Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Camis napisał(a):

Problem to jest taki że w 2027 albo wcześniej na 90% PIS wraca w połączeniu z konforuskimi. 

Wtedy już tak się zabetonują że koalicja dopiero zobaczy co to reżim. 

No to mają ich powsadzać z tego powodu bezprawnie? W niczym by się wtedy nie różnili i już teraz miałbyś Rosję tutaj.

A co do wyborów – AfD pewnie też wjeżdża na pełnej w następnych wyborach. Le Pen we Francji też. Potem albo wojna w tym regionie, albo ogólnie III wojna światowa.

No ale nie ma co się mazać. Dobrze już było.

Pytanie tylko, co się stanie po tym wielkim "resecie". Bo ani klimat nie jest w dobrym stanie, ani demografia.

Tak btw, ja uważam, że brunatni wrócą nawet w takim wariancie, że Tusk perfekcyjnie rządzi. Nie mamy do tej pory skutecznych metod na walkę z dezinformacją. W ogóle nie wiadomo, czy na X/FB czytasz legitną informację, czy scam. Sam postujący często coś tylko powtarza. Ale w sumie też nie mam pomysłu, jak to obejść.

W Rumunii macie dobry przykład, jak to niestety działa.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano

Problemem Koalicji jest niedowożenie obietnic i niemoc, niechęć do ich wykonania.

PIS na początku swoich rządów spełnił flagowe.
Oni nic nie mogą i cały czas wiatr w oczy ale nawet nie dali aborcji czy związków partnerskich prezydentowi do zawetowanie bo okazało się że w koalicji nie ma klimatu na takie zmiany.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
56 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Nie mamy do tej pory skutecznych metod na walkę z dezinformacją.

Przecież KO nie chce z tym walczyć, czemu do tej pory nie ma rzecznika rządu który m.in na X by prostował te fejki?. 
Przecież oni przestaną rządzić przez swoją głupotę.

• Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, Kamiyanx napisał(a):

No to mają ich powsadzać z tego powodu bezprawnie? W niczym by się wtedy nie różnili i już teraz miałbyś Rosję tutaj.

A co do wyborów – AfD pewnie też wjeżdża na pełnej w następnych wyborach. Le Pen we Francji też. Potem albo wojna w tym regionie, albo ogólnie III wojna światowa.

No ale nie ma co się mazać. Dobrze już było.

Pytanie tylko, co się stanie po tym wielkim "resecie". Bo ani klimat nie jest w dobrym stanie, ani demografia.

Tak btw, ja uważam, że brunatni wrócą nawet w takim wariancie, że Tusk perfekcyjnie rządzi. Nie mamy do tej pory skutecznych metod na walkę z dezinformacją. W ogóle nie wiadomo, czy na X/FB czytasz legitną informację, czy scam. Sam postujący często coś tylko powtarza. Ale w sumie też nie mam pomysłu, jak to obejść.

W Rumunii macie dobry przykład, jak to niestety działa.

Nie może być stytuacji kiedy bandycie wolno użyć lepszej broni bo jest bandytą, a ofiara może bronić się tylko współmiernie, bo jest tą dobrą stroną, sprawiedliwą. PiS zrobił pewne rzeczy na "pełnym zakręcie" i tak samo KO zrobić winna. Inaczej sprawy kończą się tak, że zdecydowani przywódcy, jak putler prowadzają sobie na smyczy największe mocarstwa świata. Ale czekamy na prezydenta.

@Dimazz Ale to też niestety prawda. Nie wszystko da się uzasadnić brakiem prezydenta. KO jest jak unia, bezdecyzyjna, bezmocna, nie może, nie potrafi. pis jest jak rosja, robi co chce i odnosi sukcesy, bo drugiej stronie brakuje zdecydowania.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

ŁONI WCALE TAK NIE POWIEDZIELI!1!, źle zrozumiałeś lewaku!!!

// podobno manipulacja:

Cytat

Oburzyłem się, a później obejrzałem.
Oto co jest tam naprawdę: wyrwany z kontekstu cytat, gdzie babka mówi o tym co powiedział Kelog, a mianowicie o resecie stosunków USA-Rosja. To była opinia jednego Amerykanina, a nie stanowisko polskiej partii. Później mamy informację, że dla Polski to jest okazją, ale wycięto fragment czego ma dotyczyć ta okazja. Czy Działanie USA zwiększy naszą pozycję w Europie jeśli to odpowiednio rozegramy, czy jak sugeruje manipulant mielibyśmy się dołączyć do resetu z Rosją, co jest niedorzeczne, bo nikt w Polsce na to nue pójdzie.
Na koniec mamy kolejny cytat wyrwany z kontekstu o tym, że społeczeństwo Polskie i Białoruskie nie czuje do siebie wrogości i jest to prawda. Jedyne co nas dzieli to Łukaszenka i Putin.

Ja wiem, że bez Brauna i Korwina trzeba się teraz męczyć z posuchą, ale bez przesady. No ale o czym ja mówię? Żyjemy w kraju w którym nie ma partii którąby nie oskarżono o prorosyjskość. No chyba że Polskę 2050 nie liczymy jako PSL, no to tylko oni chyba jeszcze nie byli oskarżani o prorosyjskość. ¯\(ツ)/¯

https://wykop.pl/link/7664103/konfederacja-oficjalnie-chce-resetu-z-moskwa/komentarz/129876389/oburzylem-sie-a-pozniej-obejrzalem-oto-co-jest-tam-naprawde-wyrwany-z-kontekstu-cytat-gdzie-babka-mowi-o-tym-co-powiedzial-kelog-a-mianowicie-o-reseci

Edytowane przez Camis
Opublikowano
48 minut temu, Dimazz napisał(a):

Problemem Koalicji jest niedowożenie obietnic i niemoc, niechęć do ich wykonania.

I tak, i nie. Przy takim prawicowym wietrze to i tak by się stało. Niemcy niby taki mądry naród, a też mają swoją Konfederację.

49 minut temu, Dimazz napisał(a):

PIS na początku swoich rządów spełnił flagowe.

Czyli np. jakie? Bo w sumie nie dali nic poza 500+, które mógł wprowadzić każdy, bo to tylko rozdanie publicznych pieniędzy.

50 minut temu, Dimazz napisał(a):

Oni nic nie mogą i cały czas wiatr w oczy ale nawet nie dali aborcji czy związków partnerskich prezydentowi do zawetowanie bo okazało się że w koalicji nie ma klimatu na takie zmiany.

W koalicji jest, w PSL nie ma. Pewnie byłoby dużo lepiej, gdyby P2050 wystartowała sama. Ja nie wiem, czy ludowcy w ogóle nie powiążą się teraz z PiS albo Konfederosją.

34 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

KO jest jak unia, bezdecyzyjna, bezmocna, nie może, nie potrafi. pis jest jak rosja, robi co chce i odnosi sukcesy, bo drugiej stronie brakuje zdecydowania.

Ale w czym w sumie odnosi sukcesy? Bo zasadniczo nie robili nic poza siłowym rozpierdzielaniem sądownictwa.

Mam wrażenie w ogóle, że medialnie się zawsze przebijają jakieś głupoty, a nie to, co się realnie dzieje. Bo tak samo TD np. jest bardziej aktywne niż KO.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ale w czym w sumie odnosi sukcesy? Bo zasadniczo nie robili nic poza siłowym rozpierdzielaniem sądownictwa.

Mam wrażenie w ogóle, że medialnie się zawsze przebijają jakieś głupoty, a nie to, co się realnie dzieje. Bo tak samo TD np. jest bardziej aktywne niż KO.

Jak to w czym? Mają TK, mają prezydenta, jeszcze bo jeszcze, ale mają, mają izbę SN tak upiętą, że mimo iż nie jest sądem w ujęciu konstytucyjnym przynajmniej do pewnego stopnia trzeba jej wyroki respektować, bo przyjęli jej zatwierdzanie wyborów. Dolicz to tego że mają dość ZJEDNOCZONY elektorat (sama prawica generalnie jest bardziej zjednoczona). Do tego zabetonowany, który płynnie dostosowują poglądy do poglądów pisu. Potrafią spełniać obietnice. Nieważne jakiej są jakości, ważne że przez to są postrzegani jako skuteczni. Potrafią z jakiegoś powodu lepiej istnieć w internecie niż KO. Dlaczego? Nie wiem, jako konserwatyści powinni być w tym bardziej zacofani niż KO, ale nie są. No i jeszcze pewnie parę innych rzeczy, które akurat teraz nie przychodzą mi do głowy.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano (edytowane)

@Suchy211 No czyli są skuteczni w demolowaniu państwa jak wiele innych dyktatorów? To świadczy o tej skuteczności?

