Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Camis cytuję

"Braun potwierdził swój start."

"Bardzo dobra informacja bo będzie się w konforusji kotłować"

Wrzucisz jego wypowiedź z potwierdzeniem tej informacji? Czy jak dziennikarska małpa 🐒 posługujesz się plotkami ?

Edytowane przez voltq
Opublikowano
Cytat

Rewolucja Trumpa w amerykańskiej energetyce. Reformy zaraz po inauguracji

Donald Trump przygotowuje się do wsparcia przemysłu paliw kopalnych za pomocą rozporządzeń wykonawczych, mających na celu zwiększenie wydobycia ropy naftowe. Prezydent elekt USA weźmie też na celownik pojazdy elektryczne — informuje "Wall Street Journal".

Prezydent-elekt Trump planuje wsparcie przemysłu paliw kopalnych
Zamierza zwiększyć wydobycie ropy naftowej i obalić przepisy dotyczące emisji spalin
Chce również utworzyć krajową radę energetyczną oraz wycofać Stany Zjednoczone z porozumienia klimatycznego

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/rewolucja-trumpa-w-amerykanskiej-energetyce-reformy-zaraz-po-inauguracji/mb2g5kj

Opublikowano (edytowane)

Ale wiecie że to przepis, który wprowadza Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2022/2065 z dnia 19 października 2022 r. w sprawie jednolitego rynku usług cyfrowych oraz zmiany dyrektywy 2000/31/WE (akt o usługach cyfrowych)? 

Z ciekawostek, to duże platformy mają nakaz stosowania się do tego aktu już od sierpnia 2023. Zauważyliście w ogóle? Zapewne nie. 

Edit:

Link do projektu już po konsultacjach (trzeba pobrać plik zip z pierwszego linka)

https://legislacja.gov.pl/projekt/12383101/katalog/13045632#13045632

Z tego co czytam w sieci, to najbardziej się czepiają rozdziału 2a

Cytat

„Rozdział 2a
Nakazy podjęcia działań przeciwko nielegalnym treściom, nakazy usunięcia ograniczeń nałożonych przez dostawcę usług hostingu oraz nakazy udzielenia informacji
Art. 11a. 1. Ten, czyje dobro osobiste zostaje naruszone może złożyć wniosek do Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej, zwanego dalej „Prezesem UKE”, o wydanie nakazu podjęcia działań przeciwko nielegalnym treściom polegającego na uniemożliwieniu dostępu do nielegalnych treści występujących w usłudze świadczonej przez dostawcę usług pośrednich, bezprawnie naruszających dobro osobiste.
2. Prokurator, Policja, usługobiorca lub zaufany podmiot sygnalizujący może złożyć wniosek do Prezesa UKE wniosek o wydanie nakazu podjęcia działań przeciwko nielegalnym treściom polegającego na uniemożliwieniu dostępu do nielegalnych treści występujących w usłudze świadczonej przez dostawcę usług pośrednich:
1)    których rozpowszechnianie wyczerpuje znamiona czynu zabronionego lub
2)    pochwalających lub nawołujących do popełnienia czynu zabronionego.
3. Usługobiorca może złożyć wniosek do Prezesa UKE o wydanie nakazu usunięcia ograniczeń, o których mowa w art. 17 ust. 1 lit. a-d rozporządzenia 2022/2065, nałożonych przez dostawcę usług hostingu na usługobiorcę w ramach mechanizmu zgłaszania i działania, o którym mowa w art. 16 rozporządzenia 2022/2065 lub na podstawie dobrowolnych czynności sprawdzających, jeżeli ograniczenia zostały nałożone ze względu na fakt, że informacje przekazane przez usługobiorcę stanowią potencjalnie nielegalną treść.
4. Wniosek do Prezesa UKE o wydanie nakazu podjęcia działań przeciwko nielegalnym treściom polegającego na uniemożliwieniu dostępu do nielegalnych treści naruszających prawa własności intelektualnej występujących w usłudze świadczonej przez dostawcę usług pośrednich może złożyć:
1)    ten, czyje prawo własności intelektualnej zostaje naruszone;
2)    Policja;
3)    zaufany podmiot sygnalizujący.
5. W przypadku dostawców usług hostingu:
1)    podmiot, o którym mowa w ust. 1, może złożyć wniosek, o którym mowa w ust. 1;
2)    usługobiorca lub zaufany podmiot sygnalizujący może złożyć wniosek, o którym mowa w ust. 2;
3)    podmiot, o którym mowa w ust. 4 pkt 1, lub zaufany podmiot sygnalizujący może złożyć wniosek, o którym mowa w ust. 4
- w terminie 14 dni od dnia otrzymania decyzji, o której mowa w art. 16 ust. 5 rozporządzenia 2022/2065.

