Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przeliczenie teraz i tak nic nie da, bo już lata po sieci, że worki z kartami nie są pilnowane, że można było je podmienić i w ogóle. 

29 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Prędzej w drugą stronę. Obowiązkowo przedstawiciel wszystkich zainteresowanych w każdym punkcie

W jakiejś gminie idą przedstawiciele lokalni 3 partii, albo się bardzo dobrze znają i dogadują między sobą, albo następuje korupcja polityczna na zasadzie przymknij oko, to załatwimy ci posadę jak wygramy. 

Taki system też odpada. 

Elektroniczne systemy też odpadają, bo raz że nie obejmą wszystkich obywateli. Estonia dopiero w ostatnich wyborach pierwszy raz w historii przekroczyła próg 50% oddanych głosów elektronicznie spośród osób uczestniczących w głosowaniu, a i tak są wątpliwości co do wyników, bo prawicowa opozycja próbowała tam podważyć wiarygodność głosowania. Zagraniczne instytucje po analizie systemu głosowania w Estonii stwierdzały kilkukrotnie że system ma luki, którymi przy odpowiednich środkach dałoby się wpłynąć na wyniki. Nie ma idealnego rozwiązania, są tylko takie, które zmniejszają ryzyko, ale go nie wyeliminują. 

Zakaz uczestniczenia w komisjach ludziom powiązanym z komitetami wyborczymi i ich rodzinami, to samo z różnymi radnymi, ludźmi zasiadającymi w SSP, lokalnych instytucjach utrzymywanych z budżetu itp. byłby dobrym posunięciem i pierwszym krokiem. Jak jakaś partia czy inni przedstawiciele władz chcą to mogą wysłać co najwyżej obserwatora, ale obserwator nie ma prawa zgłaszać żadnych uwag na bieżąco, może co najwyżej protokołować swoje uwagi, które następnie zgłasza do PKW, a jak zauważy rażące złamanie przepisów, to ma obowiązek zgłosić je od razu do PKW i odpowiednim służbom. 

Niech PKW ma wreszcie nad tym jakąś konkretną kontrolę.

Drugi krok to po zakończeniu głosowania to wszystko od momentu zamknięcia lokalu wyborczego aż do zapieczętowania kart w workach i podpisania protokołów powinno być nagrywane a może i transmitowane na żywo, również cały proces liczenia głosów, wszystkie prace komisji, całe pomieszczenie w którym odbywają się jakiekolwiek operacje na oddanych kartach. Dodatkowo część kamer powinna być tak umieszczona, żeby był podgląd na zawartość każdej karty. Każdy lokal powinien mieć skaner, gdzie każda karta po przeliczeniu jest od razu skanowana i skan trafia na serwer PKW skatalogowany wg komisji.

Kolejnym usprawnieniem takiego systemu mogłoby być automatyczne porównywanie zawartości skanu do pozyskanego zapisu klatki z kamery gdzie widać kartę wyborczą.

Takie zasady dotyczyłyby każdego przeliczenia głosów.

W momencie zapieczętowania worków z kartami powinien być już na miejscu pracownik okręgowej komisji albo PKW by odebrać karty samochodem wyposażonym w monitoring na pace auta (jakiś dostawczak). Pracownik z umieszczonym wideo rejestratorem tak jak te policyjne. Karty trafiają do monitorowanego pomieszczenia w okręgowej komisji wyborczej a stamtąd odbiera je pracownik PKW, tak samo mający rejestrator i monitoring na pace auta. 

Kosztowne? Tak, ale ucinające z miejsca masę spekulacji i zmniejszający znacznie ryzyko, choć jak pisałem, całkowicie ryzyka nie da się wyeliminować.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Camis napisał(a):

Robi się coraz grubiej, niech już przeliczą wszystkie głosy żeby później nie było grzane o ukradzionych wyborach. Nie wiem może niech KO za liczenie jakoś zapłaci?, ciekawe czy jest taka możliwość prawna. Chociaż jeden argument na temat kosztów odpadnie...

