Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dhl nic nie spartoli to dzisiaj powinien mi dojść XG27AQWMG, postaram się opisać co i jak. Przy okazji, jest jakiś sposób żeby pasek zadań chował się tylko na jednym monitorze?

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

też miał dłuższy czas tego AOC, którego Ty widziałeś tylko na zdjęciu.

Miniled? Tak, z perspektywy czasu straszne kupsko :E Problemy te same co na OLED (np. VRR), do tego tragiczne kąty widzenia, bardzo wysoki input lag, jedyna zaleta to czcionki (chociaż przy Tandem już nieistotne) oraz brak wypalania. Reszta mocno na minus. JAk OLEDy kosztowały 2800-3400 zł to warto go było wziąć, dzisiaj kompletnie sensu nie widzę chyba że ktoś naprawdę nie ma tych kilku stówek w kieszeni.

I samo AOC ma bardzo słabe wykonanie, czy to miniled czy OLED, ja już drugi raz ich nie kupię. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)

OLED do gier jest najlepszy, a jak nie przypasował komuś WOLED to warto spróbować z QD-OLED. Innej drogi po prostu nie ma. IPS ma tragiczny kontrast, czarny nie istnieje, HDR nie istnieje, a VA to słabe kąty widzenia, widoczny ghosting i nawet fast VA tutaj nic nie zmienia. Nierówne podświetlenie jest bardziej widoczne na VA, krawędziowe to wciąż brak HDR, a lokalne strefy dokładają kolejne problemy. IPS tylko do pracy biurowej można polecić.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze ktoś zapomnij i wróci do IPS/VA.

Mimo, że kompletnie nie potrzebuje drugiego oleda, ale ciągnie mnie jak cholera. Dziś stoi do rozpakowania M27UP za 1,3k, ale kusi  mnie ten z RTVeuroAGD AOC AG276QZD2 za 1,9k i nie wiem czy będę miał jakiekolwiek korzyści w SDR przy pracy. W tym AOCu jasność SDR jest przeciętna i 2K.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
14 godzin temu, nabs napisał(a):

Jak dhl nic nie spartoli to dzisiaj powinien mi dojść XG27AQWMG, postaram się opisać co i jak. Przy okazji, jest jakiś sposób żeby pasek zadań chował się tylko na jednym monitorze?

Monitor dostarczony, jak narazie po około godźinie użytkowania wrażenia pozytywne, czcionka nawet bardziej mi się podoba niż na moim starym ipsie, banding widoczny. Jeśli chodzi o odbicia to siędząc na wprost muszę się przyjrzeć żeby siebię zobaczyć, mocno widać jedynie patrząc z boku. W zaciemnionym pomieszczeniu żadnych odbić.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, nabs napisał(a):

Monitor dostarczony, jak narazie po około godźinie użytkowania wrażenia pozytywne, czcionka nawet bardziej mi się podoba niż na moim starym ipsie, banding widoczny. Jeśli chodzi o odbicia to siędząc na wprost muszę się przyjrzeć żeby siebię zobaczyć, mocno widać jedynie patrząc z boku. W zaciemnionym pomieszczeniu żadnych odbić.

Pokaż zdjęcia tego bo to też chyba WOLED 4th gen?

Opublikowano (edytowane)

Wygląda jakby robal "przecinek" Ci tam wlazł.

21 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

AOC-17-CRT-Spectrum-Color-Monitor-7G1R_8

Tak tak, są od wczoraj na rynku xD 
Jeszcze pamiętam czasy jak CRTki ich były dosyć popularne, nieraz się trafiało na nie w szkołach czy kafejkach.
Osobiście nie miałem CRT tej firmy ale znałem właścicieli i sobie chwalili, w użytkowaniu też nie dało się nic złego powiedzieć.

Typowa tanizna.

Spoiler

Ale... pojechałem po 17" a wróciłem z 19" AOCa. Nawet wyglądał dość podobnie. Miał od cholery wad, ale testując je wszystkie przed zakupem (fajny sklep, że pozwolili :) ) nic nie miało znaczenia. Było tylko "ale zajebisty duży obraz!" :D

To były normalne monitory. Nic super, ale też nie straszna tandeta. 

Zakupu nie żałowałem i znajomi kupujący tanie 15" czy 17"  potem też nie.

Potem zmieniłem na Samsunga 19" z MagicBright. Taki pradziadek HDRu :E

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Brać tego AOCa AG276QZD2 za 1899?

Dziwne że się zastanawiasz za taką kasę ;) To można śmiało wypalać excelami, pełna gw 3 lata.

U mnie OLED jest głównym monitorem do pracy i staram się jak mogę żeby padł :D

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, sideband napisał(a):

Tylko dlaczego piszesz nie prawdę?

Ktoś jeszcze uwierzy, ze to prawda z ta owocówka.

Wklejasz zdjęcie gdzie idiota postarał się by tego dokonać.

Hmm... a wiesz co to za pojęcia "dystans" albo "żart".
W WOLEDach nawet 4gen jedyną zaletę jaką widzisz to "może powłoka, którą normalniej się czyści" - nie chce mi się przekopywać forum ale, to są dokładnie Twoje słowa inaczej ubrane.
No a jak w żartach wytknę jedną z pięt achillesowych QDka, to się odpalasz na poważnie.
Przecież tego jest od cholery i ciut ciut:
QDeki.thumb.png.4f2affa4566b1d41176ca3e6806f3a89.png

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, AtGod napisał(a):

Pokaż zdjęcia tego bo to też chyba WOLED 4th gen?

Tak, zamówiłem 6.11, wczoraj doszedł, a co do zdjęć to banding wygląda dokładnie tak samo jak w opisywanym tutaj gigabyte z tandem oled, chyba, że oczekujesz czegoś konkretnego to moge zrobić.

Edytowane przez nabs
literówka