Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Amerykański prezydent nie uspokaja sytuacji. W serwisie Truth Social napisał: "Powinniśmy poświęcać mniej czasu na martwienie się o Putina, a więcej na martwienie się o imigranckie gangi gwałcicieli, baronów narkotykowych, morderców i ludzi z zakładów psychiatrycznych wjeżdżających do naszego kraju — abyśmy nie skończyli jak Europa!".

Tymczasem dzis w Niemczech:

"Samochód wjechał w ludzi w Mannheim. Jest wielu rannych oraz śmiertelne ofiary"

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Wyższa już nie będzie, bo się zmienia kultura picia. Browarnikom bym doradził dostosować się do rynku i robić mniej szczyn, których młodsi nie chcą kupować.

Nie chcę zbyt mocno się zagłębiać w temat bo to nie wątek na to ale ostatnio w biedrze na promocji kupiłem piwo marki "Żywiec" i aż trudno opisać jak bardzo poleciało na jakości i zaznaczam, że to nie było piwo a'la Pentium - trzymane pięć lat w szafie. Wielkie koncerny chyba zapomniały jak się dostały na szczyt, że to nie dzięki maksymalizacji zysków. Jakbym miał pić takie "piwo" to już bym wolał wcale nie pić.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

https://tvn24.pl/polska/rusza-sledztwo-dotyczace-zbrodni-vat-w-pkol-st8332013

Cytat

Prokuratura wszczęła śledztwo dotyczące podejrzenia, że prezes Polskiego Komitetu Olimpijskiego Radosław Piesiewicz mógł popełnić tak zwaną zbrodnię VAT - wynika z nieoficjalnych informacji tvn24.pl. W śledztwie nadzorowanym przez Prokuraturę Regionalną w Gdańsku weźmie udział Krajowa Administracja Skarbowa, a także Centralne Biuro Antykorupcyjne.

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, Kris194 napisał(a):

Nie chcę zbyt mocno się zagłębiać w temat bo to nie wątek na to ale ostatnio w biedrze na promocji kupiłem piwo marki "Żywiec" i aż trudno opisać jak bardzo poleciało na jakości i zaznaczam, że to nie było piwo a'la Pentium - trzymane pięć lat w szafie. Wielkie koncerny chyba zapomniały jak się dostały na szczyt, że to nie dzięki maksymalizacji zysków. Jakbym miał pić takie "piwo" to już bym wolał wcale nie pić.

Ja jak spożywałem więcej alkoholu to tylko raz kupiłem piwo promocyjne w biedrze czy lidlu i powiedziałem nigdy więcej, to samo z tymi dziwnymi pojemnościami ... nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale te hipermarketowe piwa to wuj się różnią smakiem od takich ze zwykłego sklepu...  

Opublikowano
Godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Ja jak spożywałem więcej alkoholu to tylko raz kupiłem piwo promocyjne w biedrze czy lidlu i powiedziałem nigdy więcej, to samo z tymi dziwnymi pojemnościami ... nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale te hipermarketowe piwa to wuj się różnią smakiem od takich ze zwykłego sklepu...  

Ale to nie jest zadna nowosc - chyba niemal kazdy produkt X, ktory jest dostepny na wolnym rynku, a sprzedawany w markecie z dopiskiem wyprodukowano dla (biedra/lidl/cokolwiek innego), szczegolnie w innej wadze/pojemnosci, jest jakos modyfikowany w produkcji, zeby kasa sie zgadzala :)

Ale tez jest przypadek Coca-coli, mamy kilka zakladow produkujacych i po oznaczeniach mozesz to sprawedzic. Jest roznica miedzy fabem A, a fabem B nawet w PL. O wariantach zagranicznych nawet nie ma co mowic. Zwykla CC z Tajwanu, niedosc ze bardziej gazowana, to smakowala jak nasza CC waniliowa :E

• Like 1
Opublikowano

Ja tutaj się odnoszę do normalnych koncerniaków, a te o innych pojemnościach tylko tak dodałem. Nic nie jest napisane że wyprodukowano dla lidla/biedry itp :) Jeszcze kiedyś x lat temu na sylwestra uznaliśmy że może nam gorzoła braknąć, a że stare czasy każdy grosz się liczył to zakupiliśmy w biedrze litr wyborowej(jak dobrze kojarzę) to rano cała zamarznięta była... I sam wiem jak to u mnie w robocie wygląda ;) początek produkcji idzie do niemiec, środek do szwecji , a końcówka do hiszpanii :P 

Z tymi browarami jest pewnie tak samo czyli zlewy trafiają właśnie do hipermarketów i później się dziwić że 12 + 12 gratis... i jeszcze to kupują...

Opublikowano
7 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Wyższa już nie będzie, bo się zmienia kultura picia. Browarnikom bym doradził dostosować się do rynku i robić mniej szczyn, których młodsi nie chcą kupować.

Sam piję okazjonalnie i to raczej jakieś konkretne browarki za minimum 12 zł. Craftowe.

Wyższa nie będzie, a browary już dawno dostosowały się do rynku. Masz niesamowity wybór począwszy od tanich i mocnych mózgojebów, aż po uczciwe piwa no i coś z "wyższej" półki. 

Tutaj nie ma co dostosowywać, bo popłuczyny na rynku również muszą istnieć i swoich odbiorców mieć będą, aczkolwiek to w tym segmencie zepewne sprzedaż będzie dołować. 

