Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ziarno będzie zawsze, ale to widać tylko na jednolitym tle jak forum... W grach czy filmach tego NIE MA.

Glossy jest Asus (lub ma być nie wiem), ale to już trzeba lubić lustro - dla mnie nieakceptowalne.

Tylko jak brać lustro to już bym wolał QD chyba.

Opublikowano

Wreszcie spędziłem cały dzień przy monitorze Gigabyte MO27Q28G, potestowałem różne ustawienia, odpaliłem BF6,Hunta,Cronosa,Valhalla, indyka i przerzucając sobie to między IPS a OLEDa,  no powiedzieć że nie ma różnicy to ciężko jak jest HDR odpalony, bo robi robotę tam gdzie jest dobrze zaimplementowany i tu bym chyba wskazał że Hunt robi najlepszą robotę bo mapy jednak są ładne :D A walka na mapach wieczorem z święcącym jasno księżycem i śmigające tracery fire ammo dla mnie to był efekt wow po przejściu z IPSa.

Miałem obawy zanim przyjechał monitor że stwierdzę że to jednak hype był i nawijanie makaronu na uszy ale teraz jednak zgadzam się z opinią że OLED to dobry krok jeśli chodzi o zmianę sprzętu.
Personalnie uważam że zakup za tą cenę i świeżą technologię to udany zakup, myślę że zgodzę się że największy efekt wow to byłoby przejście na OLEDa 32"+ i do tego przejście na 4k czy Ultrawide ale świadomie wybierając 1440p i 27" jestem bardzo zadowolony bo tego szukałem.

SDR pominąłem bo mało czasu spędziłem na tym obszarze i nie chcę rzucać totalnie słów na wiatr, jak spędzę więcej czasu zedytuję post.
Odnośnie tekstu dla mnie jest czytelny i nie mam z nim problemów, żadnych smug fioletu czy efektu rozmycia/rozmazania nie widzę, płynność jest przyjemna przy tych 280Hz.

Czy jest idealnie, nie bo jest to świeża technologia, część bolączek zapewne kolejne wersje softu poprawią czy zmienią na lepsze, osobiście nie doświadczyłem ich na tyle by powiedzieć że jest to zły zakupy czy tragiczny produkt. Przyznaję się bez bicia że to też mój pierwszy OLED więc traktuję się jak laika w tym temacie nadal i nie brałbym moich wypocin ślepo oraz wierzył w nie bezgranicznie.

Odpowiadając jeszcze na pytanie czy warto brać ten monitor czy nie lub czy zwracać, osobiście polecam go bo jestem zadowolony za to co dostałem w tej cenie ale każdy musi sam zweryfikować bo każdy ma inny wzrok i preferencje do ustawień oraz powłoki jak i również, z innego monitora będzie przechodził.

W skrócie, polecam, zostawiam na kilka lat i chcę więcej gier z dobrym HDR :)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Ziarno będzie zawsze, ale to widać tylko na jednolitym tle jak forum... W grach czy filmach tego NIE MA.

Glossy jest Asus (lub ma być nie wiem), ale to już trzeba lubić lustro - dla mnie nieakceptowalne.

Tylko jak brać lustro to już bym wolał QD chyba.

Przyzwyczaiłem sie do lustra LG C4 bardzo szybko. Obecnie nawet nie widzę tych powidoków - chyba, że sobię o nich przypomnę i na nich się skupię. A w gry gram w zasadzie tylko wieczorami i w nocy, a wtedy ekran jest jak przy matowej powłoce.

@AtGod w aspektach o któych piszesz, to jest już duża różnica pomiędzy ips a va, wiec nic dziwnego, że przejscie na oled robi duże wrażenie.

Edytowane przez Sidr
Opublikowano

@Sidr

Oczywiście ale są ludzie którzy zadają pytanie czy warto z IPS przechodzić jak i odnośnie danego modelu, starałem się ując "całokształt" ale tak jak wspomniałem to moje osobiste a nie złota rada i nikogo nie zmuszam.
Są osoby które miały OLEDa już ii uważam że ich zdanie lepiej reprezentuje decyzję czy ten model jest warty uwagi, moje można traktować jak pierwsze wrażenia :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja powiem tak, w tej cenie nie ma się nad czym zastanawiać :P 

Naprawdę dobry monitorek który eliminuje w znacznym stopniu problem poprzednich generacji (czcionkę i jasność)

No dobrze na forum jakies tam ziarenko widze, ale w ogolnym uzytkowaniu chyba wolalbym zostac przy lekkim ziarenku na szarych scenach vs odbijanie sie wszystkiego w moim jasnym pokoju.

Brakuje mi tylko pierdoły w postaci Black Equalizer 2.0 :P 

Ale to moj taki fetysz glownie w gierkach FPS :P Ciekawe czy chociaz zrobia aktualizacje do AI Black Equalizer (ich nowy M27Q3 go ma)

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano (edytowane)

Widzę, że mirabelowi zrobili już korektę ceny monitora xD 

mirabele.thumb.png.3061f7c40ba060c0eed47d32add05689.png

Wcześniej jak szukałem info nt. tego monitora, to w paru miejscach spotkałem się, że cena preordera będzie niższa niż później właściwa.
Ciekawe czy rzeczywiście to będzie ogólny trend.

Edytowane przez Lameismyname
  • Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Po prostu mało sztuk było, a popyt duży. Wpadną na stan to cena spadnie. 

Gigabyte zaktualizował oczekiwania dotyczące swojego pierwszego monitora do gier OLED z serii Primary Tandem.

Gigabyte MO27Q28G, który zadebiutuje w przyszłym miesiącu, ale tylko na niektórych rynkach, może mieć o 10% wyższą sugerowaną cenę detaliczną niż wcześniej zakładała firma.

Według TFT Centralotrzymało informację, że MO27Q28G będzie sprzedawany w cenie 549 USD, ale w momencie premiery może być oferowany za 499 USD.

Co gorsza, taryfy i podatek VAT mogą mieć wpływ na ceny na niektórych nieujawnionych rynkach

No nic, zobaczymy.

• Sad 1
Opublikowano

U mnie nie jest tak źle, gołym okiem z odległości ~50-60 cm nic nie widać. Na zdjęciu dodałem jeszcze filtr, aby to uwydatnić. Generalnie jest bajka, ziarnistość forum w trybie nocnym występuje jak się przybliżę do monitora na jakieś 30 cm. 

49 minut temu, galakty napisał(a):

Odpal sobie coś z dobrym HDRem, na mnie największe wrażenie chyba PoE2 zrobiło (niestety póki co płatne), tam implementacja jest bardzo dobra, ciemne tunele i np. czarodziejka z błyskawicami, ahhhh :) 

PoE i PoE 2 wygląda wyśmienicie, BF6 nie skupiło się chyba na implementacji HDR za bardzo - ale słońce czy latarka potrafi oślepić :D Tak jak zawsze czytałem, jak ma się już dobrą stację to jedynym bottleneckiem jest tak naprawdę monitor - człowiek się czuje jakby miał nowy komputer :D

image.thumb.png.13afa13ab09c82dc10548593cbf5622f.png

• Like 1
Opublikowano

To trzeba wziąć i oprawić w ramki, przymocować do kija i okładać nim wszystkich, co siedzą na 9800x3d i 5080 lub lepszych, ale monitor VA i nie zmienią "bo nie czuję potrzeby". 

PS. Na takie info czekałem. Że nie widać z 60cm. No i gitara :)

PPS Nadal bardzo proszę o sprawdzenie shaderów CRT jak Geom lub Royale i opinię na temat jasności na tym Gigagryzie

Opublikowano
5 godzin temu, funk napisał(a):

U mnie nie jest tak źle, gołym okiem z odległości ~50-60 cm nic nie widać. Na zdjęciu dodałem jeszcze filtr, aby to uwydatnić. Generalnie jest bajka, ziarnistość forum w trybie nocnym występuje jak się przybliżę do monitora na jakieś 30 cm. 

Ja sobie sprawdziłem. Ziarnistość z ciemnego motywu forum przestaję widzieć przy 120cm, fullscreen białego przy około metra, za to na kolorach (czerwony, albo niebieski jednolity) już przy 50-60cm przestaję widzieć ziarnistość. Zwykle w czasie grania twarz mam 40-55cm od monitora.

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Cholera... to sobie będę musiał koczować na lapku przez parę dni jak Giguś przyjdzie :/ 

Zawsze miałeś łeb do interesów... A jak przyjdzie uszkodzony? Albo gorsza sztuka i straszny banding?

Ja siedzę 4 dzień na nowym, a stary nawet ogłoszenia nie widział, dopiero pakuję :E 

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Zawsze miałeś łeb do interesów... A jak przyjdzie uszkodzony? Albo gorsza sztuka i straszny banding?

Ja siedzę 4 dzień na nowym, a stary nawet ogłoszenia nie widział, dopiero pakuję :E 

"Do interesów trzeba mieć łeb na karku, a nie w dupie" xD 
Monit wystawiłem na olx aby wisiał, bo wisi inne ogłoszenie od 6 października z podobną ceną, co poradzić, że się kupiec trafił, chciał na już. A od tego mam lapka, żeby z niego korzystać w przypadku modernizacji PC. Normalnie to stoi i się kurzy, a nie jest taki dziad (AMD Ryzen 5 7535U).

A co do monitora, to ~stówkę taniej udało mi się klepnąć.
ME.png.6d8f1483ec58ef9f02cf51359f775283.png

No i odbiorę sobie go jutro po pracy w sklepie ME.

Opublikowano

Chciałem dopytać osoby które z OLEDami trochę już czasu spędzili, odnośnie ściereczki z mikrofibry, polecacie coś konkretnego lub macie jakiś przykład na co zwracać uwagę w jej przypadku czy ogólna starczy? :)