To by było najsensowniejsze? tyle tylko - jak wspomina @LeBomB teraz to już musztarda po obiedzie.

Chyba faktycznie trzeba przed następnymi wyborami dosłownie wszystko okamerować. Albo lepiej, w każdym lokalu poza papierowym (wiążącym) głosem umożliwić jeszcze jakaś formę elektronicznego wskazania kandydata. Po zakończonym głosowaniu komisja sprawdza czy wynik z liczenia kart jest zgodny z komputerem. Jeżeli nie to liczymy karty jeszcze raz... Jeszcze z 3 strony ponoć najczęściej do pomyłki dochodziło nie przy liczeniu konkretnych głosów, a przy dopisywaniu przeliczonej puli do konkretnego kandydata - tu tylko patrzenie na ręce zostaje.

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
11 minut temu, Camis napisał(a):

Hmm...

NwDFF5n.png

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/protesty-wyborcze-sedziowie-sadu-najwyzszego-wydali-ostre-oswiadczenie/cct214d

Robi się coraz grubiej, niech już przeliczą wszystkie głosy żeby później nie było grzane o ukradzionych wyborach. Nie wiem może niech KO za liczenie jakoś zapłaci?, ciekawe czy jest taka możliwość prawna. Chociaż jeden argument na temat kosztów odpadnie...

Jeszcze mniej niż 10 lat temu nie sądziłem, że dożyję czasów gdy sędziowie będą chodzić do mediów i aktywnie bronić demokracji bo innym brak jaj.

Opublikowano

@Klakier1984 tylko jak dopilnujesz, żeby każdy kliknął guziczek? Głosujący musiałby zostać zamknięty w pomieszczeniu i nie wyjść jak nie kliknie guzika :P tylko wtedy część spanikuje i kliknie byle co, niekoniecznie zgodnie z tym co zakreśliła na karcie.

Najlepiej byłoby jakby każda karta była od razu skanowana, ale to też albo skaner musiałby być przy stanowiskach do głosowania (bo ten w urnie można oszukać dorzucając lipne karty), a skaner na stanowisku do głosowania to ten sam problem co wyżej. Pozostaje ewentualnie migawka z kamery na stanowisku do głosowania, ale przy tym znowu problem z anonimowością. 

No i każde elektroniczne rozwiązanie nawet to z monitoringiem o którym pisałem wcześniej wiąże się z masą dodatkowych zabezpieczeń i ryzykiem z nimi związanym. Opcjonalnie po prostu zostają rejestratory w postaci małych, mobilnych serwerów umieszczane w komisjach, a jedyne administrowane centralnie z brakiem możliwości ingerencji technicznej zdalnie. Co znów tworzy ryzyko, że jak coś nie zadziała to musi być serwis lokalny :E i tak można w kółko. Dlatego tutaj potrzebni są na prawdę dobrzy specjaliści od różnych analiz ryzyka, którzy by usiedli, wynaleźli możliwe luki i pomogli wybrać rozwiązania najmniej dziurawe. 

Opublikowano
16 minut temu, Camis napisał(a):

W normalnym kraju to co się zadziało u nas, byłoby bardzo mocną podstawą do unieważnienia wyborów i zarządzenia ponownego głosowania. Rumunia niedawno miała jaja unieważnić wybory prezydenckie i zarządzić ponowne wybory prezydenckie od nowa, kilka ładnych lat temu także Austria miała jaja, żeby ponownie przeprowadzić II turę wyborów prezydenckich. Ale tu jest Polska, dodatkowo jeszcze ważność wyborów orzeka Izba SN, w której są poinstalowani neosędziowie mianowani za PiS-u, która pod wpływem Kaczyńskiego wyda wyroki korzystne dla PiS-u, bo inaczej mieliby "kłopoty". W tych wyborach prezydenckich PiS grało o życie, gdyby przegrali, to mogło być już po nich, od miesięcy o tym wiedzieliśmy, a koalicja o tym wręcz zapominała :E i robili co robili. 

Opublikowano
36 minut temu, Camis napisał(a):

Hmm...

NwDFF5n.png

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/protesty-wyborcze-sedziowie-sadu-najwyzszego-wydali-ostre-oswiadczenie/cct214d

Nie są sędziami ale pensje pobierają i duże bonusy emerytalne będą mieli. 
Brakuje za dużo. Około 200k głosów. 
Przeliczenie będzie bardzo kosztowne a jak nic nie da to KO dostanie po tyłku i będzie można mówić że wywalili dużo pieniędzy na wybory jak Sasin

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Kto był przeciw? Głównie razemki i część lewicy :E

Dlatego naprawdę mi się smutno robi jak nawet w tym wątku widzę ludzi głosujących na Zandberga, Hołownię i tym podobnych. 

Takie lewicowe podejście do spraw bezpieczeństwa to zagrożenie dla bezpieczeństwa nas wszystkich. Bieganie z reklamówkami, płacze przed kamerą o zamarzająych dzieciaczkach gdy Łukaszenka nam słał nachodźców czy głosowanie przeciwko minom gdy za granicą mamy rosnące zagrożenie i niepokojące kwestie wsparcia od zachodu w razie napadu na Polskę - za takie coś powinien być zakas bycia jakimkolwiek politykiem, radnym, nawet dyrektorem szkoły. Ci ludzie są albo tak odklejeni i niedojrzali, albo robią tak bo sobie wybrali elektorat ludzi o mentalności przedszkolaków, którzy będą głosować na ludzi "z dobrym serduszkiem" jakby jakikolwiek polityk miał coś takiego. Tacy idioci by głosowali przeciwko wystrzeleniu rakiet mających zestrzeliwać nadlatujące bomby atomowe, bo wystrzelenie oznacza hałas i ptaszki ucierpią, bo się wystraszą i spadną. Łojoj...

no po prostu zero kontaktu z rzeczywistością

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, VRman napisał(a):

Dlatego naprawdę mi się smutno robi jak nawet w tym wątku widzę ludzi głosujących na Zandberga, Hołownię i tym podobnych. 

Takie lewicowe podejście do spraw bezpieczeństwa to zagrożenie dla bezpieczeństwa nas wszystkich

Hołownię? W którym momencie Kotłownia był przeciw dozbrajaniu kraju? Czy to nie on chciał wgniatać Putina w glebę?

PS jeśli nie na lewicę, to na kogo? 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, VRman napisał(a):

no po prostu zero kontaktu z rzeczywistością

Konfederacja również ma zero kontaktu z rzeczywistością.

8 minut temu, VRman napisał(a):

Tak samo można wypowiedzieć się o głosujących na Mentzena, Brauna i tym podobnych.

Opublikowano
8 minut temu, Dimazz napisał(a):

Przeliczenie będzie bardzo kosztowne a jak nic nie da to KO dostanie po tyłku i będzie można mówić że wywalili dużo pieniędzy na wybory jak Sasin

Nie. Mieli szansę to zrobić i potem obrócić to na swoją korzyść. Jakby wyszło że nie mieli racji i wynik się nie zmienił, ale ujawnili jakieś tam błędy, to by powiedzieli że to pieniądze wydane by zwiększyć zaufanie do naszego systemu, zrobić wszystko uczciwie i podjąć kroki by go jeszcze ulepszyć. 

Choć jak pisałem, teraz i tak już za późno. Ponowne przeliczenie powinno być od dawna obowiązkiem PKW, karty powinny po przeliczeniu w komisji trafiać od razu do PKW i od razu liczone ponownie. Dalej system powinien być usprawniany np. o rozwiązania o których wspominałem lub inne, które dałoby się wdrożyć.

• Upvote 2
Opublikowano
5 minut temu, huudyy napisał(a):

Hołownię? W którym momencie Kotłownia był przeciw dozbrajaniu kraju? Czy to nie on chciał wgniatać Putina w glebę?

Był wśród tych z narracją "biedni ludzie szukający lepszego miejsca", robił sobie sweet focie z nielegalnymi nachodźcami w sejmie (formalnie już legalnymi bo ich zalegalizowali, co guzik zmienia tak naprawdę) i nagrywał jakieś filmiki gdzie płacze, pokazując, że ma "uczucia", czyli celuje dokładnie w te Julki, które łykają te "płynął rzeką przez tydzień bez jedzenia" i klaszczą na filmach Agnieszki Holand. 

5 minut temu, huudyy napisał(a):

PS jeśli nie na lewicę, to na kogo? 

Nie wiem, ale na pewno nie zgodzę się z "głosuję na Hołownią/Zandberga bo to jedyny normalny". I to już jest smutne.

9 minut temu, Spl97 napisał(a):

Konfederacja również ma zero kontaktu z rzeczywistością.

Więcej niż lewica w sprawach np. obrony granic, ale niestety ma też po pierwsze za dużo odchyłów i po drugie i najważniejsze - agenturę ruskich wpływów. 

9 minut temu, Spl97 napisał(a):

Tak samo można wypowiedzieć się o głosujących na Mentzena, Brauna i tym podobnych.

Można. 

Opublikowano
14 minut temu, VRman napisał(a):

Był wśród tych z narracją "biedni ludzie szukający lepszego miejsca", robił sobie sweet focie z nielegalnymi nachodźcami w sejmie (formalnie już legalnymi bo ich zalegalizowali, co guzik zmienia tak naprawdę) i nagrywał jakieś filmiki gdzie płacze, pokazując, że ma "uczucia", czyli celuje dokładnie w te Julki, które łykają te "płynął rzeką przez tydzień bez jedzenia" i klaszczą na filmach Agnieszki Holand. 

Braun robiący sobie zdjęcia z człowiekiem wydalonym za szpiegostwo jest zagrożeniem czy nie?

Inna sprawa - jak ja uwielbiam tą toksyczną mentalność - facet się popłakał, jaka ciota. A potem się dziwić, że w Polsce codziennie popełnia samobójstwo 13 osób, w tym 11 MĘŻCZYZN.

Polskie piekiełko.

24 minuty temu, VRman napisał(a):

Nie wiem, ale na pewno nie zgodzę się z "głosuję na Hołownią/Zandberga bo to jedyny normalny". I to już jest smutne.

nie jedyny normalny, ale wydawali się sensowni.

23 minuty temu, Camis napisał(a):

GuTeiQbWgAA4ggC?format=jpg&name=small

jakby któryś się pytał czemu dualizm prawny wytworzony za PiSu, to tragedia narodowa. Tego burdelu nigdy nie posprzatamy.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, huudyy napisał(a):

Braun robiący sobie zdjęcia z człowiekiem wydalonym za szpiegostwo jest zagrożeniem czy nie?

Brauna uważam za jedno z największych zagrożeń idących z ruską agenturą.

12 minut temu, huudyy napisał(a):

Inna sprawa - jak ja uwielbiam tą toksyczną mentalność - facet się popłakał, jaka ciota. A potem się dziwić, że w Polsce codziennie popełnia samobójstwo 13 osób, w tym 11 MĘŻCZYZN.

Za bardzo generalizujesz w tym momencie. Nie każdy krytyk lewicy to łysy kibol. ;)

Nie jestem  z tych co "popłakał jak ciota". Nie jestem po żadnej ze stron pomiędzy "uczucia mężczyzn też są ważne i należy je okazywać bez wstydu" a "facet powinien zawsze ukrywać emocje". W ogóle mnie ten temat za bardzo nie interesuje, bo obie skrajności uważam za durne. Mi chodziło tylko o ten durny teatrzyk Hołowni przed webkamerką i to co chciał tym osiągnąć. Jeśli faktycznie się rozkleił to znaczy że jest emocjonalnie niestabilny i nie powinien pchać się na wysokie stanowiska w rządzie. A już jako prezydent taka emocjonalność to ogromny prezent dla obcych służb, które by chętnie z tej cechy charakteru skorzystały. Moim zdaniem jednak była to prostacka i żenująca szopka pod swój elektorat. Łzy mogły być prawdziwe. Drżenie głosu mogło być prawdziwe. Są sposoby aby to wywołać. Potem wystarczy włączyć kamerkę...

