LeBomB 2 156 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 2 godziny temu, Kamiyanx napisał(a): @Camis Ja tam byłbym za tym, że zacząć mówić ludziom prawdę, na co nas stać, a na co nie. Większość społeczeństwa i tak nie zrozumie. Większość sobie weźmie pod uwagę np. że płaci podatków miesięcznie np. 1000 zł (nie weźmie pod uwagę podatku VAT w towarach), pomnoży to na oko przez około 20 milionów osób w wieku 20-70 lat, wyjdzie im kwota gdzie palcem zera będą musieli policzyć, żeby ogarnąć że to 20 miliardów, przeliczą to wyłącznie w perspektywie własnych bieżących potrzeb, na zasadzie "co ja bym mógł mieć za tyle forsy" i stwierdzą, że państwo powinno im wszystko z tych podatków dać. Od mieszkania, przez samochód, po codzienne utrzymanie, a to co zarabiają mogliby wydawać na pierdoły. Ludzie nie mają pojęcia o skali finansów państwa i kosztach. 1 godzinę temu, Kris194 napisał(a): Jeśli chodzi o PP to ja straciłem nadzieję i widzę jedynie jedną drogę tak samo jak w przypadku górnictwa - prywatyzacja, innego, trwałego rozwiązania nie ma. To się okaże, zobaczymy.
Kamiyanx 1 252 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 1 godzinę temu, Kris194 napisał(a): Jeśli chodzi o PP to ja straciłem nadzieję i widzę jedynie jedną drogę tak samo jak w przypadku górnictwa - prywatyzacja, innego, trwałego rozwiązania nie ma. Z Pocztą jest ciekawy temat, bo kuleje tylko tradycyjna. Pocztex jako usługa PP działa git. Nawet w Smarcie jest i mają współpracę na Czechy i Słowację z Packetą. 4 godziny temu, hubio napisał(a): No i przegrali wybory.... PiS to raczej przez migrantów wtopił. Koalicja dobrze zagrała z tym orędziem marszałka Senatu.
Kris194 4 848 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 33 minuty temu, LeBomB napisał(a): To się okaże, zobaczymy. A co się okaże? Nawet jak obecna ekipa postawi PP na nogi to przyjdzie taka szarańcza jak wcześniej, która prawie wykończyła PKP Cargo i wrócimy do punktu wyjścia... 1
TheMr. 2 865 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 Można już głosować na debila roku? 1
GordonLameman 9 185 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 Hehe. Gdzie teraz są lokalni fani Trumpa? 1
crush 3 575 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 58 minut temu, Kris194 napisał(a): Nawet jak obecna ekipa No to nie ma o czym mówić bo nie postawi.
hubio 1 283 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 30 minut temu, GordonLameman napisał(a): Hehe. Gdzie teraz są lokalni fani Trumpa? Nie jestem ani lokalnym ani nielokalnym fanem Trumpa, ale przypominam, że przed wojną Polacy nie mieli specjalnej spiny z ruskimi... Podróżowali, bratali się . Polacy mieli wg sondaży wysoki stopień sympatii w rosji. Można włączyć choćby filmy z kanałów podróżniczych sprzed 2022 r. Tak samo w Europie, szczególnie Niemczech czy UK gdzie nawet Chelsea była Abramowicza... putin uważał i uważa Ukrainę za swoją strefę wpływów. USA i UE pokazały mu, że nie i teraz jest jak jest... ale sięgając wcześniej było zupełnie inne nastawienie... Owszem część publicystów ubolewała, że rosja nie ma takiej strefy wpływów jak ZSRR ale nikt absolutnie nie chciał wojny z NATO czy kwestionował polskie granice... Jakby nie patrzeć - Ukraina wciągnęła Europę i USA w tą wojnę... Takie jest moje zdanie. 5
GordonLameman 9 185 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 Rosja wciągnęła w wojnę. Nie Ukraina. To tak jakbyś napisał, że Polska wciągnęła Francję, UK i USA do drugiej wojny światowej… 9
Badalamann 1 078 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 @hubio Żyjesz w jakiejś specyficznej rzeczywistości, daleko odległej od realnej sytuacji Polski. P.S. Co powiesz gdy ruskie napadną na Państwa Bałtyckie, które też uważają za swoją strefę wpływów? Przy okazji na Polskę, atakując Przesmyk Suwalski. No i wreszcie Polskę w całości, bo też nas uważają za swoją strefę wpływów.
hubio 1 283 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 (edytowane) @GordonLameman otóż nie... rosja zaatakowała Ukrainę ale nie prosiła się o naszą pomoc, a UKR owszem dlatego to ona nas wciągnęła... Wykładnie logiczno - językowa A w czasie IIWŚ mieliśmy podpisane układy sojusznicze, militarne z UK i Francją a z tego co mi wiadomo z UKR nic takiego nie było @Badalamann odpisałem już w innym temacie, że nie sądzę aby tak się stało. Jak ten pokój będzie zawarty to zapraszam jesienią/zimą co pisałeś do zacytowania moich i waszych postów. Edytowane 17 Lutego 2025 przez hubio
GordonLameman 9 185 Opublikowano 17 Lutego 2025 Opublikowano 17 Lutego 2025 2 minuty temu, hubio napisał(a): @GordonLameman otóż nie... rosja zaatakowała Ukrainę ale nie prosiła się o naszą pomoc, a UKR owszem dlatego to ona nas wciągnęła... Wykładnie logiczno - językowa A w czasie IIWŚ mieliśmy podpisane układy sojusznicze, militarne z UK i Francją a z tego co mi wiadomo z UKR nic takiego nie było @Badalamann odpisałem już w innym temacie, że nie sądzę aby tak się stało. Jak ten pokój będzie zawarty to zapraszam jesienią/zimą co pisałeś do zacytowania moich i waszych postów. Ukraina miała memorandum budapesztańskie. Sprawdź co to. To nie jest wykładnia logiczno- językowa, a po prostu brak wiedzy w zakresie tego jakie gwarancje terytorialne miała Ukraina. 1
TheMr. 2 865 Opublikowano 18 Lutego 2025 Opublikowano 18 Lutego 2025 10 godzin temu, GordonLameman napisał(a): Ukraina miała memorandum budapesztańskie. Sprawdź co to. To nie jest wykładnia logiczno- językowa, a po prostu brak wiedzy w zakresie tego jakie gwarancje terytorialne miała Ukraina. Memorandum nie było żadnym sojuszem. To było pisemko w którym UK i USA zagwarantowało że nie zaatakuje Ukrainy, a nie że jeśli ktoś zaatakuje Ukrainę to oni ich obronią. Dużo osób myli te dwie kwestie i uznaje memorandum jako wezwanie do obrony Ukrainy za głowice atomowe, co jest błędem.
Voodoo2 964 Opublikowano 18 Lutego 2025 Opublikowano 18 Lutego 2025 11 godzin temu, hubio napisał(a): przed wojną Polacy nie mieli specjalnej spiny z ruskimi... Podróżowali, bratali się . Polacy mieli wg sondaży wysoki stopień sympatii w rosji. Wysoki stopień? wg. badań nawet przed wojną, zawsze 3-4 miejsce od końca. Przed wojną to tylko cyganie i arabowie byli niżej notowani jeżeli chodzi o stosunki Polaków do innych narodów. Od czasu wojny Rosja jest na samym dnie. 1 5
Szambo 641 Opublikowano 18 Lutego 2025 Opublikowano 18 Lutego 2025 Jakbym ja chciał jako Obywatel odwołać takiego Ministra Paszyka za działanie na szkodę społeczeństwa to jest do tego jakaś droga? Zbieranie podpisów itd.? Czy tylko mogę patrzyć jak ten szkodnik robi lachę kamratom z mieszkankami?
GordonLameman 9 185 Opublikowano 18 Lutego 2025 Opublikowano 18 Lutego 2025 (edytowane) 10 minut temu, Szambo napisał(a): Jakbym ja chciał jako Obywatel odwołać takiego Ministra Paszyka za działanie na szkodę społeczeństwa to jest do tego jakaś droga? Zbieranie podpisów itd.? Czy tylko mogę patrzyć jak ten szkodnik robi lachę kamratom z mieszkankami? Nie Te dopłaty na rynku wtórnym nie wydają się aż tak głupie. Kasa nie poleci do deweloperów- bo jak? Gdyby mądrze zarządzać limitem w miejscowości to mogłoby to mieć jakiś sens. Zastanawiam się czy tak ogólnie dopłaty są potrzebne, ale pewnej części będzie w każdych warunkach kupić mieszkanie. A to może pomóc. Edytowane 18 Lutego 2025 przez GordonLameman
Gość Opublikowano 18 Lutego 2025 Opublikowano 18 Lutego 2025 9 minut temu, Szambo napisał(a): Jakbym ja chciał jako Obywatel odwołać takiego Ministra Paszyka za działanie na szkodę społeczeństwa to jest do tego jakaś droga? Zbieranie podpisów itd.? Czy tylko mogę patrzyć jak ten szkodnik robi lachę kamratom z mieszkankami? Chcieliscie Usmiechnietej Polski to macie.
TheMr. 2 865 Opublikowano 18 Lutego 2025 Opublikowano 18 Lutego 2025 (edytowane) Wydawać głupie nie są. Tylko trochę głupie. Mniej głupie niż 2% BK albo 0%. Oczywiście ceny na rynku wtórnym odbiją się na rynku pierwotnym. Edytowane 18 Lutego 2025 przez TheMr.
GordonLameman 9 185 Opublikowano 18 Lutego 2025 Opublikowano 18 Lutego 2025 1 godzinę temu, TheMr. napisał(a): Memorandum nie było żadnym sojuszem. To było pisemko w którym UK i USA zagwarantowało że nie zaatakuje Ukrainy, a nie że jeśli ktoś zaatakuje Ukrainę to oni ich obronią. Dużo osób myli te dwie kwestie i uznaje memorandum jako wezwanie do obrony Ukrainy za głowice atomowe, co jest błędem. Tak, jasne - ale na mocy tego dokumentu również Rosja zobowiązała się do szanowania suwerenności i terytorium Ukrainy, a dodatkowo zwracam uwagę na punkt: Cytat 4. Federacja Rosyjska, Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz Stany Zjednoczone Ameryki potwierdzają swoje zaangażowanie w poszukiwanie natychmiastowych działań Rady Bezpieczeństwa Narodów Zjednoczonych celem dostarczenia pomocy Ukrainie, jako Państwu Nienuklearnemu stronie Układu o Nierozprzestrzenianiu Broni Jądrowej, gdyby Ukraina stała się ofiarą aktu agresji lub obiektem groźby agresji, w których stosowana jest broń jądrowa; Groźby były 1
TheMr. 2 865 Opublikowano 18 Lutego 2025 Opublikowano 18 Lutego 2025 No i pomoc była, ale w jakim wymiarze? No to dokument już tego nie przewidział. W dodatku ONZ jako gwarant? Gdzie agresor w dalszym ciągu siedzi i sączy swoje spojrzenie na świat? No wierzyć Rosji Dlatego memorandum po części zadziałało, a wszystkie blefy Putina zostały olane. Tylko nadal, to nie był sojusz czy gwarant bezpieczeństwa na poziomie takim, że wybuchłaby III wojna światowa gdyby Ukraina takie gwarancje posiadała.
GordonLameman 9 185 Opublikowano 18 Lutego 2025 Opublikowano 18 Lutego 2025 Jasne, ale jest to powód dla którego kraje-sygnatariusze miały zobowiązanie do pomocy. Ja w ogóle nie zgadzam się fundamentalnie z twierdzeniem, że prośba o pomoc ofiary agresji to „wciąganie w wojnę”. 2
Szambo 641 Opublikowano 18 Lutego 2025 Opublikowano 18 Lutego 2025 19 minut temu, GordonLameman napisał(a): Nie Te dopłaty na rynku wtórnym nie wydają się aż tak głupie. Kasa nie poleci do deweloperów- bo jak? Gdyby mądrze zarządzać limitem w miejscowości to mogłoby to mieć jakiś sens. Tymi limitami będą zarządzać lokalni Watażkowie. Dla mnie efekt jest prosty do przewidzenia. Rudery w rozpadających się blokach będą zamiast za 8k sprzedawane za 10k za m2. 1
Badalamann 1 078 Opublikowano 18 Lutego 2025 Opublikowano 18 Lutego 2025 3 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Ja w ogóle nie zgadzam się fundamentalnie z twierdzeniem, że prośba o pomoc ofiary agresji to „wciąganie w wojnę”. Tego typu teksty o wciąganiu w wojnę, poprzez pomoc napadniętemu przez ruskich bandytów, to juz wręcz slogany z proruskiej propagandy. Od samego początku 2022 ruska propaganda używała tego argumentu, za każdym razem gdy szła nowa broń, amunicja, szkolenia itd. 3
huudyy 3 106 Opublikowano 18 Lutego 2025 Opublikowano 18 Lutego 2025 (edytowane) 40 minut temu, GordonLameman napisał(a): Te dopłaty na rynku wtórnym nie wydają się aż tak głupie. Kasa nie poleci do deweloperów- bo jak? Gdyby mądrze zarządzać limitem w miejscowości to mogłoby to mieć jakiś sens. Są zajebiście głupie biorąc pod uwagę, że każda gmina będzie mogła ustalać własne ceny uchwałą więc wiadomo, że lokalna kasta się obłowi - masz przykład chociażby Poznania, gdzi już teraz metr odtworzeniowy deweloperki ustalili wyżej niż w Wwa Do tej pory nie wiem, dlaczego KO bawi się ciągle w dotowanie deweloperów - oni są aż tak mocno umoczeni czy co? Przecież to jest główny polaryzator wśród młodych wyborców... Edytowane 18 Lutego 2025 przez huudyy 2
Szambo 641 Opublikowano 18 Lutego 2025 Opublikowano 18 Lutego 2025 5 minut temu, huudyy napisał(a): Do tej pory nie wiem, dlaczego KO bawi się ciągle w dotowanie deweloperów - oni są aż tak mocno umoczeni czy co? Przecież to jest główny polaryzator wśród młodych wyborców... No dla mnie to główny powód dla którego nie pójdę w II turze głosować na Francuzika... i tym bardziej Gym Obywatela. KO jest strasznie durne... No bo wyborcy PiS wiadomo, że na ogół nie są zbyt spostrzegawczy i rozumni. Ale qrde wyborcy KO to nie są aż tak bezrozumni, że nie widzą, że chcą napchać kasę starym dziadom kosztem młodych pracowitych. 1
Rekomendowane odpowiedzi