Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wyczytalem gdzies ze na F05 zeby w HDR byly lepszcze szczegoly kolorow bliskich czerni to trzeba w trybie SDR ustawic przestrzen kolorow na DCI-P3 dopiero wtedy przelaczyc sie na HDR. Jest sporo baboli w sofcie niestety

E26097E2-44F6-47F6-9CE7-2B97B3C0F40A.thumb.png.35fe892912621fa7838a63932a36376d.png

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano

A czym tu się zachwycać? Ja już napisałem że gniecie 1gen WOLED i tyle, zostaje u mnie. OLED jak OLED, jak ktoś miał już jakiegoś to nie będzie miał orgazmu, bo po 3 dniach używania się oko przyzwyczaja i nie robi efektu WOW jak nie postawisz obok IPS ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Jeśli płacę za coś 2-3x więcej niż przeciętny IPS to efekt ma być WOW- taki mam warunek, żeby został ten sprzęt ze mną. Jak zmieniłem 24" cale IPS na 27" cali IPS za nie całe 2x ceny to widziałem, że te pieniądze wydałem słusznie bo było lepiej pod wieloma względami a pod żadnym gorzej.

Opublikowano

Ja w końcu mogę grać w single gierki na biurku wygodnie myszką, a nie przed TV z padem w ręce (tysiące godzin w życiu grania na padzie, a dalej grając na nim czuję się jak niepełnosprawny :E). Mój poprzedni monitor to IPS Alienware aw2721d, dałem za niego jakieś 3400zł 4-5 lat temu. Zaczął pojawiać się pionowy pasek grubości piksela zmieniający kolory, więc pomyślałem o nowym monitorze. Akurat wpadł preorder na tego gigusia za 2180zł, więc zamówiłem.

Alienware spoko, ale w hdr nie do używania jak obok stał TV Oled od LG. Jasność 600-800 nitów, więc całkiem ok. Kolory też, ale brak czerni i pionowe smugi światła od krawędziowego strefowego podświetlania były mocno nieprzyjemne. Do tego olbrzymi black crush w hdr. Jak teraz w oledzie nie widzę 2 pasków gołym okiem na tym patternie który wrzucałem wyżej, tak w tym IPS nie widziałem 9. Więc granie w takiego choćby Dead Space mijało się z celem, gdy poza światłem latarki była po prostu srebrzystoszara plama :E. W jasnych grach i scenach ips był oczywiście jaśniejszy, ale nie jakoś dużo, a w tych ciemniejszych teraz highlighty mam pod 1500 nitów, wcześniej max 800 z bieda kontrastem i to widać gołym okiem od razu.

Jedyny minus to ta ziarnistość. Przyzwyczaiłem się już na tyle, że już bardzo nie przeszkadza, ale wiadomo dalej ją widzę. Na szczęście w grach bardzo rzadko, a w wielu z nich przecież ziarno jest efektem artystycznym dostępnym w opcjach :E.

Opublikowano (edytowane)

Pozostaje przetestowac jeszcze Asusa na true black glossy jak wyjdzie ;p

Ale obawiam sie ze przez "lustro" w moim pomieszczeniu bedzie nieuzywalny.

Ogolnie mialem woled 2 gen od lg, qd-oled 3gen od Gigabyte Aorusa i meczyly mi wzrok oraz jasnosc dawala wiele do zyczenia.

Tutaj obraz nie meczy mi wzroku, duza mozliwosc regulacji, wystarczajaca jasnosc, znacznie lepsza czcionka, przy moim klatkarzu 150 fps+ vrr miga tylko w menu, w samej grze jest ok nawet bez antiflickera, niesamowita plynnosc ruchow i czysty obraz (typowe dla OLED) w porownaniu do mojego ips FI27Q-P, HDR petarda w takim cyberku.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Brakuje mi tylko jednej opcji na ktorej oszczedzil Gigabyte a mianowicie na Black Equalizer w wersji 2.0, na FO27Q3 oraz w moim FI27Q-P to miałem i bardzo pomagało mi to w gierkach fps zwlaszcza w Hunt Showdown ;p

Tutaj musze sie pobawic gamma, i tym wstretnym black eq 1.0 co rozjasnia wszystko. To juz mogli dac AI Black Equalizer co jest w M27Q3, wyglada tak samo jak 1.0 z roznica ze wykrywa jasniejsze punkty i ich nie rozjasnia.

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano

Ja czegoś tu nie rozumiem. Widziałem setki monitorów z powłoką matową, ale dopiero niedawno, jakeiś 5-8 lat temu pierwszy raz zobaczyłem takie "ziarno", które z opisu pasuje do tego, o czym teraz mowa. To była po prostu gówniana matryca w tanim laptopie Lenovo. 

Ktoś tu napisał, że to normalne dla powłok matowych dla OLED. Ale z czego to wynika? Sama powłoka jest jakaś inna niż na LCD? Czemu na LCD się da a na tym się nie da? Czy tak samo jak w tanim lapie, niektóre matowe monitory OLED mają to gówno bo producent przyoszczędził 2 dolary?

PS. Jestem przeciwnikiem mody na HDRy* i VRRy. Jakbym nie wszedł w ten wątek to nie miałbym pojęcia ile z tym jest kłopotów i ile pierdzielenia się z tym. 

Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

OLED jak OLED, jak ktoś miał już jakiegoś to nie będzie miał orgazmu

Dokladnie tak, jak kupilem TV Oled to był po prostu szok, pamietam jak ogladalem cos przy zgaszonym swietle wieczorem i nie bylem w stanie odroznic ramki monitora gdzie obraz zlewal sie z czarna sciana :D Monitor jak kupilem to juz wow nie bylo, do dzis nie ma na tle TV bo jednak 55 cali swoje robi. Ale na zadna inn matryce jak oled juz bym nigfy nie spojrzal w kwesti zakupu ;) 

Opublikowano
11 minut temu, VRman napisał(a):

Ja czegoś tu nie rozumiem. Widziałem setki monitorów z powłoką matową, ale dopiero niedawno, jakeiś 5-8 lat temu pierwszy raz zobaczyłem takie "ziarno", które z opisu pasuje do tego, o czym teraz mowa. To była po prostu gówniana matryca w tanim laptopie Lenovo. 

Ktoś tu napisał, że to normalne dla powłok matowych dla OLED. Ale z czego to wynika? Sama powłoka jest jakaś inna niż na LCD? Czemu na LCD się da a na tym się nie da? Czy tak samo jak w tanim lapie, niektóre matowe monitory OLED mają to gówno bo producent przyoszczędził 2 dolary?

PS. Jestem przeciwnikiem mody na HDRy* i VRRy. Jakbym nie wszedł w ten wątek to nie miałbym pojęcia ile z tym jest kłopotów i ile pierdzielenia się z tym. 

Ze struktury. I kto powiedział ze się nie da na LCD?

To od struktury matu zależy czy dobrze, czy źle niweluje odbicia, czy łatwo, czy trudno się go czyści.

Ja mogę bez dwóch zdań powiedzieć, że na moim WOLED odbicia praktycznie nie istnieją a jego czyszczenie to jakiś kosmos jeśli chodzi o łatwość.

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, VRman napisał(a):

Jakbym nie wszedł w ten wątek to nie miałbym pojęcia ile z tym jest kłopotów i ile pierdzielenia się z tym. 

Ale tu sie z niczym pierdzielic nie musisz, kupujesz monitor, wlaczasz i korzystasz ;)  Wbijasz profil HDR i wsio.  Tutaj przynajmniej w stosunku do ipsa czy va nie trzeba sie pierdzielic z nierownomiernoscia, BLB i innymi gorszymi rzeczami. Oledy maja swoje wady ale to jest pikus w porownaniu do innych matryc gdzie wczesniej ktos uzywal i jakos zyc z tym musial ;) A tu sie po prostu w dupie przerwaca jak sie czyta :hihot:

• Upvote 2
Opublikowano
28 minut temu, Nex1M napisał(a):

Pozostaje przetestowac jeszcze Asusa na true black glossy jak wyjdzie ;p

Ale obawiam sie ze przez "lustro" w moim pomieszczeniu bedzie nieuzywalny.

Ogolnie mialem woled 2 gen od lg, qd-oled 3gen od Gigabyte Aorusa i meczyly mi wzrok oraz jasnosc dawala wiele do zyczenia.

Tutaj obraz nie meczy mi wzroku, duza mozliwosc regulacji, wystarczajaca jasnosc, znacznie lepsza czcionka, przy moim klatkarzu 150 fps+ vrr miga tylko w menu, w samej grze jest ok nawet bez antiflickera, niesamowita plynnosc ruchow i czysty obraz (typowe dla OLED) w porownaniu do mojego ips FI27Q-P, HDR petarda w takim cyberku.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Brakuje mi tylko jednej opcji na ktorej oszczedzil Gigabyte a mianowicie na Black Equalizer w wersji 2.0, na FO27Q3 oraz w moim FI27Q-P to miałem i bardzo pomagało mi to w gierkach fps zwlaszcza w Hunt Showdown ;p

Tutaj musze sie pobawic gamma, i tym wstretnym black eq 1.0 co rozjasnia wszystko. To juz mogli dac AI Black Equalizer co jest w M27Q3, wyglada tak samo jak 1.0 z roznica ze wykrywa jasniejsze punkty i ich nie rozjasnia.

Ale widzisz tą ziarnistość na tym Gigabyte? Sam ekran nie jest jakoś bardzo matowy.

Co do czcionki, to nawet nie zwróciłem na nią uwagi, jeśli jest gorsza niż na ips to minimalnie.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jemu chodziło o problemy z HDR same w sobie, a nie o OLED'y.

No ja na ips hdr nie wlaczalem wiadomo dlaczego, tu nie mam problemu. Wlaczasz, grasz i tyle. Juz nie popadajmy w jakas skrajnosc po prostu. Kazdy profil TB400 ma dobra krzywa EOT i mozna uzywac, wiekszym problem sa czasem skopane gry i ich HDR ale to tez nie jest tak, ze nie da sie ustawic.  Jak ktos ma manie do wyolbrzymiana kazdego drobnego problemu to bedzie mial pod gorke ;) 

W kazdy monitorze trzeba isc na kompromis ale oled ma ich najmniej i daje najwiecej satysfakcji z korzystania  ;) 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze kolejny detal, to mam wrażenie, że materiały gorszej jakości na YT, np 1080p albo niżej wyglądają gorzej niż na IPS. Jakby artefakty kompresji bardziej się rzucają w oczy.

Co do HDR w grach, to praktycznie zawsze używam. Wiadomo są gry z lepszą i gorszą implementacją. Np Cronos brak czerni (ale w sdr chyba też). Nie wiem czy to celowy zabieg obrazu kineskopu z PRL bez kontrastu i wyblakły, ale tak to wygląda domyślnie. Za to małe źródła światła, które co chwile się spotyka w świecie gry, wyglądają mega dobrze i soczyście w hdr, gdzie w sdr są mocno przygaszone. A na nexusie jest fix na czerń. 

W BF6 z hdr mam wrażenie, że jest znacznie lepszy system oświetlenia niż w sdr. Mapy w kairze są faktycznie słoneczne, a nie przygaszone jakby niebo zakryły tumany piasku i kurzu. Więc nie wiem jak bardzo gra musiała by mieć spierdzieloną implementację hdr, bym wolał grać z sdr. Na ips jeszcze tak, ale na oledzie? Tylko hdr.

Edytowane przez babayaga
  • Upvote 1
Opublikowano
51 minut temu, VRman napisał(a):

Ktoś tu napisał, że to normalne dla powłok matowych dla OLED. Ale z czego to wynika? Sama powłoka jest jakaś inna niż na LCD?

Powłoki są różne, nie ma jednego "matu". LG (i reszta skopiowała) zastosowało bardzo "agresywny" mat dla monitorów OLED, zapewne trochę przesadzili patrząc po opiniach.

15 godzin temu, Nex1M napisał(a):

No dobra ewidentnie jest znacznie szybszy i wyrazisty od mojego poprzedniego. Ale pod wzgledem jakosci obrazu nie mam efektu wow

Ale IPS potrafi wyświetlać wspaniałe kolorki, czym bardziej statyczną sceną pójdziesz w wady IPSa (czarny) tym większe różnice będziesz widział. ;)

Odpal sobie dema HDR OLED na youtube, tam jest kosmos jak sceny zawierają HDR i bardzo duże ilości (pełnego czarnego) wyłączania pikseli.

A w praktyce sceny będą dynamiczne i różnice się pogłębią jeszcze bardziej, odpal duplikowanie ekranu i pograj w szybkie FPSy.

Godzinę temu, babayaga napisał(a):

Jedyny minus to ta ziarnistość

A stanowisko "dopuszcza" wariant glossy? Może warto przetestować o ile nie masz słońca prosto na ekran.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Wu70 napisał(a):

A stanowisko "dopuszcza" wariant glossy? Może warto przetestować o ile nie masz słońca prosto na ekran.

Dopuszcza, dlatego najpierw myślałem o qd oledzie. Tylko ta delikatna powłoka. A ja przed monitorem robię wszystko :P Więc dużo by nie wytrzymała. Gigus wpadł bo świetna cena i nowa generacja. Asus ma mieć glossy, ale cenia chyba koło 3500 i nie wiadomo czy w tym roku wyjdzie. A tyle kasy za tylko glossy powłokę, a tą sama matrycę chyba bym nie dopłacił. Posiedzę ze 2 lata na obecnym i następny będzie glossy. Przynajmniej będzie skok w klarowności :E. 

Edytowane przez babayaga
Opublikowano
Godzinę temu, babayaga napisał(a):

Ja w końcu mogę grać w single gierki na biurku wygodnie myszką, a nie przed TV z padem w ręce (tysiące godzin w życiu grania na padzie, a dalej grając na nim czuję się jak niepełnosprawny :E). Mój poprzedni monitor to IPS Alienware aw2721d, dałem za niego jakieś 3400zł 4-5 lat temu. Zaczął pojawiać się pionowy pasek grubości piksela zmieniający kolory, więc pomyślałem o nowym monitorze. Akurat wpadł preorder na tego gigusia za 2180zł, więc zamówiłem.

Alienware spoko, ale w hdr nie do używania jak obok stał TV Oled od LG. Jasność 600-800 nitów, więc całkiem ok. Kolory też, ale brak czerni i pionowe smugi światła od krawędziowego strefowego podświetlania były mocno nieprzyjemne. Do tego olbrzymi black crush w hdr. Jak teraz w oledzie nie widzę 2 pasków gołym okiem na tym patternie który wrzucałem wyżej, tak w tym IPS nie widziałem 9. Więc granie w takiego choćby Dead Space mijało się z celem, gdy poza światłem latarki była po prostu srebrzystoszara plama :E. W jasnych grach i scenach ips był oczywiście jaśniejszy, ale nie jakoś dużo, a w tych ciemniejszych teraz highlighty mam pod 1500 nitów, wcześniej max 800 z bieda kontrastem i to widać gołym okiem od razu.

Jedyny minus to ta ziarnistość. Przyzwyczaiłem się już na tyle, że już bardzo nie przeszkadza, ale wiadomo dalej ją widzę. Na szczęście w grach bardzo rzadko, a w wielu z nich przecież ziarno jest efektem artystycznym dostępnym w opcjach :E.

Biurko głębokość 120cm i takie 55 jak monitor się sprawdzi:lovin:

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Wu70 napisał(a):

A w praktyce sceny będą dynamiczne i różnice się pogłębią jeszcze bardziej, odpal duplikowanie ekranu i pograj w szybkie FPSy.

Tak ludziom nie sugeruj, bo tu potrzeba trochę wiedzy. Lepiej odsyłaj na ufotest, gdzie jest masa różnych testów, w tym po prostu przesuwana fotografia.

Opdada

- problem TAA i motion blurów w grach

- niestabilny framerate

- niewystarczający framerate

- problemy z USB polling rate, bo raczej nikt nie będzie testował tego na myszkach 8000Hz, a poniżej zaczynają się problemy. Przy 1000Hz można w zasadzie zapomnieć o dobrym obrazie w ruchu, chyba, że w grze jest jakieś mouse smoothing, ale chyba nikt nie jest tak głupi aby grać z tym włączonym

- nieoptymalny typ obrazu (w szaroburej grze w ruinach, gdzie jest tylko beton, żyleta w ruchu nie wypadnie tak drastycznie inaczej niż w innych scenach)

- sposób sterowania. Osoba przyzwyczajona do monitorów pracujących w sample-and-hold, ma tendencje do ruszania myszką jak ptak głową. Szybki ruch. Stop. Patrzę. Szybki ruch. Stop. Patrzę. Albo machają myszką lewo prawo patrząc się w jeden punkt na monitorze, a nie na jeden punkt na wyświetlanym (a więc ruchomym) obrazie, myśląc, że testują jakość obrazu w ruchu :E

Zostaje potrzeba włączenia maksymalnego odświeżania, ale to już każdy wie.

(480Hz w 1080p pokaże więcej detali w szybkim ruchomym obrazie niż 4K 240Hz)

Dlatego https://www.testufo.com/photo#pps=1920

Edytowane przez VRman
Opublikowano

UFO to oczywiście podstawa ale szybki FPS to pewnie będą jego najlepsze realne warunki do porównań (dużo FPS, wyłączone motion blury), różnica będzie.

8 minut temu, babayaga napisał(a):

Dopuszcza, dlatego najpierw myślałem o qd oledzie. Tylko ta delikatna powłoka. A ja przed monitorem robię wszystko :P Więc dużo by nie wytrzymała. Gigus wpdł bo swietna cena i nowa generacja. Asus ma mieć glossy, ale cenia chyba koło 3500 i nie wiadomo czy w tym roku wyjdzie. A tyle kasy za tylko glossy powłokę, a tą sama matrycę chyba bym nie dopłacił. Posiedzę ze 2 lata na obecnym i następny będzie glossy. Przynajmniej będzie skok w klarowności :E. 

A faktycznie jak trzeba czekać tyle na Asusa to lipa.

Widziałem LG zapowiadało wariant glossy ale teraz doczytałem że dla zmyłki to będzie na starym panelu WOLED 8:E

https://tftcentral.co.uk/news/lg-27gx704a-b-appears-with-a-glossy-coated-27-1440p-240hz-woled-panel

Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Ale tu sie z niczym pierdzielic nie musisz, kupujesz monitor, wlaczasz i korzystasz ;)  Wbijasz profil HDR i wsio.  Tutaj przynajmniej w stosunku do ipsa czy va nie trzeba sie pierdzielic z nierownomiernoscia, BLB i innymi gorszymi rzeczami. Oledy maja swoje wady ale to jest pikus w porownaniu do innych matryc gdzie wczesniej ktos uzywal i jakos zyc z tym musial ;) A tu sie po prostu w dupie przerwaca jak sie czyta :hihot:

Najwięcej problemów z OLEDami mają osoby, które nie mają OLEDa. Wieczne stękanie i narzekanie, a siedzą na 10 letnich LCD które mają okropny obraz. 

• Haha 1
  • Upvote 4
Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

"Ziarno" widać przy AGRESYWNYM macie. Przy satynie (delikatny mat) nie widać. Także matowość, to nie jest tylko "jest albo nie" tylko są różne intensywności matu.

Opublikowano (edytowane)

OK, dzięki wszystkim za wyjaśnienie. 

To jeszcze dopytam, może wiecie: Jak matryce wyjeżdżają od producenta matryc do producent monitorów? Już z powłoką czy tą nakłada producent monitora? W sensie - czy można liczyć na klona tego Gigabyte'a ale od innego producenta, gdzie nie będzie narzekania na to ziarno, albo właśnie poleci w wersji Glossy?

Edytowane przez VRman