Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, adashi napisał(a):

Europa jak miałaby dowalić Chinom? Godnościom Osobistom?

Była mowa o cłach.

Byłeś może w Chinach w ciągu ostatnich 10 lat? Masz pojęcie choćby z grubsza, jak bardzo Europa jest do tyłu w technologiach, w tym biotechnologii. O różnicy w posiadanych zasobach naturalnych nie wspominając.

Czyli skoro jesteśmy jako Europa tak niezdrowo uzależnieni i ogrywani przez Chiny, to w takim razie należy... robić tak, aby było jeszcze gorzej? :hmm:

I jeszcze na Trumpie się opierać, któremu nie wiadomo co do głowy przyjdzie za tydzień.

Trump przyjdzie i pójdzie, a umowy z Chinami zostaną. 

Nie cierpię Trumpa, ale o ile to możliwe, bo ja mam podejrzenia, że on rozwala interesy zachodu i pomaga rosji (tu nie mam wątpliwości) i chinom (tu wątpię, choć efekty jego działań są dokładnie takie) specjalnie) Europa powinna mu powiedzieć "granie z Chinami ci nie wychodzi, nie dasz rady. Lepiej się zjednoczmy i zaproponujmy wspólne stanowisko wobec Chin, to wtedy i Europa i USA mogą skorzystać, a Chinom będzie trudniej się odgryzać".

Możnaby zacząć od wywalenia przez okno wszelkich debilizmów ekologicznych i tego wszystkiego, co sprawia, że Chiny się z nas śmieją zarabiając milardy. Albo zabrać się za egzekwowanie prawa porządniej, tak aby połowę importowanego śmiecia i trucizm odrzucać, to by inaczej zaczęła wyglądać możliwość konkurowania. Oczywiście przenieść z powrotem do nas wszelkie branże strategiczne jak produkcja leków, materiały dla zbrojeniówek itp. 

I tak by było jakby Europejscy politycy najbardziej troszczyli się o losy Europejczyków. Ale że dostali od Trumpa fajną wymówkę do podpisywania podejrzanych umów z Chińczykami, to można się było dawno spodziewać, że nic dobrego z tego nie wyniknie.

No to czyim jesteś agentem?

Jeszcze poćwicz:

https://www.youtube.com/watch?v=pT8zALesp9g

Opublikowano
18 godzin temu, kubikolos napisał(a):

spaczone wrazenie to raczej efekt skrzywienia politycznego, wlasnie dlatego triggerujesz sie przez starego konia co tlukl matke ;)

reality check:

9cb2f4f1118ac660c029d3b2f00d5afaddbc704b

ogolnie mam wrazenie ze lewica jest strasznie zezwierzecona...

z24089215AMPCzlonkowie-Psycho-Fans-po-wygraniu-miedzynarodowyc.thumb.jpg.ef86292170a3b3211dd68ade03976e91.jpg

A to wy są, rozumiem.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, voltq napisał(a):

Naprawdę Tusk tak powiedział ? ze Wojna rozpoczęła się od Polskiego ataku ?

Trzeba przesłuchać nagranie bez tłumacza bo tłumacz zagłusza co powiedział Tusk.

• Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, trepek napisał(a):

#GimbyNieZnajo :D:D

Urządzenie znam, gdzieś mi się przewinęło te 30+ lat temu u kogoś i może nawet z kabla ktoś oberwał od tego ale na chodzie to nigdy nie widziałem tego ufomixa.

• Like 1
Opublikowano

@VRman Z tego co napisałeś jest dla mnie oczywiste, że nie byłeś w Chinach. Co więcej zapewne nie miałeś z Chinami żadnych kontaktów biznesowych innych niż ewentualnie Aliexpress czy Taobao.

Chiny Europę zjadają obecnie na śniadanie. Do tego doprowadzono. Jakość zamawianych produktów może być dowolna. Jeśli ludzie zamawiają najtańszy chłam, to nie wina producenta.

Tak jak piszesz, będzie trzeba podjąć próbę powrotu tutaj branży strategicznych. W obecnym stanie rzeczy jednego juana nie postawię, że to się uda w Europie. Nie jest nawet pewne czy Ameryce się to uda.

Zafunduj sobie tam tygodniową wycieczkę. Zrozumiesz.

• Upvote 3
Opublikowano
7 minut temu, adashi napisał(a):

@VRman Z tego co napisałeś jest dla mnie oczywiste, że nie byłeś w Chinach. Co więcej zapewne nie miałeś z Chinami żadnych kontaktów biznesowych innych niż ewentualnie Aliexpress czy Taobao.

