Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Temat aborcji to ostatnia rzecz, która mnie interesuje, ale cieszy mnie, że Konfa traci poparcie wypowiadając się na ten temat, przy posiadaniu punktu widzenia niepopieranego przez zdecydowaną większość Polaków. 

Za to wytykanie Mencenowi debilnych mikropierdół, które równie dobrze można znaleźć i to w gorszej formie u wszystkich innych kandydatów to żenada. 

Nigdy nie zrozumiem jak można być tak skrajnym, żeby nie potrafić się powstrzymać od skupiania się na czymś, co nie jest solidną i klarowną wtopą. 

Nie rozumiem po co się przypierdzielali do Bidena o pierdoły, jak mogli do miliona rzeczy, gdzie to miało sens. Nie rozumiem czemu druga strona robiła to z Trumpem.

I u nas to samo.

Tylko dają swoim przeciwnikom amunicję na zasadzie "Widzicie? i demokraci mają poważne grzechy za uszami, a Trumpa ciągają po sądach za to, że zapłacił prostytutce za milczenie". 

Ta sprawa zdaje się nie tylko nie pogorszyła poparcia dla Trumpa, a wręcz zniechęciła część środka do słuchania tego co mówią demokraci i ich propagandowe media. 

Pod tak wieloma względami brakuje mi jakiegoś środka. Czy to w partiach i kandydatach na prezydenta, czy w mediach i dyskusjach.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Czy myślisz, że on rolnikowi, wyborcy PiS lub PSL zaimponował tą filozofią? :) 

Zamiponowałby mu, gdyby się okazało, że ma prawo jazdy na traktor i potrafi pole ogarnąć :E 

Niestety ale masz rację. Musimy pamiętać, że 25% naszego społeczeństwa to przepraszam za wyrażenie zwykłe pospólstwo a 20% to kretyni.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, VRman napisał(a):

Za to wytykanie Mencenowi debilnych mikropierdół, które równie dobrze można znaleźć i to w gorszej formie u wszystkich innych kandydatów to żenada. 

Pociągnę to dalej i nawiąże do tego tematu z targetowaniem na tiktoku, jak to miało miejsce w Rumunii - i jak tutaj część osób stwierdziła - było to nielegalne i zaslużenie wykluczyli tego ruskiego kandydata.

A mianowicie, od ok 2 tygodni gdy sondaże Mentzena wystrzeliły pod ok. 20% - u osób, które kompletnie na tiktoku ani nigdzie indziej nie wchodziły / nie wyświetlały się żadne (żadne!) materiały polityczne, to nagle mają dosłownie co 3 tiktok jakieś clickbajtowe tiktoki/rolki na insta i urywki z mainstreamowej TV o tym, że Mentzen: nienawidzi kobiet, chce wsadzać je na 10 lat do więzienia, jak wygra to Polska wyjdzie z UE, wygoni żydów itd. - mówimy o krótki urywkach, z typowym dużym nagłówkiem na pół ekranu i powycinane najbardziej negatywne wypowiedzi z TV. Mówimy o jakiś kontach typowo wyglądających jak boty i mających ten sam schemat czyli duży czerwony nagłówek.

Czy to ktoś bada, kto odpowiada za takie masowe posty? Moje zdanie opiera się na bardzo ograniczonej grupie reprezentatywnej, więc może to przypadek, ale czy aby na pewno? Dodam, że target leci w osoby zupełnie niezainteresowane polityką, więc wycelowane w konkretną (apolityczną) grupę. Oczywiście nikt tego nie zbada - pytanie retoryczne. Państwo z dykty i manipulacja wyborcami jest tylko legalna w jedną słuszną stronę. 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
10 minut temu, Fatality napisał(a):

Pociągnę to dalej i nawiąże do tego tematu z targetowaniem na tiktoku, jak to miało miejsce w Rumunii - i jak tutaj część osób stwierdziła - było to nielegalne i zaslużenie wykluczyli tego ruskiego kandydata.

A mianowicie, od ok 2 tygodni gdy sondaże Mentzena wystrzeliły pod ok. 20% - u osób, które kompletnie na tiktoku ani nigdzie indziej nie wchodziły / nie wyświetlały się żadne (żadne!) materiały polityczne, to nagle mają dosłownie co 3 tiktok jakieś clickbajtowe tiktoki/rolki na insta i urywki z mainstreamowej TV o tym, że Mentzen: nienawidzi kobiet, chce wsadzać je na 10 lat do więzienia, jak wygra to Polska wyjdzie z UE, wygoni żydów itd. - mówimy o krótki urywkach, z typowym dużym nagłówkiem na pół ekranu i powycinane najbardziej negatywne wypowiedzi z TV. Mówimy o jakiś kontach typowo wyglądających jak boty i mających ten sam schemat czyli duży czerwony nagłówek.

Czy to ktoś bada, kto odpowiada za takie masowe posty? Moje zdanie opiera się na bardzo ograniczonej grupie reprezentatywnej, więc może to przypadek, ale czy aby na pewno? Dodam, że target leci w osoby zupełnie niezainteresowane polityką, więc wycelowane w konkretną (apolityczną) grupę. Oczywiście nikt tego nie zbada - pytanie retoryczne. Państwo z dykty i manipulacja wyborcami jest tylko legalna w jedną słuszną stronę. 

Jesteś w stanie zalinkować takie materiały?

Ja bardzo mało ogląda rolek, a tiktoka nie mam nawet apki. Raczej jak żona co przyśle to przescrolluje kilka i pjawiał mi się mentzen sam jakiś czas temu, ale na taki materiał o którym sizesz nie trafiłem. I wiem, że to nie jest wyznacznik czegokolwiek, ale chciałbym zobaczyć co dokładnie w tym materiale pokazują.

Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman Jak mi się uda trafić to wyślę. Nie twierdzę też, że tam jest to sklejone, aby były same kłamstwa, ale np. taki filmik gdzie jest "Mentzen chce wsadzać na 10 lat do więzienia za aborcję" a w tle fragment z kanału zero, gdzie mówi o aborcji, ale o braku jakichkolwiek kar. 

Tu już nie chodzi o to, co mówią dokładnie - akurat jakoś się nie mijają z rzeczywistością w największym uproszczeniu. Tylko liczba tego, sposób natężenia potrafi na swój sposób wyprać mózg - zwłaszcza dla osób, które nie interesują się polityką i nie mają wyrobionego zdania. 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

Czaję, ale chciałbym zobacyzć materiał żeby zobaczyć kto może za to być odpowiedzialny - w aspekcie rozliczenia środków w kampanii. Materiały kampanijne powinny być oznaczone i jestem ciekaw czy to inicjatywa jakichś aktywistów oraz na ile ewentualnie jest oddolna, a nie sponsorowana.

Opublikowano
Cytat

Ludzie prezydenta mają plan przejęcia władzy przez prawicę. Myślą o zemście
Od dawna jest między nami pakt obliczony na przyszłe rządy – słyszę od ludzi z pałacu prezydenckiego i partii Mentzena. Andrzej Duda chciałby być ojcem chrzestnym koalicji PiS i Konfederacji.

Myślą o zemście, choć sami woleliby to nazwać sprawiedliwością. Prezydent Andrzej Duda chce się zemścić na Donaldzie Tusku. Szef jego gabinetu Marcin Mastalerek – w pierwszej kolejności na Jarosławie Kaczyńskim. Jak? Wzmacniając Sławomira Mentzena oraz Konfederację, która w przyszłości miałaby wejść w koalicję z Prawem i Sprawiedliwością, i nawet wymuszając odejście prezesa Kaczyńskiego.

A koalicja PiS i Konfederacji jest w przyszłości bardzo realna.

https://www.onet.pl/informacje/newsweek/duda-i-mastalerek-maja-plan-mysla-o-zemscie/g6wfpv8,452ad802

Nie bardzo ufam takim artykułom ale akurat w tym IMHO jest bardzo dużo prawdy. 

Opublikowano
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Czaję, ale chciałbym zobacyzć materiał żeby zobaczyć kto może za to być odpowiedzialny - w aspekcie rozliczenia środków w kampanii. Materiały kampanijne powinny być oznaczone i jestem ciekaw czy to inicjatywa jakichś aktywistów oraz na ile ewentualnie jest oddolna, a nie sponsorowana.

