Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Troszkę irytuje mnie banding na MO27Q28G, zastanawiam się nad testem GIGABYTE Aorus FO27Q5P, może na black frajer cena będzie lepsza.

244 Godzin już ma i wcale nie jest lepiej xD

Pytanie czy w ogóle jestem w stanie sprzedać ten monitor :P

Foty

Spoiler

20251122_152459.jpg

Spoiler

20251122_152445.jpg

Edytowane przez Nex1M
  • Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Nex1M napisał(a):

Troszkę irytuje mnie banding na MO27Q28G, zastanawiam się nad testem GIGABYTE Aorus FO27Q5P, może na black frajer cena będzie lepsza.

244 Godzin już ma i wcale nie jest lepiej xD

Pytanie czy w ogóle jestem w stanie sprzedać ten monitor :P

Foty

Ukryj zawartość

20251122_152459.jpg

Ukryj zawartość

20251122_152445.jpg

To nie możesz dać jasnego motywu?

Opublikowano (edytowane)

wiadomo aparat troche uwydatnil ale widac to golym okiem, w grach tez zwlaszcza jesli w nich jest noc xd

50 minut temu, ODIN85 napisał(a):

To nie możesz dać jasnego motywu?

Nie cierpie jasnego motywu :P pozatym w grach to tez jest

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano

Coś z tymi matrycami i bandingiem jest na rzeczy, bo ludzie na redit narzekają.

A kiedy ostatni raz słyszałyście jakiś "wybuch" narzekania na banding WOLED przed wyjściem tych matryc TANDEM?

Ciekawy jestem co LGD zmieniało w produkcji ze problem bandigu powrócił z taką siłą, bo przecież mieli już to opanowane dobrze.

Opublikowano
26 minut temu, Kadajo napisał(a):

A kiedy ostatni raz słyszałyście jakiś "wybuch" narzekania na banding WOLED przed wyjściem tych matryc TANDEM?

Mój tandem wygląda lepiej niż zwykły WOLED... Afera jest bo za 2200 zł masz genialny monitor i się ludzie rzucili. 

Sprzedałem poprzedniego AOC i kupujący napisał że obraz petarda. Pewnie się nie zna i powinien narzekać na banding :hihot: 

Opublikowano

Ja u siebie bandingu nie mam wcale na monitorze, mogę nawet wam zdjęcie zrobić, ale myślałem ze to już standard w WOLED.

Jakbym wam zrobił zdjęcie swojego B7 to by wyglądał jak te zdjęcia co tutaj wrzucają chłopaki.

IMG_20251122_184607.jpg

Opublikowano

Schodzą cenami do coraz niższych segmentów więc "optymalizują" proces produkcji ;) Normalne

3 godziny temu, Nex1M napisał(a):

FO27Q5P to już mocny zawodnik 500Hz :D byle QD też będzie ok

Opublikowano
Teraz, Gret napisał(a):

Coś tam masz, ale taki to jest pomijalny. Tamte screeny wyżej to tragedia, monitor do zwrotu/wymiany. 

Tak, chodziło mi ze nie widzę nic podczas normalnego użytkowania.

Trochę podkręciłem zdjęcie żeby uwydatnić wszytko.

IMG_20251122_184607copy.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak naświetlałem swoją C3 przy zakupie to nie było mowy o takich paskudnych pasach. Generalnie same pasy na początku zanim matryca się ułoży to wydaje mi się, że nią są aż takim problemem dla tych ludzi co zakupili tandem. Problemem jest to, że te pasy dalej widać po kilkudziesięciu h pracy, gdzie przy starszych generacjach nie było już tego praktycznie widać po takim czasie. Tutaj mamy efekt wzmocniony kilkukrotnie.

Schemat jest ten sam. Ktoś wrzuca zryty ekran tandema po wyjęciu z pudełka. Wszyscy mu odpisują, że to normalne i się ułoży, a gościu za kilka dni pisze, że dalej problem występuje i widzi to przy normalnym użytkowaniu. Tego zjawiska nie było wcześniej na taką skalę.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1