Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Przede wszystkim nigdy uczciwie nie pracował, co go obciąża dla wszystkich liberałów.

Ja ciągle mam z tego bekę, że on ma być receptą na zło dla pracowników i przedsiębiorców, a nie był ani jednym, ani drugim.

A nie czekaj - był instruktorem windsurfingu :E 

Opublikowano

Oto przepis na przegrywanie kolejnych wyborów przez KO... Kładą na stole w przestrzeni medialnej między innymi 8,5% po to żeby dać ostateczni 5,5%. Teraz miliony wkur... emerytów pójdzie na wybory + zapamięta na przyszłe... Po h. dawali dziennikarzom propozycje 8,5% ??? Gęba na kłódkę powinna być jak nie mieli tyle kasy.... PiS nigdy nie popełnił takiego błędu.

https://www.money.pl/emerytury/zus-potwierdza-takie-beda-podwyzki-kazdy-emeryt-dostanie-decyzje-7126155839011648a.html

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, hubio napisał(a):

PiS nigdy nie popełnił takiego błędu.

Popełnił, jak Kaczor pomylił brutto z netto przy waloryzacji.

Pamięć złotej rybki? xD

Przecież to było z 1,5 roku temu

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja ciągle mam z tego bekę, że on ma być receptą na zło dla pracowników i przedsiębiorców, a nie był ani jednym, ani drugim.

Oj tam, oj tam. Prezesem Fundacji Wolności Gospodarczej (przydupasy balcerowiczowskiego FOR) jest łebek, który w życiu przepracował pół roku - w pizzerii i szkole tańca u starych. 

Libki lubią teoretyków. 

Edytowane przez Lypton
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kamiyanx napisał(a):

Popełnił, jak Kaczor pomylił brutto z netto przy waloryzacji.

Pamięć złotej rybki? xD

No tak, ale przecież tyle wypłacili ile kaczor obiecał czyż nie?.

A że kosztowało to dodatkowo kilka miliardów to kto tam by się u pisiorów przejmował. 

Edytowane przez Camis
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 14.02.2025 o 15:19, LeBomB napisał(a):

Dlatego potrzebne jest, by ktoś, kto się zna na prowadzeniu takiego biznesu, powiedział wprost, które regulacje hamują rozwój i działanie PP.

Jeśli chodzi o PP to ja straciłem nadzieję i widzę jedynie jedną drogę tak samo jak w przypadku górnictwa - prywatyzacja, innego, trwałego rozwiązania nie ma.

Opublikowano
2 godziny temu, Kamiyanx napisał(a):

@Camis Ja tam byłbym za tym, że zacząć mówić ludziom prawdę, na co nas stać, a na co nie.

Większość społeczeństwa i tak nie zrozumie. Większość sobie weźmie pod uwagę np. że płaci podatków miesięcznie np. 1000 zł (nie weźmie pod uwagę podatku VAT w towarach), pomnoży to na oko przez około 20 milionów osób w wieku 20-70 lat, wyjdzie im kwota gdzie palcem zera będą musieli policzyć, żeby ogarnąć że to 20 miliardów, przeliczą to wyłącznie w perspektywie własnych bieżących potrzeb, na zasadzie "co ja bym mógł mieć za tyle forsy" i stwierdzą, że państwo powinno im wszystko z tych podatków dać. Od mieszkania, przez samochód, po codzienne utrzymanie, a to co zarabiają mogliby wydawać na pierdoły. 

Ludzie nie mają pojęcia o skali finansów państwa i kosztach.

1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Jeśli chodzi o PP to ja straciłem nadzieję i widzę jedynie jedną drogę tak samo jak w przypadku górnictwa - prywatyzacja, innego, trwałego rozwiązania nie ma.

To się okaże, zobaczymy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Z Pocztą jest ciekawy temat, bo kuleje tylko tradycyjna. Pocztex jako usługa PP działa git. Nawet w Smarcie jest i mają współpracę na Czechy i Słowację z Packetą.

4 godziny temu, hubio napisał(a):

No i przegrali wybory.... :rotfl:

PiS to raczej przez migrantów wtopił. Koalicja dobrze zagrała z tym orędziem marszałka Senatu.

Opublikowano
33 minuty temu, LeBomB napisał(a):

To się okaże, zobaczymy.

