Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hołownia jest nie do obronienia. Jedynie jakaś ważna niecierpiąca zwłoki sprawa państwowa mogłaby go obronić ale czegoś takiego chyba nie było.

Stanowisko marszałka za zdradę to malutko. 

A Szymuś to będzie musiał jak Pawełek szukać miejsc na listach PiSu
Zobaczymy co z tego wyjdzie ale ja wróżę rozpad koalicji do końca roku. Tarcia już zbyt daleko zaszły.

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
Cytat

Jak ostatnie pokolenie chce zablokować ulice w Warszawie to policja potrafi ich ściągnąć zanim zdążą się rozłożyć. Ale jak kibole robią sobie kontrole granic wedle uważania to już służby udają, że problemu nie ma.
Gdyby w tym kraju był szerszy dostęp do broni to już dawno albo kibole zostali odstrzeleni, albo oni by odstrzelili kogoś kto się krzywo spojrzał.
To nie jest już Iran Europy. To jest europejska Somalia.

https://www.skyscrapercity.com/threads/polityka-już-bilet-kupiony.2410635/post-193861603

• Upvote 2
Opublikowano

Tusk: Kurczę, poparcie nam spadło, a co by jak zatopić Holownie żeby urosło nam poparcie. Idź do Kaczyńskiego na rozmowy, to ludzie przejdą do nas. :E 

Tusk wzmocnił KO, rozwalając każdego koalicjanta :E Lewica stłamszona i ludzie mówią że nic nie mogą w radzie, Hołownia skompromitowany, PSL nie będzie robił problemów. 

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bono_UG napisał(a):

Urzędnicy decydują o budżecie - źle, bo nie wiedzą czego chcą mieszkańcy, robią inwestycje wbrew mieszkańcom.
Mieszkańcy decydują na co wydać kasę - źle, urzędnicy powinni doskonale wiedzieć na co wydawać.

:E

Trochę śmiesznie, trochę przykro się czyta jak oddawanie części władzy, w sumie odpowiedzialności w ręce mieszkańców jest krytykowane.

Przekręcasz kota ogonem a potem piszesz, że się przykro czyta.

Chyba z 4x pisałem, że idea dobra, ale forma ją psuje. Urzędnicy są od decydowania. W założeniach decydowania tak, aby pracować dla dobra tych co ich wybrali. Już tutaj jest patologia. Niech sobie mieszkańcy decydujją. Ale wszyscy. I o swojej kasie. A dopóki wydatki w tym zdarzają się tak marnotrawne jak jakaś głupia dekoracja za prawie bańkę, to uważam, że w takim razie tym mieszkańcom bardziej pomoże obniżka podatków. Nie interesuje mnie co ktoś myśli o tym, że np. 100 milionów to "na waciki". Chodzi o zasadę, a zresztą naprawdę dużo dobrego można zrobić za te 100 baniek. Za pół bańki zresztą też.

To jest po prostu zrobione na odpierd(zie)l. Bo trzebaby sporo pracy i fachowców aby to funkcjonowało w praktyce dobrze. 

Opublikowano
4 minuty temu, huudyy napisał(a):

Białoruś weeeeelcomee tooo parafrazując Zbysia Wodeckiego.

Niech mu plaża w Chałupach lekką będzie.

A co do posta wyżej:

image.png.3f844c3236d677c68c6f179df6cb5610.png

Przyciąłem tak, bo wygląda trochę jak taka wpływowa szumowina sto lat temu.

A przynajmniej jak jej karykatura w kreskówkach :E

Al Ziobreone 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@sabaru128 przestań czytać i wrzucać gówna, dosłownie. 

O opłacie audiowizualnej mówi się od 2016 roku. Były 2 projekty, którymi nikt się już nie zajmuje, a o nowych "pracach legislacyjnych" słychać od 3 lat. 

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@sabaru128 przestań czytać i wrzucać gówna, dosłownie. 

O opłacie audiowizualnej mówi się od 2016 roku. Były 2 projekty, którymi nikt się już nie zajmuje, a o nowych "pracach legislacyjnych" słychać od 3 lat. 

To ty raczej nie czytałeś. Z treści newsa wynika co innego.

Edytowane przez sabaru128
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, sabaru128 napisał(a):

A ty czytałeś czy tylko nagłówek. Z treści newsa wynika co innego.

Z treści newsa nie wynika nic. 

Nie ma projektu, nie ma konkretów, nie ma nawet stosownej referencji do tego kiedy coś miałoby być rozpatrywane albo wejść w życie.

Ot, kolejny alarmistyczny news dal bezmyślnych idiotów, którzy łykną wszystko jak elektorat PiS kłamstwa dot. NCBIR i wszystkich innych afer PiS. 

• Upvote 1
Opublikowano

@sabaru128 z treści Twojego "newsa"

Cytat

Kiedy te zmiany wejdą w życie?

To zależy od tego, kiedy zostaną przyjęte odpowiednie przepisy. Na razie trwają prace legislacyjne

Na razie data ich wprowadzenia nie jest jeszcze ustalona, ale według forsal.pl mówi się o 2026 r.

Co zatem mówi forsal w swoim ostatnim artykule na ten temat? Sprawdźmy :D 

https://forsal.pl/kraj/aktualnosci/artykuly/9779679,skarbowka-zgarnie-z-konta-100-zl-zmiany-w-abonamencie-rtv-dotkna-nas-wszystkich.html#ile-wyniesie-nowa-oplata-audiowizualna

Cytat

To kiedy planowane zmiany wejdą w życie zależy od uchwalenia odpowiednich przepisów. Obecnie trwają prace legislacyjne nad odpowiednimi przepisami.

Czy jest tam mowa w ogóle o 2026 roku? NIE MA. 

A to ich artykuł z 2023 roku :D 

https://forsal.pl/biznes/media/artykuly/9382275,oplata-audiowizualna-ma-zastapic-abonament-rtv.html

Cytat

Grupa ekspertów, w skład której wszedł Jan Dworak, były prezes TVP, opracowała propozycję nowej ustawy o mediach publicznych, według którego TVP oraz Polskie Radio, mają być finansowane z opłaty audiowizualnej.

To skoro był gotowy projekt, to gdzie jest?

No i znajdź mi druk legislacyjny, który świadczyłby o tym, że jakiekolwiek prace nad taką ustawą obecnie się toczą. Jak znajdziesz taki aktualny to przyznam Ci rację.  

• Upvote 3
Opublikowano

Ale jak mają "dać radę" jeśli mowa o powodziach błyskawicznych?

A poza tym to dano radę. Tak samo rok temu. Tzn na to co było wówczas przygotowywaliśmy się od ok dwóch dekad. I udało się zminimalizować skutki.

Więcej jest niewykonalne bez dużych wysiedleń z domostw tuz przy rzece w terenie górskim i poszerzeniu i pogłębieniu tam koryt rzek.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Panie socjolożki mówiące, że zwrot w prawo to samo zło.

To musi być sama mądrość i naczystsza prawda. 

Jeszcze naukowców wspomniano!

Należy robić zwroty tylko w lewo. To zawsze działa, wystarczy zapytać jakąś naukowczynię :E

Naukantkę?

Naukożkę?

Naukankę?

Edytowane przez VRman
  • Haha 2
  • Upvote 1