Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, 209458 napisał(a):

Ale pytanie czy za tą symboliką faktycznie idą nacjonalistyczne przekonania?

Ja myślę że oni jednak dobrze widzą czym była UPA, i absolutnie im to nie przeszkadza. Ta naszywka którą stworzyli, a później usunęli ze sklepu, niestety pokazuje że to jest nie tylko świadomość ale także duma. Jaki to jest odsetek diabli wiedzą, ale widać że to nabiera rozpędu, i nawet wschodnia Ukraina zaczyna się do tego odwoływać.

@up tak, też uważam że to amerykańska "sugestia" była, co nie zmienia faktu że nie należało tego podpisywać pod żadnym pozorem.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, LeBomB napisał(a):

@Fatality W 2022 roku były zupełnie inne okoliczności, bo inaczej wyglądała cała wojna. Rosja chciała szybko zająć Ukrainę przerzucając dużą ilość sprzętu i żołnierzy na tereny Ukrainy. Gdyby nie sprzęt z zachodu dałoby im się to. Jakie moce produkcyjne miała wtedy Ukraina? To jest to samo co byłoby u nas, amunicji i sprzętu starczyłoby na krótko i zanim uruchomiono by dodatkową produkcję potrzeba by było w niektórych zakładach kilku dni w innych kilku tygodni, bo przecież pewnie są jakieś zakłady, które da się przestawić produkcyjnie. 

Obecnie wojna wymaga głównie przemysłu produkcji dronów, z czym Ukraina sobie poradziła bardzo dobrze i są w stanie produkować kilka milionów sztuk rocznie, pozostaje kwestia amunicji, głównie artyleryjskiej. Pozostałą amunicję też jeszcze sprowadzają, ale też już zwiększają własną produkcję. 

Zatem jak widzisz, sytuacja wygląda obecnie zupełnie inaczej, więc nie dziw się, że wtedy krzyczenie żeby nie pomagać, nie przekazywać sprzętu i nazywanie tego zdradą kraju było i jest uznawane za prorosyjskie. Tym bardziej że to rosji zależało i zależy na tym, żeby Ukraina nie miała już czym się bronić. 

Masz więc pretensje o coś, co jest zależne od danej sytuacji i okoliczności jej towarzyszącym. 

Tylko polityka to nadal polityka. Można było im nawet sprzedać coś na kredyt. I nie - nie krzyczałem, żeby nic nie oddawać. Ale lampka się zaczęła palić gdy zaczeliśmy oddawać za darmo w momencie gdy inne kraje sprzedawały. To była głównie wina Dudy, który nabrał się na ukraińców chyba bardziej niż cały obecny rząd razem wzięty

7 minut temu, Mar_s napisał(a):

Ja myślę że oni jednak dobrze widzą czym była UPA, i absolutnie im to nie przeszkadza. Ta naszywka którą stworzyli, a później usunęli ze sklepu, niestety pokazuje że to jest nie tylko świadomość ale także duma. Jaki to jest odsetek diabli wiedzą, ale widać że to nabiera rozpędu, i nawet wschodnia Ukraina zaczyna się do tego odwoływać.

@up tak, też uważam że to amerykańska "sugestia" była, co nie zmienia faktu że nie należało tego podpisywać pod żadnym pozorem.

Lepiej żebyś nie wiedział jak w ostatnich latach zmienili książki dla dzieci w szkołach na temat UPA na ukrainie. Krew by zalała. Na prawdę nie chcę żeby ukraina przegrała bo mają taki mental jak ruscy - i to dla Polski skończyło by się tragicznie. Jestem jak najbardziej za tym aby nie dali się ruskim, ale nie kosztem Polski

15 minut temu, KiloKush napisał(a):

Osobiście to uważam, że g mieliśmy do gadania i USA i tak zrobiłoby z nas główny hub nie zależnie od naszego rządu.

Widziałem twitta jakiegoś Polaka, cytował jakieś wypowiedzi wojskowych itp. Nie jestem w stanie zweryfikować bo to jakiś anty-pisior i "podawał dalej" jakieś posty o braunie kiedyś. Cytował wypowiedzi wojskowego (wymienionego z imienia i nazwiska), że amerykanie w grudniu 2021r przylecieli do Jasionki, dali listę czego potrzebują, jakiego sprzętu się spodziewać w najbliższych miesiącach itd. - i że nie było to w żaden sposób konsultowane z polskim rządem. Jeszcze mi uktwił w pamięci cytat "chcemy to zrobić kulturalnie, a nie wbić się ze swoimi ludźmi jak w Afganistanie". Nie wiem ile w tym prawdy, ale czy byłby to jakiś szok? Mieliśmy przecież już więzienia CIA do tortur przypominam

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

O Jasionce to chyba Parafianowicz mówił, on ma raczej niezłe kontakty więc wątpię żeby to było zmyślone, zresztą dlaczego by miało.

Ps. z tego co lata po "X", słabe Niemcy dały 5 Patriotów, a Wielkie Imperium Lechickie 30.

Ależ my jesteśmy bogaci i potężni, sztuka chodzi pomiędzy 4 a 7 mln $, zależnie od konfigu.

Opublikowano

Oczywiste że jeśli chpodzi o samo bycie "hubem" dla sprzętu z USA to nie mieliśmy nic do gadania. Ani do roboty, bo całą logistykę ogarniali Amerykanie. To logiczne bo oni się w tym specjalizują a my nie mamy ani doświadczenia, ani ludzi ani takiej floty samolotów.

A potem część szła i dalej idzie najpierw drogą morską z USA do portów w Europie i dalej koleją. W tym przez Niemcy i Polskę. To naturlane szlaki transportowe dla NATO.

Jeśli chodzi o transport lądowy, koleja i samochodami to tak naprawdę po prostu transporty szły po naszych torach i autostradach. Tyle że cześć wojskowa a część humanitarna, nadana i logistycznie obsługiwana przez państwa wysyłające pomoc. Zgaduje że transporty te miały priorytet i były ochraniane przez nasze służby, o ile aż taka ochrona była potrzebna.

Z naszej strony były głównie dostawy naszego własnego wsparcia. Czyli nadanie koleja i drogami czołgów, wozów bojowych i z czasem KRABów. I tu wygląda że poszło sprawnie, szczególnie gdy trzeba było szybko przerzucić pierwszą dużą partię czołgów oraz amunicji.

P.S. Ale to wszystko jest wiadome od 2022.

Opublikowano

Tak jak mówiłem od roku czy dwóch. Lekarze biorą kasę niebotyczną. I to nie jest kwestia jednostek, to jest poziom systemowy i oszczędności jeśli zajęłaby się tym komisja oraz wprowadzenie stawek przez MF to kwestia miliardów i spłacenie wszystkich długów, wszystkich szpitali w PL. No ale niestety nie do zrobienia w PL ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Za pis 44 donacje za kwotę 17mld
za obecnych 7 donacji za 300mil.

A czego dotyczą te dane i skąd pochodzą? Bo dane dotyczące przekazanego sprzętu mają przecież dopiero zostać odtajnione. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mar_s napisał(a):

a Wielkie Imperium Lechickie 30

Szybko eksaluje. Najpierw poszły pociski, teraz pełne zestawy :E I to aż 30! Gdzie Polska ma 2 systemy Patriot. Jakbym czytał ruskie statystyki wojny czego to oni nie zniszczyli łącznie z Gwiazdą Śmierci :E 

Opublikowano

Trzydzieści rakiet. Na razie nie ma oficjalnych informacji, ale o samym przekazaniu też ich nie było, a info latało po sieci od marca.

Mieliśmy podobno u nas około 200 rakiet, więc jest to całkiem realne że Tusk oddał jak pan z Niemiec kazał.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Badalamann napisał(a):

Oczywiste że jeśli chpodzi o samo bycie "hubem" dla sprzętu z USA to nie mieliśmy nic do gadania. Ani do roboty, bo całą logistykę ogarniali Amerykanie. To logiczne bo oni się w tym specjalizują a my nie mamy ani doświadczenia, ani ludzi ani takiej floty samolotów.

Ale to o czym wspmniałem to kwestia planowania tego w końcówce 2021r. - dokładnego planowania jakby wiedzieli co się wydarzy na 100%.  Dlatego poddaje w wątpliwość to. Jeśli jednak by tak było to amerykanie wiedzieli że inwacja jest nieunikniona? Wtedy bardzo łatwo można pójść dalej, że to amerykanie sprowokowali / doprowadzili do wojny co jest narracją rosyjską. Prawda jest gdzieś po środku, albo w widełkach bliżej zachodniej wersji. Mimo wszystko sam bym ostrożnie podchodził to teorii że w 2021r amerykanie pdojeli dezycję, że będzie wojna w 2022r.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

@Fatality Przecież o kolejnej po tej z 2014 inwazji kacapstwa na Ukrainę było wiadomo od jesieni 2021. Już w grudniu Amerykanie i Brytyjczycy informowali Ukrianę, że Rosja jest w pełni gotowa do ataku oraz że decyzja o nim zapadła. A miesiące wcześniej że gromadzi siły. Wszyscy to obserwowali, bo ruskie celowo robiły to pomału i pokazowo, licząc że prezentacją wojsk zastraszą Ukraińców.

To kiedy Amerykanie mieli planować i przygotowywac transport pomocy jak nie wówczas?

Nie wiem skąd wziąłeś głupoty, że Amerykanie doprowadzili do wojny i ciężko mi to skomentować. Wojnę zaczeli ruscy w 2014. W 2021, jeśli nie wcześniej, podjęli decyzję że zajma całość lub przynajmniej większą cześć Ukrainy. W 2022 końcem lutego wyprowadzili atak z kilku kierunków. W tym próbę zdobycia Kijowa i zamordowania lub uwięzienia rządu i Prezydetna Ukrainy.

Opublikowano
38 minut temu, Mar_s napisał(a):

więc jest to całkiem realne że Tusk oddał jak pan z Niemiec kazał.

Raczej jak pan z USA, bo przekazanie rakiet nie byłoby złamaniem umowy zakupu, więc zgodę na przekazanie musiało wyrazić USA?

Opublikowano
4 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Nie wiem skąd wziąłeś głupoty, że Amerykanie doprowadzili do wojny i ciężko mi to skomentować. Wojnę zaczeli ruscy w 2014. W 2021, jeśli nie wcześniej, podjęli decyzję że zajma całość lub przynajmniej większą cześć Ukrainy. W 2022 końcem lutego wyprowadzili atak z kilku kierunków. W tym próbę zdobycia Kijowa i zamordowania lub uwięzienia rządu i Prezydetna Ukrainy.

Nie napisałem, że doprowadzili. Napisałem, że jeśli w 2021r byli tacy pewni przygotowań logistycznych na taką skalę to ktoś może wysnuć taką propagandową teorie. Takie miałem pierwsze skojarzenie. Więc pewnie i więcej osób tak by miało.

Opublikowano

@Fatality Wszyscy inni, mający wywiad i dostęp do satelitów, też to wiedzieli. A od jesieni 2021 w ogóle wszyscy, bo ruskie pokazowo przerzucali siły szturmowe w pobliże Ukriany licząc że ich zastraszą.

Ty pisałeś że można było dojść do wniosków, że to Amerykanie jakoś doprowadzili/sprowokowali wojnę.

Oni wyłącznie przed nią ostrzegali i szkolili, tak jak i my, Ukriańców do obrony. Od wielu lat, bo wojna trwa tam od 2014 i spodziewano się "dogrywki".

Opublikowano

@Camis
Umowa podpisana w lipcu 2023 r.

Ale faktem jest, że ktoś powinien się tym w NFZ zainteresować, bo to nie jest możliwe, żeby tyle komuś płacić.

No i sprawozdania finansowe faktycznie nie złożone. Moim zdaniem szpitale w ogóle nie powinny podpisywać kontraktów ze spółkami "lekarskimi", bo to rozmywa odpowiedzialność. Wyłącznie NFZ powinien móc takie kontrakty podpisywać. 

Opublikowano
3 minuty temu, Camis napisał(a):

Tak.

image.png.beef367b3c33bd41b60ef7cac503e821.png

Dostała nawet przyznaną przez Ministra Zdrowia odznakę za zasługi dla ochrony zdrowia :lol2: 

https://www.gov.pl/web/uw-kujawsko-pomorski/prawie-50-mln-zl-rzadowego-wsparcia-dla-powiatu-mogilenskiego

Niedzielski + wojewoda z PiS :) 

Widocznie zasługą dla ochrony zdrowia nie jest ochrona zdrowia tylko pozwalanie na oszustwa oraz drenowanie budzetu szpitala. 

Opublikowano
58 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

wyborcy tuska powinni mieć mindfucka bo:

z jednej strony powtarzacie za swoim wodzem, że rosja zaraz zaatakuje

z drugiej strony wasz wódz oddaje wszystko ukrainie i rozbraja nasz kraj

Nie to jest tylko twój bzdet, Polska Armia się wzmacnia, jest największa w EU, tylko Francja ma mocniejsze lotnictwo, Niemcy większy przemysł. Polska Armia jest 3 w NATO po USA i Turcji, wydajemy najwięcej pod względem PKB. Tylko brałniśći mówią że wszystko oddajemy Ukrainie