Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Gdzie uruchomić to HGiG? 

Wiesz, ja już tego nie ogarniam. Ekran startowy w BG3 boski, sama gra za jasna, przejaskrawiona. To samo Cyber. A kolory z RivaTuner w rogu ekranu wyglądają absurdalnie, kolory aż rażą po oczach. 

Ekran startowy nie jest w HDR.

• Confused 1
Opublikowano
17 minut temu, Raider napisał(a):

tu moj sampel z horizona no no ładnie ładnie to wygląda

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-05 o 16.48.50_471b2ac5.jpg

Chryste panie :E

5 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Serio? U mnie to wygląda mega tandetnie. Zdjęcie zrobiłem telefonem

PXL_20250205_173334979.RAW-01.MP.COVER.jpg

Chryste panie 2: zemsta Pana

;)

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Jakby co to to tak nieśmiało wspomnę, że wobec przejścia na inny rozmiar i ppi, mój AW3423DWF jest do wzięcia od ręki, stan idealny, gwarancja na wypalenia do grudnia 2025 w dell.de. Jak ktoś jest zainteresowany, to poproszę na prv :)

Opublikowano (edytowane)

podstawa:

zapoznać się z :

oraz

2 przykłady gier:

silent hill remake :

tu hdr jest zaimplementowany w pełnej palecie barw - indykator wskazuje hdr 10 - zielona ramka

widać też że napis dx12 ma intensywny kolor - niebieska ramka góra lewy róg

natomiast poziom czerni w grze, jest podbity, przez co obraz jest wyblakły  - niebieska ramka

20250205_213646.thumb.png.05ea9ef6bb290065683035a44a595be5.png

po korekcji czerni na podstawie tutków z początku postu jest perfekcyjnie:

20250205_213635.thumb.png.c481afbcaf1b0930ff57c3a0bc2e5082.png

calisto protocol podobnie jak wiele innych gier , szczególnie na unreal engine, ma hdr w ograniczonej palecie barw do srgb, generalnie wygląda to gorzej

BARDZO ŁATWO STWIERDZIĆ OGRANICZONĄ PALETĘ BARW , BO NAPIS DX12 I INNE Z MONITORA MSI AFTERBURNER SĄ WYBLAKŁE , A W GRACH Z PEŁNĄ PALETĄ BARW KOLORY NAPISÓW SA OCZOJEBNE

domyslnie też poziom czerni jest podbity i obraz wyblakły , poprawa po zastosowaniu sie do tutków :

20250205_213443.thumb.jpg.42008a179767b71777886bdc4dc6a839.jpg20250205_213505.thumb.jpg.ccc97c11d8ef15785f2da9575e5ef540.jpg

Praktycznie wszystkie gry z hdr mają podbity poziom czerni, co nie pasuje do oleda, bo czarne nie jest czarne, tylko szare, podejrzewam, że jest to tak robione pod monitory lcd, które są popularne

Edytowane przez SylwesterI.
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Specjalnie dla Was zainstalowałem Win11, przerobiłem już chyba z 15 różnych kalibracji tym HDR calibration, grzebałem w ustawieniach monitora, soft nawet dedykowany zainstalowałem dla monitora - i rewelacji jak nie było, tak nadal nie ma. 

Swoja droga wylacz tez jakie stany oszczedzania energi w monitorze, na swoim L to peirwsze co zrobilem i co w sumie nawet sam LG poleca ;)

Opublikowano
2 minuty temu, Kaczkofan napisał(a):

zmieniałem z poziomu monitora tonację kolorów na "ciepłą".

tym prawdopodobnie zepsułeś obraz, wiele razy widziałem porady, przy trybie hdr nie korzystać z żadnych presetów monitora, typu, ciepły zimny itp. itd., ma być wyświetlany natywny sygnał odbierany przez monitor

• Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

BARDZO ŁATWO STWIERDZIĆ OGRANICZONĄ PALETĘ BARW , BO NAPIS DX12 I INNE Z MONITORA MSI AFTERBURNER SĄ WYBLAKŁE , A W GRACH Z PEŁNĄ PALETĄ BARW KOLORY NAPISÓW SA OCZOJEBNE

No raczej nie. W cyberku masz dwa tryby HDR do wyboru, HDR10 PQ oraz HDR10 scRGB i to właśnie ten lepszy (scRGB) generuje wyblakłe OSD w Afterburnerze. Z opisu różnic wynika, że zależy to od tego czy krzywa PQ jest aplikowana na poziomie gry czy sterownika. 

https://discourse.differentk.fyi/t/topic-free-mega-thread-v-1-11-2020/79/3745?u=kaldaien

scRGB nie oznacza ograniczonej palety barw, to nie to samo co sRGB.