Zresztą to mnie tylko odrzuca na zasadzie poczucia wstrętu, bo nienawidzę fałszywych ludzi. Dużo bardziej mi przeszkadzają poglądy i te fotki w sejmie. Wiem jak na zachodzie się kreowało takie narracje i czym się to kończy. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
5 minut temu, Camis napisał(a):

Jeśli to nie sąd to po co Bodnar i inni do nich wysyłają wnioski?.

Odpowiesz?. 

https://www.gov.pl/web/prokuratura-krajowa/kolejne-dzialania-PG-w-sprawie-protestow-wyborczych

"Prokurator Generalny, konsekwentnie do prezentowanego stanowiska, wniósł o wyłączenie sędziów Izby Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych Sądu Najwyższego od rozpoznania tej sprawy oraz o przekazanie jej do rozstrzygnięcia sędziom Izby Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Sądu Najwyższego, gwarantującym sędziowską bezstronność i niezawisłość."

Opublikowano (edytowane)

Robi się coraz ciekawiej :) :

https://wiadomosci.wp.pl/zwrot-ws-protestow-wyborczych-sedziowie-sn-wydali-oswiadczenie-7171797869804416a

28 minut temu, Spl97 napisał(a):

Burdel, który zrobił PiS w tym kraju będzie musiał kto inny posprzątać.

Dlatego to Trzasku powinien zostać Prezydentem ale madki 800+ i dzieci od mentzena co chciały "zobaczyć" tego nie ogarniają i nie będziemy mieć dekady jeszcze ten burdel w praworządności.

A jak pisokonfie przyjdzie do głowy w przyszłości wprowadzić autorytaryzm na wzór Węgier to nie będzie żadnego sądu, który to powstrzyma. Ale wyborcy Nawrockiego tego nie są w stanie pojąć bo jak oni mają 18-25 lat to dla nich 2 dekady to całe życie więc jak mogą ogarnąć skutki tej decyzji?

I niech no Zandberg za jakieś 5 lat zacznie krzyczeć o upadku demokracji to go tak wyzwę jak nigdy :) Bo nie poparł  Trzaskowskiego, a być może te 200k głosów by przeszło od niego bo ci wyborcy zostali w domach.

Mnie też się dużo rzeczy nie podoba w KO w tym te dotykające mnie bezpośrednio jak składka zdrowotna, ale właśnie żeby posprzątać po PiS potrzebny był Trzaskowski, ale jest jak jest. Może jakimś cudem obecna koalicja będzie w stanie wygrać następne wybory i jakoś to utrzyma, a potem znów podejście nr 2 do zmiany Prezydenta.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
26 minut temu, hubio napisał(a):

I niech no Zandberg za jakieś 5 lat zacznie krzyczeć o upadku demokracji to go tak wyzwę jak nigdy :) Bo nie poparł  Trzaskowskiego, a być może te 200k głosów by przeszło od niego bo ci wyborcy zostali w domach.

To tak nie działa. Jeśli piszesz o wyborcach, którzy zostali w domu, to musiałoby ich pójść ~400k a nie ~200k i wszyscy by musieli oddać głos na Trzaskowskiego (szansa 0%, że wszyscy by tak właśnie zagłosowali %-)).

Opublikowano
56 minut temu, Spl97 napisał(a):

Burdel, który zrobił PiS w tym kraju będzie musiał kto inny posprzątać.

Nikt tego nie posprząta. PiS wchodzi w 2027 jak do siebie, i będzie miał twarde 40%. Z Konfa będą mogli zmieniać konstytucję której nawet nie szanują. Memcen zostanie ograny jak małe dziecko. Ludzie przerzucą się do Brauna. Jedyne co może osłabić prawice to rozpad i śmierć Kaczyńskiego. 

• Like 1
  • Upvote 3