata nie zarabiał średniej krajowej bo ciągle o tym mówił. Być może kłopot jest z wyliczeniem właśnie tej średniej. Bo pamiętam, że wtedy funkcjonowało kilka "średnich" - w sektorze przedsiębiorstw, ogólna, w sektorze budżetowym... Teraz po 20 latach podaje się jedną, a wtedy było kilka. Wszystko jest w GUS. Są roczniki statystyczne.
kubikolos 1 324 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada Cytat Marsz Niepodległości z udziałem prezydenta. Prezydent Karol Nawrocki weźmie udział w Marszu Niepodległości. https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-karol-nawrocki-zdecydowal-ws-udzialu-w-marszu-niepodleglosci,nId,8037280 a 2h godzinny prezydent gdzie? juz odwolal? XDDDDDDDDDDD obrazek niepowiazany
hubio 1 173 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada @GordonLameman przeczytaj posta w którym zrobiłem edycję. Jak widzisz - aby poznać prawdę trzeba kopać nieco głębiej niż roczniki GUSu Jak tam podawali 2000zł to znaczy, że była mocna manipulacja.
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada 3 minuty temu, kubikolos napisał(a): obrazek niepowiazany Dobrze ze wiele ludzi tam było.Podejrzewam ze wieczorową pora doszło by tam do gwałtu.Sprawca nieustalony 1
GordonLameman 8 423 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada 4 minuty temu, hubio napisał(a): @GordonLameman przeczytaj posta w którym zrobiłem edycję. Jak widzisz - aby poznać prawdę trzeba kopać nieco głębiej niż roczniki GUSu Jak tam podawali 2000zł to znaczy, że była mocna manipulacja. To jeszcze przeczytaj z czego się składa wynagrodzenie nauczyciela i po co jest stawka minimalna z rozporządzenia. Jeszcze z 10 postów i chyba zrozumiesz. Dodatkowo pisaliśmy o nauczycielu dyplomowanym - bo o takim była mowa w artykule do którego się odnosimy. Sam też twierdziłeś że twój ojciec miał najwyższy stopień. Teraz się okazuje że nie 1
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada chłop chyba zle śpi.ukojenie za granica dopiero Stawiam 1% ze bedzie siedział Ziobro i 90 ze bedzie siedział Zurek
hubio 1 173 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada (edytowane) @GordonLameman Większość miała minimalną - tą z rozporządzenia... Po studiach jak ktoś przychodzi to raczej nie ma dużego stażu. Dodatki za wychowawstwo itp to było po 50zł. Dyskusja o dyplomowanych jest idiotyzmem bo bardzo mało i bardzo krótko ma ten stopień. Tata nawet dostał jakąś nagrodę z ministerstwa, a wciąż był na mianowanym. Systemowo wstrzymywano awanse na dyplomowanych. Edytowane 4 Listopada przez hubio 1 1
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada a za nauke we wsi dobry piniondz zawsze był no ale w kopiuj wklej tego nie ma
GordonLameman 8 423 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada 2 minuty temu, hubio napisał(a): @GordonLameman Większość miała minimalną - tą z rozporządzenia... Po studiach jak ktoś przychodzi to raczej nie ma dużego stażu. Dodatki za wychowawstwo itp to było po 50zł. Dyskusja o dyplomowanych jest idiotyzmem bo bardzo mało i bardzo krótko ma ten stopień. Tata nawet dostał jakąś nagrodę z ministerstwa, a wciąż był na mianowanym. Systemowo wstrzymywano awanse na dyplomowanych. Nie, nie jest idiotyzmem - o nich po prostu rozmawialiśmy. O tej kobiecie z artykułu. teza jest wciąż taka sama: nauczyciele zarabiają za mało i dziś zarabiają mniejszy % przeciętnego wynagrodzenia niż kiedyś. Znacznie zbliżyli się do pensji minimalnej. A to nie jest dobre dla Polski. I polskiej młodzieży. 1
