Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W okolicach Olkusza nie potrzeba imigrantów aby ludzie na siebie z nożami napadali :E Niedawno 5 osób poszkodowanych przez nożownika, rok temu żona zasztyletowała swojego ex męża. Później zabetonowała zwłoki w łazience a po miesiącu odbetonowała, poćwiartowała i zakopała w ogródku.

Dzieje się

@GordonLameman łap :)

Opublikowano (edytowane)

https://www.money.pl/gospodarka/google-zainwestuje-w-polsce-tusk-oglosil-plan-giganta-7124750592564000a.html

Czy ja dobrze rozumiem? Alphabet zamierza zainwestować w Polsce 5 mln dolców przez 5 lat w system szkoleń z AI oraz uzależnić nas od ich rozwiązań i premier zwołuje konferencję prasową, by odtrąbić wielki sukces? Je**ny Bantustan*. 

*kilka miesięcy wcześniej podobny deal dobili w Nigerii. 

Edytowane przez Lypton
  • Upvote 1
Opublikowano
40 minut temu, Lypton napisał(a):

https://www.money.pl/gospodarka/google-zainwestuje-w-polsce-tusk-oglosil-plan-giganta-7124750592564000a.html

Czy ja dobrze rozumiem? Alphabet zamierza zainwestować w Polsce 5 mln dolców przez 5 lat w system szkoleń z AI oraz uzależnić nas od ich rozwiązań i premier zwołuje konferencję prasową, by odtrąbić wielki sukces? Je**ny Bantustan*. 

To z tego wynika że traktują nas jak Nigerię :) Ciekawe jaką grupę będą szkolić :E 

Opublikowano

Już nawet największe pisowskie troll konta na X zaczynają coś przeczuwać. I powoli się odcinają od swojego bożka Trumpa.

"Może faktycznie dojdzie do zdrady" a jeszcze kilka tygodni temu pisał fanfary jak Trump zwyciężył.  

:rotfl2:

• Haha 1
Opublikowano

Camis, ale przeżywasz. W kilku wątkach naraz.

Opublikowano
1 godzinę temu, Lypton napisał(a):

Myślę, że tu chodzi o wyszkolenie sobie przede wszystkim kadr, które później będą chciały w Google pracować. Dla nich 1 mln $ rocznie to drobne a korzyści będą obustronne.

Opublikowano
9 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ale na jakiej produkcji pracuje? :)

Takiej gdzie jako tako można zarobić.

A te wszystkie drobne rzeczy, które kupujemy z Chin? 

Nie opłaca. 

Różnica między Wietnamem a Chinami jest żadna w sumie. 

Zaraz Wietnam może być Chiński :E 

Nie, nie. Musisz iść na tą produkcję zarabiać mniej. :) 

Płacić więcej to ja też mogę, to nie problem. Ale ja gówienek z Chin raczej nie kupuję. Kupują je inni, których niekoniecznie stać na więcej.

Nie, nie muszę iść na produkcję, ja mam zawód który jest bardzo potrzebny i jest na niego ogromne zapotrzebowanie. To jest praca dla ludzi bez wykształcenia i dla takich, którym kariera się nie udała. A być może w niedługim czasie dało by się w ogromnym stopniu taką produkcję zautomatyzować. Piszesz jakbyś był ekspertem a żeby przewidzieć ewentualne skutki z dużą dokładnością to byśmy musieli zasięgnąć opinii eksperta. Ty sobie gdybasz na chłopski rozum. Oczywiście, że byłoby drożej, pytanie o ile i w jakim stopniu automatyzacja by mogła zniwelować koszt produktu trafiającego do sprzedaży. Poza tym kiedyś to może być konieczne, jeśli np dojdzie do wojny  Chiny - USA. Odejście od ruskich surowców energetycznych też wydawało się niemożliwe a jednak w dużym stopniu się udało. Lepiej przejść na własną produkcję na własnych warunkach niż sponsorować rozwój chińskiej armii a później przestawiać się na własną produkcję w trybie ekspresowym. Jeśli nie da się tego zrobić w całości to trzeba chociaż przenieść do Europy produkcję kluczowych produktów jak np leki a jeszcze lepiej - kupować od nich tylko to, co postrzegamy jako chińską tandetę.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że Wietnam może zaraz być chiński? Źródło poproszę. 

A co do kupowania produktów z Chin - oni od dawna produkują mnóstwo drogich rzeczy, które w ogóle nie kojarzą się z gówienkami z plastiku najgorszej kategorii, między innymi w Chinach produkuje się iPhony czy telewizory LG. Jestem przekonany, że posiadasz wiele rzeczy wyprodukowanych w Chinach i nawet o tym nie wiesz. 

Opublikowano (edytowane)

@Kris194

No i gitara. Ale robienie z tego konferencji z premierem i budowanie od kilku dni napięcia przed ogłoszeniem "wielkiej inwestycji Google" jest śmieszne, ale w taki żałosny sposób. To powinna być notka PAPu i maks wiceminister na konfie. 

FB_IMG_1739474331844.jpg.c53a150953763228fa0442d52069bff7.jpg

Edytowane przez Lypton
  • Like 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

@Lypton No ale żeby 6 razy wklejać to samo w jednym poście, chyba pobiłeś jakiś niechlubny rekord :E

10 minut temu, Lypton napisał(a):

@Kris194

No i gitara. Ale robienie z tego konferencji z premierem i budowanie od kilku dni napięcia przed ogłoszeniem "wielkiej inwestycji Google" jest śmieszne, ale w taki żałosny sposób. To powinna być notka PAPu i maks wiceminister na konfie. 

FB_IMG_1739474331844.jpg.c53a150953763228fa0442d52069bff7.jpg

Ta kwota to raczej jakiś błąd, droższe niż 5$ to są nawet kursy na Udemy :E

Na razie wiemy tylko tyle, że (według informacji Polskiej Agencji Prasowej uzyskanych ze źródeł zbliżonych do rządu) na podstawie memorandum "strony będą pracowały nad projektami, które mają przełożyć się na miliardowe inwestycje Google w Polsce".

Czytaj więcej na https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-ile-zainwestuje-google-w-polsce-ironiczny-komentarz-ministra,nId,7911974#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)

@Kris194

I dlatego przez kilka godzin nikt tej informacji oficjalnie nie zdementował?

Domańskiemu najpewniej chodziło o te nieskonkretyzowane plany pomocy przy wdrażaniu rozwiązań AI i memorandum z PFR, które przewiduje ZBADANIE potrzeb infrastrukturalnych Polski pod inwestycje.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano
Teraz, LeBomB napisał(a):

Nie prawda. To akurat zastępca sekretarza ds. zdrowia. Sekretarzem ds. zdrowia był Xavier Becerra

Tak. Mea culpa.

No to powaga nie stanowiska, a departamentu zachowana. :E

Opublikowano
10 minut temu, Lypton napisał(a):

I dlatego przez kilka godzin nikt tej informacji oficjalnie nie zdementował?

a co tu dementować, jak to memorandum tylko, a nie żadna umowa?

Cytat

memorandum «pismo dyplomatyczne bez adresu, podpisu i pieczęci, przedstawiające najczęściej poglądy rządu na sprawy będące przedmiotem rokowań»

Tu jedyną niepotrzebną rzeczą było robienie z tego konferencji prasowej.

Opublikowano (edytowane)

Inwestycja w szkolenia i memorandum to są dwie oddzielne kwestie. 

I tak, rozchodzi się o robienie z tego wielkiego wydarzenia, o czym pisałem w 2 wcześniejszych postach. 

Edytowane przez Lypton