kubikolos 1 324 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 4 minuty temu, LeBomB napisał(a): No ja na miejscu polityków którzy mieliby teraz rozpatrywać partię, w której Żukowska miałaby być aktywnym członkiem zastanowiłbym się nad bilansem potencjalnych strat i korzyści przez takie zachowanie, a z nią samą pewnie bym nie rozmawiał na temat koalicji. jak widac politycy mysla inaczej niz ty, po przykladzie lewicy w rzadzie rozmawiaja nawet z tymi ktorzy wygaduja kompletne glupoty i te medialne "żartowaliśmy" "nie mówiliśmy na poważnie" znajduje ujscie tylko u takich ekspertow internetowych bo w zasadzie tylko do tego sluzy co wiecej, usa nawet beda rozmawiac z tuskiem ktory "żartował" sobie o zdradzie prezydenta USA, jak widac po prostu bredzisz i nic z tego nie wynika w realnej polityce, koalicjanta nie wybiera sie na podstawie tego ze ktos powiedzial cos glupiego to jest brutalna polityka zyskow i strat ale oczywiscie rozumiem ze te medialne wypowiedzi sa dla ciebie kluczowe, musimy jednak odroznic twoje poglady od realnej polityki 10 minut temu, LeBomB napisał(a): Co do ostatniego zdania Twojej odpowiedzi, to widzisz co chesz widzieć i tyle. widzialem ten temat jeszcze w czasach kiedy okopany byles na pclabie, bronisz tych tuskow a oni toba gardza
Keller 727 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 10 minut temu, musichunter1x napisał(a): M.in. dlatego Konfa rośnie, bo ludzie są coraz mniej podatni na te czepialstwo i paszkwile, gdy jednocześnie ignoruje się niekompetencje innych. Konfa rośnie bo coraz więcej jest głupich szurów (zawalenie systemu edukacji), czy patusów (zawsze mieli głosy np. narodowców, kiboli, jakichś hejterów mniejszości), + zawód na POPiS, a to że konfa jest słusznie krytykowana nie ma prawa wzmacniać jej poparcia bo to oznacza że najbardziej krytykowani są ci najlepsi do wyboru. No to zapraszam do głosowania na kogoś podobnego do Kononowicza. On by palił same głupoty, byłby krytykowany więc to dobrze? LOL. Krytyka jest słuszna i trzeba ją przyjąć, a nie oblężona twierdza i niesłusznie naszych idealnych krytykują więc dawać poparcie. Trumpa też krytykują i Putina, wszystko niesłusznie, biedne ofiary krytyki, wzmacniać poparcie! 4
LeBomB 2 053 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 2 minuty temu, musichunter1x napisał(a): Nic takiego nie powiedziałem, Sam się czepiłeś, że inni politycy nie mają tylu nagranych długich wywiadów, a tekst który tutaj jest wrzucany to treści z gazet i paszkwili, który Ty później musisz weryfikować grzebiąc w filmikach i nagraniach. Po czym dodajesz teraz jeszcze to: 5 minut temu, musichunter1x napisał(a): Książki Mentzena chociaż pokazują co mówił i niosą prawdę o jego wypowiedziach, a nie wyrywki gazet. Gdzie też Ci pisałem o książkach i o źródłach rzetelnych a nie o gazetach. W przypadku Mentzena opieram się na tym jakie sam, swoimi wypowiedziami prezentuje poglądy. Jeżeli publicznie mówi coś innego niż myśli i nie potrafi tego wyrazić, to on ma problem nie ja i tym bardziej w mojej ocenie nie nadaje się na takie stanowisko. Prezydentowi jakiegoś kraju powie coś czego nie miał na myśli, narobi syfu dyplomatycznego, a potem będzie pisał książkę, żeby to sprostować? Bo tak to w tym momencie w mojej ocenie wygląda i tylko utwierdzasz mnie kolejnymi swoimi wypowiedziami w tym, że mam rację, sugerując, że nie poznam Mentzena bez przeczytania jego książek. Nie. Po to jest postacią publiczną, po to jeździ, udziela się i wypowiada, żeby go poznać. Jak jest to fałszywy obraz, bo prawdziwy kryje się gdzieś tam w zaciszu pisania książki, to dla mnie to nie jest odpowiedni kandydat. 15 minut temu, musichunter1x napisał(a): Potem kończy się to tym, że piątkę mentzena traktuje się jak postulaty, gdy był to tylko przykładowe hasła w tłumaczeniu mechanizmów "robienia polityki" lub 100 ustawami mentzena, które były luźną zagrywką pokazującą przykładowe dążenia, spisane w formie 100 ustaw przez zakład z kanałem "nam zależy", o ile się nie mylę. Sam to komentował nie raz, ale redakcje cytują tylko to co pasuje do negatywnej narracji. Jakbyś nie wiedział, to część z tych ustaw była gotowa w formie projektów i potem nawet zaadaptowana do nowszego programu Konfederacji, który to sami umieścili na swojej stronie internetowej. Też żartowali, czy kreowali jakąś inną rzeczywistość niż ta w której żyją? Myślisz że opieram się wyłącznie na jakichś medialnych doniesieniach, a przed wyborami po prostu zawsze przeglądam programy wyborcze większych partii. Kilkanaście lat temu przed jednymi wyborami nawet pisałem do lokalnych biur poselskich i do rzecznika PiS i PO, z zestawem pytań dotyczących ich programu. PiS zlało mnie totalnie, PO odpowiedziało, że zapraszają do zadania pytań na jednym ze spotkań przedwyborczych, co też uznaję za wybieg w celu uniknięcia odpowiedzi. Dlatego aż takie zaangażowanie sobie odpuściłem. Także nie mierz wszystkich swoją miarą jeśli chodzi o interesowanie się czymkolwiek zakładając z góry, że ktoś czerpie informacje z gównoźródeł, a tylko Ty masz jedyne słuszne. Informacje staram się czerpać ze źródeł jak najbardziej bezpośrednich. Jeżeli sugerujesz, że czyjeś wypowiedzi nie są bezpośrednim źródłem jego poglądów i to akceptujesz, to nie mamy o czym dalej rozmawiać. 