hubio 1 173 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada Nie dość, że "elyty" próbują nam wmówić coś jak jest teraz to jeszcze zmieniają przeszłość 2
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada 1 minutę temu, hubio napisał(a): Nie dość, że "elyty" próbują nam wmówić coś jak jest teraz to jeszcze zmieniają przeszłość za 2 lat i tak bedzie rzadził pis to sie skończy rumakowanie nauczycieli
GordonLameman 8 423 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada Teraz, hubio napisał(a): Nie dość, że "elyty" próbują nam wmówić coś jak jest teraz to jeszcze zmieniają przeszłość Nie dość, że nie masz pojęcia o temacie to jeszcze nie czytasz ze zrozumieniem. Elyta? Ojciec górnik, matka rolnik z wykształcenia. Zacznij myśleć zanim coś napiszesz. Tak robią ludzie mądrzy. Niezależnie od pochodzenia 2 1
hubio 1 173 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada (edytowane) Godzinę temu, GordonLameman napisał(a): Nie, nie jest idiotyzmem - o nich po prostu rozmawialiśmy. O tej kobiecie z artykułu. teza jest wciąż taka sama: nauczyciele zarabiają za mało i dziś zarabiają mniejszy % przeciętnego wynagrodzenia niż kiedyś. Znacznie zbliżyli się do pensji minimalnej. A to nie jest dobre dla Polski. I polskiej młodzieży. @GordonLameman Nauczyciele na całym świecie zarabiają mało. W Polsce to nie wyjątek. Dobry nauczyciel idzie albo do prywatnej lub/i dorabia na korkach lub/i idzie w piz..u z tego zawodu Tata miał ten niefart, że był historykiem, a to dosyć łatwy przedmiot więc nie miał za dużo korków. A miał kolegę fizyka co miał drugą pensję na korkach Statystki nie uwzględniają korków i dorabiana sobie w szkołach niepublicznych Tata rzeczywiście bardzo przykładał się do przekazywania wiedzy i był prawdziwym nauczycielem z powołania. Przypadkowo nawet kiedyś podsłuchałem rozmowę młodzieży, która uważała go za najlepszego nauczyciela. A parę lat później spotkałem dziewczynę co mówiła, że to był jej najlepszy nauczyciel w życiu. Ale ja też miałem nauczycieli i 80% z nich nie miało żadnego powołania. Większość jak i w policji - leczenie kompleksów i popisywanie się władzą. Duża część na odwal się. A jeszcze inni z problemami psychicznymi A chodziłem do topowego LO w swoim mieście i w całej Polsce A jak było gdzie indziej? Godzinę temu, GordonLameman napisał(a): Nie dość, że nie masz pojęcia o temacie to jeszcze nie czytasz ze zrozumieniem. Nie wiem czy mam pojęcie czy nie, ale pamiętam co mama mówiła jak tata pokazywał jej pasek... Dochodziło to paradoksalnej sytuacji, że cieć w szkole zarabiał więcej niż mianowany Takie były realia, a nie tabelki z GUSu Godzinę temu, GordonLameman napisał(a): Elyta? Ojciec górnik, matka rolnik z wykształcenia. Zacznij myśleć zanim coś napiszesz. Tak robią ludzie mądrzy. Niezależnie od pochodzenia Ale ja nie ciebie miałem na myśli tylko układ peowsko-tvnowsko-owiskowo-mbankowo-korporacyjny.... Ty chłopie to głosowałeś na tą samą osobę co ja czyli Szymka (w abdykacji) który jako jedyny chciał bronić drobnych przedsiębiorców Edytowane 4 Listopada przez hubio 1
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada Teraz, hubio napisał(a): i dorabia na korkach przy tylu godzinach 2 etat nawet w małej mieścinie lub korki to nie problem 2 minuty temu, hubio napisał(a): Większość jak i w policji - leczenie kompleksów i popisywanie się władzą. Teraz to chyba przeszłość.Musiałby dorwać takiego co dojezdza cała klasa
