Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak LCD maja masę innych problemów, które często już mamy "day one" tylko się do nich przyzwyczailiśmy.

Ale nie mogą się wypalać. Mogą mieć retencje ale to tylko bardzo kiepskich panelach ktore nie powinny być w wysokiej klasie TV czy monitorach.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ale nie mogą się wypalać. 

Właśnie też tak myśałem. Nie moge teraz tego znaleźć, bo koles robił jakis materiał o OLEDach i wlasnie wspomnial, ze niektore TVki (nie oledy) przy wyświetlaniu ciagłego obrazu (np paska CNN) też porafią sie wypalic, tylko w inny sposob, nie na diodzie, a na tym laminacie i wyglada to tez fatalnie. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MrKetiw napisał(a):

Na owocowym jest AlienWare 34" po zwrocie za 1884 zł chyba się skusze, może ktoś oddał bo po prostu mu nie pasował ? 

image.thumb.png.4e37cfe1a89d17d0ca311652688a0465.png

Outlet morele ma całkiem spoko ceny tych zwrotów, szkoda tylko że nie ma dokładniejszych zdjęć matrycy pod światło aby było widać jak dużo i jak głębokie są już rysy na powłoce ekranu o twardości 2H :E

A może nie ma żadnych rys? Jeśli tak to cena za te modele jest nader atrakcyjna:

AW3425DW

AW2725D

AG326UD

Jest 14 dni na zwrot więc jeśli ktoś ma czas i chęci aby w najgorszym wypadku pobawić się w odsyłanie to czemu nie, oszczędność kasy jest wyraźna.

PS: outlet @x-kom to jakieś kuriozum, dużo monitorów po zwrocie mają znacznie drożej niż można kupić nowe :boink:

https://www.x-kom.pl/p/1416327-monitor-led-27-265-284-dell-outlet-alienware-aw2725q-qd-oled.html

https://www.x-kom.pl/p/1418153-monitor-led-32-i-wiekszy-gigabyte-outlet-aorus-fo32u2.html

https://www.x-kom.pl/p/1473264-monitor-led-27-265-284-dell-outlet-alienware-aw2725d.html

Edytowane przez Reverse17
Opublikowano (edytowane)

@Ghost589

Myślę że to słuszna decyzja, gdyby to był monitor za ułamek swojej ceny to można myśleć o zostawieniu tak niewdzięcznego egzemplarza, ale to 27" QHD blisko ceny podstawowych monitorów QD-OLED 4K.. :balon:

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No właśnie tyle pieniędzy i takie coś. Jest to w sumie nieprawdopodobne aż w jakim stopniu to jest widoczne. Tak zrobię, że go odeślę. Dzięki wam za pomoc.

Idę się przeprosić ze swoim Dellem co go do szafy włożyłem. Co nie zmienia faktu, że on jest 1080p i dalej nie mam monitora. Nie wiem teraz co nawet kupić i boję się normalnie :(.

Ostatnie już zdjęcie z tego egzemplarza na odchodne nim wyląduje w kartonie (może się przyda komuś do porównania - jasność ustawiona na 40) :

monitor4.jpg

monitor6.jpg

Edytowane przez Ghost589
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Reverse17 napisał(a):

Outlet morele ma całkiem spoko ceny tych zwrotów, szkoda tylko że nie ma dokładniejszych zdjęć matrycy pod światło aby było widać jak dużo i jak głębokie są już rysy na powłoce ekranu o twardości 2H :E

A może nie ma żadnych rys? Jeśli tak to cena za te modele jest nader atrakcyjna:

AW3425DW

AW2725D

AG326UD

Jest 14 dni na zwrot więc jeśli ktoś ma czas i chęci aby w najgorszym wypadku pobawić się w odsyłanie to czemu nie, oszczędność kasy jest wyraźna.

Szybko poszło, kosmiczny jamniczek i asymetryczny EJ OŁ SI wyparowały, przyznać się! Kto się skusił :P

Edycja: ok, pobawię się najwyżej w odsyłkę ale zaryzykowałem z AW2725D, ciekaw jestem tej mitycznej czcionki, jakby było ok plus matryca nie będzie miała jakichś ordynarnych rys to za 1300 zł będzie spoko "apgrejd" z klasycznego 27" IPS QHD :)

Opublikowano
33 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ten badning to mi przypomina OLED'y z 2015-2018 roku...

To już wole klasyczne WRGB i te soczewki co były niż ten Tandem który wraca z problemami z przed 10 lat.

Aż zrobię zdjęcie wieczorem i sam pokażę jak to u mnie wygląda chyba. 

Opublikowano

ja mam jeszcze przedwojenny panel w woledzie 42 cale i na forum przy motywie bravo 6 żadnych pasów nie widzę. 

Używam dodatku dark reader w przeglądarce i wtedy na forum są takie bardzo minimalne ledwo widoczne, trzeba się przyjrzeć pionowe paski. 
Ale to byłoby już chamskie czepianie się bo przy tak dużych ekranach nawet lcd nie są jednolite. 

Opublikowano

Dobra zapakowany dziad - zgłoszenie poszło.  Teraz przynajmniej mogę forum normalnie przeglądać :). 

To jeszcze pytanie czy jest jakiś monitor, który byłbym w stanie "bezpiecznie" kupić - może coś polecacie? Raczej chyba bym chciał 2560 x 1440.  Kartę mam 5070 ti to chyba na 4k za słaba. Jak będzie znowu coś źle to obiecuje, że nie będę miał do nikogo pretensji, że źle doradziliście :D

Opublikowano
12 minut temu, Ghost589 napisał(a):

Dobra zapakowany dziad - zgłoszenie poszło.  Teraz przynajmniej mogę forum normalnie przeglądać :). 

To jeszcze pytanie czy jest jakiś monitor, który byłbym w stanie "bezpiecznie" kupić - może coś polecacie? Raczej chyba bym chciał 2560 x 1440.  Kartę mam 5070 ti to chyba na 4k za słaba. Jak będzie znowu coś źle to obiecuje, że nie będę miał do nikogo pretensji, że źle doradziliście :D

Ja czekam na IPS'ach ze stopki. Miałem tego samego i też zwróciłem. W 2026 ma być coś nowego i wtedy może znów będę próbował wskoczyć na oleda.

Ps. Szkoda, że spakowałeś bo kolega @Nex1M kilka stron wczesniej podał sposób na zmniejszenie bandingu

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jankooo napisał(a):

Ps. Szkoda, że spakowałeś bo kolega @Nex1M kilka stron wczesniej podał sposób na zmniejszenie bandingu

Znane mi to było jeszcze jak go miałem na biurku. Jednak w moim przypadku nie dawało to żadnego akceptowalnego przeze mnie rezultatu.

A czy myślicie,że 5070 ti by sobie dobrze radził  z 3440x1440? Bo coraz bardziej zaczyna mi się ten pomysł podobać w mojej głowie, ale nie wiem czy dobrze myśle.

Edytowane przez Ghost589
Opublikowano
4 godziny temu, Ghost589 napisał(a):

QD? Tylko tam masz lustro (niby sa jakieś maty) oraz łatwo się rysuje (lustro). Za to najbliżej mu do ideału obrazu. 

3 godziny temu, jankooo napisał(a):

Przy tym co on miał niewiele by to dało. 

Opublikowano
7 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Ale nie mogą się wypalać. Mogą mieć retencje ale to tylko bardzo kiepskich panelach ktore nie powinny być w wysokiej klasie TV czy monitorach.

Ta "retencja" to raczej w uszkodzonych (wada fabryczna) LCD (miałem coś takiego w NEC 20WGX2PRO - takie 20" na IPS). W sprawnych LCD (nie ważne czy IPS, VA czy TN) ona praktycznie nie występuje. Dawno już nie widziałem takowej wady w LCD.

W monitorach (i TV) LCD wypala się tylko podświetlenie.

Opublikowano

Pewnie coś wymyślą głupiego skoro początkowo nawet tandema nazywali tandemem RGB ale już się z tego wycofali 8:E

5 godzin temu, Ghost589 napisał(a):

To jeszcze pytanie czy jest jakiś monitor, który byłbym w stanie "bezpiecznie" kupić - może coś polecacie? Raczej chyba bym chciał 2560 x 1440.  Kartę mam 5070 ti to chyba na 4k za słaba.

Jak 1440p to poza tandemem sprawdziłbym dowolny QD (błysk lub mat u Samsunga), one są teraz cenowo bezkonkurencyjne, co chwilę na pepperze po 1500-1600 wchodzą.

Ale nie skreślałbym też 4K bo przy 27" wcale nie musisz grać w 4K a jednocześnie będziesz miał niesamowitą ostrość poza grami.

Nadal jest dostępny Dell 27" 4K za 2169zł, to będzie przepaść w PPI względem dowolnego zwykłego qd czy woleda.

Opublikowano
10 minut temu, Wu70 napisał(a):

Ale nie skreślałbym też 4K bo przy 27" wcale nie musisz grać w 4K a jednocześnie będziesz miał niesamowitą ostrość poza grami.

Nadal jest dostępny Dell 27" 4K za 2169zł, to będzie przepaść w PPI względem dowolnego zwykłego qd czy woleda.

Jestem w stanie rozważyć wszystko. Możesz powiedzieć, który to dokładnie Dell? I czy jak zmniejszę rozdzielczość to to będzie w miarę dobrze wyglądać?

Opublikowano

Teraz ostatecznie przekonałem się, że mojego leciwego, lecz wciąż dobrze działającego Asusa pg279q wymienię na na Gigabyte m27q2 lub m27q3 na przeczekanie. Poczekam, aż wyjdą porządne mini-LEDy IPS RBG lub wreszcie jakieś bezproblemowe OLEDy.