Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pany, w razie jesli nie wyjdzie z tym AOC, co sadzicie o tym?

https://www.scan.co.uk/products/265-asus-rog-strix-xg27aqdmg-oled-gaming-monitor-2560x1440-240hz-003ms-freesync-premium-1300cd-m-dp

https://www.rtings.com/monitor/reviews/asus/rog-strix-oled-xg27aqdmg

Jeszcze nie widzialem tak dobrych not od RTRings...

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
Godzinę temu, Kaczkofan napisał(a):

Można i tak @Brolly, ale nie jestem fanem tego typu akcji ;) Zobaczę dziś po pracy w lokalnym ME jak to wygląda i tyle. Filmiki na YT to jedno, rzeczywistość drugie.

To nie jest nic złego jeśli nie robisz tego 30 razy w roku, masz prawo do tego i tyle.

Opublikowano
Godzinę temu, Kaczkofan napisał(a):

ale nie jestem fanem tego typu akcji

Ale to nic zlego sprawdzic monitor, jak kupowalem IPSa to dopiero trzecia sztuka byla sprawna. Jak sprawdzasz sprzet z zamiarem zostawienia go to sumienie cie nie powinno gryzc. Co inne jak swiadomie bierzesz sprzet  i przed jego wzieciem wiesz, ze go oddasz.

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Pod katem twoich obaw asus nic tu nie zmieni i zaden inny model. To zwykly woled na blyszcacej powloce ;)  Kazdy ale to kazdy wola o czyszczenie. A migotanie to loteria.

15 godzin temu, sideband napisał(a):

Dla mnie migotanie na OLED to jest najmniejszy problem ;)

Czym najlepiej czyscic glossy qd-oleda??

Opublikowano

Starać się nie brudzić QD :E Antystatyczne ściereczki bezpyłowe są delikatniejsze od mikrofibry tylko one są małe więc czyszczenie jest mniej wygodne. Niewielkie zabrudzenia chuchasz i jedziesz żadnego alkoholu jak coś cięższego do zmycia to i tak zapewne porysuje się ekran. Co do alkoholu czy to będzie 70% Etanol czy czysty Izo to jeden pies jak sprawdzałem.

Ten Asus WOLED ma spore problemy z color bandingiem poza tym WOLED z reguły są wyraźnie mniej czyste i jest wyraźnie większy banding względem QD. To samo tyczy się bieli też może być problem na WOLED. Ale to istotne dla ludzi, który widzą;) i nie skupiają na jednym błahym problemie jakim jest migotanie.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Większość monitorów w tym przedziale cenowym ma takie oceny, ten się niczym specjalnym nie wyróżnia.

https://www.rtings.com/monitor/reviews/gigabyte/aorus-fo27q3

https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/alienware-aw2725df

https://www.rtings.com/monitor/reviews/msi/mpg-271qrx-qd-oled

Musisz przetestować tego AOC na płaszczyźnie, która Cię interesuje najbardziej i ewentualnie porównać do testów na stronie. Nadal będzie to jednak tylko "na papierze".

Edytowane przez Vulc
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Element Wojny napisał(a):

na amazon es zamówiłem za lekko ponad 2700 PLN z dostawą za kilka tygodni, ale ostatecznie anulowałem. Jak przejrzysz takiego reddita i wpiszesz nazwę tego modelu to co drugi / trzeci wpis dotyczy jakichś problemów - od black crusha po image retention. Recenzje zbiera świetne, na monitors unboxed w rankingu gość go sklasyfikował nawet do s tier. Powinienem był przynajmniej go odebrać i przetestować ale scykałem się. Może jak będzie w Polsce w podobnej promce to go dziabne, bo wizualnie wygląda świetnie, do tego jedyny na rynku panel glossy WOLED

@ DELL AW2725df za 2899 PLN aktualnie we wszystkich polskich sklepach, ale się lustrują małpiszony 😂 , jak nie chcesz się bawić w ustawienia to podobno ten dell jest jednym z najlepszych pod względem fabrycznej kalibracji

Edytowane przez Marvf
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, sideband napisał(a):

Co do alkoholu czy to będzie 70% Etanol czy czysty Izo to jeden pies jak sprawdzałem.

Alkohol odpada czy nie bo nie do konca zrozumialem.

12 minut temu, sideband napisał(a):

Starać się nie brudzić QD

U mnie tylko z kurzu tak naprawde, nie jem przy monitorze, nie dotykam palcami ekranu i nie stawiam napojow kolo monitora.A jak zaczynam cos dotykac sprzetu to zawsze myje rece przed tym, pod tym katem jestem pdeantyczny i nikt tez nie dotyka mojego sprzetu w domu :D

15 minut temu, Marvf napisał(a):

na amazon es zamówiłem za lekko ponad 2700 PLN z dostawą za kilka tygodni,

Na polskim amazonie kapke onad 2800 z trminem koniec stycznia byl tez.

Jak kogos interesuje to w pon rusza przedsprzedaz LG 1440p/480hz/nowy subpixel i 27cali.

obraz.thumb.png.8f6704bc7414c17099dd910a4d2c6480.png

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
19 minut temu, Raider napisał(a):

u mnie dzisiaj wylądował Dell Alienware AW3225QF

iiiiii słabo świeci coś w porównaniu do lcd va

Bo te oledy mają bieda 250cd w sdr w wiekszosci, dla nocnych kretów jakoś ujdzie, w dzień porażka.

W dniu 3.02.2025 o 17:26, Kadajo napisał(a):

• Haha 2
Opublikowano

HDR używasz tylko w materiałach go obsługujących. Np. włączasz jak chcesz grać w grę która obsługuję HDR, albo włączasz gdy odpalasz film HDR na youtube.

Na pulpicie HDR nie działa poprawnie bo pulpit jest w SDR.  Tak samo stronki www itd, to jest SDR i do tego nie włączasz HDR w windzie.

Opublikowano

Cyber ma ogólnie zwalone poziomy czerni w HDR i trzeba poprawiać ręcznie. Ale też nie powinien wyglądać tragicznie, pewnie musisz skonfigurować monitor. Może masz tak kilka na stawów dla HDR.

Odpal sobie np. indianę ma dobry HDR stock.

Teraz, Jaycob napisał(a):

A w W11 istnieje jakiś programik, który by sam wł/wył. HDR? 

Win + Alt + B :E