4 minuty temu, musichunter1x napisał(a): Dlatego mnie, jak i wielu meczy dyskusja z wami tutaj, ponieważ skupiacie się na zrobienia karykatury z innych postaci oraz wyśmianiu. Kompletnie nic nie zrobiłem w tym kierunku. To jedynie wynik tego co sam piszesz. 19 minut temu, kubikolos napisał(a): koalicjanta nie wybiera sie na podstawie tego ze ktos powiedzial cos glupiego to jest brutalna polityka zyskow i strat A o czym napisałem wcześniej? 31 minut temu, LeBomB napisał(a): No ja na miejscu polityków którzy mieliby teraz rozpatrywać partię, w której Żukowska miałaby być aktywnym członkiem zastanowiłbym się nad bilansem potencjalnych strat i korzyści przez takie zachowanie, a z nią samą pewnie bym nie rozmawiał na temat koalicji. Tak samo jak pisałem o całokształcie postrzegania partii, a nie przez pojedyncze wypowiedzi polityków... Sam nawyciągałeś pojedyncze wypowiedzi polityków i zbudowałeś sobie narrację dla siebie nie zauważając, że w pewnych miejscach się zgadzamy, że pojedyncze wypowiedzi nie są wyznacznikiem danego polityka i polityki. Ja jedynie zwróciłem uwagę że w przypadku Konfederacji tych wypowiedzi moim zdaniem jest znacznie więcej. Tyle, ale nie potrafisz się pogodzić z tym, że uważam inaczej niż ty. 1
Camis 5 886 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Cytat Amerykanie zadowoleni z rządów Donalda Trumpa. Nowe sondaże Coraz więcej Amerykanów uważa, że Stany Zjednoczone zmierzają w dobrym kierunku. Dla samego Donalda Trumpa oznacza to, że aktualnie zdobywa największe poparcie i popularność w trakcie całej kariery na urzędzie prezydenta — pisze CNN. https://wiadomosci.onet.pl/swiat/amerykanie-zadowoleni-z-rzadow-donalda-trumpa-nowe-sondaze/x4v8552 1
GordonLameman 8 432 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Niekompetencja była po stronie składającego i dziwne że nie sięgnęli po ludzi Sławka, aby na to spojrzeć, ale nauczyli się ograniczać pochopność. Jak chcesz ekstremalnie walczyć "z debilami" to proszę bardzo. Media nie nagłośnią innych spraw i nie dziwisz się, że media polityczne biją tylko jedną stronę? Z tego co zrozumiałem to ktoś pochopnie chciał napisać ustawę, bez zorganizowania tego jak należy. Odkąd Mentzen stoi na czele Konfederacji zaczęło się lepsze organizowanie środowiska. Po stronie składających i podpisujących, czyli cały klub Konfederacji. Nikt nie zerknął co podpisuje? Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): To jest wyrażenie światopoglądu i podejścia do spraw. Na dodatek nie traktowałbym kłótni na twitterku, jako felietonu o światopoglądzie danej osoby, bo można zagalopować się , jak i my tutaj. Nie, to głupota. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): To nie zmiana tematu, tylko porównanie wartości tych oskrażeń, ale z Twojej strony nie ma żadnej dobrej woli w czytaniu Bzdura. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Pewnie nawet bez czytania, byle na szybko wygooglować "gazety", a nie pełne wypowiedzi i postawy. Więc odnosząc się do nich:[cytaty dot. szczepionek] Jest antyszczepem - nie chce obowiązkowych szczepień. Niech wypieprza do Maroka Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Kolejne: " przeciwnicy edukacji seksualnej i zdrowotnej --> https://bialystok.tvp.pl/84435467/konfederacja-przeciwko-wprowadzeniu-nowego-przedmiotu-szkolnego" Cytat z artykułu: "Uważamy, że nowy przedmiot edukacja zdrowotna, dla niepoznaki nazwana w ten sposób, bo tak naprawdę jest to edukacja seksualna, powinna być nie obowiązkowa tylko dobrowolna, fakultatywna za zgodą rodziców." Są więc przeciwnikami edukacji seksualnej, bo nie chcą urazić głupich środowisk kościelnych, który słyszą "seksualna" i im paruje między uszami Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Nic nowego, tak jest z religią oraz chyba było z WDŻ czy co tam było w "ostatnich latach". Wpisuje się to w ich wizję szkolnictwa opartego na konkurujących szkołach, z czymś na podobę bonu edukacyjnego, czy po prostu daniu rodzicom większej decyzyjności we wychowaniu dziecka i ograniczaniu spraw którymi zajmuje się państwo. Nie chcemy by skończyło się to tak, jak za granicą No i ta wizja jest głupia. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Kolejne: "- Konfederacja Gietrzwałdzka --> https://www.konfederacjagietrzwaldzka.pl/" No i co jest w niej takiego złego i jak objawia się w polityce? Link każdy umie sobie wygooglować, a masz bardzo mocne zdanie na ten temat, a słów brak. Pisałem to nawet tutaj kilka razy. WSZYSTKO, bo zmierza do naadania prymatu zasad religijnych nad prawem świeckim. To temat fot. filozofii prawa, ale nie ma o nim filmików. Musiałbym Ci polecić grube tomy Dworkina i innych twórców. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Może w religii widzisz tylko narzędzie do kontroli i ogłupiania mas, wiec ciężko by Ci to nie przeszkadzało. Mi nie robi różnicy, że ktoś buduje swój kręgosłup moralny wokół religii. Jak to wpływa na twoje życie lub życie społeczeństwa? Ty umiesz czytać? Konfederacja gietrzwałdzka nie dotyczy "kręgosłupa moralnego", ale tego, ze katolicki kręgosłup moralny ma się stać PRAWEM. To jest problem. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): "Może powodować jakąś ingerencję", jak każde poglądy, a ja się pytam co tam jest takiego istotnego i złego? Jaki ma priorytet w prawodawstwie danej partii oraz na jakich zmianach się skupiają? Jesteśmy krajem świecki, a nie religijnym. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): "Piękne" hasło, szkoda że tylko hasło, bo czym objawia się tym fundamentalizm w polityce i jak bardzo szkodzi twojemu życiu? Co mocniej wpływa na codzienność społeczeństwa? Ideologie czy ten mityczny fundamentalizm, który robi jakieś zło, skoro jest negatywny? Na razie przypomina to po prostu wroga na liście do odhaczenia, aby przyciągnąć tłumy do słusznej sprawy, krzyczące 5 gwiazdek lub co tam zostanie wymyślone. To nie ten fundamentalizm rozszerza cenzurę za granicą i niedługo w Polsce poprzez UE. NIE ROZUMIESZ PRZEKAZU Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Prawie rok po napisaniu zapytania do trybunału, czy na dzieciach z Downem można przeprowadzać aborcję, skoro potrafią funkcjonować w społeczeństwie, wydano zbyt ogólny wyrok, że potencjalne choroby nie są przesłanką do zabicia człowieka, jakim jest dziecko na etapie płodu. Media zrobiły z tego piekło kobiet oraz inne duperele, a z Konfederacji ekstremistów religijnych. Nie, nie media. Takie po prostu są realia. Wiesz w ilu krajach taka aborcja jest zabroniona? jak się to prezentuje względem całego świata? Oczywiście, żę nie wiesz, bo ty w ogóle bardzo mało wiesz. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Tak i delegalizacja bądź legalizacja zmieniłaby ten 1 przypadek i nie musisz znowu próbować ośmieszyć dyskutanta, że nie zna podstaw, tak jak z ulgami na Zus, które zna każdy przedsiębiorca lub człowiek blisko z nim żyjący. Ty się sam ośmieszasz wszystkim co piszesz Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): No tak, nazywa się to walką z antysemityzmem, nazizmem, faszyzmem, fatfobią, nietolerancyjnością, transfobią, radykalizmem itd. Vzdura. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Fakty notoryjne z mediów, który celem nie jest prawda, obiektywizm itp., lecz prowadzenie narracji poprzez manipulacje i kierowanie uwagi. Bzdura. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Bez chęci poznania pełnego rozwiązania i zrozumienia że to jeden z konceptów, bo prawdziwe rozeznanie będzie dopiero, gdy ma się dostęp do danych z ministerstwa finansów, wraz z możliwością ograniczenia efektywności i marnotrawstwa w systemach. Przecież dane do tych wyliczeń wziąłem z ogólnodostępnych danych. Nie trzeba na nic czekać, jest informacja publiczna - można to wszystko zrobić. Ale ty znowu nawet o tym nie masz pojęcia. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Chcesz widzisz ich jako prostych, debilnych populistów, więc unikasz zapoznania się z ich pełnymi wypowiedziami i działalnością na przestrzeni lat, a to wymaga więcej czasu, niż odpisanie w parę minut i czepianie się błędu gramatycznego edytowanego zaraz po publikacji. Ja nie chcę ich tak widzieć. Oni po prostu tacy są, czego ty nie widzisz, bo się zachłysnąłeś ich bzdurami jak 12-latek. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Nie udawaj że TVN, gazeta wyborcza, onet itd. nie mają ewidentnego stronnictwa politycznego. Kto ujawnia afery rządów? Kto ujawnił reprywatyzację w Wawie? Wiesz? Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Mentzen chodzi wszędzie tam gdzie ma czas oraz nie jest to syzyfową pracą odbijania tych samych, pretensjonalny pytań. Niektórzy próbują udawać, że nie są w stanie dowiedzieć się, że od dłuższego czasu miał zaplanowane spotkania wyborcze, z napiętym harmonogramem. Do niedawna nie chodził nigdzie Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Pierdołą nie jest twitt kogoś powiedziany w przepychance z kimś? Pierdołą nie jest jedna ustawa złożona na szybko, pewnie bez dyskusji z kluczowymi osobami? Która po prostu wymaga poprawek? Pierdołą nie jest fundamentalizm kościoła w polityce? Nie, to nie są pierdoły. 1. To pokazuje pogląd. 2. To pokazuje głęboką niekompetencję. 3. To `zagraża NASZEJ WOLNOŚCi. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Prawie wszystko to redakcje, z jednolitego środowiska. Żyjesz w bańce i na dodatek nie czytasz tego co linkujesz, bo nie ma tam potwierdzenia tez. Całkowita bzdura Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Obecnie to samo jest z nagraniami i transkryptem, ale w przypadku "antyszczepów" nie zrobiłeś nawet ctrl+F". Znam i ten wywiad i tamten artykuł. Dla mnie ona jest antyszczepem - specjalnie nie przytaczałem jej wypowiedzi covidowych żeby nie robić większej kontrowersji, bo ty w tej kwestii jesteś szurem. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Nie próbujesz dowiedzieć się jakie są ich poglądy i pomysły z ich wypowiedzi, lecz ze zredagowanych narracji w portalach, które oczywiście mają swoją, jednakową narrację Ja znam ich poglady i są one odpychające. To Ty zawsze tłumaczysz ich głupotę czymś. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): . Możesz znaleźć wypowiedzi bezpośrednio od ludzi których dotyczy temat, ale wolisz czytać rzeczy cytujące wyrywki i dodające swój komentarz, aby wiedzieć co myśleć o tym? Jest dokładnie to samo co u Razprozaka, tylko odwrotnie i często z mniejszą ilością faktów. Bzdura. Piszesz już byle co Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Mentzen mniej więcej co tydzień nagrywa materiał omawiający jakieś sprawy, jego koncepty i propozycje możesz również znaleźć bezpośrednio, a AI zrobi Ci podsumowanie i transkypt, jeśli tak bardzo szkoda Ci czasu. No i widzę, że jesteś odbiorcą jego bzdur. To, żę czegoś jest dużo nie znaczy, że to mądre. ja znam jego poglądy na tematy ekonomiczne, światopogladowe i gospodarkę. I są one głupie. Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Tak czy inaczej, szkoda mi czasu, na dyskusję z odpowiedziami na prędko, które same nie czytają tego co linkują. Byle znaleźć słowo klucz i tytuł.... Szkoda czasu na to odpowiadanie po linijce, skoro ty dalej nie odpowiedziałeś na zasadnicze pytanie dot. koncepcji którą forsowałeś ,a dotyczącą ZUS. Wciąż nie odpowiedziałeś dlaczego liczby się nie spinają w tej koncepcji i skąd na to wziąć kasę. Ale wiem, trudne pytanie - wywołuje dysonans poznawczy, głowa boli, poglądy się nei zgadzają, więc musisz to zagłuszyć i zignorować. Śmieszne 55 minut temu, musichunter1x napisał(a): W sumie czas uszanować mój czas i nie spędzać tu kolejnych godzin... Czytający z boku będą widzieć co się dzieje. M.in. dlatego Konfa rośnie, bo ludzie są coraz mniej podatni na te czepialstwo i paszkwile, gdy jednocześnie ignoruje się niekompetencje innych. No widzą. Dlatego wszyscy się tutaj z Ciebie śmieją, poza kolegą kubicośtam, który popierał PiS, a teraz przerzucił się na konfę 1
Camis 5 886 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 2 godziny temu, kubikolos napisał(a): jak sytuacja bedzie tego wymagala to nie ma problemu zeby wrogowie podali sobie rece publicznie 2 godziny temu, kubikolos napisał(a): realnie to kazda partia jest elastyczna jesli moze dostac szanse wejscia do rzadu O widzę już powili zmiana narracji, wcześniej było że konforuskie nie wejdą z pisiorami w koalicje. A jak pisałem że będziecie robić fikołki że trzeba wejść bo reżim Tuska to pisałeś że to są bzdury. 2
TheMr. 2 602 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 1 godzinę temu, Suchy211 napisał(a): A no właśnie tak, że jest drogo bo za coś tą produkcję seryjna trzeba uruchomić. Ktoś wyżej wspomniał, że wprost dotować nie możemy. Więc zostaje dotacja przez cenę. Dokupimy te Cv- ki, czy co tam proponowałeś. Temat zagrożenia się przeje i faktycznie potem zostaniemy z 116 sztukami borsuka, bo produkcja seryjna nigdy nie ruszy. Wtedy to dopiero będzie kasą wywalona w błoto, bo nawet komu serwisować tego nie będzie. Znowu się mylisz. Bo sprzęt może sobie leżeć po 30 lat i dalej być użyteczny, wystarczy konserwacja. Wydawanie na obronność to nigdy są nie pieniądze w błoto, to rozumiem że ubezpieczenie które płacisz przez 30 lat to też pieniądze w błoto bo nic Ci się nie stało przez te 30 lat? Dodatkowo, dobry sprzęt zawsze można sprzedać. Bronienie tego ze jest drogo, bo trzeba uruchomić produkcję jest tak bzdurne. Więc powtarzam, bo może nie widziałeś - PIENIĄDZE NA PRODUKCJĘ ZOSTAŁY JUŻ WYDANE. Mam głęboko w poważaniu że HSW potrzebuje dotacje ale boczną drogą kiedy kasa w 50% idzie zza granice - działo, zawieszenie, silnik czyli najdroższe rzeczy w IFV. My produkujemy tylko korpus, i system walki, i elektronikę. Czyli najmniej kosztowne sprawy, dodatkowo składanie tego do kupy jest w Polsce, jednym z najtańszych państw do składania. 1
Camis 5 886 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca (edytowane) Cytat Totalizator Sportowy chce ukarania dziennikarzy Onetu. W sieci zawrzało. "Szok!" Należący do Skarbu Państwa Totalizator Sportowy złożył do sądu prywatny akt oskarżenia przeciw dziennikarzom Onetu Marcinowi Terlikowi i Szymonowi Piegzie. Spółka domaga się zapłaty 100 tys. zł, twierdząc, że została zniesławiona tekstem. Po ogłoszeniu tej decyzji w sieci zawrzało. "Totalizatorze puknij się w głowę. Oskarżasz dziennikarzy za tekst, po którym został wyrzucony twój prezes?" — pisze dziennikarz Onetu Kamil Dziubka. "Totalizator Sportowy okazał się paśnikiem dla władzy" — wskazuje poseł Polski 2050 Rafał Komarewicz. https://wiadomosci.onet.pl/kraj/totalizator-sportowy-chce-ukarania-dziennikarzy-onetu-w-sieci-zawrzalo-szok/vkb7xjz https://x.com/RKomarewicz/status/1905503820899135564 Chyba zaraz napiszę że koalicja i pis to jedna strona tej samej monety Edytowane 28 Marca przez Camis 1
kubikolos 1 324 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 1 godzinę temu, Camis napisał(a): https://wiadomosci.onet.pl/swiat/amerykanie-zadowoleni-z-rzadow-donalda-trumpa-nowe-sondaze/x4v8552 jak to możliwe? najgorszy prezydent, szpieg putina, hitler kiedy na swiecie trwa impreza to na polskim forum nadal slychac trzaski 2 godziny temu, Keller napisał(a): Konfa rośnie bo coraz więcej jest głupich szurów (zawalenie systemu edukacji) czyli sugerujesz ze rzady PISU i PO (odpowiedzialnych za zawalenie edukacji) doprowadza nas do wygranej konfederancji? Nice Cytat Rok bez zadań domowych.Oto skutki. Co się zmieniło? "Dzieci umieją mniej" https://dziendobry.tvn.pl/parenting/rok-bez-prac-domowych-jak-nauczyciele-i-uczniowie-oceniaja-zmiany-st8350524
Keller 727 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca (edytowane) 13 minut temu, kubikolos napisał(a): czyli sugerujesz ze rzady PISU i PO (odpowiedzialnych za zawalenie edukacji) doprowadza nas do wygranej konfederancji? Nice Tak, choć głównie to covid który w edukacji domowej dał brak edukacji, też rozpopularyzowanie tik toka i filmików o głupotach (same emocje, a nie merytoryka), jakichś fameMMA gdzie prawica rządzi, patostreamerów z prawicy, masa przyczyn i same patologiczne. Do tego szczucie z wojną i udawanie przez konfę że oni przed wojną chronią, propagowanie nienawiści do Ukraińców jako winnych problemów Polaków, wmawianie że obywatel będzie dzięki konfie bogatszy czy nawet miałby partnerkę (bo feminizm zły i centrum też złe bo też popiera kobiety, więc musi być totalna prawica). Wyborcy zmanipulowani EMOCJONALNIE, tu nie ma faktów, tu są tylko emocje i co ciekawe mężczyźni niby to popierają - ale też wmawia im się że są MĘSCY jak poprą konfę. Dawanie nadziei trochę jak islamistom którzy mają 72 dziewice dostać w zamian za pewne zachowania. Trochę się złożyło na sukces konfy, ale nadal większość ma ich za radykałów, głupków, szurów, zamordystów, prymitywów. Ano i zapomniałem, redpillowi twórcy, sama konfederacja, udający że walczą o mężczyzn ale pierwsi do mówienia że ten płaczek to nie mężczyzna, a ten to w ogóle się nie nadaje i powinien odbębnić męską rolę albo niech zdycha. Piękny determinizm psychopatów i autystów z brakiem empatii. Konfa jest idealna do tego by sprzecznych ze sobą ludzi przyciągać. Studentom dowalić, chorym dowalić, gejom dowalić, ale mają geja w składzie broniącego ich więc super, kobietom dowalić, mężczyznom dowalić udając naszych ratowników, biedniejszym dowalić, no ale biednych nie będzie gdy konfa porządzi przecież. Kiedyś 14 letnie kuce wierzyły w ten Korwinowy zamordyzm nazywając wolnością, dziś nawet 30 latkowie. Widać mentalnie dalej mają tyle lat. Edytowane 28 Marca przez Keller
Camis 5 886 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Ale to są kretyni Cytat Burza w sieci po ruchu Totalizatora Sportowego. Spółka reaguje i wycofuje akt oskarżenia przeciwko dziennikarzom Onetu Totalizator Sportowy złożył do sądu prywatny akt oskarżenia przeciwko dziennikarzom Onetu Marcinowi Terlikowi i Szymonowi Piegzie. Spółka domagała się zapłaty 100 tys. zł, twierdząc, że została zniesławiona naszym tekstem. Po tym, jak w czwartek ujawniliśmy tę sprawę, w sieci zawrzało. Oburzeni byli także politycy. Teraz okazuje się, że Totalizator Sportowy jednak wycofuje się ze ścigania naszych dziennikarzy. ... Podkreślmy, że wcześniej politycy PO w większości nie chcieli tej sprawy oficjalnie komentować. Nieoficjalnie nie mieli takich oporów. — Czy oni upadli na głowę? To są działania zupełnie niepotrzebne, niezrozumiałe i tylko stawiają w złym świetle władze Totalizatora i przy okazji kierownictwo MAP [Ministerstwa Aktywów Państwowych] — powiedział nam ważny polityk Platformy. Zaś osoba związana z MAP wprost stwierdziła, że współpraca Totalizatora z kancelarią mec. Artura Wdowczyka to "potężna wtopa". Mec. Wdowczyk, który w tej sprawie miał reprezentować Totalizator, w przeszłości wielokrotnie był pełnomocnikiem publicznych instytucji w procesach przeciwko mediom. "Totalizatorze puknij się w głowę. Oskarżasz dziennikarzy za tekst, po którym został wyrzucony twój prezes? I bierzesz mec. Wdowczyka, który zarabiał krocie za PiS, m.in. reprezentował Jacka Kurskiego, który chciał mnie wsadzić do paki?" — komentował dziennikarz Onetu Kamil Dziubka. https://wiadomosci.onet.pl/kraj/burza-w-sieci-po-ruchu-totalizatora-sportowego-spolka-reaguje-i-wycofuje-akt/ct5zz5z 1
divton 14 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 5 godzin temu, TheMr. napisał(a): Ponownie. Bradley po wskaźniku skumulowanej inflacji nadal wychodzi 12 mln zł za sztukę. Nawet jakby przyjąć wartość dolara z 1986, ale oni ten koszt rozłożyli na 20 lat, więc Bradley z 1995 będzie kosztował mniej. Nie, nie rozpisuje się bez wiedzy, pokazuję Ci suche dane i fakty, i jak zwykle masz z tym wielki problem. Czy Borsuk jest przepłacony? Jest. Czy jest to kamień milowy dla polskiej zbrojeniówki? Jest. Ale “sukces” jest kwaśny bo mogłoby być lepiej, a HSW nadal nie jest gotowy na produkcję seryjną mimo 3 lat wojny za miedzią. Tymczasem wszystkie państwa Europejskie zwiększyły swoje możliwości o 200-500%, i wychodzą z produkcji mało seryjnej do masowej/seryjnej. Tymczasem wolałbym kupić 250 CV-90 na “już” i Borsuka klepać jednocześnie (ale nie za 60 mln za sztukę), bo wymiany IFV potrzebujemy na gwałt. Borsuk nie powinien przekroczyć 40 mln zł za sztukę. Jestem też ciekaw jakim sposobem Borsuk ma się sprzedać za granicą z takim tempem produkcji, kiedy Rumunia bierze pod uwagę jego zakup, ale jak termin będzie nierealistyczny to wygra Cv-90. Jak HSW zamierza jednocześnie klepać dla nas Borsuka i wersję eksportową z cudownymi 2.5 sztukami miesięcznie. Masowa produkcja powinna ruszyć na wczoraj! Ostatni zakup Bradley-a dla armii USA to 200szt. za 440 milionów dolarów. https://defence24.pl/przemysl/us-army-zamawia-kolejne-bwp-bradley Czechy za 246 bwp CV90 MkIV, 29 pojazdów logistycznych oraz pakiet szkoleniowy wraz z zapasem części zamiennych zapłacą około 10 mld zł. https://tech.wp.pl/potega-z-polnocy-zbroi-czechy-zakupili-setki-bwp-cv90-mkiv,6901747948022336a A to są konstrukcje od dłuższego czasu produkowane.
Suchy211 1 256 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca @divton 11,4 mld, a to już jest po 40 baniek za sztukę za pojazd o już ugruntowanej pozycji na rynku. Poza tym, my też musimy zbudować prostszą wersje borsuka, bez zdolności pływania na przykład, oraz w różnych wariantach, jak wspomniany już CV90. Bo najpierw tworzymy pojazd pod zamówienie (nie wiem, czy ta zdolność pływania jest aż taka kluczowa w naszych warunkach), a potem jest zgrzyt, bo jak trzeba kupić, to się okazuje że ostatecznie i tak CENA JEST WSZYSTKIM. Przynajmniej w oczach wielu.
TheMr. 2 602 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca @divton 8.8 mld zł. 35 mln za sztukę. Do tego przeniesienie produkcji do Czech, potężny off-set. https://www.baesystems.com/en/article/czech-republic-awards-bae-systems-contract-to-acquire-246-cv90s#:~:text=Czech Republic awards BAE Systems %242.2 billion contract to acquire 246 CV90s,-2023-05-24T14&text=The Czech Republic has successfully,vehicles in seven different variants. WP jak zwykle sprzedaje fejk newsy Bo nic się tam nie zgadza w tekście.
musichunter1x 1 308 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 2 godziny temu, Keller napisał(a): Konfa rośnie bo coraz więcej jest głupich szurów (zawalenie systemu edukacji), czy patusów (zawsze mieli głosy np. narodowców, kiboli, jakichś hejterów mniejszości), + zawód na POPiS, Ależ przemalowane powiedzenie "wyborcy danej partii są głupi, a jest ich coraz więcej to poparcie rośnie" 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Nikt nie zerknął co podpisuje? Nie, to głupota. Witamy w świecie polityki, pierwszy raz widzisz proces przepychania ustawy ? 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Bzdura. Jest antyszczepem - nie chce obowiązkowych szczepień. Niech wypieprza do Maroka Są więc przeciwnikami edukacji seksualnej, bo nie chcą urazić głupich środowisk kościelnych, który słyszą "seksualna" i im paruje między uszami No i ta wizja jest głupia. Atyszczepieńśtwo to obecnie dobrowolność szczepień, a dobrowolność sposobu prowadzenia tematyk i kontrola rodziców nad edukacją dziecka to bycie przeciwnikiem edukacji seksualnej. Ciekawe co tam nowego chcieliby wepchnąć, skoro był WDŻ i co tam jeszcze. 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Pisałem to nawet tutaj kilka razy. WSZYSTKO, bo zmierza do naadania prymatu zasad religijnych nad prawem świeckim. To temat fot. filozofii prawa, ale nie ma o nim filmików. Musiałbym Ci polecić grube tomy Dworkina i innych twórców. Ty umiesz czytać? Konfederacja gietrzwałdzka nie dotyczy "kręgosłupa moralnego", ale tego, ze katolicki kręgosłup moralny ma się stać PRAWEM. To jest problem. Jesteśmy krajem świecki, a nie religijnym. NIE ROZUMIESZ PRZEKAZU Czy prymat kościelny jest z nami w pokoju? Dalej pytam się czym objawia się to w polityce oraz jakie są ich priorytety spraw do załatwienia i ważność danych elementów. Jakie sprawy miałyby być tym ważnym i niebezpiecznym elementem do zrealizowania i co wpływa na twoje życie? 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Nie, nie media. Takie po prostu są realia. Huh, media to realia? Cóż nie będą burzył twojego wątłego obrazu rzeczywistość. Bo media to prawie od początków swojego istnienia były narzędziem do kreowania narracji, inne zjawiska są tam przeważnie wyjątkiem, a nie zasadą 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Wiesz w ilu krajach taka aborcja jest zabroniona? jak się to prezentuje względem całego świata? Oczywiście, żę nie wiesz, bo ty w ogóle bardzo mało wiesz. Nie wiem, bo grzeją mnie tematy zastępcze, na których strony demonizują siebie nawzajem. W temacie aborcji jest obecna sprawa pragmatyczna i etyczna, a wykrzywianie obrazu jednej lub drugiej strony medalu jest śmieszne. Mi pasowałoby podobne rozwiązanie co w Niemczech, o ile dobrze pamiętam. Coś na gdzie decyzją o aborcji jest wsparcie psychologiczne i dyskusja ze środowiskami, które mogą odwieść od tej myśli, gdzie ma być to świadom, przemyślany wybór z rozważeniem innych opcji, mając na to ileś tam dni lub tygodni. 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Przecież dane do tych wyliczeń wziąłem z ogólnodostępnych danych. Nie trzeba na nic czekać, jest informacja publiczna - można to wszystko zrobić. Jak masz to policzyć, skoro skupiasz się tylko na wyrywkach przykładowych koncepcji i skupiasz się na skutkach krótkoterminowych. Zredukowanie ociężałości systemy przeniesie sporo usprawnień i mniejszych kosztów. 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Ale ty znowu nawet o tym nie masz pojęcia. To proszę policzyć koszty składowe operowania urzędów i prowadzenia danych czynności, wraz z przyszłymi zobowiązaniami dla emerytur ludzi, którzy zrezygnowaliby z nich, na poczet mniejszych opłat. Do tego redukcja wykonywanych operacji w urzędzie. 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Kto ujawnia afery rządów? Kto ujawnił reprywatyzację w Wawie? Wiesz? Do niedawna nie chodził nigdzie Kto ujawniał tylko te afery które im pasują? Ale za robienie dobrego podsumowania przewinień obydwu wielkich partii trafia się do aresztu śledczego, jak to było z "Bądź na bieżąco" lata temu. Wiem ile lat potrafią trzymać w areszcie tymczasowym, a później uniewinnić człowieka? Ile jest takich przypadków? Mogę kiedyś zredagować listę afer. 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Nie, to nie są pierdoły. 1. To pokazuje pogląd. 2. To pokazuje głęboką niekompetencję. 3. To `zagraża NASZEJ WOLNOŚCi. Bo na tym skupiają się twoje realia kreowana w mediach. Polityka to jakiś % głupot, grania na sympatii oraz pomyłek i jakiś % kompetencji oraz rozwiązywania problemów. Twoje źródła będą skupiać się tylko na wybrykach konkurencji oraz przemilczać większość swoich, robiąc piękny obrazek swojej drużynie. Może sprawdź kto założył ten TVN. Dlatego też ważne są dłuższe wypowiedzi osób, aby zobaczyć ich przekrój zdolności i tematyk oraz stylu ich poruszania. Większość tej prymitywnej polityki to budowanie sympatii i demonizowanie reszty, a mało dyskusji o korzeniach problemów i możliwych rozwiązaniach. 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Całkowita bzdura Znam i ten wywiad i tamten artykuł. Dla mnie ona jest antyszczepem - specjalnie nie przytaczałem jej wypowiedzi covidowych żeby nie robić większej kontrowersji, bo ty w tej kwestii jesteś szurem. Tak bardzo znasz, że nie potrafisz nic przytoczyć, a to co przytoczyłeś, tylko lepiej o nich świadczy, bo nie czytałeś linków Demonizowanie jak na tacy i uderzanie w reputację, a nie w przekaz. 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Ja znam ich poglady i są one odpychające. To Ty zawsze tłumaczysz ich głupotę czymś. I nie potrafisz przytoczyć, poza epitetami i tym procentem źle prowadzonej polityki. 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Bzdura. Piszesz już byle co Głębsze to niż pisanie bzdura, ale bzdura jest szybsza i w twoich oczach skuteczniejsze w zwalczanie reputacji. 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): No i widzę, że jesteś odbiorcą jego bzdur. To, żę czegoś jest dużo nie znaczy, że to mądre. ja znam jego poglądy na tematy ekonomiczne, światopogladowe i gospodarkę. Na razie potrafisz tylko rzucać epitety i wyzywać wszystko od bzdury. Tak znasz, że zredukowałeś je do karykatury, aby móc wyśmiewać. Deregulacja wszystkiego, antyszczepy i fanatycy religijni, jaki piękny obraz do zwalczania i czucia się z tym dobrze. 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): I są one głupie. Szkoda czasu na to odpowiadanie po linijce, skoro ty dalej nie odpowiedziałeś na zasadnicze pytanie dot. koncepcji którą forsowałeś ,a dotyczącą ZUS. Bo to był tylko wąski element jego wypowiedzi sprzed lat, a chodziło tylko o udowodnienie, że jego wizje na państwo nie są tak debilnie proste. Potem zaraz wpychałeś słowa w moje usta i poglądy, jakby nie było oczywiste że system wymaga głębszych zmian, a to jest tylko przystanek. 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Wciąż nie odpowiedziałeś dlaczego liczby się nie spinają w tej koncepcji i skąd na to wziąć kasę. Może trzeba ograniczyć wydatki, a nie tylko zwiększać pobory. Gdy tego się nie bierze pod uwagę, to oczywiście że nie spina się redukcja podatków... Ale znasz tylko na tyle jego poglądy, by móc je wyśmiać, a filmy są be, bo za dużo czasu zabierają. Wyśmiałeś ideę zmniejszenia ilości emerytów, gdy tu chodzi o przyszłe zobowiązania, ale najwidoczniej wyobraźnia nie sięga dalej niż kilka lat oraz nagłówki artykułów. 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Ale wiem, trudne pytanie - wywołuje dysonans poznawczy, głowa boli, poglądy się nei zgadzają, więc musisz to zagłuszyć i zignorować. Śmieszne Pięknie opisałeś siebie, używając co chwilę słowa bzdura, jako narzędzie dyskredytacji. W twoich linkach nie było praktycznie nic na potwierdzenie tezy i media zrobiły Ci w głowie potrzebę nagonki i wizję zredukowanej rzeczywistość do "debili" i "naszych". Czego nie ma na portalach w tekście to nagle jest niewarte uwagi. 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): No widzą. Dlatego wszyscy się tutaj z Ciebie śmieją, poza kolegą kubicośtam, który popierał PiS, a teraz przerzucił się na konfę Ależ ja tu nie dyskutuje żeby was przekonać, bo tego nie da się zrobić. Przynajmniej jeszcze lepiej widzę, że realia budujesz sobie z mediów, więc tego wybudowanego muru nie przeskoczę. Dziękuję za potwierdzenie skąd czerpiesz główne poglądy na świat. Już myślałem, że ktoś mógł dojść sam do takich wniosków, ale to zwykła papka z fabryki narracyjnej, co już mi śmierdziały w twoim podejściu do religii, jako narzędziu do kontroli i ogłupiania mas. Taki tam prymitywny, redukujący pogląd na sprawę, dający poczucie słuszności i znalezienie wroga.. A ma to znikomy wpływ na życie, gdy nie jest się wierzącym. Wjazd na reputację, dyskredytacja wartości opinii, elitaryzm stosowania właściwych źródeł, robienie karykatury przeciwników oraz ich przesłanek, szukanie każdego potknięcia, gdy jest to <10% aktywności, a brak ideału u odmiennej opcji równa się "debilizm i bzdura". Dziękuję również za utwierdzenie mnie w temacie klimatycznym, ponieważ zamiast czytać tylko substrakt badań i medialną rzeczywistość grzebałem w tym dalej, ale baw się dalej w ekstremalne postrzeganie tematów, we zredukowanej rzeczywistości. Tak czy inaczej kontynuujcie sobie pogadanki, będziecie czuć się dobrze w swoim towarzystwie, a reszta się tylko zniechęci widząc taki styl dyskusji. Przynajmniej już wiem, że nic głębszego w tym nie siedzi, i słyszę echo z portali... A już myślałem, że niesłusznie wrzucam do wora. Bez odbioru.
GordonLameman 8 432 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 19 minut temu, musichunter1x napisał(a): Tak czy inaczej kontynuujcie sobie pogadanki, będziecie czuć się dobrze w swoim towarzystwie, a reszta się tylko zniechęci widząc taki styl dyskusji. Przynajmniej już wiem, że nic głębszego w tym nie siedzi, i słyszę echo z portali... A już myślałem, że niesłusznie wrzucam do wora. Bez odbioru. No i bardzo dobrze, że bez odbioru. Nic głębszego to nie ma w Twoich poglądach, bo jak dostajesz liczby oraz uzasadnienie dlaczego oraz ile lat trzeba czekać na oszczędności w danym systemie to te argumenty ignorujesz. A potem domagasz się ich podania. Co więcej - to ty broniłeś tamtej tezy i to ty powinieneś przedstawić wyliczenia. No, ale wiem - nie wolno skrytykować konfy, bo ci się dysonans poznawczy włączy i głowa wtedy boli. No więc pa, pa. Idź trollować konfiarską propagandą gdzie indziej. Może w komentarzach pod filmikami na YT?
TheMr. 2 602 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Dwie fajne grafiki tłumaczące TFR. W jednej symulacja 1.0, w drugim jakbyśmy nagle mieli 2.05. Przy 2.05 nie jest źle, przy 1.0 zwijamy się jako państwo już za 20 lat. Fajnie, czyli radiostacja też nie jest polskiej produkcji, a przy okazji nie ma certyfikatu na tego typu radiostację Robi się jeszcze "grubiej".
Kris194 4 716 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Nawet Chiny się powoli "zwijają", moim zdaniem cudu demograficznego nie będzie. Mamy inne czasy i inne możliwości niż nasi przodkowie przez co inaczej też myślimy o życiu.
TheMr. 2 602 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Tylko w Chinach zaczęła działać polityka jednego dziecka sprzed 45 lat które trwało do 2015 roku? U nas zaczyna działać feminizm, i 70% Polek które nie chcą dziecka według najnowszych badań. Ogólnie demografia dojedzie ładnie nas wszystkich w każdym aspekcie. 3
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Przyjadą inżyniery to dzietność wzrośnie, ale też przybędzie samotnych matek
adashi 1 637 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Nigdzie się nie zwijamy za 20 lat przy tfr 1,0. Nie wiem co oni tam nawypisywali, ale obawiam się, że Cię nabrali. Teraz, AndrzejTrg napisał(a): Przyjadą inżyniery to dzietność wzrośnie, ale też przybędzie samotnych matek Gdyby to było złe, Bóg by nie stworzył samotnych matek!! 1 1
AndrzejTrg 2 740 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca (edytowane) Gdybyśmy jako ludzie byli mądrzy to byśmy inżynierów trzymali na jednym kontynencie i nie rozwieźli byśmy ich po całym świecie Edytowane 28 Marca przez AndrzejTrg 2
LeBomB 2 053 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Godzinę temu, musichunter1x napisał(a): Czy prymat kościelny jest z nami w pokoju? Dalej pytam się czym objawia się to w polityce oraz jakie są ich priorytety spraw do załatwienia i ważność danych elementów. Jakie sprawy miałyby być tym ważnym i niebezpiecznym elementem do zrealizowania i co wpływa na twoje życie? Czytałeś to w ogóle? https://www.konfederacjagietrzwaldzka.pl/wp-content/uploads/2018/07/akt_konfederacji_gietrzwaldzkiej_2018.pdf Cytat niniejszym zgodnie wyrażamy szczerą wolę poddania naszego życia prywatnego i publicznego panowaniu Chrystusa Króla Polski oraz opiece Jego Najświętszej Matki, Królowej Korony Polskiej**. Przy czym Ich władzę nad sobą pojmujemy całkowicie realnie, bynajmniej nie tylko symbolicznie. Przy czym odnośnik do ** Cytat **- Co stwierdzamy mając świadomość nie tylko duchowo-religijnych, ale i prawno-politycznych implikacji Aktu Poddaństwa Narodu Polskiego Królowi Jezusowi Chrystusowi, ogłoszonego przez Kościół w Łagiewnikach 19 listopada 2016 r To jest jednoznaczne z tym, że politycy, którzy się pod tym podpisali mają się kierować przede wszystkim wiarą w ustalaniu prawa i prowadzeniu polityki. To jest droga do państwa wyznaniowego. 3
Kris194 4 716 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 7 minut temu, TheMr. napisał(a): Tylko w Chinach zaczęła działać polityka jednego dziecka sprzed 45 lat które trwało do 2015 roku? U nas zaczyna działać feminizm, i 70% Polek które nie chcą dziecka według najnowszych badań. Ogólnie demografia dojedzie ładnie nas wszystkich w każdym aspekcie. Niewątpliwie ale prawda jest też taka, że żyjemy w systemie, który nie promuje rodzicielstwa a już na pewno nie promuje wielodzietności, nie ma co tego ukrywać. Bądźmy szczerzy, ile chociażby kosztuje przeciętne 4 pokojowe (nie liczę kuchni i łazienki) mieszkanie w dużym mieście i ile osób na to stać przy dodatkowo kurczącej się klasie średniej? Do tego dochodzi koszt utrzymania dzieci itd. 1
GordonLameman 8 432 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca (edytowane) 51 minut temu, LeBomB napisał(a): Czytałeś to w ogóle? https://www.konfederacjagietrzwaldzka.pl/wp-content/uploads/2018/07/akt_konfederacji_gietrzwaldzkiej_2018.pdf Przy czym odnośnik do ** To jest jednoznaczne z tym, że politycy, którzy się pod tym podpisali mają się kierować przede wszystkim wiarą w ustalaniu prawa i prowadzeniu polityki. To jest droga do państwa wyznaniowego. Nie, po co czytać? Może ktoś filmik o tym zrobi Edytowane 28 Marca przez GordonLameman
Rekomendowane odpowiedzi