Chiny Europę zjadają obecnie na śniadanie. Do tego doprowadzono. Jakość zamawianych produktów może być dowolna. Jeśli ludzie zamawiają najtańszy chłam, to nie wina producenta.

Tak jak piszesz, będzie trzeba podjąć próbę powrotu tutaj branży strategicznych. W obecnym stanie rzeczy jednego juana nie postawię, że to się uda w Europie. Nie jest nawet pewne czy Ameryce się to uda.

Zafunduj sobie tam tygodniową wycieczkę. Zrozumiesz.

Ale po co wymagasz ode mnie wiedzy o tym jak jest w Chinach z punktu widzenia osoby, która tam fizycznie jest?

Że się to nie stanie to sam pisałem w swoim poście. Ale że by się stać mogło to co innego. I powinno. I jeśli się nie stanie, to każdy Europejczyk to boleśnie odczuje - to była główna treść mojego komentarza.

Same USA - nie ma szans

Sama Europa - nie ma szans

Europa + USA +Japonia + Australia = spokojnie by się dało.

Co do różnej jakości - wystarczyłoby jakby (strzelam!) 60% tego szajsu co do nas leci została zblokowana. Jakby nie jednorazowe gówno, to i konsumenci inaczej by spojrzeli na produkty własne. 

Weźmy taki kompletnie fikcyjny przykład:

- ludzie kupują lodówki. Chińska jest za 500zł, a "Made in EU" za 1000.

Nikt nie kupi tej za 1000, bo przecież za drogo.

W ciągu 6 lat, ludzie muszą kupić chińskie gówno 3 razy. Razem 1500zł. 

Wymagamy kontroli i realnej ochrony konsumenta - jednorazowe gówna dostają zakaz wstępu.

Nagle się okazuje, że te lepszej jakości chińszczyzny już wcale o 2x tańsze nie są.

Robimy za unijne pieniądze kampanie informacyjne typu "nie kupuj gówna za 500zł 3x, a raz za 1000, a wyjdziesz na tym lepiej i do tego wesprzesz swoją gospodarkę!"

I to jeszcze zanim w ogóle się zabrać za cła.

To, że nie ma szans na taki pro-obywatelski obrót spraw, nie znaczy, że nie wolno mi zauważyć ogromnego zagrożenia i wad "polepszania relacji handlowych" z Chinami, że sobie pozwolę użyć tej pierdomowy chińskich polityków.

• Confused 1
Opublikowano

Odcięcie się od Chin można sobie wyobrazić. W obecnej sytuacji byłoby to dobrowolne odcięcie się od postępu. I co, we własnym sosie się dalej pławić?

Oczywiście rasowy Europejczyk nie skala się taką pracą jak 4/5 Chińczyków jeszcze 20 lat temu. Dystans rośnie i dalej będzie się powiększał.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, kubikolos napisał(a):

ladne bzdurki motywowane politycznym skrzywieniem ;) silny model rodziny to cos co powstawalo setki lat w praktyce a nie w glowie skrzywionego polityka,

dzisiejsze lewicowe podejscie to spadek iq (nawet lewica w polsce wycofala sie szybciutko z braku prac domowych jak zobaczyli do czego to prowadzi), problemy psychiczne dzieci z wmawianiem im roznych odchylow typu zmiana plci, brak poszanowania pracy, dlugo by wymieniac ale skutki sa fatalne jak na tak krotki eksperyment w skali ludzkosci

Fajne bzdury, nie pisz takich więcej.

1. Owszem, w lewicowych rodzinach jest więcej empatii i zrozumienia. 

2. "silny" to w tym wypadku synonim dla toksyczny, więc wypad z takimi bzdurami.

3. Zadania domowe nie mają sensu w dobie internetu i szczególnie AI, no ale to wiadomo - trzeba by troche temat przemysleć, a nie tylko powtarzać bzdury z prawicowych gadzinówek.

4. Dzieci miały problemy psychiczne od zawsze i to włąśie lewica stara się je adresować, zeby ograniczyć ilość samobójstw. 

5. Fatalne to są skutki takiego typowego toksycznego pieprzenia "przeztań się smucić", "idź do kościoła się wyspowiadać".

A już zdecydowanie nie ma nic gorszego niż prawicowa ignorancja. Czyli coś w czym Ty i lajkujący twój post jesteście najlepsi. Nikt Was nie przebije w tym. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 3
  • Upvote 4
Opublikowano

Gdybyśmy jako Europa wprowadzili cła na import z Chin, oni by chyba pękli ze śmiechu. A europejscy konsumenci nie wiem z czego.

A aż tak szeroki wspólny front, żeby nawet Australia się dopięła to czysta teoria.

• Like 1
Opublikowano

UE od dawna ma cła na sporo produktów z Chin. W tym samochody, z takich świeższych tematów.

A jeśli nie damy im rady gospodarczo to zostanie rozwiązanie militarne. Tak czy inaczej coraz bardziej prawdopodobne.

Chyba że ktoś wierzy że zachód da się zmarginalizować bez walki.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Gdybyśmy jako Europa wprowadzili cła na import z Chin, oni by chyba pękli ze śmiechu. A europejscy konsumenci nie wiem z czego.

A aż tak szeroki wspólny front, żeby nawet Australia się dopięła to czysta teoria.

Hmm? Przecież cła już są planowane na 2026. VAT zresztą też.

Ma to związek z ograniczeniem chińskich przesyłek e-commerce.

Ogólnie to ostatni rok tanich zakupów z Temu/Aliexpress.

I ja bym się tak nie śmiał, bo Chiny muszą jeszcze mieć rynek zbytu. Ameryka się zamyka z cłami. Przy ograniczeniach z Europy będą mieć problem. Ba, już jest problemi ceny u chińskich producentów cofnęły się do tych sprzed pandemii. Mają sporą nadprodukcję i magazyny zawalone pod same kullen.

U mnie klienci się chwalą, że potrafią zbić cenę o 10%, która już jest bardzo niska. Chińczyki są zdesperowane, żeby tylko sprzedać.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

To ludzie na etacie, te już przysłowiowie kasjerki na kasie w Biedrze, mają fundować Ci infrastrukturę, składki zdrowotne, szkoły, przedszkola i żłobki, bo TY SOBIE WYMYŚLIŁEŚ, ŻE BĘDZIESZ WIELKIM BIZNESMANEM? 

Nie, nie, nie, nie - pensja minimalna dla pracowników fizycznych powinna jeszcze wzrosnąć, za to dla korpoludków, kierowników, dyrektorów powinny być nałożone wyższe podataki.

Ilość dotacji dla przedsiębiorców już dziś jest zbyt duża i to właśnie ludzie pracujący na etacie fundują nowe maszyny wielkim biznesmanom, którzy potem płacą minimalną albo część pod stołem. 

Dotacje dla cwaniaków, którzy robią "innowacyjne" aplikacje dla mysz :) Wiem, że sam czerpiesz zyski ze wspomagania korpo więc taplasz się sam w tym wszystkim. Nie dziwne, że tego bronisz. Normalny mikro przedsiębiorca typu kiosk ważywny oprócz wsparcia z PUP na start nie ma żadnych dotacji, a te na start są momentalnie rozdawane.

Dzisiaj wciąż można zbudować większy biznes i można to zrobić od zera (z pewnym kapitałem oczywiście - na tym polega nomen omen kapitalizm), 

Żarty sobie stroisz? Nie, nie, nie, nie... Tak było w XX w. Dzisiaj nie jesteś w stanie od zera zagrozić Allegro, Biedronce, Lidlowi, Bankom - właściwie nikomu... Większej głupoty nie słyszałem...

ale to czego się domagasz to, żeby wszyscy ci wszystko fundowali i hołubili, bo wielki hubio postanowił mieć swój biznes. To musi być żart albo troll.

Proszę bez wycieczek personalnych... Nie rozmawiamy o mnie! Jeden ban ci nie wystarczył? Może mnie jeszcze wyzwij od komuchów i obraź rodzinę.

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Hmm? Przecież cła już są planowane na 2026. VAT zresztą też.

Ma to związek z ograniczeniem chińskich przesyłek e-commerce.

Ogólnie to ostatni rok tanich zakupów z Temu/Aliexpress.

Słyszę to już od 2-3 lat jak to cła są planowane od każdej kwoty i ciągle nie potrafią tego wprowadzić. To jakiś problem czy jednak takie gadanie dla gawiedzi, że niby coś robimy? Co do VAT to o czym mowa? Przecież jest już on od dawna pobierany. 

28 minut temu, VRman napisał(a):

Co do różnej jakości - wystarczyłoby jakby (strzelam!) 60% tego szajsu co do nas leci została zblokowana. Jakby nie jednorazowe gówno, to i konsumenci inaczej by spojrzeli na produkty własne. 

Weźmy taki kompletnie fikcyjny przykład:

- ludzie kupują lodówki. Chińska jest za 500zł, a "Made in EU" za 1000.

Nikt nie kupi tej za 1000, bo przecież za drogo.

W ciągu 6 lat, ludzie muszą kupić chińskie gówno 3 razy. Razem 1500zł. 

Problem w tym, że ta tańsza lodówka z Chin jest lepszej jakości lub tej samej jakości jak ta dużo droższa z EU.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, lokiju napisał(a):

Słyszę to już od 2-3 lat jak to cła są planowane od każdej kwoty i ciągle nie potrafią tego wprowadzić.  Co do VAT to o czym mowa? Przecież jest już on od dawna pobierany.

Nie jest pobierany, bo masz zwolnienie do kwoty 150 Euro. A te przesyłki są groszowe, takie po 60 zł.

Poza tym ja ci podałem datę 2026, bo tak jest planowane rozporządzenie. I to chyba głównie nacisk Niemiec.

U nas też już widać problem z Temu (które w Mediapanelu wyprzedziło Allegro), więc nawet polscy europosłowie zwracają w tym roku na to uwagę.

Edit: aa, tobie o VAT chodzi. No to VAT jest zaniżony, bo Chińczyki wpisują zazwyczaj 50% wartości produktu. I to jest info z pierwszej ręki - pracuję w E-Commerce.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
6 minut temu, Badalamann napisał(a):

UE od dawna ma cła na sporo produktów z Chin. W tym samochody, z takich świeższych tematów.

A jeśli nie damy im rady gospodarczo to zostanie rozwiązanie militarne. Tak czy inaczej coraz bardziej prawdopodobne.

Chyba że ktoś wierzy że zachód da się zmarginalizować bez walki.

No mamy cła, mamy od dawna. Typu 2%. Samochody ok. Ale jeśli Chinom przyjdzie do głowy się odwinąć to będzie interesująco.

Zachód już został w zasadzie zmarginalizowany w zakresie produkcji. Będzie walka o odwrócenie tego trwającego procesu marginalizacji. Z efektem niewiadomym.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

U nas też już widać problem z Temu (które w Mediapanelu wyprzedziło Allegro), więc nawet polscy europosłowie zwracają w tym roku na to uwagę

Problem allegro jest taki, że jest tam w większości to samo co na aliexpress ale drozej. Niech mnie cmokną w cztery litery.

Co do cła od każdej kwoty to zobaczymy bo jak mówiłem słyszę o tym od 3 lat. Zresztą na pewno nie zostanie to bez odpowiedzi ze strony Chin i ucierpią na tym zwykli konsumenci Czyli my. 

5 minut temu, adashi napisał(a):

No mamy cła, mamy od dawna. Typu 2%. Samochody ok. Ale jeśli Chinom przyjdzie do głowy się odwinąć to będzie interesująco.

Unia będzie mogła się pochwalić jak dzielnie walczy ze swoim zacofaniem a my po prostu będziemy mieli drożej.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, lokiju napisał(a):

Problem allegro jest taki, że jest tam w większości to samo co na aliexpress ale drozej.

Nie do końca właśnie. Ogólnie w Chinach jakościowo jest zawsze kilka progów do wyboru. Importerzy zazwyczaj biorą jakość od średniej do wysokiej.

Na Temu to masz najtańszy możliwy szmelc. Podrabiają nawet innych droższych Chińczyków, serio %-)

Długo by opowiadać, ale to z importu, a bezpośrednio od Chińczyka nie przychodzi w tej samej jakości. Inne są wymogi jakościowe po prostu.

No i inna cena, bo nie mamy dość szczelnego opodatkowania tych przesyłek. To się zmieni.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano (edytowane)

@KamiyanxJak najbardziej, sam to powtarzam,  że jak chce się coś lepszego to trzeba zapłacić a nie wybierać wszystko co najtańsze na aliexpress.  Są tam rzeczy, którym jakościowo niczego nie brakuje a nadal są zauważalnie tańsze niż nasza zachodnia produkcja. Dlatego wolę aliexpress niż allegro bo mam rozum i potrafię wybrać co mnie jakościowo interesuje.

Edytowane przez lokiju
  • Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Winter napisał(a):

Wyborcy PiS to są totalne debile. Śledzę konto profesora Żerki z IZ w Poznaniu. Gość przez 8 lat zdawał relację z każdego wydania Wiadomości w starym TVP. I co to zmieniło? Dołączył do grona popierających Nawrockiego na prezydenta. :rotfl2:

W Polsce tytuł profesora nic nie znaczy.

I znów wyzwiska i obrażanie... 

Opublikowano
29 minut temu, hubio napisał(a):

Nie, nie, nie, nie - pensja minimalna dla pracowników fizycznych powinna jeszcze wzrosnąć, za to dla korpoludków, kierowników, dyrektorów powinny być nałożone wyższe podataki.

:rotfl2:

Czyli Kierownik zarabiający 150 tys. rocznie będzie płacił więcej podatków od mikroprzedsiębiorcy, który zarabia 400 tys. rocznie.

Czemu? Po co?

Dotacje dla cwaniaków, którzy robią "innowacyjne" aplikacje dla mysz :) Wiem, że sam czerpiesz zyski ze wspomagania korpo więc taplasz się sam w tym wszystkim. Nie dziwne, że tego bronisz. Normalny mikro przedsiębiorca typu kiosk ważywny oprócz wsparcia z PUP na start nie ma żadnych dotacji, a te na start są momentalnie rozdawane.

Ja bronię zdrowego rozsądku. Twój pomysł jest tak egocentryczny i niestety... głupi, że no trzeba go skrytykować.

Jest mnóstwo dotacji na rozwój firmy - na otwarcie nowej gałęzi biznesu, innowacje i wszystkie inne rzeczy. Na etacie takiego czegoś nie masz ;) 

Kiosk warzywny też może dostać dotację. :) 

Żarty sobie stroisz? Nie, nie, nie, nie... Tak było w XX w. Dzisiaj nie jesteś w stanie od zera zagrozić Allegro, Biedronce, Lidlowi, Bankom - właściwie nikomu... Większej głupoty nie słyszałem...

A czyli ta twoja wielka działalność gospodarcza to po prostu handel?

Jak Twoim zdaniem mamy powstrzymać efekt skali? ;) 

Nigdy nie będziesz tak efektywny jak moloch typu lidl. Może skoro chcesz być przedsiębiorcą to rób coś bardziej uzytecznego społecznie niż sprzedawaj drożej niż konkurencja? ;) 

Proszę bez wycieczek personalnych... Nie rozmawiamy o mnie! Jeden ban ci nie wystarczył? Może mnie jeszcze wyzwij od komuchów i obraź rodzinę.

Rozmawiamy o Twoich pomysłach, które są z innej orbity.

Opublikowano
15 minut temu, lokiju napisał(a):

@KamiyanxJak najbardziej, sam to powtarzam,  że jak chce się coś lepszego to trzeba zapłacić a nie wybierać wszystko co najtańsze na aliexpress.  Są tam rzeczy, którym jakościowo niczego nie brakuje a nadal są zauważalnie tańsze niż nasza zachodnia produkcja. Dlatego wolę aliexpress niż allegro bo mam rozum i potrafię wybrać co mnie jakościowo interesuje.

Z tą ceną do jakości to też nigdy nie wiesz. Szukałem kiedyś jakiejś bzdury, na allegro 60-70zł, niby spoko, bo wchodził SMART ale na ali 25zł + bodaj 4zł wysyłka więc niby spoko ale było takich ofert ze 30 jak nie więcej, ceny też pod 60zł podchodziły. Można pomyśleć, że jak zapłacisz więcej to dostaniesz lepszą jakość, niestety wszystkie oferty jakie przeglądałem miały te same zdjęcia, ten sam opis. Osobiście bym wolał dopłacić do tych 25zł kolejne 10, może nawet 20 by otrzymać produkt wyraźnie lepszy ale ryzyko zbyt duże. Więc kupiłem to co było.

3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Rozmawiamy o Twoich pomysłach, które są z innej orbity.

Przecież on to jest 200% normy rodzimego januszexu. Mi się należy, bo mam stragan z "wstaw co chcesz" i jestem przedsiębiorcą! TO RZĄÐ MNIE OKRADA Z MAJĄTKU WYSOKIMI PODATKAMI!!! 

No i klasy jest taki, że może iść do roboty i zarobić tyle samo albo więcej i mieć w zasadzie te problemy w pompce, wypłata co miesiąc wchodzi, nic nie trzeba się szarpać... no ale to trzeba będzie pracować 8h od 6 do 14!!! Skandal! :E Normalnie husarska elita!