Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, j4z napisał(a):

Nie polecam z boku. Najlepiej sprawdza się oświetlenie za ekranem, w stronę ściany za monitorem. 

Dlaczego nie wcześniej? 

Mocne nie, ale ta lampa o której pisałem sprawdza się  świetnie. Mam też zwykłą lampe i odeszła w niebyt.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Sidr napisał(a):

Polecam tu taką ledową lampę soczewkową od chińczyka za parę złotych imitująca efekt zachodzacego słońca.

Można prosić o linka? Aktualnie tę lampkę co mam na biurku- widać ją na zdjęciu, obróciłem i dałem za monitor i tam świeci. 

edit:
Ta lampka to 350lm, max 9W, 4000k. Bo rozumiem, że górne światło nie będzie najlepsze?

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Reddzik napisał(a):

Można prosić o linka? Aktualnie tę lampkę co mam na biurku- widać ją na zdjęciu, obróciłem i dałem za monitor i tam świeci. 

edit:
Ta lampka to 350lm, max 9W, 4000k. Bo rozumiem, że górne światło nie będzie najlepsze?

W tej chwili nie mogę sie logować do Ali. Później dodam link. To jest coś takiego jak na focie. Jest na USB i światło nie razi w oczy nawet jak tak stoi.

20260120_170105_HDR.jpg

Edytowane przez Sidr
  • Thanks 1
Opublikowano
54 minuty temu, Sidr napisał(a):

Daj ledowe oświetlenie na ścianę za monitorem, a z boku jakąś lampe. Polecam tu taką ledową lampę soczewkową od chińczyka za parę złotych imitująca efekt zachodzacego słońca. Używam od kilku miesięcy i super się to sprawdza.

Żadnego się nie daje do oleda. Ma być ciemno jak w d... .

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Żadnego się nie daje do oleda. Ma być ciemno jak w d... .

Rozumiem, że musi być "nastrojowo", ostatnio nawet próbowałem czy to przejdzie, jeszcze film to ok, siądę na łóżku i sobie włączę jakiegoś Netflixa, Prime Video, ale do gierek jakoś mi to nie leży, muszę mieć światło, szczególnie, że panele LCD emitują niebieskie światło i patrzenie na nie po ciemku nie musi być dobre. Tutaj mowa o OLED ale czytałem o tym, że OLED emitują tego o 50% mniej ale nadal może męczyć oczy siedząc po ciemku. Najważniejsze to żeby nie rzucać światło na panel, wtedy traci się kontrast na OLEDzie, a w szczególności na połyskującej matrycy będzie jeszcze gorzej, co nawet zauważył Galakty. 

@Sidr zamówiłem, dzięki. Zobaczę jak to będzie wyglądać. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
3 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Rozumiem, że musi być "nastrojowo", ostatnio nawet próbowałem czy to przejdzie, jeszcze film to ok, siądę na łóżku i sobie włączę jakiegoś Netflixa, Prime Video, ale do gierek jakoś mi to nie leży, muszę mieć światło, szczególnie, że panele LCD emitują niebieskie światło i patrzenie na nie po ciemku nie musi być dobre. Tutaj mowa o OLED ale czytałem o tym, że OLED emitują tego o 50% mniej ale nadal może męczyć oczy siedząc po ciemku. Najważniejsze to żeby nie rzucać światło na panel, wtedy traci się kontrast na OLEDzie, a w szczególności na połyskującej matrycy będzie jeszcze gorzej, co nawet zauważył Galakty. 

@Sidr zamówiłem, dzięki. Zobaczę jak to będzie wyglądać. 

W przypadku OLED'a da rade z niego korzystać bez żadnego dodatkowego oświetlenia. W sensie, ze nie bolą oczy. Chodź w sumie nie iwem, jak to u innych wygląda.

Opublikowano (edytowane)

Pomijając kwestię gustu, to z ergonomicznego punktu widzenia nie powinno się patrzeć na świecący ekran w całkowitej ciemności, taki silny kontrast na krawędzi obrazu bardziej męczy oko.

Edytowane przez Sirias
  • Upvote 2
Opublikowano

Ogólnie ludzie mają tendencję do ustawiania jasności zbyt wysoko (podobnie jak z muzyką gdzie większość uważa głośniejszą za fajniejszą) i od tego radziłbym zacząć jak kogoś oczy bolą.

Opublikowano (edytowane)

W SDR na tym AOC mini led jasność mam na 16(np w recenzji rtings mieli 24), domyślnie jest na 40 jak dobrze pamiętam. Na poprzednim LG 27GP850 też zjechałem z jasnością, nie siedzę przez przeszło 10 godzin przy monitorze przy 100% jasności. Gdy odpalam HDR, to w grze ustawiam z 800, 600 nitów zależnie od gry, a nie na maks jakie dała fabryka w AOC. Nie siedzę też zaraz przy monitorze, bo grając na padzie siadam na łóżku- 1.5m lub odjeżdżam fotelem od biurka, gdy gram na klawiaturze mam jakieś 70-80cm. Nie jest źle, damy radę. Możliwe, że okno przeszkadza, mimo, że nawet mam te kilka cm podniesione rolety, by mieć jakieś małe światło w dzień, wiadomo że w upalne dni mam to obniżone i nie podnoszę do popołudnia gdzie wtedy wpuszczam trochu światła. Światło może odbija się od monitora i powoduje zwiększenie zmęczenia. 

Tak już lepiej nie będzie w tym wieku, a przesiadywanie po tyle godzin to męczy. Tam gdzie mogę, to mam ciemne motywy. Nie jest tak, że mnie cały czas męczy, tutaj zauważyłem, że przy HDR jest to męczące, tutaj nie ma co się dziwić przy takiej jasności na mini ledzie, tego wcześniej nie używałem. Na reddit wyczytałem, że niektórzy mają problemy nawet z OLEDem, każdy z nas jest inny na swój sposób. 

Tutaj i tak OLED może nie być rozwiązaniem, patrząc na to, że nie lubię siedzieć w ciemnicy, bo niby taką się preferuje mając OLED, jak i moje okno, które też nie ułatwia sprawy. 

edit:
Tak piszę o moim pokoju, bo wrzucałem zdjęcie, jest do wglądu na poprzedniej stronie.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano (edytowane)

Też ustawiam nisko. Nie używam HDR.

Sorry, że się trochę powtórzę, ale o tym dokładnie jeszcze nie mówiłem. 😀 Wszędzie na około ciemno, więc praktycznie nic się nie odbija. Za to za/na około tv jest światło i w ogóle nie czuje się, jakbym po ciemku siedział. Dla mnie win-win. I już nie spamie. xD

Edytowane przez j4z
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, sideband napisał(a):

Teraz to są delikutasiki wszędzie to zaraz oczy bolą :E

Siedziało się kiedyś codziennie po 12h na CRT po ciemku nikt tam nie narzekał :E

Ty szcześciarzu! Ty to miałeś dobrze. CRT? My to siedzieliśmy w piwnicy, patrząc w projektor, bo nawet ścian nie było. Nikt nie narzekał.. ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

W SDR na tym AOC mini led jasność mam na 16(np w recenzji rtings mieli 24), domyślnie jest na 40 jak dobrze pamiętam. Na poprzednim LG 27GP850 też zjechałem z jasnością, nie siedzę przez przeszło 10 godzin przy monitorze przy 100% jasności. Gdy odpalam HDR, to w grze ustawiam z 800, 600 nitów zależnie od gry, a nie na maks jakie dała fabryka w AOC. Nie siedzę też zaraz przy monitorze, bo grając na padzie siadam na łóżku- 1.5m lub odjeżdżam fotelem od biurka, gdy gram na klawiaturze mam jakieś 70-80cm. Nie jest źle, damy radę. Możliwe, że okno przeszkadza, mimo, że nawet mam te kilka cm podniesione rolety, by mieć jakieś małe światło w dzień, wiadomo że w upalne dni mam to obniżone i nie podnoszę do popołudnia gdzie wtedy wpuszczam trochu światła. Światło może odbija się od monitora i powoduje zwiększenie zmęczenia. 

Tak już lepiej nie będzie w tym wieku, a przesiadywanie po tyle godzin to męczy. Tam gdzie mogę, to mam ciemne motywy. Nie jest tak, że mnie cały czas męczy, tutaj zauważyłem, że przy HDR jest to męczące, tutaj nie ma co się dziwić przy takiej jasności na mini ledzie, tego wcześniej nie używałem. Na reddit wyczytałem, że niektórzy mają problemy nawet z OLEDem, każdy z nas jest inny na swój sposób. 

Tutaj i tak OLED może nie być rozwiązaniem, patrząc na to, że nie lubię siedzieć w ciemnicy, bo niby taką się preferuje mając OLED, jak i moje okno, które też nie ułatwia sprawy. 

edit:
Tak piszę o moim pokoju, bo wrzucałem zdjęcie, jest do wglądu na poprzedniej stronie.

Jasność na HDR można skręcić poza tym zmęczenie oczu to nie tylko jasność, ale też temp bieli. Jak masz prawidłowo ustawiony ekran czyli okolice 6500K jest znacznie mniej męczący niż często ustawianie idące grubo w niebieski ;) Niektórzy są od lat przyzwyczajeni do takich ustawień i 6500k wydaje im się totalnie nienaturalny i mocno żółty. Tylko to szybko mija, a później jak im pokaże po czasie jak pracowali wcześniej to nie mogą uwierzyć, że przez tyle czasu rzeźbili oczy niebieskim :hihot: