Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam sie wstepnie nad zmiana mojej wysluzonej ilyamy g34 3440x1440 (GB3461WQSU-B1).

Mam dosc mocna wewnetrzna debate czy nie zejsc do 16:9 i pojsc w 32 4k, czy po prostu nie zostawic w takim samym ratio i 1440p. celuje w 240hz ewentualnie 360 w przypadku 16:9.

Ogolnie dylemat na poziomie czy chce zjesc pizze czy mam ochote na kalmary. Ale do sedna - czy jest cos co jest na prawde topka od Samsunga w tych kryteriach? Mam do nich gift card i moglbym sobie niezle zbic cene jezeli jest cos wartego uwagi. Ale tez nie chce isc w kompromisy, bo to bedzie raczej z zalozenia monitor na najblizsze 3-4 lata min.

Edytowane przez oldfashioned
Opublikowano
6 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

image.png.4afb349795384518ed4d241574beeea3.png

OLED Oledem, ale przy nowych monitorach 27" za 700zł, OLED 25" za 2000-4000 nie ma sensu. 

Microleda 14" też by nikt nie kupował mimo zajebistości tej (nieistniejącej dziś dla matryc rozmiaru monitora) technologii. 

Już lepiej by dali 28 czy 29 jak chcą się wyróżnić. 24-25" było dobre 15 lat temu.

Opublikowano
25 minut temu, galakty napisał(a):

Nie kupisz dobrego 27" za 700 zł :E 

Ale sens rozumiem, OLED to monitor premium, a jak ktoś kupuje premium to będzie ładował 25" na biurko. 

kupisz. Tyle obecnie kosztują 27 cali 1440p ips lub va 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

Zastanawiam sie wstepnie nad zmiana mojej wysluzonej ilyamy g34 3440x1440 (GB3461WQSU-B1).

AW3423DWF jest do kupienia za ~2500 zł więc nie masz już dylematu :yuppie:

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

OLED Oledem, ale przy nowych monitorach 27" za 700zł, OLED 25" za 2000-4000 nie ma sensu. 

Microleda 14" też by nikt nie kupował mimo zajebistości tej (nieistniejącej dziś dla matryc rozmiaru monitora) technologii. 

Już lepiej by dali 28 czy 29 jak chcą się wyróżnić. 24-25" było dobre 15 lat temu.

To jest rozmiar dla tzw. pro gamerów - jak tam dadzą coś w stylu 300+ Hz z dual mode na 500+ w 720p to spokojnie znajdzie nabywców wsród  fpsówców

Opublikowano

Pracujecie na tych OLEDach?  Jak to wyglada w praktyce?

Zastanawiam sie nad zmiana z 27" S2721DGF na  32".  Gram praktycznie tylko przed TV na kanapie, na monitorze tylko i wylacznie w BF i CoD co jakis czas.

Takze monitor bedzie uzywany w wiekszosci do pracy z domu z okazjonalnym zagraniem w fpsy. Potrzebuje 32" 4k dla zwiekszenia przestrzeni roboczej, i tutaj z jednej strony fajnie bylo by isc w oleda ale w sumie zastanawiam sie czy to nie bedzie bezsensowna fanaberia. 

Opublikowano
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Lepiej zróbmy zawody kto szybciej wypali:E

Jestem na dobrej drodze do pierwszego miejsca... :D

Juz mam wrażenie ze widzę lekki pasek górny od przeglądarki ale na testowych go nie widać jeszcze :E 

Opublikowano (edytowane)

A mówili że QD nie ma szans z WOLEDem w wypaleniach  :D

2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Lepiej zróbmy zawody kto szybciej wypali:E

Ja biorę udział, używam w 100% jak poprzedni LCD i większość czasu to praca z tekstem. Te wypalenia mnie intrygują :wariat:

2 godziny temu, Sheenek napisał(a):

Pracujecie na tych OLEDach?  Jak to wyglada w praktyce?

Ja tak, przy 32" odpada całkowicie mankament gorszej czcionki, śmiało bierz.

Edytowane przez Wu70
Opublikowano

https://videocardz.com/newz/acer-predator-x27u-oled-monitor-supports-540hz-1440p-and-720hz-720p-modes

Spoko. Zamiast 240Hz jest więcej, więc zamiast ceny typu 2500zł, jest... 5100-5900?

:krejzol:

Cytat

Acer has confirmed that Predaotr X27 F8 OLED monitor will retail at $1299 in US, €1199 in Europe,

Ale że to za tanio, to jeszcze skroili pół cala z przekątnej :E

Ktoś im chyba nie powiedział, że owszem, 480Hz zamiast 360Hz miało siłę marketingową, ale 540 zamiast 480 już tak nie bardzo, bo ludzie kupujący takie montiory to w 3/4 nie debile. 

A 720Hz spoko, tylko na cholerę komu dziś 720p?

No OK, tacy jak ja by się chętnie pobawili, potestowali, porobili porównania, ale poza hobbystami zainteresowanymi tematyką "obraz w ruchu w grach" to serio jakoś nie widzę chętnych.

Nawet jakby to było w natywnej 720Hz to cena byłaby jednak przegięta. 

Koszt fizycznego zrobienia takiego monitora (więcej Hz) jest niski. Ktoś (producent matrycy lub monitora albo obie firmy) tutaj bardzo ostro przyApplował. To jest odklejka cenowa na poziomie podsdtawki pod monitorek za 999$. Tutaj za jakieś nieprzydatne dla 99% graczy "pierdu pierdu" marketingowców każą dopłacać +100-120%.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie no to nie jest żaden banding tylko pierwsze objawy wypalenia, są dokładnie w miejscu linii paska firefoxa.

Na bank nie było tego na początku, bo od razu bym zauważył.

Tak ze to tyle jeśli chodzi o trwałość OLED'a, swoja droga jestem wręcz zaskoczony, że poddaje się tak szybko :D

Zobaczymy, jak będzie z czasem, bo zacząłem używać przeglądarki w trybie pełnoekranowym.

Żeby była też jasność, tego nie widać praktycznie w normalnym użytkowaniu, nie widać tez tego na planszach testowych, ale jest tam, a nie było i wiem co to oznacza.

Tak ze mój oled nawet do 1000H nie dociągną bez pierwszych objawów zużycia :D