Decus 81 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada Dajcie już spokój, nauczyciele nie zasługują na poświęcanie im tyle czasu. 1
GordonLameman 8 423 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada 1 minutę temu, hubio napisał(a): @GordonLameman Nauczyciele na całym świecie zarabiają mało. W Polsce to nie wyjątek. Dobry nauczyciel idzie albo do prywatnej lub/i dorabia na korkach lub/i idzie w piz..u z tego zawodu Jesteś tego pewien? Znowu napisałeś bzdury. 1 minutę temu, hubio napisał(a): Tata miał ten niefart, że był historykiem, a to dosyć łatwy przedmiot więc nie miał za dużo korków. A miał kolegę fizyka co miał drugą pensję na korkach Statystki nie uwzględniają korków i dorabiana sobie w szkołach niepublicznych Tata rzeczywiście bardzo przykładał się do przekazywania wiedzy i był prawdziwym nauczycielem z powołania. Przypadkowo nawet kiedyś podsłuchałem rozmowę młodzieży, która uważała go za najlepszego nauczyciela. A parę lat później spotkałem dziewczynę co mówiła, że to był jej najlepszy nauczyciel w życiu. Ale ja też miałem nauczycieli i 80% z nich nie miało żadnego powołania. Większość jak i w policji - leczenie kompleksów i popisywanie się władzą. Duża część na odwal się. A jeszcze inni z problemami psychicznymi A chodziłem do topowego LO w swoim mieście i w całej Polsce A jak było gdzie indziej? Fajnie, ale to nie ma nic wspólnego z tematem. 1 1
hubio 1 173 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada 2 minuty temu, janek25 napisał(a): Teraz to chyba przeszłość.Musiałby dorwać takiego co dojezdza cała klasa Wszystko zależy od szkoły. Ale w dobrym LO nauczyciel decyduje o ocenach i awansowaniu do następnej klasy więc robi co chce. Pewno w jakiejś zawodówce albo podstawówce może być jak piszesz.
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada Teraz, hubio napisał(a): Ale w dobrym LO nauczyciel decyduje o ocenach i awansowaniu do następnej klasy No to trzeba przemykac pod ściana ,co nie 3 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Znowu napisałeś bzdury. Nie podniecaj sie tak,Za dwa lata PIS bedzie u władzy a nauczyciele beda sie kierować w strone minimalnej A kasy nie dostana i tak za rudego wiecej bo 5 procent idzie na MON bo trzeba zasponsorować woje Ukraina/ Rosja
Spl97 1 291 Opublikowano 4 Listopada Autor Opublikowano 4 Listopada 39 minut temu, kubikolos napisał(a): a 2h godzinny prezydent gdzie? juz odwolal? XDDDDDDDDDDD obrazek niepowiazany Te, a Kaczyński zamierza wziąć udział tam? Słyszałem, że ma coraz większego stracha z racji takiej, której można się dowiedzieć, że na Twoich ulubionych konfiarzy zakładał Pegasusy, z czego na pewno na Bosaka. Tylko po to, żeby mieć na konfiarzy haki .
janek25 191 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada (edytowane) 2 minuty temu, Spl97 napisał(a): że ma coraz większego stracha z racji takiej, której można się dowiedzieć, że na Twoich ulubionych konfiarzy zakładał Pegasusy 2 minuty temu, Spl97 napisał(a): Bosaka Narracja jest rózna dla dedili. co widze to Bosak gasi rzad rudego na kazdym kroku ze rozwalaja państwo.I tyle dla gawiedzi Edytowane 4 Listopada przez janek25
Dimazz 563 Opublikowano 4 Listopada Opublikowano 4 Listopada szambo wybiło. Przerzucają sie odpowiedzialnością za działkę pod cpk. https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/donald-tusk-na-posiedzeniu-rzadu-postawil-ultimatum-zagrozil-dymisjami/zrzbd1p
Rekomendowane odpowiedzi