Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co to UK:

image.thumb.png.1ebc4cae91a8709d50a60fcb3dd75a9e.png

Ciekawe jestem o co chodzi, czemu Apple i czemu teraz.

A niektórzy tak na UE narzekają :E 

46 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Czy ktoś zna detale tego tematu?
Bo minę ma koleś nietęgą. Rumień i wymuszony uśmiech dla mnie, to konsternacja.

https://www.facebook.com/watch/?v=514787124965130

To jakieś bzdury. :) 

Jak nie lubię memcena to ten atak jest na ślepo i bez jakiejkolwiek wiedzy o temacie :) 

Opublikowano

Młoda musiała wyjątkowo dojrzale wyglądać skoro ktoś w sklepie sprzedał jej alkohol i nie skapną się że może mieć mniej jak 18 lat.

https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/aplikacje/16-latka-kupila-alkohol-wykorzystala-podrobiona-grafike-z-mobywatela/zhl83gp

Swoją drogą jeżeli tak prosto idzie podrobić e-dowód to ta aplikacja to jeden wielki bubel.

6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ciekawe jestem o co chodzi, czemu Apple i czemu teraz.

A niektórzy tak na UE narzekają :E 

albo na chiny że zbierają podobno dane z tik toka. xd

Opublikowano
6 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Młoda musiała wyjątkowo dojrzale wyglądać skoro ktoś w sklepie sprzedał jej alkohol i nie skapną się że może mieć mniej jak 18 lat.

https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/aplikacje/16-latka-kupila-alkohol-wykorzystala-podrobiona-grafike-z-mobywatela/zhl83gp

Swoją drogą jeżeli tak prosto idzie podrobić e-dowód to ta aplikacja to jeden wielki bubel.

albo na chiny że zbierają podobno dane z tik toka. xd

Dowód nie jest podrobiony - to tylko graficzna prezentacja dowodu. Po prostu nikt nie skanuje qr kodu z dowodu - a to jest jedyny prawidłowy sposób walidacji mDowodu. :) 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Dowód nie jest podrobiony - to tylko graficzna prezentacja dowodu. Po prostu nikt nie skanuje qr kodu z dowodu - a to jest jedyny prawidłowy sposób walidacji mDowodu. :) 

Definicja nie jedt ważna. Liczy się zamysł oszustwa... blebleble... z użyciem niepradziwego. Właśnie w tv leci. Konsekwencje prawne takie same, jak przy podrobieniu dowodu.

Opublikowano
2 godziny temu, Camis napisał(a):

konfokacap ma zwarcie i do tej pory siedzi cicho

No ale normalność wróciła. Wkońcu światem rządzą Żydzi a nie jakieś tam elgiebety :E 

1 godzinę temu, Camis napisał(a):

Nawrocki obiecuje obniżyć rachunki za prąd o 33%

Będzie reglamentował prąd?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Klasyfikowanie zdolność ludzi do głosowania, byłoby zbyt drastyczne, ale może jakieś tylko małe skierowanko, na małe badanko.
Żeby tylko odsiać prawdziwych wioskowych głupków. ;)

Każdy powinien mieć jakiś wpływ. Natomiast przypisanie każdemu głosowi wagi zależnej od posiadanego majątku, płaconych podatków, inteligencji, stanu zdrowia, wykształcenia byłoby moim zdaniem krokiem w dobrym kierunku. Musiałby taki system kształtować się stopniowo dziesiątki lat albo i setkę lat, ale ostatecznie coś takiego chroniłoby nas przed etapem gerontokracjji, który nieuchronnie nadciąga a może nawet już się rozpoczął.

5 godzin temu, voltq napisał(a):

Źycie ludzkie jest najwyższą wartością Polska, Polacy i Polki uratowali najwięcej Ukraińców i Ukrainek z wszystkich państw na ziemi

Czy ja wiem czy Polacy ich uratowali? To że im dali kasę i mieszkanie na jakiś czas za darmo, to nie znaczy, że bez tego oni by zginęli, zmarli czy w inny sposób ulegli zgładzeniu.

3 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Skoro nie mamy na nią wpływu (bo nie mamy), to tym bardziej myślmy o tym, co będzie, jeżeli się coś wykrzaczy i ci wszyscy decydenci będą... sobie daleko, a tylko my pozostaniemy w zasięgu sierpa.

Ale co konkretniej mielibyśmy robić? Myśleć, medytować i zanosić szturmy modlitewne w temacie wojny? Zatrzymać inwestycje oraz badania i ogólniej rozwój i ładować całe PKB w zbrojenia? Nie brzmi to jak racjonalna strategia postępowania. Jest taki nadmiar urzędników, że na wszystko starcza zasobów ludzkich. A pieniędzy to z zasady zawsze jest niedobór wobec chęci.

2 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Spoko. Pociągnijmy ten absurd.
Jak zamierzasz ten koncept - wróć = troskę o pracownika zrealizować?
Biura, komisariaty i urzędy będę teraz rozproszone wedle temperatury i cech metabolizmu, a nie kompetencji?
Jeżeli w biurze marketingu, siedzi kilka osób i nieszczęśliwie każda znajdzie się w innej grupie ABCD, to... pokój / zespół zostanie rozdzielony (?) i nie będą siedzieć zgodnie z kompetencjami, tylko współczynnikami metabolizmu?
Z marketingu wyleci paru gości, a w ich miejsce przyjdzie kilku panów technicznych z adekwatnym metabolizmem / optymalną temperaturą pracy, a dziewczyny z marketingu pójdą do kanciapki pań sprzątających, bo tu też będzie zbieżnie?

To jest IMO z założenia głupie = nie do wdrożenia. Oczywiście celowo drwię i przerysowuję mieszanie "klas i poziomów", ale nawet na poważnie.
Co dalej? Pół marketingu, sekretarka i pół księgowości będzie w pokoju A, a reszta marketingu, połowa księgowości i zarząd w pokoju B?
Nie ważne zadania, zespoły i kompetencje. Priorytet - temperatura w biurze - ustawowa!
Przecież to jest... absurd (?).

W tym przepisie nie chodzi o typ metabolizmu człowieka, tylko o typ pracy. Jakiego dana praca wymaga przeciętnego wydatku kalorycznego.

Edytowane przez adashi
Opublikowano
32 minuty temu, adashi napisał(a):

(...)

W tym przepisie nie chodzi o typ metabolizmu człowieka, tylko o typ pracy. Jakiego dana praca wymaga przeciętnego wydatku kalorycznego.

Doczytaj / dosłuchaj.

Po co więc personalizacja, waga, wzrost, wzory itd.?

Opublikowano (edytowane)

No, ale to jest moje zdanie od pierwszej sekundy (że to debilizm).

Co do personalizacji.

https://kadry.infor.pl/bhp/6847013,mrpips-kontrowersyjny-obowiazek-mierzenia-u-pracownikow-metabolizmu-trzeba-kupic-polskie-normy-projekt-rozporzadzenia.html

Godzinę temu, adashi napisał(a):

(...)

Na marginesie. Nie pakuj w to i nie gmatwaj, wydatku energetycznego. Metabolizm to jedno, wydatek energetyczny, to inna bajka. 

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Ze wzorków to można jedynie oszacować metabolizm spoczynkowy. Co się ma nijak do rzeczywistego wydatku energetycznego w danej pracy i niezbyt się różni u różnych ludzi. Na poziom komfortu temperaturowego przeklada się bieżący wydatek energetyczny a nie poziom metabolizmu spoczynkowego. Nie wiem co tam na tiktoku czy jutubie wymyślili, raczej mało oglądam, ale obstawiam niezrozumienie, ewentualnie jakieś błędy gramatyczne w projekcie.

Opublikowano
10 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Co do personalizacji.

https://kadry.infor.pl/bhp/6847013,mrpips-kontrowersyjny-obowiazek-mierzenia-u-pracownikow-metabolizmu-trzeba-kupic-polskie-normy-projekt-rozporzadzenia.html

Na marginesie. Nie pakuj w to i nie gmatwaj, wydatku energetycznego. Metabolizm to jedno, wydatek energetyczny, to inna bajka. 

Od strony prawnej:

To rozporządzenie narusza Konstytucję. Pracodawca nie może tak mierzyć i ważyć pracownika jak jest w rozporządzeniu. Wiem, bo pisałem o tym opinię dla klientów. 

To zniknie z tego rozporządzenia, albo sam razem z kolegami z branży rozgnieciemy je w pył przed sądem albo Urzędem Ochrony Danych Osobowych. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, trepek napisał(a):

No ale normalność wróciła. Wkońcu światem rządzą Żydzi a nie jakieś tam elgiebety :E 

Będzie reglamentował prąd?

Większość amerykańskich Żydów głosowała na Demokratów.

Opublikowano
5 minut temu, adashi napisał(a):

Ze wzorków to można jedynie oszacować metabolizm spoczynkowy. Co się ma nijak do rzeczywistego wydatku energetycznego w danej pracy i niezbyt się różni u różnych ludzi. Na poziom komfortu temperaturowego przeklada się bieżący wydatek energetyczny a nie poziom metabolizmu spoczynkowego. Nie wiem co tam na tiktoku czy jutubie wymyślili, raczej mało oglądam, ale obstawiam niezrozumienie, ewentualnie jakieś błędy gramatyczne w projekcie.

Żadnych błędów. Od podstaw spier... rzecz. Tam są nawet wzory do liczenia.

Opublikowano
13 minut temu, adashi napisał(a):

To są błędy w założeniach i niewiedza Pani Ministry co do ochrony danych osobowych :) 

Opublikowano
9 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@crush akceptowalne według? Według konstytucyjnego prawa równości wszystkich Amerykanów czy według praw człowieka? 

Przebywanie w przestrzeniach dla kobiet z powodu choroby to nie prawo człowieka. To przywilej. Przywilej którego być nie powinno.

Opublikowano
54 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Co do personalizacji.

ahh... dobra, przeczytałem parę zdań w tym linku. Moim zdaniem jest pewien poziom abstrakcji na który nie należy już marnować energii a tym bardziej go regulować. Państwo jednak nie może zajmować się absolutnie wszystkim, a tym bardziej nakładać obowiązki na kogoś, aby dbał o absolutnie wszystko (tu przedsiębiorcy). Jak by to niby miało wyglądać? Klimatyzacja 8 strefowa? Termicznie wydzielone stanowisko pracy dla każdego pracownika? Orajmy naszą konkurencyjność dalej.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, adashi napisał(a):

Ktoś ten projekt musiał chyba konsultować. Ciekawe kto. I za ile. Przecież tego typu cymbały powinny być w trybie pilnymi odsuwane od jakiejkolwiek decyzyjności.

Ten projekt aktualnie jest konsultowany - on nie wszedł w życie. Ministerstwo przedstawiło projekt i jest na etapie konsultacji. 

Tu jest projekt:

https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12392704/katalog/13102167#13102167

Jak rozwiniesz sobie punkkt 4 Opiniowanie to powinieneś widzieć opinie innych jednostek ;)

• Upvote 1