A co się okaże? Nawet jak obecna ekipa postawi PP na nogi to przyjdzie taka szarańcza jak wcześniej, która prawie wykończyła PKP Cargo i wrócimy do punktu wyjścia...

• Upvote 1
Opublikowano
30 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Hehe. Gdzie teraz są lokalni fani Trumpa? :) 

Nie jestem ani lokalnym ani nielokalnym fanem Trumpa, ale przypominam, że przed wojną Polacy nie mieli specjalnej spiny z ruskimi... Podróżowali, bratali się . Polacy mieli wg sondaży wysoki stopień sympatii w rosji. Można włączyć choćby filmy z kanałów podróżniczych sprzed 2022 r. Tak samo w Europie, szczególnie Niemczech czy UK gdzie nawet Chelsea była Abramowicza... putin uważał i uważa Ukrainę za swoją strefę wpływów. USA i UE pokazały mu, że nie i teraz jest jak jest... ale sięgając wcześniej było zupełnie inne nastawienie... Owszem część publicystów ubolewała, że rosja nie ma takiej strefy wpływów jak ZSRR ale nikt absolutnie nie chciał wojny z NATO czy kwestionował polskie granice... Jakby nie patrzeć - Ukraina wciągnęła Europę i USA w tą wojnę... Takie jest moje zdanie.

• Confused 5
Opublikowano

@hubio Żyjesz w jakiejś specyficznej rzeczywistości, daleko odległej od realnej sytuacji Polski.

P.S. Co powiesz gdy ruskie napadną na Państwa Bałtyckie, które też uważają za swoją strefę wpływów?

Przy okazji na Polskę, atakując Przesmyk Suwalski.

No i wreszcie Polskę w całości, bo też nas uważają za swoją strefę wpływów.

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman otóż nie... rosja zaatakowała Ukrainę ale nie prosiła się o naszą pomoc, a UKR owszem dlatego to ona nas wciągnęła... Wykładnie logiczno - językowa :) A w czasie IIWŚ mieliśmy podpisane układy sojusznicze, militarne z UK i Francją a z tego co mi wiadomo z UKR nic takiego nie było :) 

@Badalamann odpisałem już w innym temacie, że nie sądzę aby tak się stało. Jak ten pokój będzie zawarty to zapraszam jesienią/zimą co pisałeś do zacytowania moich i waszych postów.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
2 minuty temu, hubio napisał(a):

@GordonLameman otóż nie... rosja zaatakowała Ukrainę ale nie prosiła się o naszą pomoc, a UKR owszem dlatego to ona nas wciągnęła... Wykładnie logiczno - językowa :) A w czasie IIWŚ mieliśmy podpisane układy sojusznicze, militarne z UK i Francją a z tego co mi wiadomo z UKR nic takiego nie było :) 

@Badalamann odpisałem już w innym temacie, że nie sądzę aby tak się stało. Jak ten pokój będzie zawarty to zapraszam jesienią/zimą co pisałeś do zacytowania moich i waszych postów.

Ukraina miała memorandum budapesztańskie. Sprawdź co to.

To nie jest wykładnia logiczno- językowa, a po prostu brak wiedzy w zakresie tego jakie gwarancje terytorialne miała Ukraina.

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ukraina miała memorandum budapesztańskie. Sprawdź co to.

To nie jest wykładnia logiczno- językowa, a po prostu brak wiedzy w zakresie tego jakie gwarancje terytorialne miała Ukraina.

Memorandum nie było żadnym sojuszem. To było pisemko w którym UK i USA zagwarantowało że nie zaatakuje Ukrainy, a nie że jeśli ktoś zaatakuje Ukrainę to oni ich obronią. Dużo osób myli te dwie kwestie i uznaje memorandum jako wezwanie do obrony Ukrainy za głowice atomowe, co jest błędem. 

Opublikowano
11 godzin temu, hubio napisał(a):

przed wojną Polacy nie mieli specjalnej spiny z ruskimi... Podróżowali, bratali się . Polacy mieli wg sondaży wysoki stopień sympatii w rosji.

Wysoki stopień? wg. badań nawet przed wojną, zawsze 3-4 miejsce od końca. 

Przed wojną to tylko cyganie i arabowie byli niżej notowani jeżeli chodzi o stosunki Polaków do innych narodów. Od czasu wojny Rosja jest na samym dnie.  

• Confused 1
  • Upvote 5