ITHardwareGPT 964 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu @wrobel_krk Bias lighting to po prostu delikatne podświetlenie ściany ZA monitorem (np. listwa LED za krawędzią), tak żeby światło nie świeciło w ekran, tylko robiło „poświatę” dookoła. Po co to w ogóle jest? - Nie „podnosi” kontrastu matrycy, tylko zmienia adaptację oka w ciemnym pokoju → mniej męczy wzrok i subiektywnie obraz jest przyjemniejszy. LCD: - W ciemności czernie i tak są szare, a oczy masz „rozkręcone” na max. Bias light często subiektywnie pogłębia czerń (mniej widać IPS glow/BLB) i poprawia komfort. OLED (WOLED/QD‑OLED): - Kontrastu panelu nie poprawisz, bo już jest „∞”, ale bias light dalej ma sens: mniej męczy oczy, łatwiej oglądać/gryźć HDR/SDR w nocy, a czasem pozwala zjechać z jasnością (bonus: mniej katowania panelu). Jak zrobić „po bożemu” (minimum dram): - neutralna biel D65 ~6500K, wysoki CRI, - jasność bias light ~5–10% jasności ekranu (żeby nie zabić kontrastu/HDR), - żadnych RGB „ambientów” jeśli zależy Ci na wierności kolorów (do grania – hulaj dusza). Jak masz konkret: OLED glossy vs mat, odległość od ściany i czy grasz w ciemności/HDR – dopasuję „ile i jakie LEDy”, żeby to nie było kolejnym gadżetem do kurzenia się.gpt-5.2-2025-12-11 1
oldfashioned 641 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Poprawa percepcji kontrastu =/= poprawa kontrastu. Nie podbijesz kontrastu samego w sobie na ekranie, ale Twoje oczy beda go inaczej (lepiej) postrzegaly.
Kadajo 8 039 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Nie niestety panowie stwierdzam ze nie macie pojęcia czym jest kontrast. Ale świećcie dalej za swoimi OLEDA'mi lampkami, bardzo dobra inwestycja
j4z 1 112 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Po twoich tekstach odechciewa się z tobą dyskutować. Nie świeć sobie nadal za swoim oledem. Ament. xd Edytowane 2 godziny temu przez j4z 1
Kadajo 8 039 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Ale o czym ty chcesz dyskutować? Pisze się do was a wy NIE BO JA TAK ROBIĘ I JEST DOBRZE BO W INTERNECIE TAK NAPISALI.
CajraX 302 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu To ja wam powiem jak jest naprawdę i jak powinno się używać monitora. UWAGA! Używajcie monitora jak tylko sobie chcecie i tak jak wam jest wygodnie 2
sideband 2 116 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Tu nie chodzi kto jak co używa tylko wypisywanie bzdur i jeszcze wołanie o pomoc blackwella do tematu, ale niestety nie pomógł
Kadajo 8 039 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Nie no wszytko spoko i nich każdy sobie ustawia jak mu pasuje. Ale nie piszmy bzdur ze włączenie światełka za oledem poprawia jego kontrast
oldfashioned 641 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Ciagle byla mowa o percepcji kontrastu, a nie o kontrascie. Ale kolko rozancowe wie lepiej
sideband 2 116 Opublikowano 58 minut temu Opublikowano 58 minut temu Tak tak bias duping. Przy mocnym świetle to i IPS ma "dobry" kontrast
Kadajo 8 039 Opublikowano 52 minuty temu Opublikowano 52 minuty temu Nie no to trzeba przykleic, kup oleda i włącz światło z tyłu aby poprawić percepcyjnie kontrast. Złoto
VRman 3 046 Opublikowano 47 minut temu Opublikowano 47 minut temu (edytowane) 7 godzin temu, oldfashioned napisał(a): Backlight to podstawa, zdecydowanie pozytywnie wpływa na komfort oczu, ja od dawna nie korzystam z kompa bez światełek. To jest ciekawe. Przecież te światełka to LEDy, ponoć najbardziej niezdrowe światło dla oczu. Ile takie coś kosztuje, żeby oświetliło ładnie 2x1.5m ściany za monitorem (tak akurat mam ustawione, że musiałoby oświetlić aż tyle)? Nie interesuje mnie wygląd ani światełek, ani wygląd samego światła. Czysto z praktycznego punktu widzenia. Jak niedużo to może sobie też takie coś bym zamontował... Żeby mnie nie zassało w wir waszej nawalanki - mi chodzi tylko o zdrowie oczu. PS. Joystick fajnie wygląda na zdjęciu, ale realnie to ja w myszce nie dałem rady tego mieć włączonego, czasami tak to wali po gałach, że musiałem wyłączyć, więc w takim też bym pewnie wyłączył Ale na zdjęciu wygląda zajebiście. Futurystycznie Edytowane 46 minut temu przez VRman
oldfashioned 641 Opublikowano 39 minut temu Opublikowano 39 minut temu Ja mam w chacie cale oswietlenie na lampkach philips hue, popularna alternatywa jest govee ktore jest znacznie tansze. Na zdjeciu jest hue lightstrip przyklejony do biurka, ale jakis bardzo stary, to bodajze 2019 to kupowalem i ciagle hula. cos takiego, ale tutaj widze ze juz v4
Kadajo 8 039 Opublikowano 32 minuty temu Opublikowano 32 minuty temu @VRman Nie no dziś już LED jest spoko. Szczególnie jak możesz sterować jego temperaturą.
j4z 1 112 Opublikowano 29 minut temu Opublikowano 29 minut temu 1 godzinę temu, Kadajo napisał(a): Ale o czym ty chcesz dyskutować? Pisze się do was a wy NIE BO JA TAK ROBIĘ I JEST DOBRZE BO W INTERNECIE TAK NAPISALI. Piszemy do ciebie, a ty nie, bo ty tak robisz i tak w sieci pisali xddd
VRman 3 046 Opublikowano 29 minut temu Opublikowano 29 minut temu Spoiler Czysta pe el enów? To chyba zostanie żarowa 25tka w żyrandolu skierowania kij razy oko jako tako. I tak ostatnio na PC gram średnio 10h na rok Ale jak zmontuję nowego pieca to będzie trzeba kupić. Dzięki za info @Kadajo @oldfashioned
Rekomendowane odpowiedzi