Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Nightdew napisał(a):

Co do HDR to upewnijcie mnie czy dobrze rozumiem, w opcjach windows w sumie nawet się nie musze bawić suwakiem tylko wciskam alt+windows+B jak odpalam gre i uruchamiam tryb hdr a jak wracam do pulpitu to znowu skrót i wyłączam tryb hdr?

Tak jest. Niektóre gry same sobie włączą, ale inne wymagają, żeby windows był w trybie HDR przed uruchomieniem, wtedy win+alt+B najlepsza opcja.

2 godziny temu, VRman napisał(a):

Chcecie powiedzieć, że po przesiadce z (dobrego) TNa na te IPSy, jakie są obecnie w sklepach (wybierałbym 1440p z dobrym backlight strobing) wypadną wyraźnie gorzej od nawet TN?

Nie wydaje mi się, żeby przeciętny IPS wypadł pod tym względem dużo gorzej niż TN, ale TN to miałem w laptopie 15 lat temu więc już nie pamiętam :D Na zdjęciach z długim czasem naświetlania ten efekt będzie bardziej widoczny niż w realu.

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Nightdew napisał(a):

Ustawiłem odświeżanie na 360. Ciemne motywy rozumiem muszę wszędzie osobno ustawiać, zmienilem w windowskie i przegladarkach. Co do ikon niestety nie mam innego ekranu. Z tą dynamiczną tapetą muszę jeszcze ogarnąć.

Co do HDR to upewnijcie mnie czy dobrze rozumiem, w opcjach windows w sumie nawet się nie musze bawić suwakiem tylko wciskam alt+windows+B jak odpalam gre i uruchamiam tryb hdr a jak wracam do pulpitu to znowu skrót i wyłączam tryb hdr?

W rzeczy samej tak jak piszesz skrótem odpalasz HDR i potem w grze włączasz tryb HDR i grasz. Co do profilu monitora HDR to już musisz sobie sam zobaczyć który Ci najbardziej odpowiada. Mnie osobiście najbardziej pasuje podstawowy HDR.

Opublikowano (edytowane)

Ol

2 godziny temu, Nightdew napisał(a):

Jestem po kilku godzinach na swoim Oledzie i właśnie ta czerń jest pierwszą rzeczą która zrobiła na mnie wrażenie. Narazie puszczałem głównie filmiki w 2k. Jake macie porady co do codziennego użytkowania. Po przeczytaniu tematu pamiętam, że wspominaliście o schowaniu pasku menu start co już zrobiłem. Co jeszcze? Mam też dwa pytania. Opcje hdr miałem z automatu wyłączoną. Rozumiem, że mam mieć to włączone?

Olej te wszystkie porady z chowającym się paskiem, wywalaniem ikon na inny ekran, dawaniem pustej czarnej tapety.

Monitor jest dla Ciebie nie Ty dla niego. Użytkuj go tak jak tobie wygodnie. Po to mam super kolorki i kontrast aby też pulpit ładnie wyglądał a jak pulpitu nie oglądasz to i tak nie ma znaczenia co na nim wyświetlisz do czasu uruchomienia przeglądarki np.

Jak ktoś wspomniał w pulpicie używać tylko trybu SDR - tutaj nie wali na 100% więc prawdopodobieństwo wypalania dużo mniejsze.

Przed oglądaniem  treści HDR czy gier odpalasz skrótem Win + Alt + B a po wyłączasz. Musi być zainstalowany game bar.

Jedyna opcja z jakiej korzystam to wygaszenie monitora po 3 minutach jak mnie nie ma przy kompie. Bo po co ma się świecić i pobierać prąd jak nikt na niego nie patrzy.

EDIT:

Co do Hz to zawsze ustawiaj najwyższą dostępną.

Jak nie chcesz aby FPS latał to dajesz capa w sterownikach na FPS (nie na Hz).

Edytowane przez Kabor
Opublikowano
Godzinę temu, Rico650 napisał(a):

Aż tak restrykcyjnie podchodzicie do wypalania? Ja nie chowam paska, monitor użytkuję normalnie ikon też nigdzie nie chowam, jedyne co to wszystkie opcje Oled Care mam włączone, on sobie przesuwa obraz co jakiś czas i zmienia jasność na statycznych punktach więc mam nadzieję że to wystarczy i mi się tak szybko nic nie wypali.

U mnie to wynika z tego, że pracuje z domu + jeszcze jakiś dodatkowy czas grania, więc finalnie wychodzi średnio jakieś 10-12 godz dziennie kiedy monitor jest używany. Dlatego wolę o to po prostu zadbać, tym bardziej że nie przeszkadza mi to zbytnio.

26 minut temu, Rico650 napisał(a):

W rzeczy samej tak jak piszesz skrótem odpalasz HDR i potem w grze włączasz tryb HDR i grasz. Co do profilu monitora HDR to już musisz sobie sam zobaczyć który Ci najbardziej odpowiada. Mnie osobiście najbardziej pasuje podstawowy HDR.

to normalne, że przełączenie na HDR trwa jakieś 20-30 sekund?

Opublikowano
4 godziny temu, Gret napisał(a):

Nie wiem może używają na dworze w słoneczne dni? Jak @bbandi

To już wolę szarą czerń niż czerwoną jak stronę wcześniej koega some1 pokazał :D, ale oczywiście użytkownikowi to nie przeszkadza, tak jak bad pixele i wypalenia, masz oled = nic nie przeszkadza :hihot:

Opublikowano

Ja mam IPSa obok OLEDa ale jakoś mi to nie przeszkadza, po prostu wiem że IPS nie obsługuje czarnego koloru i tyle 8:E

4 godziny temu, VRman napisał(a):

Czekam z zakupem pieca do gier i monitora i pewnie poczekam jeszcze długo na tańsze OLED 480Hz. Myślałem, żeby po drodze do TNki dokupić jakiegoś IPSa. 

To teraz zamiast w VR, idziesz w IPSy? Co z Q3? :D Mam jednego na zbyciu aw2721d 240Hz ale chyba nie ma wbudowanego bfi

4 godziny temu, Gret napisał(a):

Nie wiem może używają na dworze w słoneczne dni? Jak @bbandi

No i wywołał :D

• Haha 2
Opublikowano
25 minut temu, ODIN85 napisał(a):

@Voggie

Nie,to jakieś 2sekundy.

@bbandi

Martwe pixele są na krawędziach to jak mają przeszkadzać?:E

Pytanie, używasz jednego monitora czy większej ilości? Bo może to u mnie ma wpływ na tak długi czas przełączania, bo mam 3: 4k 240hz, 4k 60hz i 1440p 144hz

Opublikowano
2 godziny temu, Voggie napisał(a):

U mnie to wynika z tego, że pracuje z domu + jeszcze jakiś dodatkowy czas grania, więc finalnie wychodzi średnio jakieś 10-12 godz dziennie kiedy monitor jest używany. Dlatego wolę o to po prostu zadbać, tym bardziej że nie przeszkadza mi to zbytnio.

to normalne, że przełączenie na HDR trwa jakieś 20-30 sekund?

U mnie to jakieś dwie sekundy i mam jeden ekran.

Opublikowano
46 minut temu, Voggie napisał(a):

Pytanie, używasz jednego monitora czy większej ilości? Bo może to u mnie ma wpływ na tak długi czas przełączania, bo mam 3: 4k 240hz, 4k 60hz i 1440p 144hz

Jeden.

Opublikowano

U mnie też jakieś dwie sekundy. Dzięki za porady, myślę że na początek wiem wszystko co potrzebne do używania oleda. Może w przyszłości jeszcze się jakieś pytania pojawią. Dziś będę testował w grach, odpalam po raz pierwszy w życiu cyberpunka więc mam nadzieję że efekt będzie fajny. 

Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Swoja droga zaktualizuj firmare monitora do najnowszego jaki jest dla twojego modelu ;)

Polecicie co dokładnie zainstalować? A jak kilka rzeczy z tej listy to w jakiej kolejności? 

obraz.thumb.png.f27d5729a64ec7422e16d65c648364e5.png

Opublikowano

@Nightdew sprawdź pierw w ustawieniach monitora wersję oprogramowania - jeśli masz M3B103 to w zasadzie nic nie musisz robić bo to najnowszy firmware, reszta rzeczy z listy totalnie zbędna, chyba że chcesz kontrolować ustawienia monitora z poziomu apki, w takim wypadku managera możesz zainstalować.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W końcu doczekałem odświeżenia tego modelu :D wczoraj na głos marudziłem kiedy coś 21:9  3440x1440 na 2/3 gen matrycy :E 

https://www.notebookcheck.pl/Alienware-AW3425DW-nowy-monitor-do-gier-OLED-o-przekatnej-34-cali-i-odswiezaniu-240-Hz-ktory-pojawi-sie-wiosna-tego-roku-w-cenie-799-99-USD.973189.0.html

29 kwietnia w usa premiera a reszta świata nie wiadomo 800 dolców, czyli u nas pewnie czerwiec więc w końcu mam czas zbierać hajs chociaż w pl to będzie z 4 tyś  xD

Edit: drzyjcie łacha dalej ale będzie zatkało kakao jak któregoś dnia wstawię foto że przyszedł do mnie monitor 8:E 

Edytowane przez Brolly
  • Haha 4
Opublikowano
7 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Ale nadal nie dali gen 3 panel tylko gen 2 :D Ciekawe czy to jakis problem jest?? 

Jedyne co mi przychodzi na myśl to że nie ma sensu 360hz na UW robić

chyba że wrzucili by 3 gen panel i na 240 :E 

Opublikowano
22 godziny temu, Brolly napisał(a):

W końcu doczekałem odświeżenia tego modelu :D wczoraj na głos marudziłem kiedy coś 21:9  3440x1440 na 2/3 gen matrycy :E 

https://www.notebookcheck.pl/Alienware-AW3425DW-nowy-monitor-do-gier-OLED-o-przekatnej-34-cali-i-odswiezaniu-240-Hz-ktory-pojawi-sie-wiosna-tego-roku-w-cenie-799-99-USD.973189.0.html

29 kwietnia w usa premiera a reszta świata nie wiadomo 800 dolców, czyli u nas pewnie czerwiec więc w końcu mam czas zbierać hajs chociaż w pl to będzie z 4 tyś  xD

Edit: drzyjcie łacha dalej ale będzie zatkało kakao jak któregoś dnia wstawię foto że przyszedł do mnie monitor 8:E 

Na tym miętusie poszalejesz w pytkę 🤗

Opublikowano
14 godzin temu, Brolly napisał(a):

Jedyne co mi przychodzi na myśl to że nie ma sensu 360hz na UW robić

chyba że wrzucili by 3 gen panel i na 240 :E 

Odświeżanie to nie problem, wydaje mi się że po prostu póki co nie opłaca im się masowa produkcja takiego panelu a gorsze panele zawsze można zużyć na niższe odświeżanie. Ale to tylko moje teorie ;) 

• Upvote 1