Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Camis Problem w tym, że nie wiem czy da się skutecznie przeciwdziałać populistom.

W obecnym stanie prawnym, gdzie można robić dowolne fejki i manipulacje w mediach a następnie je powielać bez przeszkód w "socjalach", jest to niezwykle trudne i nieskuteczne.

Co do Tuska jako lidera KO to przypominam że bez niego poparcie im spadło do kilkunastu procent i nie było widać by to było już minimum.

Trzaskowski i jego otoczenie wtedy byli przekonani że zbliża się rozpad partii i startowali z "campusem" o który chcieli oprzeć nową formację. Tylko powrót Tuska to powstrzymał i przywrócił pozycję ugrupowaniu. A z czasem i władzę w wyborach parlamentarnych.

Opublikowano (edytowane)

Dosłownie wszędzie aż ulewa się od populistycznych fake newsów, nieodmówień  półprawd, platformy społecznościowe dosłownie to jest raj dla nich

z tym nie da się walczyć zanim sprostujesz jednego fake newsa ten już się trafi tak szeroko że zostanie w pamieci, a międzyczasie kilka innych się pojawi

przykre ale dziś z algorytmem można sterować ludem jak się chce 

a będzie tylko gorzej

Edytowane przez Bartso
  • Upvote 3
Opublikowano
33 minuty temu, Kris194 napisał(a):

To już możecie się domyślić po co był ten spin z granicą.

Mam nadzieję, że SN sprawdzi 214 wniosków złożonych przez tych wykonawców polecenia przełożonego :D

Zrzut-ekranu-2025-06-30-152106.png

Polecenie od przełożonego :)

Opublikowano (edytowane)

ooo, że TVN w ogóle porusza temat to szok.

Może dlatego, że morderca nie jest czarnoskóry, nie jest podane, że był islamistą i jest "legalnym" imigrantem.

https://tvn24.pl/kujawsko-pomorskie/torun-zaatakowana-w-parku-kobieta-nie-zyje-podejrzany-wenezuelczyk-w-areszcie-st8534533

No, i tak to niestety jest. Tyle z tego "ratowania gospodarki i dziury demograficznej". Na pewno rodzice zamordowanej się zgadzają, że tak trzeba.

Na onecie jest artykulik tak obślizgły, że aż brzydzi czytać:

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/donald-tusk-zabral-glos-w-sprawie-migrantow-zwrocilem-sie-do-niemieckiego-rzadu/hdr528w,79cfc278

Cytat

W trakcie briefingu prasowego Donald Tusk zapowiedział też, że "jeśli będą powtarzały się przypadki wątpliwe z naszego punktu widzenia", to Polska przywróci kontrolę na granicy z Niemcami. — I to taką efektywną — zaznaczył premier.

Jeśli. PrzywróCI. Bulwa mać, to było trzeba robić dawno temu. Na wczoraj. A nie jakieś "jeśli", "pomyślimy", "może kiedyś". 

Cytat

Tusk podkreślił, że podczas dzisiejszej odprawy "będzie chciał usłyszeć od Straży Granicznej, ile jest takich przypadków". — I to, w jaki sposób Straż Graniczna egzekwuje moje polecenie, aby nikt z żadnego kraju, także z Niemiec, nie wkroczył na teren Polski bez zgody i jednoznacznego określenia, że taki jest nasz obowiązek prawny, międzynarodowy — dodał premier.

Piękny obślizgły język każdego polityka - jak powiedzieć nie, tak żeby brzmiało jak tak w uszach osób nie mających o temacie pojęcia. "Ciemny lud to kupi". 

Czyli "jestem oburzony, zrobię wszystko co się da, czyli to samo co wcześniej - czyli nic - a potem schowam się za "no takie som przepisy, winc my nic nie morzema zrobić, no nie, przecież to som przepisy łunijne panie, miendzynarodowe obowiunzki som!"

Jasno widać, że gówno Tusk i jego ekipa zamierzają robić w tym temacie poza próbami gaszenia PRowego pożaru jaki im to wywołuje. I bardzo słusznie. Niech im spadnie do 0,1% poparcia za to, krzyż na drogę i jak mawiał Boguś Linda tutaj:

image.png.01cb296d626f8159b1a063ef8738d216.png

niech zrobi się miejsce dla jakiejś normalnej, zaradnej i nie tak szkodliwej i durnej opozycji jak ten obecny rząd, którego już dziś można nazywać opozycją, bo są jedynie wypierdem w paśmie rządów pisuarii :/

Następne wybory już mają takie szanse wygrać jak Seneszyn prezydenckie.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
21 minut temu, VRman napisał(a):

Jeśli. PrzywróCI. Bulwa mać, to było trzeba robić dawno temu. Na wczoraj. A nie jakieś "jeśli", "pomyślimy", "może kiedyś". 

Zdajesz sobie sprawę jakie by były konsekwencje przywrócenia kontroli na granicy czy tak niezbyt? Tusk sam właśnie o tym mówił podczas konferencji prasowej w PSE.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Kris194 napisał(a):

Zdajesz sobie sprawę jakie by były konsekwencje przywrócenia kontroli na granicy czy tak niezbyt? Tusk sam właśnie o tym mówił podczas konferencji prasowej w PSE.

Nie wiedzą bo są to ludzie z prostym myśleniem czyli co mi dają i czy sąsiad nie ma lepiej ode mnie.  Do takich ludzi się nie dotrze, nieważne jakich argumentów byś używał.

Inny człowiek co powie słowo w innych języku to takiemu polaczkowi oprogramowanie mówi "nielegalny imigrant"....   Ba takie małpiszony to nawet nie rozróżniają przecież pojęcia imigrant a emigrant :E 

Edytowane przez Crew 900
  • Upvote 4
Opublikowano
11 minut temu, Kris194 napisał(a):

Nie. Nie mam pojęcia. Ale może zgadnę. Przywrócenie kontroli na granicy oznaczałoby kontrole na granicy? :E

9 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Nie wiedzą bo są to ludzie z prostym myśleniem czyli co mi dają i czy sąsiad nie ma lepiej ode mnie.  Do takich ludzi się nie dotrze, nieważne jakich argumentów byś używał.

Poza "jesteś głupi" są jakieś argumenty czy mamy uwierzyć na słowo, że są tak mądre, że aż nie dałeś rady ich napisać i użyć?

Ja odbiję: nie zdajecie sobie sprawy z konsekwencji nawpuszczania ich do Polski. O tym Tusk mówił w swoi... a nie, czekaj. Nie mówił. 

A skoro nie mówił, to ja jestem prostakiem ze wsi co nic nie rozumni.

OK :D

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, VRman napisał(a):

Nie. Nie mam pojęcia. Ale może zgadnę. Przywrócenie kontroli na granicy oznaczałoby kontrole na granicy? :E

Poza "jesteś głupi" są jakieś argumenty czy mamy uwierzyć na słowo, że są tak mądre, że aż nie dałeś rady ich napisać i użyć?

Ja odbiję: nie zdajecie sobie sprawy z konsekwencji nawpuszczania ich do Polski. O tym Tusk mówił w swoi... a nie, czekaj. Nie mówił. 

A skoro nie mówił, to ja jestem prostakiem ze wsi co nic nie rozumni.

OK :D

Ale człeku nie rozumiesz, że jak nielegalne przekroczyli granicę i przewoźnicy nielegalni ich przewieźli przez polskę i w niemczech na granicy zostali zatrzymali to procedura jest  taka, że wracają do kraju w z którego przybyli nielegalnie ( czyli Polska) ...

U nas jak takiego się złapie to za pis były nielegalne push backi a teraz są zatrzymywani, mają opiękę i państwo za wszystko płaci razem z biletami do kraju z któego przybyli na białoruś.  Takie są zapisy międzynarodowe i trzeba się ich trzymać choćby dupa bolała. 

Tak to wygląda i kuźwa nie wiem z czym to dyskutować, ty też pewnie nieraz podpisywałeś jakieś umowy których musisz się trzymać bo jak nie to będą konsekwencje. Może nawet socjalne podpisujesz i nie czytasz nie wiem... 

Kuźwa przepisów drogowych musisz przestrzegać bo stacisz prawo jazdy...

Obowiązkowe OC musisz mieć...

Ja pier... 

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
45 minut temu, VRman napisał(a):

ooo, że TVN w ogóle porusza temat to szok.

Może dlatego, że morderca nie jest czarnoskóry, nie jest podane, że był islamistą i jest "legalnym" imigrantem.

https://tvn24.pl/kujawsko-pomorskie/torun-zaatakowana-w-parku-kobieta-nie-zyje-podejrzany-wenezuelczyk-w-areszcie-st8534533

No, i tak to niestety jest. Tyle z tego "ratowania gospodarki i dziury demograficznej". Na pewno rodzice zamordowanej się zgadzają, że tak trzeba.

Na onecie jest artykulik tak obślizgły, że aż brzydzi czytać:

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/donald-tusk-zabral-glos-w-sprawie-migrantow-zwrocilem-sie-do-niemieckiego-rzadu/hdr528w,79cfc278

Piękny obślizgły język każdego polityka - jak powiedzieć nie, tak żeby brzmiało jak tak w uszach osób nie mających o temacie pojęcia. "Ciemny lud to kupi". 

Czyli "jestem oburzony, zrobię wszystko co się da, czyli to samo co wcześniej - czyli nic - a potem schowam się za "no takie som przepisy, winc my nic nie morzema zrobić, no nie, przecież to som przepisy łunijne panie, miendzynarodowe obowiunzki som!"

Jasno widać, że gówno Tusk i jego ekipa zamierzają robić w tym temacie poza próbami gaszenia PRowego pożaru jaki im to wywołuje. I bardzo słusznie. Niech im spadnie do 0,1% poparcia za to, krzyż na drogę i jak mawiał Boguś Linda tutaj:

image.png.01cb296d626f8159b1a063ef8738d216.png

niech zrobi się miejsce dla jakiejś normalnej, zaradnej i nie tak szkodliwej i durnej opozycji jak ten obecny rząd, którego już dziś można nazywać opozycją, bo są jedynie wypierdem w paśmie rządów pisuarii :/

Następne wybory już mają takie szanse wygrać jak Seneszyn prezydenckie.

Założę się z tobą, że na to że będziemy przyjmować jest ponad partyjna zgoda. Po przejęciu władzy przez PiS za dwa lata będzie to samo, ale dla niepoznaki nieco inaczej. Ile jeszcze trzeba sygnałów, aby zrozumieć że migranci, w tym ci nielegalni będą masowo wpuszczani? Robił to PiS, robi PO, będzie robił dalej PiS. 

Opublikowano
9 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Ale człeku nie rozumiesz, że jak nielegalne przekroczyli granicę i przewoźnicy nielegalni ich przewieźli przez polskę i w niemczech na granicy zostali zatrzymali to procedura jest  taka, że wracają do kraju w z którego przybyli nielegalnie ( czyli Polska) ...

Uhm. To jest oficjalna wersja. Masz prawo w nią wierzyć. Ja podchodzę do tej narracji bardzo sceptycznie.

Co do przepisów - wygodne to "nie da się, bo przepisy", prawda? 

11 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Takie są zapisy międzynarodowe i trzeba się ich trzymać choćby dupa bolała. 

Tak to wygląda i kuźwa nie wiem z czym to dyskutować, ty też pewnie nieraz podpisywałeś jakieś umowy których musisz się trzymać bo jak nie to będą konsekwencje. Może nawet socjalne podpisujesz i nie czytasz nie wiem... 

Kuźwa przepisów drogowych musisz przestrzegać bo stacisz prawo jazdy...

Obowiązkowe OC musisz mieć...

Ja pier... 

Nie rób ze mnie debila. Przepisy są, ale kto je podpisywał? Kogo reprezentować mają wybrani do rządzenia politycy? Wiesz, że podpisane przepisy nie raz i nie dwa różne kraje zrywają? Przepisy zdaje się też dawały Polakom prawo przekraczania granic bez kontroli i jednak się okazuje, że Niemcy mogli. Jesteś pewien, że nic się nie da zrobić? Zaraz zaraz. Ale sam Tusk ponoć chce jechać i sprawdzać czy wszystko jest OK. No to jak to? On by nie wierzył Niemcom?

Zresztą nawet jak się ich odbierze to są różne rzeczy które można robić aby ratować Polskę przed zalewem wrogich nachodźców. 

No ale nie oczekujmy tego od rządu który od zawsze wyzywał ludzi chcących pilnowania granic od rasistów i homofobów.