Opublikowano

Dojechał do mnie GIGABYTE Aorus FO27Q2. To był dobry moment na przejście na WIN11, więc zrobiłem update, ustawienia w panelu Nvidii sprawdzone, HDR włączony w ustawieniach Windowsa. Mam OLED TV od lat, więc wiem co oferuje ta technologia, ale i tak po odpaleniu w Chromie jakiegoś przypadkowego filmiku z HDR... poezja dla oczu. Później poprawiłem C2077 i ponownie wyrwało mnie z kapci. Na razie nie widzę potrzeby kalibracji HDR w apce.

Sam monitor bardzo w porządku. Przyjechał w ogromnym pudle, ekran jest w nim sprytnie umieszczony do góry nogami, co mega ułatwia montaż uchwytu. Solidny w budowie, OSD dość przejrzyste. Fabryczne ustawienia sRGB wydają się okej, może odrobinę washed out. W swoim czasie pobawię się kalibracją. Czytelność tekstu bez większych zastrzeżeń, ale stary IPS jednak wypada lepiej na tej płaszczyźnie, mam go podpiętego cały czas jako drugi, więc robiłem porównania side to side. Migotanie? Praktycznie nieistniejące, to już na mojej Motoroli jest to bardziej zauważalne.

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, some1 napisał(a):

No raczej nie. W cyberku masz dwa tryby HDR do wyboru, HDR10 PQ oraz HDR10 scRGB i to właśnie ten lepszy (scRGB) generuje wyblakłe OSD w Afterburnerze. Z opisu różnic wynika, że zależy to od tego czy krzywa PQ jest aplikowana na poziomie gry czy sterownika. 

https://discourse.differentk.fyi/t/topic-free-mega-thread-v-1-11-2020/79/3745?u=kaldaien

scRGB nie oznacza ograniczonej palety barw, to nie to samo co sRGB.

nie wiem jaką masz wersje cp2077, u mnie najnowsza i jest tylko 1 tryb hdr, kiesyś były 3, hdrscrgb, hdr10 i jeszcze jeeden specjalnie dla samsunga s8 , ale to potem usuneli widać, przy czym hdrscrgb był najgorszy cp2077.thumb.png.172f5c4ec125fbc6c1a7663e0e6eb770.pngcp2077hdr.thumb.png.7ccbf3e75e0430a076500f90cd4df9f4.png

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

tym prawdopodobnie zepsułeś obraz, wiele razy widziałem porady, przy trybie hdr nie korzystać z żadnych presetów monitora, typu, ciepły zimny itp. itd., ma być wyświetlany natywny sygnał odbierany przez monitor

Ale to sie tyczy trybu SDR i jest w kazdym monitorze od zawsze. Nie da sie nie korzystac z zadnego presetu ;) A tryb HDR i tak pomija te presety i wylacza mozliwosc grzebania w ustawieniach kolorow itp.

40 minut temu, some1 napisał(a):

W cyberku masz dwa tryby HDR do wyboru

Jest jeden tryb obecnie.

27 minut temu, Vulc napisał(a):

Na razie nie widzę potrzeby kalibracji HDR w apce.

Ja tez nie robilem zadnej kalibracji w apce jak mialem LG. Bo przeciez w multimediach HDR korzysta z konkretnych danych wiec nie trzeba kalibrowac.

27 minut temu, Vulc napisał(a):

Dojechał do mnie GIGABYTE Aorus FO27Q2.

Ja mam zamowionego FO27Q3. Folie miales na ekranie?? Bardzo jestem ciekaw roznic miedzy WOLED, a qd-oled 3gen i blyzczaca powloka w stosunku do matowej. Pamietaj, zeby wgrac nowy firmware, po kablu usb.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

Tak, jest folia na ekranie. FW wrzucony zanim w ogóle zacząłem się bawić z ustawieniami. ;) Co do błyszczącej powłoki, mi ewentualne odbicia nie będą przeszkadzać, jestem nocnym typkiem, nawet w dzień zasłaniam okna do grania. :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Również dzisiaj  odebrałem FO27Q2. Też miał folię na ekranie. Migotania nie widzę. Jakość wykonania bez zarzutu. Choć jak dla mnie absurdalnie wielkie pudło ;) Nowy FW, też oczywiście wrzucony. Czcionki jak najbardziej akceptowalne (tego w sumie najbardziej się obawiałem), ale mój HP X27q lepiej tu wypada. Ogólnie to mój pierwszy kontakt z OLEDEM i jestem strasznie zadowolony. Fantastycznie to wygląda :) Kupiony za 2300, cena moim zdaniem jak najbardziej ok :)

• Like 1