Generalnie ten rynek jest już tak nasycony i różnorodny, że ciężko wymyślić coś nowego

• Upvote 1
Opublikowano
39 minut temu, zdunzdun napisał(a):

Wyższa nie będzie, a browary już dawno dostosowały się do rynku. Masz niesamowity wybór począwszy od tanich i mocnych mózgojebów, aż po uczciwe piwa no i coś z "wyższej" półki. 

Tutaj nie ma co dostosowywać, bo popłuczyny na rynku również muszą istnieć i swoich odbiorców mieć będą, aczkolwiek to w tym segmencie zepewne sprzedaż będzie dołować. 

Generalnie ten rynek jest już tak nasycony i różnorodny, że ciężko wymyślić coś nowego

Browary będą lobbować za zluzowaniem ograniczeń w reklamie piwa. Polecam obserwować :) 

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Browary będą lobbować za zluzowaniem ograniczeń w reklamie piwa. Polecam obserwować :) 

W sumie producenci wódki od dawna cisną kampanię, że "każdy alkohol szkodzi", głównie przeciwko piwu.

• Upvote 2
Opublikowano
12 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Ale browary alkoholowe. Trendu to nie zmieni, większość osób kupuje i pije 0%. 
I to nawet dobrze. 👍 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
31 minut temu, TheMr. napisał(a):

Ale browary alkoholowe. Trendu to nie zmieni, większość osób kupuje i pije 0%. 
I to nawet dobrze. 👍 

Mogę wiedzieć skąd masz takie dane? Tak z poprzednich lat kojarzę że piwa bezalkoholowe to było kilka % sprzedaży całości piwa.

Opublikowano
W dniu 2.03.2025 o 09:37, TheMr. napisał(a):

77 milionów debili wybrało sobie prezydenta :) 

Postawił już krzyżyk na Ukrainie, a teraz stawia krzyżyk na Tajwan :E. Rosja i Chiny, tam się korki z szampanów wystrzeliwują.

W dniu 2.03.2025 o 16:23, ghostdog napisał(a):

Ktoś oglądał wystąpienie programowe obywatelskiego. Rzuciłem tylko okiem i widziałem hasło przewodnie "normalność" i salę PiSowców.

"Obywatelski", a tak naprawdę kandydat PiS-u, do czego w ostatnich dniach sam Kaczy się przyznał, że Nawrocki to ich kandydat. Wiewiórki mówią, że temat podmiany Nawrockiego na kogoś innego z PiS-u, gdyż rozważany ten pomysł był z powodu braku gwarancji na wygraną Nawrockiego w tych wyborach, praktycznie upadł. Chyba doszli do wniosku, że zostało już za mało czasu, a jeśli by podmienili na kogoś innego, możliwie jak najmniej umoczonego, to wyborów i tak im nie wygra. Będą grali na wywołanie chaosu bądź na to, że Sąd Najwyższy przy pomocy neosędziów unieważni te wybory przed sierpniem, gdyż według ich wybory były nieuczciwe, a pieniędzy uchwalonych przez PKW nie dostali 8:E.

Opublikowano
45 minut temu, Badalamann napisał(a):

@TheMr. Sam dałeś analizę, potwierdzająca to co pisałem. Piwa 0% mają 7,5% udziału w rynku. To bardzo daleko od większości ;)

Z 1% do 7.5% w 4-5 lat? Patrzę na trend, a nie obecny rynek. Patrząc na moich znajomych i nastroje to alkohol odchodzi do lamusa, i to widać. I tutaj nie chodzi już o cenę piwa. 
Nie zdziwi mnie 20% wzrostu w tym roku, a kolejne spadki piwa alkoholowego. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@TheMr. Nie no, pisałeś że większość kupuje i pije piwa 0%. To opis czasu rzeczywistego a nie wizja przyszłości. A udział tych piw w całości nie przekracza 10%.

Oczywiste że są i jeszcze jakiś czas będą wzrosty. Jednak ciężko prognozować do jakiego poziomu.

Kiedyś jak ktoś prowadził to nie pił, dziś może piwa 0%. Choć to masa kalorii, a efektów alkoholu brak.

To samo z spadkami sprzedaży alkoholu. Ilość ludzi w wieku pozwalającym pić też spada, więc ciężko powiedzieć na ile spada spożycie na mogącego pić. Choć po młodym pokoleniu patrząc to faktycznie nieco mniej alko a więcej marihuany i innych narkotyków.

Edytowane przez Badalamann
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Badalamann napisał(a):

Kiedyś jak ktoś prowadził to nie pił, dziś może piwa 0%. Choć to masa kalorii, a efektów alkoholu brak.

Jak zamiast piwa weźmiesz kolę to też będzie masa kalorii. A dietetycznie alkohol akurat sporo psuje, bo metabolicznie ma priorytet przed węglowodanami, tzn pijąc zwykłe piwo najpierw spalasz %, a kalorie z karbo idą w oponkę. Przynajmniej tak mi kiedyś tłumaczyli.

Ale znowu rozjeżdżam piwem wątek polityczny :E

No i oczywiście łatwiej urosnąć mając 2% udziału niż 50% :D Ale tez fajnie, że wybierając bezalkoholowe już nie jesteś dziwakiem i jest całkiem spory wybór, a nie jakieś Karmi jak to kiedyś bywało.

Edytowane przez 209458