Dimazz 702 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1100 stref i ponad 1400zł za tego inncn. Według mnie nie warto przy obecnym rynku
Jedi88 216 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 7 minut temu, Kadajo napisał(a): @Jedi88 MiniLED a nie MicroLED. A tak, przeoczyłem. O micro-ledach nie piszę, bo nic na ten temat nie wiem o to raczej jakieś głębokie R&D 7 minut temu, Dimazz napisał(a): 1100 stref i ponad 1400zł za tego inncn. Według mnie nie warto przy obecnym rynku I tak go nie ma dostępnego w Europie, ale gdyby był, to biorę od razu, bo tego potrzebuję. Obecny rynek w Europie to bierz OLEDA, albo wyp...... Edytowane 1 godzinę temu przez Jedi88
VRman 3 082 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Czasem człowiek ma pecha mając inne wymagania od większości. A czasem ma szczęście. Te wszelkie dyskusje o MiniLED LCD. Nie nadaje się do żylety w ruchu, więc mogę usiąść i powiedzieć tak: Spoiler Czuję się szczęściarzem Tyle czasu zaoszczędzone. Tyle czekania i potencjalnych rozczarowań z głowy. Obudźcie mnie jak ktoś wymyśli MiniLEDy działające z Pulsarem, nie wcześniej Zostaje tylko OLED i ew. Pulsar na kupiastym LCD. Na MicroLED już postawiłem krzyżyk. Czekałem w 2020r. Potem ok 2022r. była mowa, że najpierw się to pojawi w headsetach VR, a w telewizorach i monitorach później. Dziś już wiadomo, że w headsetach VR się nie pojawi, chyba że w sprzęcie dla wojska za setki tysięcy, a monitorów czy nawet TV w dostępnych cenach nie będzie pewnie przed 2040 jeśli w ogóle. A już na pewno nie przed 2030tym. Wracając do Mini LEDów, to niech robią. Niech sporo laików uzna, że ruch jest nieistotny i nie będą dopłacać do OLEDów, to wpłynie to korzystnie na ceny OLEDów, czli skorzystamy wszyscy. 1
Jedi88 216 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 10 minut temu, VRman napisał(a): Czasem człowiek ma pecha mając inne wymagania od większości. A czasem ma szczęście. Te wszelkie dyskusje o MiniLED LCD. Nie nadaje się do żylety w ruchu, więc mogę usiąść i powiedzieć tak: Pokaż ukrytą zawartość Czuję się szczęściarzem Tyle czasu zaoszczędzone. Tyle czekania i potencjalnych rozczarowań z głowy. Obudźcie mnie jak ktoś wymyśli MiniLEDy działające z Pulsarem, nie wcześniej Zostaje tylko OLED i ew. Pulsar na kupiastym LCD. Na MicroLED już postawiłem krzyżyk. Czekałem w 2020r. Potem ok 2022r. była mowa, że najpierw się to pojawi w headsetach VR, a w telewizorach i monitorach później. Dziś już wiadomo, że w headsetach VR się nie pojawi, chyba że w sprzęcie dla wojska za setki tysięcy, a monitorów czy nawet TV w dostępnych cenach nie będzie pewnie przed 2040 jeśli w ogóle. A już na pewno nie przed 2030tym. Wracając do Mini LEDów, to niech robią. Niech sporo laików uzna, że ruch jest nieistotny i nie będą dopłacać do OLEDów, to wpłynie to korzystnie na ceny OLEDów, czli skorzystamy wszyscy. Ty to masz już w ogóle przewalone, bo ja tego mini-LEDa w końcu tam dostanę, za to do technologii których ty oczekujesz nie narodzili się jeszcze geniusze, którzy będą w stanie to wynaleźć. Edytowane 1 godzinę temu przez Jedi88
Kadajo 8 090 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @VRman Gdyby potrafili zminiaturyzować MicroLED'a do wielkości headsetów VR to już byśmy dawno mieli i TV i Monitory w każdym calarzu, a OLED albo LCD zniknęło by z rynku Ale wiem skąd może być zamieszanie miedzy Mini a Micro LED'ami. Samsung jak to na nich wreszcie przystało znowu zamieszał w marketingowym kotle i swoje MiniLED'y RGB nazwał Micro RGB LED. No i oczywiście teraz ludki myślą ze to telewizory MicroLED gdzie w rzeczywistości to są nadal ekrany LCD. Podobna akcje zrobili w czasach jak OLED wchodził na rynek z 4K w 2015 roku i swoje TV SUHD przemianowali na... QLED
VRman 3 082 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Według tego co pisali na stronie MicroLED.info - właśnie nie. To zupełnie inna metoda produkcji i właśnie dlatego najpierw miało to się pojawić w formie wyświetlaczy do VR. https://www.microled-info.com/search/node?keys=hmd
Kadajo 8 090 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu No ciekawe, ale jakoś ciężko znaleźć jakieś konkretne informacje na temat samej technologii. Głównymi problemami MicroLED jest miniaturyzacja energia jakiej potrzebują i rozpraszanie ciepła. Jak oni to niby rozwiązali żeby w okulary wcisnąć bym chętnie poczytał.
VRman 3 082 Opublikowano 55 minut temu Opublikowano 55 minut temu Możesz jeszcze tak poszukać: https://www.microled-info.com/tags/vr-ar Nietety o VR cisza. Wszystkie newsy z ostatnich lat już mówią tylko o AR. Wiele lat temu czytałem coś, dlaczego MicroLED nie trafi w ciągu 2-3 lat do mainstreamowych TV, ale może trafić do VR, ale nie pamiętam już gdzie to czytałem, a tym bardziej szczegółów technicznych.
MaxaM 1 820 Opublikowano 54 minuty temu Opublikowano 54 minuty temu (edytowane) 36 minut temu, Kadajo napisał(a): Gdyby potrafili zminiaturyzować MicroLED'a do wielkości headsetów VR to już byśmy dawno mieli i TV i Monitory w każdym calarzu, a OLED albo LCD zniknęło by z rynku Czy ja wiem. Biznes musi się kręcić. Np. nie chce mi się wierzyć, że nie byli w stanie od razu zrobić matryc RGB a nie jakiś dziwne pentile. Ale w przypadku MicroLED, to fakt, na razie nie ma technologii pozwalającej produkcję na masową skalę. Edytowane 51 minut temu przez MaxaM
Kadajo 8 090 Opublikowano 35 minut temu Opublikowano 35 minut temu MicroLED w budowie jest chyba jeszcze prostszy niż OLED wiec powinien z czasem być jeszcze tańszy względem wielkości ekranu. Ale problemem nadal jest miniaturyzacja i produkcja. dopóki nie dokona się jakaś rewolucja w produkcji to MicroLED się nie rozpędzi. Jeśli chodzi o same OLED'y to one od początku miały problem z żywotnością. Dlatego układ pikseli jest tak ważny. Przecież pierwszym dużym komercyjnym OLED'em na rynku nie były LG tylko Samsung z układem RGB ale poległ. Nie dość ze te ekrany miały bardzo niska jasność to jeszcze niska żywotność i same diody nierównomiernie się zużywały. Samsung był królem OLED(AMOLED) w smartfonach a w TV się okazało ze stworzenie dużego ekranu w tej samej technologii jest znacznie trudniejsze. Kto wie gdyby tego nie porzucili wtedy czy dziś by nie byli numerem jeden. To LG dokonał rewolty i stworzył porządnego OLED'a zmuszając Samsunga aby sami opracowali porządną wersje tej technologii. To dlatego LG ze swoimi WOLED'ami odnieśli sukces bo biała dioda przezwyciężyła początkowe dolegliwości i krótka żywotność. Chociaż sama technologia nie była LG a Kodaka. Działa to tak dobrze ze do dziś jest używane.
MaxaM 1 820 Opublikowano 23 minuty temu Opublikowano 23 minuty temu 10 minut temu, Kadajo napisał(a): Kto wie gdyby tego nie porzucili wtedy czy dziś by nie byli numerem jeden. To LG dokonał rewolty i stworzył porządnego OLED'a zmuszając Samsunga aby sami opracowali porządną wersje tej technologii. To dlatego LG ze swoimi WOLED'ami odnieśli sukces bo biała dioda przezwyciężyła początkowe dolegliwości i krótka żywotność. Chociaż sama technologia nie była LG a Kodaka. A ja mam wrażenie, że Samsung liczył na przeskoczenie oledów i pójście od razu w microled. Pierwsze wzmianki Samsunga o microledach były gdy dopiero pojawiały się oledy lg. Przeliczyli się i musieli jednak pójść w oledy.
HenioElektryk 16 Opublikowano 1 minutę temu Opublikowano 1 minutę temu 2 godziny temu, dagedy napisał(a): Będę dzisiaj aktualizował, wcześniej irytował mnie ABL w trybie HDR1000, widzisz różnice w tym aspekcie? Ciężko mi na ten moment stwierdzić bo dawno nie używałem trybu HDR1000(przed updatem). Jechałem na TB400 + Dolby Vision Bright - który był/jest dość zbliżony do nowego HDR1000 Bright. Ale potem jak będę przy komputerze to z ciekawości porównam
Rekomendowane odpowiedzi