Coś znalazłem, ale nie jest to dokładnie to samo o czym mówiłem (a może jest, ale nie widziałem wszystkich tych fimików), mówimy o schemacie + (podkreślam) spamowaniu takich treści:

https://www.tiktok.com/@mama.mariola/video/7486456285060238614

https://www.tiktok.com/@stopmemcenizacjipolski/video/7466852195384773910

Znalazłem też inne konta (szukając po #) i były one powiązane pośrednio z Biejat i Trzaskowskim (ale głównie z lewicy)

Opublikowano
40 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Huh, faktycznie trudno będzie znaleźć bezpośrednie powiązanie.

Nie musza być jednak to materiały sponsorowane - to mogą być anonimowi członkowie partii :)

Co nie zmienia faktu, że takie konta które pojawiają się nagle, albo które nagle stają się aktywne w mocno ukierunkowane treści są podejrzane i powinny być sprawdzane przez odpowiednie służby. 

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

Co nie zmienia faktu, że takie konta które pojawiają się nagle, albo które nagle stają się aktywne w mocno ukierunkowane treści są podejrzane i powinny być sprawdzane przez odpowiednie służby. 

Pewnie tak, ale z drugiej strony kto by chciał zawodowo przeglądać te :kupa: jakimi są polityczne rolki i tiktoki... :E 

Opublikowano (edytowane)

Czyli co? Mentzena bardziej zaora ta wypowiedź o Aborcji niż głupoty, które tam wygadywał?

Najbardziej mnie zastanawia to porównanie do Singapuru.

Tam jest dobra służba zdrowia i czy czasem nie rządzi tam od lat raczej lewicowo-socjalistyczna partia i ogólnie ludzie płacą podatki, a te mimo, że niskie to i tak są progresywne?

Edytowane przez Szambo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, hwdp43 napisał(a):

O 12 posiedzenie sadu ws aresztu dla zero.

Nie będzie żadnego aresztu, znów dali ciała. 

Pseudo komisja się kolejny raz skompromitowała. 

Cytat

Trump nie wyklucza użycia siły. Wstrząsające słowa o Grenlandii

"Będziemy mieć Grenlandię. Tak. Na 100 proc." - powiedział prezydent Stanów Zjednoczonych Donald Trump w najnowszym wywiadzie dla NBC News. Proszony o sprecyzowanie, nie wykluczył siłowego przejęcia Grenlandii, która jest terytorium zależnym Danii.

https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-trump-nie-wyklucza-uzycia-sily-wstrzasajace-slowa-o-grenland,nId,7940408#crp_state=1

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tropią astroturfing też?

Tego nie wiem, ale myślę że mogą wyłapać w mediach społecznościowych podejrzane konta właśnie w oparciu o ich nagłą aktywność lub że są nowe i ukierunkowane na danego kandydata, przedstawić to w formie obszernego raportu, a resztą zajmą się inne służby instytucje lub firmy, które będą miały za zadanie dojść czy to astroturfing lub inna metoda.

@Camis jeżeli to nie jest kolejne niebezpieczne ale tylko gadanie, to atak na Grenlandię będzie atakiem na UE? 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Szambo napisał(a):

Najbardziej mnie zastanawia to porównanie do Singapuru.

Tam jest dobra służba zdrowia i czy czasem nie rządzi tam od lat raczej lewicowo-socjalistyczna partia i ogólnie ludzie płacą podatki, a te mimo, że niskie to i tak są progresywne?

niskie podatki w Singapurze? chyba nie wszystkie.

"Osoby, które chcą kupić samochód w Singapurze, muszą dopłacić do jego wartości dodatkowo nawet 146 tys. dolarów singapurskich. Prawo wymaga od kierowców posiadania specjalnego certyfikatu, który mocno podrożał.
(...)

W ostatnim czasie jego cena jednak znacznie wzrosła i wynosi już nieco ponad 146 tys. dolarów singapurskich, czyli równowartość ponad 465 tys. zł za większe auto rodzinne. Obecny wzrost jest rekordowy i wynika w dużej mierze ze zwiększonego po pandemii popytu na zakup aut. BBC zauważa, że Singapur jest najdroższym miejscem na świecie do posiadania samochodu."

:E

Co więcej, może podatki są niższe (od 0 do 22% dochodowego), ale też nie ma pensji minimalnej przez co istnieje ogromna diaspora imigrantów/lokalsów z niższej kasty gdzie ludzie żyją poniżej granicy ubóstwa. Rozstrzał między bogatymi/średnio zamożnymi, a biednymi jest dużo bardziej widoczny niż np w Polsce.

Edytowane przez huudyy