Tam jest więcej. 

Polecam zapoznać się też z aktem który należy wprowadzić tym rozporządzeniem

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022R2065

Każdy kraj członkowski musi wyznaczyć koordynatora, tu padło na UKE, choć fakt, mogła to być inna instytucja. 

Ludzie widzą w tym cenzurę, bo zakładają dowolność usuwania treści, gdzie pierwotnie chodzi o treści naruszające dobra osobiste jak np. wizerunek czy prawa autorskie. Tylko u nas jak zwykle zakłada się od razu nadużywanie w celach niezwiązanych z pierwotnym założeniem. 

Edit 2: powiem krótko. Ludzie, jak chcecie zacząć dyskutować o przepisach, to najpierw z nimi się zapoznajcie, a nie łykacie wszystko co piszą media i to jak was nastawiają. Tyle gadania o propagandzie, o różnych manipulacjach itd. a do źródeł dalej nie zaglądacie, tylko łapiecie jak leci.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Edit 2: powiem krótko. Ludzie, jak chcecie zacząć dyskutować o przepisach, to najpierw z nimi się zapoznajcie, a nie łykacie wszystko co piszą media i to jak was nastawiają. Tyle gadania o propagandzie, o różnych manipulacjach itd. a do źródeł dalej nie zaglądacie, tylko łapiecie jak leci.

Problemem są wypowiedzi polityków którzy równie mało wiedzą o przepisach, wypowiadają się w mass mediach, w wywiadach. Dołączają swoje opinie i czego by sami chcieli i później mamy - "Minister X chce cenuzry" :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Zelenski grał na PO już przed wyborami, bo wiedział, że PiS nie będzie rządził. Nie dziwię się, że PiS go teraz atakuje, bo przejechali się na ślepej proukraińskości.

Opublikowano (edytowane)

Zandberg to niech gęby nie otwiera, bo Razem ma tak odklejone pomysły fiskalne, że klękajcie narody xD

Cytat

Wprowadzimy sprawiedliwą i progresywną skalę podatkową. Uczciwie pracujący ludzie będą wreszcie płacić mniejsze podatki niż milionerzy żyjący z cudzej pracy.

Nie ma czegoś takiego jak "sprawiedliwa" progresja. Ja płacę wysokie zdrowotne i GUZIK z tego mam.

Serio, niech się Razem w ogóle nie odzywa na takie tematy, bo mi się nóż w kieszeni otwiera.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano (edytowane)

Gozdyra kolejny raz potwierdza, że kobiety na lewo są zaburzone.

2 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Tylko mówi o tym akurat mało znaczący Zandberg?

Lewica od początku była przeciwko kredytowi 2% i 0%. To im trzeba oddać. Zarówno PiS i PO zawsze stawały po stronie banków i deweloperki. Tyle lat minęło, a w Polsce kredyty hipoteczne nadal ze zmiennym oprocentowaniem. Całe ryzyko przenoszone na kredytobiorcę.

Edytowane przez Winter
Opublikowano
3 minuty temu, Winter napisał(a):

Gozdyra kolejny raz potwierdza, że kobiety na lewo są zaburzone.

Ale tu w czym się myli? Broni baby która akurat miała rację? Środowisko Nawrockiego to troglodyci.