No i jakie obietnice spełniają? Bo ja serio nie kojarzę nic poza 500+. Wszystko, czego się dotknęli, było klapą. Największa beka chyba z tego przekopu xD

PS: chociaż w sumie są mało skuteczni, jak się zastanowić. Jednak w 8 lat nawet skutecznie nie przywrócono prokuratora krajowego XD

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano

:rotfl2:

Gld6taLW8AAty_D?format=png&name=900x900

Cytat

Amerykański politolog: Trump i Vance gardzą Europejczykami

Amerykański politolog John Mearsheimer uważa, że rząd USA chce "wziąć rozwód" z Europą i poprawić relacje z Rosją, aby skoncentrować się na rywalizacji z Chinami. Wątpi w skuteczność art. 5 NATO.

"Rząd Trumpa chce gruntownie zmienić stosunki z europejskimi sojusznikami i zamierza wyprowadzić Stany Zjednoczone z NATO" – powiedział Mearsheimer w wywiadzie dla niemieckiego tygodnika "Der Spiegel". Celem prezydenta USA są dobre relacje z Rosją – zaznaczył.

Jego zdaniem art. 5 Traktatu Północnoatlantyckiego "nigdy w rzeczywistości nie oznaczał", że Ameryka automatycznie użyje środków wojskowych, gdy inny kraj NATO zostanie zaatakowany, "chociaż niemal każdy wychodził z tego założenia".

Art. 5 fikcją?

Jak wyjaśnił politolog, taka narracja była konieczna w czasie zimnej wojny, gdy Niemcy były państwem frontowym. "Niemcy nie mieli broni atomowej i obawiali się, że Amerykanie nie użyją bomby, żeby ich bronić. Dlatego Stany Zjednoczone stworzyły wrażenie, że w każdym razie to zrobią" – tłumaczy politolog.

W rzeczywistości nie zrobiliby tego – podkreślił, powołując się na wypowiedzi ministra spraw zagranicznych Henry Kissingera i sekretarza obrony Roberta McNamary po ich odejściu ze stanowiska.

Na pytanie, czy Ameryka broniłaby dzisiaj Estonii czy Łotwy, Mearsheimer odpowiedział: "Obecnie prawdopodobnie (USA) przyszłyby krajowi bałtyckiemu z pomocą. Ale ta determinacja gwałtownie spada. Nie jestem pewny, czy za pięć lat gwarancje sojusznicze będą jeszcze istniały".

https://www.onet.pl/informacje/deutsche-welle/amerykanski-politolog-trump-i-vance-gardza-europejczykami/py41fyj,0666d3f1

1741431735834-jpeg.8853786

Cytat

W alternatywnej rzeczywistości:

Trump krzyczy na sojuszników = spokojnie to taka zagrywka, wie co robi

Trump nakłada cła na sojuszników = hehe szachy 5d, jeszcze zobaczycie o co mu chodzi

Trump chwali Putina i jawnie chce resetu = jaki reset przecież Obama winny, Trump na asa w rękawie

Trump wstrzymuje pomoc militarną i wywiadowczą dla Ukrainy = to nie jest ruski agent, co wy, zmusza Putina do negocjacji dając mu marchewkę

Trump krytykuje raz Rosję na swoim Truth Social = WIDZICIE? PANIKARZE uspokójcie się wszystko będzie dobrze

🤣

https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie-to-nie-czat-polskie-php-obok.1476941/post-192404780

• Upvote 1
Opublikowano
48 minut temu, Camis napisał(a):

Gmyz chyba chce koniecznie spotkać się przedwcześnie z prokuraturą. A to, źe pisioròw trzeba zniszczyć to akurat oczywista sprawa. To czy to się uda zależy w dużej mierze od obecnego rządu 

Opublikowano

PiS miało jedną genialną akcję, wtedy jak Kaczor pomylił netto z brutto czy jakoś podobnie. I oni dostosowali przepis na korzyść obywateli, aby nie było robienia z gęby cholewy. Takie coś bardzo mocno wiąże elektorat. Koalicji na coś podobnego nie stać. Dlatego przepadną.

Opublikowano
21 minut temu, adashi napisał(a):

wtedy jak Kaczor pomylił netto z brutto czy jakoś podobnie. I oni dostosowali przepis na korzyść obywateli,

No i była to pomyłka kosztująca podatnika dodatkowe miliardy, ale dowieźli. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Jak to w czym? Mają TK, mają prezydenta, jeszcze bo jeszcze, ale mają, mają izbę SN tak upiętą, że mimo iż nie jest sądem w ujęciu konstytucyjnym przynajmniej do pewnego stopnia trzeba jej wyroki respektować, bo przyjęli jej zatwierdzanie wyborów.

No właśnie nie jak się okazuje

Polecam posłuchać

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Mocna teza, chętnie posłucham jakichś argumentów bo kompletnie się z tym nie zgadzam.

@Suchy211 Przyłączam się do pytania.

1 godzinę temu, Camis napisał(a):

No i była to pomyłka kosztująca podatnika dodatkowe miliardy, ale dowieźli. 

No i mnie to najbardziej śmieszy w tym wszystkim. To jest taka "skuteczność", że jak dziadek sobie coś chlapnie, to muszą wykonać nawet najgłupszą możliwą rzecz XDD

A że skutki takich działań widać dopiero po 3-4 latach...

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Suchy211 napisał(a):

Jak to w czym? Mają TK, mają prezydenta, jeszcze bo jeszcze, ale mają, mają izbę SN tak upiętą, że mimo iż nie jest sądem w ujęciu konstytucyjnym przynajmniej do pewnego stopnia trzeba jej wyroki respektować, bo przyjęli jej zatwierdzanie wyborów. Dolicz to tego że mają dość ZJEDNOCZONY elektorat (sama prawica generalnie jest bardziej zjednoczona). Do tego zabetonowany, który płynnie dostosowują poglądy do poglądów pisu. Potrafią spełniać obietnice. Nieważne jakiej są jakości, ważne że przez to są postrzegani jako skuteczni. Potrafią z jakiegoś powodu lepiej istnieć w internecie niż KO. Dlaczego? Nie wiem, jako konserwatyści powinni być w tym bardziej zacofani niż KO, ale nie są. No i jeszcze pewnie parę innych rzeczy, które akurat teraz nie przychodzą mi do głowy.

No właśnie dlaczego mają TK?
Czemu obecnie rządzący pozwolili wybrać na prezesa TK osobę powiązaną z poprzednią władzą.
Dlaczego poprzedni prezes TK był nim o 2 lata za długo, miała według mediów kiepską opinię co do kompetencji a teraz ma 26k zł emerytury.

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
12 minut temu, Dimazz napisał(a):

No właśnie dlaczego mają TK?
Czemu obecnie rządzący pozwolili wybrać na prezesa TK osobę powiązaną z poprzednią władzą.
Dlaczego poprzedni prezes TK był nim o 2 lata za długo, miała według mediów kiepską opinię co do kompetencji a teraz ma 26k zł emerytury.

A co mogą zrobić? 
znasz procedury? Wiesz jak się wybiera prezesa TK?

Czy wiesz co Koalicja zrobiła ostatnio z TK?

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Mocna teza, chętnie posłucham jakichś argumentów bo kompletnie się z tym nie zgadzam.

@Kamiyanx

Bo źle szukacie. Pisowiec będzie stawiał na konserwatywne rozwiązania społeczne i gospodarcze. KOwiec będzie chciał rozwiązań liberalnych. Nikt natomiast nie będzie wstanie na dłuższą metę akceptować braku skuteczności. Znam dużo pisowców, bo pracuję w firmie w której jest dużo pisowców(nawet nie prawicowców, konkretnie pisowców). Dokąd dyskusje rozmowy i ustalenia nie zejdą na tematy polityczne wszyscy są generalnie zgodni.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1