Hołownia w sejmie cykający fotkę z nielegalnymi i potem pierdololo o tym, że "wcale nie byli nielegalni, bo już ich zalegalizowaliśmy!" to jest facepalm dopiero.

8 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Założę się z tobą, że na to że będziemy przyjmować jest ponad partyjna zgoda. Po przejęciu władzy przez PiS za dwa lata będzie to samo, ale dla niepoznaki nieco inaczej. Ile jeszcze trzeba sygnałów, aby zrozumieć że migranci, w tym ci nielegalni będą masowo wpuszczani? Robił to PiS, robi PO, będzie robił dalej PiS. 

Nie przyjmuję zakładu, bo sam tego się spodziewam. Pisuaria wygrała wybory obiecując że będą dbać o granice i bezpieczeństwo, a potem pokazała środkowy palec. To spory powód przez który obecnie Konfa z gaśnicowymi mają ponad 20% poparcia (niestety)

• Upvote 1
Opublikowano

dNkDBEu.png

we6jja5.png

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-193787260

Cytat

Tylko nikt nie ma nic do tego, by obywatele UE do nas szli za pracą (jak my w ramach UE).

Problemem są przybysze z dalszych krajów, z totalnie niekompatybilną nam kulturą i religią.

Mamy prawo tego nie chcieć, szczególnie na bazie doświadczeń (czasami szczególnie bolesnych) w krajach Zachodnich. Nie musimy przechodzić tej samej ścieżki co te kraje, tylko zadziałać na początku by nie dopuścić do rozrostu problemu.

Jak rząd tu nie zareaguje (ale zareaguje porządnie, a nie jak Tusk który od roku „czeka na wyjaśnienia), to położy to ich poparcie bardziej niż cyrk z graniem spina na sfałszowane wybory.

Zwłaszcza że bałagan w służbach jest coraz bardziej widoczny (jak ostatnio - bawią się w chowanego w lesie z typem, który zamordował swoją rodzinę już któryś dzień z rzędu).

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-193787285

B2u1kCL.png

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-193787594

• Upvote 2
Opublikowano
31 minut temu, Suchy211 napisał(a):

to najprawdopodobniej prawda, wiele razy o tym pisalem

ale to nie oznacza ze mamy sie poddac ;)

opor ludzi w tej sprawie bedzie bardzo silny i nie pomoze placz o propagandzie

Godzinę temu, hwdp43 napisał(a):

o chyba sie dogadali XD

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Camis napisał(a):

przy dzietności 1.1 kogo chcesz sprowadzać. Masz jakiś portal międzywymiarowy do Europy z innego wszechświata?

Z Azji nie, z Afryki nie z Ameryki Południowej też nie no to skończyły się kontynenty na tej planecie. 

Zaczęliśmy sprowadzać z dalekiego wschodu typu Wietnam i z Ameryki Pd jak Kolumbia czy Wenezuela bo jest szansa że przyjadą tylko trzeba sprawdzać przyjezdnych co często jest trudne bo kuleje przekazywanie informacji między krajami.

Polska już nie ma 38mln ludzi a niecałe 37

Opublikowano

Ja bym wprowadził jakieś hardcorowe bykowe, np. jeśli obywatel ma 35 lat i nie ma żadnego dziecka ani przeciwskazań co do ich posiadania, to musi płacić co miesiąc 2000zł. W wieku 40 lat ta kwota powinna urosnąć do 2500zł Jednoczesnie w momencie zalozenia rodziny caly dlug powinien zostac anulowany :D Piszę serio, lepsze to niż robienie z Polski talibanu na wzór niemiec czy UK. 

• Haha 3
  • Confused 4
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ja bym wprowadził jakieś hardcorowe bykowe, np. jeśli obywatel ma 35 lat i nie ma żadnego dziecka ani przeciwskazań co do ich posiadania, to musi płacić co miesiąc 2000zł. W wieku 40 lat ta kwota powinna urosnąć do 2500zł Jednoczesnie w momencie zalozenia rodziny caly dlug powinien zostac anulowany :D Piszę serio, lepsze to niż robienie z Polski talibanu na wzór niemiec czy UK. 

Informatycy Cię znienawidzą.

Musiałbyś zapewnić też możliwość adopcji dla par homo. Wtedy mogliby dwaj koledzy adoptować i uniknąć bykowego :E 

Edytowane przez GordonLameman
  • Haha 1