Opublikowano
4 minuty temu, crush napisał(a):

Ale tu w czym się myli? Broni baby która akurat miała rację? Środowisko Nawrockiego to troglodyci.

Pani od dezinformacji puściła fejka, że Nawrocki hajlował. Potem przyznała się do pomyłki. Idąc jej tokiem rozumowania powinna zostać zwolniona z pracy za sianie dezinformacji.

Opublikowano
4 minuty temu, Winter napisał(a):

Pani od dezinformacji puściła fejka, że Nawrocki hajlował. Potem przyznała się do pomyłki. Idąc jej tokiem rozumowania powinna zostać zwolniona z pracy za sianie dezinformacji.

Trzymając się drakońskich standardów - jasne. I tu fakt, że ona by zapewne takiej pomyłki drugiej strony nie odpuściła.

Opublikowano
1 minutę temu, crush napisał(a):

Trzymając się drakońskich standardów - jasne. I tu fakt, że ona by zapewne takiej pomyłki drugiej strony nie odpuściła.

Ale to ona sama proponowała, żeby zwalniać za to ludzi. Do tego Gozdyrka ją popiera. Kolejna nawiedzona baba bez bolca, która chce cenzurować wszystko co jej się nie podoba.

Opublikowano (edytowane)

Jak nasza lewica z reguły ma mało mądrego do powiedzenia, tak dziś rano Biejat mi w wywiadzie zaimponowała stwierdzeniem, że "skoro chcemy zapewnić nietykalność ludobójcy Netanjahu to dlaczego nie zaprosić do PL Putina (z gwarancjami bezpieczeństwa naturalnie). W końcu ZSRR brało udział w wyzwoleniu Auschwitz"

Edytowane przez Klakier1984
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.01.2025 o 14:07, voltq napisał(a):

Sam fakt dyskusji o czymś co nie będzie miało miejsca i jest jakąś fantastyką uwłacza temu forum i obraża ludzką inteligencje

I jak tam ta fantastyka?, Braun oficjalnie potwierdził swój start.

Cytat

Fala komentarzy po nocnej decyzji Grzegorza Brauna. "Ale się porobiło"

W nocy ze środy na czwartek jeden z liderów Konfederacji Grzegorz Braun ogłosił, że będzie startować w wyborach prezydenckich. Decyzja ta spotkała się z reakcją polskich polityków. Partyjny kolega Brauna wicemarszałek Sejmu Krzysztof Bosak przypomina, że Konfederacja poparła Sławomira Mentzena jako swojego kandydata.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/grzegorz-braun-podjal-decyzje-fala-komentarzy-ale-sie-porobilo/7rqmmby

Edytowane przez Camis
Opublikowano
10 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Zandberg to niech gęby nie otwiera, bo Razem ma tak odklejone pomysły fiskalne, że klękajcie narody xD

Nie ma czegoś takiego jak "sprawiedliwa" progresja. Ja płacę wysokie zdrowotne i GUZIK z tego mam.

Serio, niech się Razem w ogóle nie odzywa na takie tematy, bo mi się nóż w kieszeni otwiera.

Zandberg raz ma dobre a raz złe pomysły.

Z tym co powiedział o miekszkaniach to się zgadzam. I bardzo mnie denerwuje obecny Rząd, który generalnie nic w tym temacie nie robi.

A powinien, bo jesteśmy Państwem, które jest NAJGORSZE w całej UE jeśli chodzi o mieszkalnictwo.

To wina każdych kolejnych rządów, problem jest i nie nie da się tego zepchnąć po dywan.

A z tymi pomysłami odnośnie podatków i grzebania przy nich jest jeden szkopuł.

Bogaci najczęsciej nie wykazują dochodów, więc pradopodobnie płacą nawet mniejszą zdrowotną niż ty @Kamiyanx

• Upvote 1
Opublikowano

To jeszcze niech usuną Mentzena i Wiplera i w sumie mógłbym na nich zagłosować :rotfl: