Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Zresztą co za różnica? Czy Samsung, czy LG, wszyscy mają zbliżone jakościowo telewizory.

No nie, nie mają. Kalibracja, jakość wykonania, procesory, upłynniacze, implementacja softu, formaty (HDR, Dolby itd.) Jakościowo jest przepaść między Samsungiem a Panasem w dalszym ciągu. Samsunga to nawet najgorszemu sąsiadowi bym nie polecił w TV. 

Wciąż, wytłumacz jak po roku ceny tych tv schodzą o połowę ;)

Spadek kosztów (przejście na niższy proces technologiczny w przypadku nowszych TV), wyprzedaż modelu bo TV co roku muszą się pokazać z nowym. Czy schodzą o połowę? No masz Panasa między 9-12k z 2024 roku, a nowy 16k. To jest 30% więc gdzie 50%? Nie przeczę że producenci muszą zarabiać, przecież z tym nie mam problemów, to VR wyliczył 100$ za dodatkową elektronikę między modelami z niskiej półki a najwyższą, co uznałem za mocno wątpliwe. Powtarzam się po raz kolejny, mam problem z przelicznikiem w PL. 

Jak Dell po 3 latach produkuje monitor o połowę tańszy z lepszymi parametrami?

W sensie produkuje w dolarach tańszy czy u nas jest tańszy bo dolar spadł o złotówkę albo półtorej w ciągu 3 lat? 

Opublikowano

Za te tanie że polecają też kasę dostają.

5 minut temu, MaxaM napisał(a):

W marketach każdemu wciskają telewizor za 13k zł? Serio? :D

Markety z reguły nawet nie mają topowych modeli na wystawie aby pokazać jak wyglądają :D

Może zacznij od renomowanych recenzentów co mówią ;) 

65S95F jest topem w tym roku.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, TheMr. napisał(a):

No nie, nie mają. Kalibracja, jakość wykonania, procesory, upłynniacze, implementacja softu, formaty (HDR, Dolby itd.) Jakościowo jest przepaść między Samsungiem a Panasem w dalszym ciągu. Samsunga to nawet najgorszemu sąsiadowi bym nie polecił w TV. 

Zatrzymałeś się trochę w temacie ;) 

Czy schodzą o połowę? No masz Panasa między 9-12k z 2024 roku, a nowy 16k.

Co Ty ciągle z tym pansem. Jest tylko jedna firma na rynku? ;) 

W sensie produkuje w dolarach tańszy czy u nas jest tańszy bo dolar spadł o złotówkę albo półtorej w ciągu 3 lat? 

Obecny Dell wyszedł w poprzednim roku i tak cena spadła: This monitor originally launched at $1,099 but has more recently been selling for around $699.

Nawet rok nie minął a jak cena poleciała. Aż tak usprawnili produkcję w parę miesięcy czy zaczęli sprzedawać ze stratą? ;)

5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wciska się to co zalega ;)

Jak takie telewizory mogą zalegać jeśli pewnie w magazynie liczy się je w sztukach? :)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

Możesz sobie Sony wziąć jak nie chcesz Panasa. OLED kosztuje na premierę 7-8k zł, po roku 5-6k. To nadal nie jest połowa. 

12 minut temu, MaxaM napisał(a):

Zatrzymałeś się trochę w temacie ;) 

Z pewnością. 

12 minut temu, MaxaM napisał(a):

Obecny Dell wyszedł w poprzednim roku i tak cena spadła: This monitor originally launched at $1,099 but has more recently been selling for around $699.

Nawet rok nie minął a jak cena poleciała. Aż tak usprawnili produkcję w parę miesięcy czy zaczęli sprzedawać ze stratą? ;)

Tak, po roku monitory będą sprzedawać za te 600-700 dolców, a najnowszy model nadal będzie po 1k+. Przecież to jest co roku w przypadku monitorów i TV - najnowsze dostają wysoką cenę, modele wcześniejsze dostają obniżkę. I nadal to nie jest połowa, a 37%.

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, TheMr. napisał(a):

Tak, po roku monitory będą sprzedawać za te 600-700 dolców, a najnowszy model nadal będzie po 1k+. Przecież to jest co roku w przypadku monitorów i TV

Czyli sam potwierdzasz, że koszty produkcji nie są takie wysokie jeśli mogą tak schodzić z ceną i dalej zarabiać, a przecież o to chodziło dla @VRman ;) 

To co jest lepsze nie jest istotne, każda topka, to wręcz te same komponenty i koszt produkcji. Zresztą, albo matryca Samsunga albo LG, a to jest główny koszt TV/monitora ;) 

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano

Koszty produkcji to może być i 30% ceny ale dział rozwoju/ulepszania hardware,u i softu produktów to też koszt, który ponoszą firmy.

Jak się zwróci to można ciąć marże czyniąc produkt bardziej konkurencyjnym względem nowszych modeli bo te sprzedają się lepiej właśnie ze względu na to, że są lepsze lub mają innowacje (których opracowanie kosztuje).

Opublikowano (edytowane)

@MJRegul KURDE wait, ten recenzowany to jednak zwykły podstawowy model na IPS, mój błąd. Trzeba poszukać tej wersji PRO 

To chyba świeży model bo ciężko cokolwiek znaleźć. Na YT są jakieś krótkie recki ale z jakichś Pakistanów czy podobnych okolic, ciężko zrozumieć co oni tam gadają lol. 

Tu porównawczy filmik jak to gra i świeci 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
1 godzinę temu, MJRegul napisał(a):

Gigabyte zniknął a ceny skoczyły o 300-400zł więc mam w dupu. Interesuje mnie tylko czarna czerń i dobra jasność w jasnym pomieszczeniu ;) 

Jeśli mowa o MO27Q28G, to swój egzemplarz będę zwracał. Nie ze względu na banding, pod tym kątem jest według mnie w porządku. Tylko ja mam problem z fontami. Nie będę się w stanie przyzwyczaić do nich mając obok IPS. Mogę Ci go odstąpić i najwyżej zapakujesz go na zwrot do Amazonu jak coś nie podpasuje.

Opublikowano (edytowane)

@marjanoos

się wtrącę

Mógłbyś podać informacje o swoim wzroku? Sokoli? I o tym jakie rozdzielczości na jakich przekątnych są używalne dla Ciebie?

Pytam bo jestem ciekaw czy wada o której mówisz, w ogóle będzie dostrzegalna przez kogoś, kto na 1080p 24" z ok 70cm musi jechać na 110-120% w przeglądarce (to forum 100% ale poza wieczorami, bo wtedy nawet tu zmęczone oczy nie dają rady) 

Pamiętam jak 1600x1200 uznałem za nieużywalne na 21" CRT a kolega jechał na tym na 19" i mówił, że spoko wszystko wyraźnie widzi i czyta bez problemu.

Mam nadzieję, że dla takich "Stępniów" jak ja, to nie problem (nie, nie zamierzam kupować monitora, tak z ciekawości pytam)

Edytowane przez VRman
Opublikowano

@VRman mam dobry wzrok, nie noszę okularów. Skalowanie w przeglądarce 100%.
27" przy 1440p jest ok. Korzystam też z Macbooka Pro z rozdziałką 3024x1964 - tam jest miniLED, który w mojej opinii jest rewelacyjny. 

Ten tekst w OLED nie jest dramatyczny, no ale mają oba monitory obok siebie od razu widzę, że coś jest nie tak. Czekałem tyle lat na OLEDa, to poczekam jeszcze z rok. Na jasności mi tak nie zależy, tego Gigabyte i tak skręciłem do 30.

• Like 1
Opublikowano

I właśnie dlatego drodzy państwo #niechcęoleda.

Po tym jak zobaczyłem jakie mini-LED IPS sprzedają w Chinach (oczywiście niedostępne w Europie), oraz nowe zapowiedziane mini-LEDy IPS stwierdzam, że opłacaniu rozwoju technologii OLED-ów podziękuję.

Dla mnie główny powód to fakt, że OLED nie przeżyje podróży 1000 km+ w pokrowcu w pełni  załadowanym samochodzie, skoro rysują się od pierdnięcia.

Zbyt dużo tych negatywów. Najlepiej powiesić na ścianie poza zasięgiem rąk i nie podchodzić na metr.

Opublikowano

Ale to QD. 

WOLEDy nie są takie tragicznie delikatne. Poza tym nie dałbyś rady stworzyć czegoś co by robiło za ochraniacz? 

Podczas pijackiej bójki w barze pomaga nawet metalowy talerzyk wsadzony do spodni na wypadek kopnięcia z tych "nieprzepisowych". 

Na monitor też coś się powinno dać wymyślić ;)

Opublikowano (edytowane)

Napisałem do x-kom kiedy będzie u nas https://www.msi.com/Monitor/MPG-341CQR-QD-OLED-X36

O nowego asusa nie pytałem bo ma 800 (przy 34 calach trochę lipa xD )  zakrzywienia a nie 1800 jak msi.

Dell milczy z monitorem na tej matrycy a to dziwne bo zawsze jako 1 je robił.

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów